nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο Ε. Βενιζέλος με αφορμή τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων (27/8/08)

 

ΠΑΣΟΚ
Ανακοίνωση Τύπου, 27.8.2008

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ  ΤΟΥ Β΄ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Κύριε Πρόεδρε, είχα και εχθές την ευκαιρία στον πρόλογο της ομιλίας μου για το συζητούμενο νομοσχέδιο να εκφράσω εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ αλλά και όλης της Βουλής τις θερμές μου ευχές προς τους νέους φοιτητές και τις νέες φοιτήτριες στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι., να συγχαρώ τους γονείς που καμαρώνουν τα παιδιά τους, που κατέβαλαν κόπο και χρήμα προκειμένου να πετύχουν τα παιδιά στις εισαγωγικές εξετάσεις, να συγχαρώ τους καθηγητές αλλά και να στρέψω τη σκέψη μου στις χιλιάδες των παιδιών που δεν βρίσκουν μια θέση στο σύστημα της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι δεκαοκτώμισι χιλιάδες θέσεις παραμένουν και φέτος κενές στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και στα ελληνικά Τ.Ε.Ι., ακριβώς επειδή έχουν αναπτυχθεί σημαντικές παθογένειες του ίδιου του συστήματος εισαγωγής και της ίδιας της αγκυλωμένης αντίληψης για τη βαθμολόγηση και τις βάσεις που αφήνει πολλά παιδιά εκτός πανεπιστημίου και εκτός Τ.Ε.Ι., αλλά και πολλά παιδιά τα αναγκάζει να στραφούν σε τμήματα που δεν είναι η πρώτη ή η δεύτερη ή η τρίτη επιλογή τους, άρα σε μία αναγκαστική τυπική επιλογή που δυστυχώς για πολλούς μένει αναξιοποίητη και δεν οδηγεί σ’ ένα πτυχίο και σε μια επαγγελματική αποκατάσταση, όπως την φαντάστηκαν, όπως την επιθυμούσαν, όπως την ονειρεύτηκαν.
Είναι σήμερα μια ευκαιρία να σκεφτούμε γιατί ενώ εμείς υποδεχόμαστε με ευχές τα παιδιά αυτά στη νέα αυτή φάση της ζωής τους πολλοί άλλοι αξιοποιούν την ευκαιρία για να αναπτύξουν μια διαφημιστική καμπάνια ευκαιριών στην ιδιωτική, δήθεν τριτοβάθμια εκπαίδευση, που είναι ένα πολύ κακό δείγμα εμπορευματικής αντίληψης για το τι σημαίνει «πανεπιστήμιο». Τα είχαμε πει αυτά κατά τη συζήτηση του τελευταίου νομοσχεδίου για τα λεγόμενα «κολλέγια». Κι όποιος παρακολουθεί τις διαφημίσεις στα μέσα ενημέρωσης, με τις οποίες υποδέχονται οι επιχειρήσεις αυτές την αποτυχία των παιδιών στις εισαγωγικές εξετάσεις, πρέπει να προβληματιστεί.
Πρέπει με γενναιότητα η Βουλή, χωρίς προκαταλήψεις, να συζητήσει για το νέο ρόλο του Λυκείου. Πρέπει με γενναιότητα να συζητήσουμε για ένα νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πάντα μέσα από μια εθνική, αντικειμενική, απροσωπόληπτη διαδικασία, αλλά με άλλη φιλοσοφία εξετάσεων, αξιοποιώντας την εμπειρία άλλων χωρών και κυρίως να οργανώσουμε τη δεύτερη ευκαιρία. Όχι τη δεύτερη ευκαιρία του 10% που κάποια παιδιά την αξιοποιούν δίνοντας για δεύτερη χρονιά εξετάσεις, αλλά ένα σύστημα κινητικότητας στο εσωτερικό των πανεπιστημίων και στο εσωτερικό των ΤΕΙ, ώστε κάθε παιδί να μπορεί να βρει τον προσανατολισμό του δείχνοντας την ικανότητά του, με αντικείμενο επιστημονικό που είναι άλλου επιπέδου απ’ αυτό των εισαγωγικών εξετάσεων που βασίζεται στη γνώση των μαθημάτων του Λυκείου και δυστυχώς σε μια γνώση που τα παιδιά αναγκάζονται με μηχανιστικό και ξεπερασμένο τρόπο να απομνημονεύσουν. Κι αυτό έχει ολέθριες συνέπειες γιατί οι νέες φοιτήτριες και οι νέοι φοιτητές σε πολλές Σχολές εισάγονται εξαντλημένοι, απηυδισμένοι, χωρίς καμία διάθεση να επιδοθούν σ’ αυτή την ωραία δραστηριότητα, σ’ αυτό το ωραίο παιχνίδι της γνώσης και της έρευνας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ως καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μέχρι το 1993, οπότε έπαψα δυστυχώς να ασκώ στην πράξη τα καθήκοντα αυτά λόγω της βουλευτικής ιδιότητας, υποδέχθηκα πολλές φουρνιές φοιτητριών και φοιτητών και είχα πάντα την ψευδαίσθηση ότι καθώς ανανεώνεται ηλικιακά το ακροατήριο μένω κι εγώ στάσιμος στην ίδια ηλικία. Δυστυχώς δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Τα παιδιά είναι πάντα νέα. Είναι αυτή η διαρκής νεότητα της αισιοδοξίας και του μέλλοντος. Εμείς προχωρούμε στη δική μας ζωή, αλλά πρέπει πάντα να έχουμε στραμμένα τα μάτια μας σε αυτά τα παιδιά που είναι το μέλλον της χώρας, το μέλλον της πατρίδας και σ’ αυτούς πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, με εντιμότητα, με πρωτοτυπία, με σεβασμό. Και νομίζω ότι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε σήμερα ως Βουλή των Ελλήνων είναι το μήνυμα της αγάπης και του σεβασμού προς τα παιδιά αυτά, να οργανώσουμε την ευκαιρία τους σε μια ζωή που τους αξίζει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved