nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για τους αναπληρωτές καθηγητές (14/7/08)

 

ΣΥΡΙΖΑ
Ανακοίνωση Τύπου, 14 Ιουλίου 2008 
Ανακοίνωση Τύπου του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέση σχετικά με το νομοσχέδιο «Θέματα προσωπικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλες διατάξεις».

Το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε εκτάκτως στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο «Θέματα προσωπικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλες διατάξεις» , κατά την πάγια συνήθεια των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, επιδιώκοντας να επιλύσει διάφορα θέματα, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση με τους φορείς (ΟΛΜΕ, Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών κλπ) και υπολογίζοντας ότι οι όποιες αντιδράσεις θα χαθούν εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης.

Το νομοσχέδιο αυτό:
1. Δεν θεσπίζει το 18μηνο ως όριο πρόσληψης των αναπληρωτών (πάγια θέση του εκπαιδευτικού κινήματος), αλλά το 30μηνο και το 24μηνο, εφόσον έχει επιτύχει στον ΑΣΕΠ τη βάση ο υποψήφιος για μονιμότητα. Δηλαδή, ένας εκπαιδευτικός μπορεί να προσλαμβάνεται ως αναπληρωτής, χωρίς να έχει προηγουμένως επιτύχει στον ΑΣΕΠ, όμως δεν μπορεί να προσληφθεί ως μόνιμος, χωρίς την παραπάνω προϋπόθεση. Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει επιχειρηματολογημένα καταθέσει τις διαφωνίες του με την ύπαρξη γραπτού διαγωνισμού για προσλήψεις στην εκπαίδευση, καθώς το πανεπιστημιακό πτυχίο πιστοποιεί από μόνο του τις επιστημονικές γνώσεις του υποψήφιου. Το παραπάνω υποστηρίζεται πάγια από το ΣΥΡΙΖΑ.
2. Δεν λύνει τα προβλήματα διορισμών αναπληρωτών, ωρομίσθιων εκπαιδευτικών (αν και το άρθρο 5 κινείται προς θετική κατεύθυνση, αφού βάζει ένα πλαφόν αναμονής για τους αναπληρωτές ) καθώς πολλοί δεν επιλέγονται από τους πίνακες διορισμών, αλλά εκτός πινάκων και με αδιαφανή κριτήρια και πελατειακό τρόπο, αποκτώντας προϋπηρεσία απ’ το παράθυρο (π.χ. Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, κ.λπ.).
3. Καταστρατηγεί τον παλαιότερο νόμο που ζητούσε τουλάχιστον ετήσια παιδαγωγική επιμόρφωση, για τις ειδικότητες που δεν την είχαν, και περιορίζει τη διάρκειά της σε ένα μόνο τρίμηνο, με όλα τα αυτονόητα αποτελέσματα ελλείψεων σε παιδαγωγική κατάρτιση που σημαίνει μια τέτοια μείωση της διάρκειας των ειδικών αυτών παιδαγωγικών σπουδών.
Ειδικά για το σημείο 2 που προαναφέρεται, κατατέθηκε από τη πλευρά μας τροπολογία, την οποία θεωρούμε πολύ σημαντική, σε σχέση με τους διορισμούς αναπληρωτών που γίνονται από το παράθυρο, διαιωνίζοντας εξευτελιστικές σχέσεις ρουσφετιού που πρέπει επιτέλους να σταματήσουν.
Η τροπολογία αυτή απαιτεί το αυτονόητο: κάθε διορισμός αναπληρωτή και ωρομίσθιου στο δημόσιο σχολείο να γίνεται με διαφάνεια, υποχρεωτικά βάσει των πινάκων αδιόριστων.

Επίσης, στον ίδιο νόμο έχουν κατατεθεί από τη πλευρά μας άλλες δυο τροπολογίες: μια για το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, ζητώντας να παραμείνει υπό την αιγίδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, όπως ουσιαστικά λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια και μία για τους/τις συζύγους πανεπιστημιακών που δεν συνυπηρετούν στην ίδια πόλη με τον/ την σύζυγό τους.

Πραγματικά, η πολιτεία χρειάζεται, αντίθετα με την πολιτική των προηγουμένων ετών, να τολμήσει και να υιοθετήσει την πρόταση μας, δείχνοντας ότι θέτει το δημόσιο συμφέρον υπεράνω μικροκομματικών συμφερόντων.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved