nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τις βάσεις (26/8/08)

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Ανακοίνωση Τύπου, 26 Αυγούστου 2008

Δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και του Γενικού Γραμματέα κ. Δημήτρη Πλατή κατά την ανακοίνωση βάσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Σήμερα ανακοινώνονται οι βάσεις για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθώς και στις Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές, της Ακαδημίας του  Εμπορικού Ναυτικού και της Πυροσβεστικής.
  Θέλω πρώτα απ’ όλα από καρδιάς να συγχαρώ τους επιτυχόντες και να τους ευχηθώ καλές σπουδές και καλή σταδιοδρομία. Για εκείνους που φέτος δεν κατάφεραν να εισαχθούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, θέλω να πω ότι μπορούν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και να διεκδικήσουν μια θέση την επόμενη χρονιά.
Και για όσους έχουν αποφασίσει να ενταχθούν απευθείας στην αγορά εργασίας, θα ήθελα να πω ότι η ελληνική πολιτεία, αλλά και το Υπουργείο μας, κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνει τις προσπάθειες των αποφοίτων του λυκείου και προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι εξετάσεις, όπως όλοι γνωρίζετε, φέτος διεξήχθησαν υποδειγματικά. Τα μέτρα που πήραμε θωράκισαν ουσιαστικά το θεσμό, την αξιοπιστία του και την αντικειμενικότητά του. Με τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα, που κατά νόμο είναι και ο υπεύθυνος συντονιστής των εξετάσεων, της Κεντρικής Επιτροπής των Γενικών Εξετάσεων, των Διοικητικών Υπαλλήλων και κυρίως των εκπαιδευτικών σε ολόκληρη την Ελλάδα, επιτύχαμε να διοργανώσουμε άψογες εξετάσεις και έτσι να μπορεί ο κάθε Έλληνας πολίτης, ο κάθε γονιός, ο κάθε μαθητής να αισθάνεται ότι η πολιτεία έκανε το χρέος της.
Φέτος, σε σύνολο 97.407 υποψηφίων, εισήχθησαν 68.224 υποψήφιοι, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 70,04%. Οι επιτυχόντες σε πανεπιστήμια, σε στρατιωτικές σχολές, σχολές Αστυνομίας κ.λπ., ήταν φέτος 42.220. Οι επιτυχόντες στα ΤΕΙ ήταν φέτος 26.004. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο συνολικός αριθμός, το ποσοστό των επιτυχόντων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχει αυξηθεί και βεβαίως έχει ενισχυθεί και ο αριθμός των επιτυχόντων στην ελληνική περιφέρεια. 
  Επίσης, μια διαπίστωση που προκύπτει από τη μελέτη στατιστικών στοιχείων είναι ότι σημαντικός αριθμός μαθητών που δεν πέτυχαν να εισαχθούν στα ΑΕΙ οφείλουν αυτή την αποτυχία, όχι στη βάση του 10, όπως συνηθίζεται πολλές φορές να λέγεται, αλλά και στο μηχανογραφικό και στον τρόπο που δήλωσαν τα μαθήματα.
Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους επιτυχόντες καλή σταδιοδρομία και καλές σπουδές. Να ευχαριστήσω τους συντελεστές των εξετάσεων και να πω και στα υπόλοιπα παιδιά, ότι τώρα αρχίζει η ζωή, δεν τελειώνει τίποτα. H πολιτεία δίνει όλες τις απαιτούμενες ευκαιρίες για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, ώσπου να βρουν το δρόμο προς το μέλλον.
Σας ευχαριστώ πολύ και καλή χρονιά.

Δ. ΠΛΑΤΗΣ: Καλημέρα και από την δική μου την πλευρά. Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να συγχαρώ όλους εκείνους οι οποίοι πέρασαν στις εξετάσεις. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους επιτυχόντες.
Να μιλήσω όμως και γι’ αυτούς οι οποίοι δεν θα δουν σήμερα το όνομά τους στους καταλόγους που δημοσιεύουμε και να τους πω ότι ίσως να άξιζε μια προσπάθεια για να δώσουν και του χρόνου, αλλά αν τυχόν επιλέξουν τη σταδιοδρομία της ζωής, το στίβο της ζωής, τότε απλώς να τους διαβεβαιώσω ότι η ελληνική πολιτεία δίνει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Αναλυτικότερα, παρατηρείται ότι στην κατηγορία του 90% για τα πανεπιστήμια, υπάρχει γενικότερα:
Πρώτον, μια αύξηση των βάσεων κυρίως όσον αφορά το πρώτο επιστημονικό πεδίο που είναι οι ανθρωπιστικές, οι νομικές, αλλά και οι κοινωνικές επιστήμες. Υπάρχει μια μείωση στο δεύτερο και στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο. Είναι οι φυσικομαθηματικές, οι γεωπονικές και οι σχολές πληροφορικής αλλά και οι οικονομικές σχολές, που είναι το πέμπτο πεδίο.
Παρατηρούνται οριακές αυξήσεις στις κεντρικές σχολές και αντίστοιχες μειώσεις στις περιφερειακές στο τρίτο πεδίο, που είναι οι Επιστήμες Υγείας. Επίσης παρατηρείται αύξηση στις κεντρικές σχολές και μείωση στις περιφερειακές στο τέταρτο πεδίο. Θυμίζω το τέταρτο πεδίο είναι οι πολυτεχνικές σχολές και οι σχολές πληροφορικής.
Τέλος, παρατηρείται και μείωση των βάσεων, αλλά και του αριθμού των υποψηφίων στις Στρατιωτικές Σχολές.
Αξιοσημείωτες αυξήσεις επίσης παρατηρήθηκαν στα παιδαγωγικά τμήματα ανά την Ελλάδα. Αυτό το είδαμε και πέρσι. Αντίθετα, αξιοσημείωτες μειώσεις παρατηρήθηκαν σε όλα τα τμήματα της πληροφορικής. Όπως επίσης και σε ορισμένες μαθηματικές σχολές ανά την Ελλάδα.
Τις μικρότερες αυξήσεις παρουσιάζουν και πάλι, όπως και πέρσι, οι επιστήμες της υγείας, λόγω κυρίως της πολύ υψηλής βαθμολογίας που απαιτείται για την εισαγωγή στις σχολές των Σχολών αυτών.
  Σε ό,τι αφορά τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, και εδώ αναφέρομαι κυρίως στην κατηγορία του 90%, παρατηρούνται αυξήσεις σε τμήματα υψηλής επαγγελματικής προσδοκίας. Αυτά, όπως ξέρετε, είναι τα παραϊατρικά επαγγέλματα, είναι τα βρεφονηπιακά τμήματα, καθώς και τμήματα γραφιστικής και αρχιτεκτονικής διακόσμησης.
Τέλος στην κατηγορία του 10%, και αναφέρομαι στους υποψηφίους οι οποίοι έχουν ήδη κατοχυρώσει από πέρσι και πρόπερσι τους βαθμούς τους, διαπιστώνεται σε γενικές γραμμές μια μικρή αύξηση των βάσεων, καθώς επίσης και η αύξηση του αριθμού των ιδίων των υποψηφίων.
Παράλληλα, τόσο η βαθμολογία, όσο και τα ονομαστικά αποτελέσματα, πρέπει να πω ότι θα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερομένους από σήμερα μετά τις 11.00 από το διαδικτυακό ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό τους αριθμό, καθώς επίσης και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες, που είναι το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους.
Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα και από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, δηλαδή το 1564. Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια και στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, καθώς επίσης και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην ΑΣΠΑΙΤΕ, θα γίνουν από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2008.
Όπως ξέρετε, στα κεντρικά ΤΕΙ οι επιτυχόντες εισάγονται είτε στο πρώτο, είτε στο δεύτερο εξάμηνο αναλόγως. Εκείνοι λοιπόν που εισήχθησαν στο δεύτερο εξάμηνο των ΤΕΙ, αν δεν εγγραφούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία από 16 έως 30 Σεπτεμβρίου 2008, μπορούν να εγγραφούν μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Ιανουαρίου 2009.
Εάν όμως ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για μετεγγραφή, οι επιτυχόντες αυτοί, θα πρέπει οπωσδήποτε να εγγραφούν σε τμήμα της επιτυχίας τους, από 16 έως και 30 Σεπτεμβρίου 2008.
  Στην ίδια προθεσμία θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στο ποσοστό θέσεων 3% χωρίς εξετάσεις.
Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, στη σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και στις ανώτερες σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης, θα οριστεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.
Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο, όπως είπε και ο ίδιος ο Υπουργός προηγουμένως, ανήλθε σε 97.407, ενώ πέρσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 99.873.
Σε ό,τι αφορά στους επιτυχόντες αθλητές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των διατάξεων του νόμου για εισαγωγής τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τα άτομα αυτά θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, είτε στη Διεύθυνση είτε στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο οποίο υπάγεται το Λύκειο αποφοίτησής τους, από 27 Αυγούστου μέχρι και 5 Σεπτεμβρίου του 2008.
Σήμερα επίσης δίνουμε στην δημοσιότητα και τα ονόματα των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών – αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μη ελληνικής καταγωγής.
Τ’ αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερομένους από την αρμόδια Υπηρεσία  του Υπουργείου Παιδείας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Επίσης, μπορούν να τα δουν στην ιστοσελίδα  του Υπουργείου πληκτρολογώντας τον 11ψήφιο κωδικό τους αριθμό, καθώς επίσης και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο).
Οι εγγραφές των εισαγομένων στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, θα πραγματοποιηθούν από 16 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2008.
Προϋπόθεση εγγραφής είναι η βεβαίωση γνώσης της ελληνικής γλώσσας για τους εισαγομένους, που δεν είναι βεβαίως κάτοχοι τίτλου απόλυσης του Ελληνικού ή του Κυπριακού Λυκείου. Εάν δεν έχουν την βεβαίωση αυτή, μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος από την εισαγωγή τους, αφού θα έχουν αποκτήσει την βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα. Σε αντίθετη περίπτωση οι εισαγόμενοι χάνουν το δικαίωμα εγγραφής τους.
Διευκρινίζεται τέλος ότι τα σχετικά δικαιολογητικά που υπέβαλλε στο Υπουργείο Παιδείας καθένας από τους εισαγομένους θα σταλούν υπηρεσιακά στη Σχολή επιτυχίας τους, εκτός των Κυπρίων υπηκόων των οποίων οι φάκελοι θα σταλούν με τη φροντίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, απ’ ευθείας στις Σχολές επιτυχίας τους.
Θέλω τέλος να συγχαρώ και να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου σε όλους τους συντελεστές της επιτυχίας των φετινών εξετάσεων, τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΥΠΕΠΘ αρχικά, αλλά και τους καθηγητές που υπήρξαν Πρόεδροι και μέλη των βαθμολογικών και εξεταστικών κέντρων, τους βαθμολογητές και τους επιτηρητές των εξετάσεων.
Ένα ιδιαίτερα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνω στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής των Γενικών Εξετάσεων, τα οποία μόχθησαν νυχθημερόν επί δύο εβδομάδες ούτως ώστε οι υποψήφιοι να διαγωνιστούν σε κατανοητά και σωστά θέματα. Ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved