nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Στη Βουλή το θέμα των προσλήψεων εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ (14/7/08)

 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών
Ανακοίνωση Τύπου, Αθήνα, 10 Ιουλίου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
1. την Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας κ. Πετραλιά
2. τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Στυλιανίδη

Θέμα: Προκηρύσσονται θέσεις εκπαιδευτικών γενικής παιδείας στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ χωρίς αντικείμενο απασχόλησης!

Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ μας κοινοποιήθηκε επιστολή - καταγγελία, την οποία παραθέτουμε αυτούσια, δεδομένου του ενδιαφέροντός της:

Πραγματικά "καινοτόμες" μέθοδοι καταπολέμησης της ανεργίας εφαρμόζονται από το Υπουργείο Απασχόλησης και τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ. (βλ. σχετ.  http://www.oaed.gr/Pages/SN_754.pg).

Για άλλη μια χρονιά ο ΟΑΕΔ πρωτοπορεί στην προκήρυξη θέσεων εκπαιδευτικών "ΠΕ ( Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) Καινοτόμων"! Αυτή είναι μια πανελλήνια πρωτοτυπία γιατί οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ (κατά ένα μέρος) γίνονται πλέον με προϋπόθεση την παρακολούθηση ενός σεμιναρίου 40 ωρών το οποίο δίνει προτεραιότητα πρόσληψης σ' αυτόν που το παρακολούθησε έναντι συναδέλφου του με διδακτική προϋπηρεσία π.χ. 10 ετών! Καταργούνται έτσι στην πράξη και επί της ουσίας τα επαγγελματικά δικαιώματα που προκύπτουν τόσο από το πτυχίο όσο και οπό την προϋπηρεσία. Άραγε γνωρίζουν οι επιστημονικές ενώσεις των εκπαιδευτικών (Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, Ένωση  Ελλήνων Φυσικών, Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία κ.ά) τις καινοτομίες αυτές; Ποια είναι η θέση τους;

Η δεύτερη πρωτοτυπία της φετινής χρονιάς έρχεται με την προκήρυξη θέσεων Φιλολόγων, Μαθηματικών, Φυσικών, Χημικών, κ.ά ειδικοτήτων κυρίως μαθημάτων Γενικής Παιδείας στις ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ (διαφημίζονται στα ΜΜΕ με ακριβοπληρωμένες καταχωρήσεις), στις οποίες όμως δεν διδάσκονται τα αντίστοιχα μαθήματα, βάσει νόμου! Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ για την Αναγνώριση έχει ήδη ζητήσει από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ να απαντήσει στο που ακριβώς θα αξιοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί αυτοί. Είναι χρέος όμως και των Ομοσπονδιών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να διερευνήσουν πως ακριβώς θα πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις αυτών των ειδικοτήτων και πως θα προσμετρηθεί η  προϋπηρεσία τους.

Με δεδομένο το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε για πολλές ειδικότητες εκπαιδευτικών μετά την αλλαγή του νόμου για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση το 2006, η προκήρυξη αυτή είναι για τους περισσότερους εκπαιδευτικούς του ΟΑΕΔ χλευασμός: Δεν σέβεται  στοιχειωδώς τις εκατοντάδες των εκπαιδευτικών  που έμειναν άνεργοι μετά τη "μεταρρύθμιση", καθώς  η εκπαιδευτική τους προϋπηρεσία δεν αναγνωρίζεται από το ΥΠΕΠΘ, παραπλανά την κοινή γνώμη, δίνοντας την εντύπωση  για δήθεν αντιμετώπιση του προβλήματος, δημιουργεί "προσδοκίες" στους εναπομείναντες εκπαιδευτικούς του ΟΑΕΔ για απασχόληση  με ψίχουλα ωρών αλλά και δίνει άλλοθι για την αναβολή της άμεσης αναγνώρισης της προϋπηρεσίας τους και τη μετάθεση της όποιας Νομοθετικής ρύθμισης για το μέλλον...

Υπάρχουν όμως και άλλα σημεία τα οποία χαρακτηρίζονται από τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς από απαράδεκτα έως περίεργα στην καινούρια προκήρυξη του ΟΑΕΔ, με βάση και τη σχετική Υπουργική Απόφαση του 2008:
1. Η σειρά προτεραιότητας στις προσλήψεις στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ είναι ενδεικτική των προθέσεων του οργανισμού : το “κοινωνικό πρόσωπο” που επιδιώκει να εμφανίσει ο ΟΑΕΔ προτάσσοντας στις πρώτες κατηγορίες πρόσληψης άτομα με χαμηλό εισόδημα ή ανέργους  είναι ψεύτικο και οι δήθεν καλές του προθέσεις εξανεμίζονται, αν σκεφτεί κανείς  ότι ήδη ο ΟΑΕΔ πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων εκατοντάδες εκπαιδευτικούς του  και αποκλείει άτομα με εμπειρία και προϋπηρεσία.: Είναι χαρακτηριστικό ότι τοποθετεί στην 5η σειρά πρόσληψης, και αφού εξαντληθούν  οι προηγούμενες, όσους εργάστηκαν φέτος στο ΥΠΕΠΘ ως αναπληρωτές, θεωρώντας τους εργαζόμενους, καθώς εργάζονται μέχρι τις 30/6/2008, τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων.
2. Με το πρόσχημα της κατάταξης με βάση το εισόδημα ο ΟΑΕΔ ζητά από πολλές κατηγορίες υποψηφίων εκπαιδευτικών τη δήλωση εισοδήματος τόσο αριθμητικά όσο και με κατάθεση του εκκαθαριστικού ή του Ε1. Όμως, στα έγγραφα αυτά  υπάρχουν περισσότερα στοιχεία από τα απαιτούμενα για την επιλογή των εκπαιδευτικών (δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, π.χ. οικονομικά, υγείας, οικογενειακά) και η κατάθεσή τους  σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι απαραίτητη, όπως ορίζουν παλαιότερες αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
3. Για δεύτερη χρονιά φέτος επιχειρείται ο εκ νέου αποκλεισμός όσων πέρυσι έκαναν αίτηση μονιμοποίησης στον ΟΑΕΔ με βάση το νόμο 3552/2007 και δεν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις. Ο ΟΑΕΔ επιδιώκει να τους απορρίψει με το εφεύρημα της δήλωσης "ανακριβών" στοιχείων, ή της υποβολής "ψευδούς" δήλωσης. Επιπλέον, με την πρόβλεψη αυτή, ακόμα και ένα τυχαίο λάθος σε δευτερευούσης σημασίας στοιχεία μπορεί να αποτελέσει αφορμή απόρριψης της αίτησης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι η προκήρυξη αυτή πρέπει να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί με καινούρια σύμφωνη με όσα οι νόμοι αυτού του κράτους , οι αποφάσεις των Αρχών αλλά και το κοινό περί δικαίου αίσθημα και η λογική ορίζουν.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι συναρμόδιοι κ. Υπουργοί:
1. Τελούν σε γνώση των ανωτέρω καταγγελιών και ιδίως του γεγονότος ότι ο ΟΑΕΔ προκηρύσσει θέσεις εργασίας χωρίς πραγματικό αντικείμενο;
2. Ποιες είναι εν τέλει οι αρχές και οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης σχετικά με την Επαγγελματική Εκπαίδευση, εκτός από επιπόλαιους πειραματισμούς, απαξίωση των δομών και των εκπαιδευτικών και δραματική μείωση των φοιτούντων;
3. Σε ποιες άμεσες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες προτίθενται να προέλθουν ώστε, έστω και στο ισχύον πλαίσιο, να περισωθεί το κύρος και η επαγγελματική αξιοπρέπεια των διδασκόντων, αλλά και να αποτραπεί η περαιτέρω μείωση των διδασκομένων στο δημόσιο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης;

 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved