nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο ΣΥΡΙΖΑ για το Hellenic American University: "Πούλα και συ ένα πτυχίο - μαϊμού, μπορείς" (17/7/08)

 

ΣΥΡΙΖΑ
Ανακοίνωση Τύπου, 17 Ιουλίου 2008
Πούλα κι εσύ ένα πτυχίο. Μπορείς.
Με ερώτησή τους οι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Τάσος Κουράκης, Περικλής Κοροβέσης και Γρηγόρης Ψαριανός αναδεικνύουν το θέμα της χορήγησης από ελληνικό εκπαιδευτήριο πτυχίων αμερικανικού πανεπιστημίου-μαϊμού. Το εν λόγω πανεπιστήμιο υπάρχει μόνο στα χαρτιά και δεν έχει καθόλου διδακτικό και ερευνητικό έργο.

Το ζήτημα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς από τη μια πλευρά έχει ξεκινήσει η περίοδος εγγραφών στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και από την άλλη η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή ετοιμάζεται να αναγνωρίσει τα πτυχία που απονέμουν τα κολλέγια ως ισότιμα με τα πανεπιστημιακά.

Για το θέμα ο Τ. Κουράκης δήλωσε:
«Με τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο στον χώρο των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Αντίθετα, επιδιώκει να δώσει το δικαίωμα σε μη-πανεπιστημιακά ιδρύματα να απονέμουν πανεπιστημιακούς τίτλους με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, πιέζοντας προς τα κάτω και τα πανεπιστήμια. Σ’ αυτό το πλαίσιο δεν είναι περίεργο να λειτουργούν ανενόχλητα ακόμη και πανεπιστήμια-μαϊμού, ενώ οι σπουδαστές τους παραμένουν απροστάτευτοι από όσους πουλάνε πτυχία χωρίς αντίκρισμα. Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να κινηθεί στην μόνη κατεύθυνση που είναι σύμφωνη τόσο με το σύνταγμα όσο και με το ευρωπαϊκό δίκαιο και να καταργήσει τη βαθμίδα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και των διάφορων κολλεγίων, και να δημιουργήσει ένα σύστημα δημόσιων, δωρεάν και υψηλού επιπέδου επαγγελματικών σχολών, στους τομείς όπου δεν απαιτείται πανεπιστημιακή φοίτηση. Ακόμη να λάβει μέριμνα για την τύχη των μέχρι σήμερα αποφοίτων των ΚΕΣ.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κκ. Υπουργούς
- Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
- Ανάπτυξης

Θέμα: Αμερικάνικο πανεπιστήμιο - μαϊμού δίνει πτυχία στην Ελλάδα.
Όπως είναι γνωστό, η κατάσταση με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών βρίσκεται σε οριακό σημείο. Τα Κέντρα αυτά που ιδρύθηκαν για να παρέχουν σπουδές εκτός πανεπιστημιακού συστήματος, σήμερα διεκδικούν την παράκαμψη του συντάγματος και την αναγνώρισή των πτυχίων που παρέχουν ως πανεπιστημιακών. Για να το πετύχουν επιδιώκουν τη δημιουργία τετελεσμένων, χρησιμοποιώντας ως ομήρους χιλιάδες σπουδαστές στους οποίους υπόσχονται (παρά την αντίθετη συνταγματική πρόβλεψη) πανεπιστημιακά πτυχία.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι επίσης επιθυμεί να παρακάμψει το σύνταγμα και να προωθήσει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενθαρρύνει τέτοιες πρακτικές. Επιπλέον με το νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει, ουσιαστικά επιτρέπει σε μη-πανεπιστημιακά ιδρύματα να απονέμουν πανεπιστημιακά πτυχία.

Η κατάσταση έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που πλέον δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών κάνουν συμφωνίες φραντσάιζινγκ με πανεπιστήμια του εξωτερικού, προκειμένου να προσδώσουν κάποιο κύρος στα πτυχία τους. Σήμερα, και ενώ έχουν υπάρξει περιπτώσεις εκπαιδευτηρίων (όπως αυτή του Λαβέρν) που έκλεισαν ξαφνικά αφήνοντας μετέωρους τους σπουδαστές τους, βλέπουμε πλέον αυτές οι συμφωνίες να γίνονται ακόμη και με πανεπιστήμια-μαϊμού του εξωτερικού που δεν έχουν κανένα απολύτως εκπαιδευτικό έργο.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Hellenic American University, το οποίο μάλιστα φέρεται να λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Το εκπαιδευτήριο αυτό παρέχει πτυχία μέσω του Hellenic American University των ΗΠΑ, ενός ιδρύματος που όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του στην επίσημη ιστοσελίδα του (http://www.hau.edu.gr) απλώς έχει αποκτήσει από την πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ το δικαίωμα απόδοσης πανεπιστημιακών τίτλων, δεν έχει όμως καμία εκπαιδευτική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, αλλά μόνο στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ διατηρεί μόνο μια τυπική έδρα, σε κτίριο όπου βρίσκεται το κτηματομεσιτικό γραφείο του Ταμία του ΔΣ του Εκπαιδευτηρίου κ William Kanteres.

Όπως, άλλωστε, επισημαίνει στην ιστοσελίδα του Hellenic American University ο πρόεδρός του (και πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης) Κρις Σπύρου, με τη συμμετοχή του στην ίδρυση του εκπαιδευτηρίου αποσκοπούσε στη «δημιουργία και ανάπτυξη ενός Παγκόσμιου Αμερικανικού Πανεπιστημίου με αναγνωρισμένη από τις ΗΠΑ δυνατότητα απονομής πτυχίων και με τις εκπαιδευτικές του εγκαταστάσεις να βρίσκονται στην Αθήνα» (http://www.hau.edu.gr/pages/PresidentMessage.htm).

Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για την περίπτωση ενός πανεπιστημίου σφραγίδα, που εκμεταλλεύεται το καθεστώς ασυδοσίας που έχουν εκθρέψει οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Παρόλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει ακόμη και καταγγελίες για παραπλανητική διαφήμιση (αφού ρητά δηλώνει «δεν είμαστε εργαστήρι, είμαστε πραγματικό πανεπιστήμιο που ανήκει πλήρως στο Αμερικανικό Σύστημα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης των ΗΠΑ») οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αδρανούν.

Ερωτώνται οι κκ. υπουργοί

1. Πώς θα παρέμβουν ώστε το εν λόγω εκπαιδευτήριο να σταματήσει να πουλάει τίτλους ανύπαρκτου πανεπιστημίου σε ανυποψίαστους νέους;
2. Ποιο είναι το καθεστώς λειτουργίας του εκπαιδευτηρίου; Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες του και ποια η σχέση του με την Ελληνοαμερικανική Ένωση;
3. Ο ΔΟΑΤΑΠ έχει αναγνωρίσει πτυχία του Hellenic American University των ΗΠΑ ως ισότιμα με ελληνικών ανώτατων ιδρυμάτων;
4. Ποια ήταν η κατάληξη της έρευνας που ξεκίνησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εναντίον του εν λόγω εκπαιδευτηρίου με την κατηγορία της παραπλανητικής διαφήμισης (αρ. πρωτ. Ζ2-18072, 19 Σεπτ. 2006);
5. Η εμπλοκή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην υπόθεση αυτή συνάδει με το γενικότερο καθεστώς λειτουργίας της, αλλά και με το κύρος που της έχουν προσδώσει τα ιδρυτικά της μέλη (μεταξύ των οποίων προσωπικότητες όπως ο Η. Βενέζης, ο Ξ. Ζολώτας, ο Μ. Πλωρίτης, Ν. Χατζηκυριάκος Γκίκας);
6. Προτίθεται, επιτέλους, η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση της βαθμίδας των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, σεβόμενη με αυτό τον τρόπο τη συνταγματική επιταγή για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τάσος Κουράκης

Περικλής Κοροβέσης

Γρηγόρης Ψαριανός

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved