nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Η υπουργός Απασχόλησης για τα βαρέα και ανθυγιεινά (3/9/08)

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ανακοίνωση Τύπου, 3.9.2008

Η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα. Φάνη Πάλλη Πετραλιά παρέλαβε σήμερα από τον Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Μπεχράκη και τα μέλη της  Επιστημονικής Επιτροπής το πόρισμα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
Στη συνέχεια, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η Υπουργός  και ο κ. Μπεχράκης προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:  

Υπουργός κα. Φάνη Πάλλη- Πετραλιά: Πριν από λίγο παρέλαβα από τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής, τον Καθηγητή κ. Μπεχράκη και από τα μέλη της Επιτροπής, το πόρισμα που αφορά στα Βαρέα και στα Ανθυγιεινά επαγγέλματα.  Ένα πόρισμα το οποίο έγινε με επιστημονικό τρόπο από την Επιτροπή.

Το πόρισμα, το οποίο παρέλαβα είναι το πρώτο μέρος και αφορά  εκείνα τα επαγγέλματα, τα οποία αυτή τη στιγμή θεωρούνται Βαρέα και Ανθυγιεινά. Η Επιτροπή, που συστάθηκε  πριν από ένα χρόνο με νόμο, είχε συγκεκριμένο αντικείμενο, δηλαδή την επικαιροποίηση της ήδη υπάρχουσας λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Η Επιτροπή εργάστηκε πάρα πολύ σκληρά, πολλούς μήνες και έκανε μια επίπονη δουλειά και αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω. Να πω ότι είναι το πρώτο πόρισμα το οποίο συντάσσεται ύστερα από 45 χρόνια.

Ζήτησα από τον Καθηγητή τον κ. Μπεχράκη και από τα μέλη της Επιτροπής να λάβουν μέρος σε μία νέα Επιτροπή για την οποία άρχισα ήδη τις διαδικασίες, της σύστασης της, που θα ασχοληθεί με τα νέα επαγγέλματα, τα οποία θα πρέπει με τις σύγχρονες τεχνολογίες και την σημερινή εποχή να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Από εκεί και πέρα, το Υπουργείο Απασχόλησης θα μελετήσει το πόρισμα αυτό στο σύνολο του. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται για ένα κατάλογο, αλλά, η Επιτροπή έχει χρησιμοποιήσει μία συγκεκριμένη μεθοδολογία. Έχει τεκμηριώσει τις προτάσεις της και έχει καταλήξει και σε επιχειρήματα και σε συμπεράσματα. Θα μελετήσουμε λοιπόν αυτό το πόρισμα στο σύνολο του με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον των εργαζομένων, με γνώμονα την άρση των αδικιών και με γνώμονα πάντοτε μόνο και μόνο όπως είπα και πριν την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων ώστε να καταλήξουμε σε μία επικαιροποιημένη κατάσταση και να καταλήξουμε στο μέλλον στο να γνωρίζουμε ποια θα είναι τα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Πρόεδρος Επιτροπής Βαρέων και Ανθυγιεινών κος Μπεχράκης:
Παραδόθηκε σήμερα το πόρισμα στην κα. Υπουργό και θα μου επιτρέψετε να πω, ότι οι 65 αυτές σελίδες και τα 4 παραρτήματα που περιέχονται στο κείμενο του πορίσματος είναι προϊόντα 45 συνεδριάσεων και 5ώρων της κάθε μιας και περιλαμβάνουν ότι καλύτερο μπόρεσαν οι εκλεκτοί συνεργάτες, μέλη της επιτροπής και εγώ να δώσουμε στην πολιτεία.

Με αίσθημα ευθύνη, με αίσθημα δικαίου και με αγάπη προς τον κάθε εργαζόμενο καταλήξαμε σε αυτήν την πρόταση που περιλαμβάνει μια καθαρά επιστημονική προσέγγιση του θέματος.

Ακολουθήσαμε την διαδικασία της ανάλυσης και σύνθεσης στην προσέγγιση του προβλήματος, πρόβλημα που εξετάστηκε σε κάθε του βήμα με παράλληλη θεώρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας, την εφαρμογή του θεσμού της ιατρικής της εργασίας και του τεχνικού ασφάλειας στο χώρο της εργασίας.

Επιπλέον θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν κάποιοι βασικοί άξονες που διέπουν το πόρισμα, όπως είναι, ότι καταρχήν για πρώτη φορά καθιερώνονται κριτήρια ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Έτσι ώστε να σταματήσει κάθε άλλου είδους διαδικασία που μπορεί να παρενέβαινε ή να παρέμβει από δω και πέρα για την ένταξη ή την μη ένταξη ενός επαγγέλματος σε αυτά.

Δεύτερος άξονας είναι ότι έγινε μια κατηγοριοποίηση των διαφόρων επαγγελμάτων κατά διαφορετικότητα βαρύτητας το καθένα έτσι ώστε να σταματήσει ο εργαζόμενος στη στοά του ορυχείου, να θεωρείτε ταυτόσημος με εκείνον που στον ίδιο χώρο εργάζεται σε επίγεια υπηρεσία ή σε υπηρεσία γραφείου.

Τέλος θεωρήθηκε ότι μόνο τα παλαιά, τα είδη εισηγμένα στο θεσμό των Βαρέων επαγγελμάτων μπορούσαμε να κρίνουμε σε αυτήν την φάση, διότι  υπήρξαν κάποιες προτάσεις που αναφέρονται σε νέα υπό ένταξη επαγγέλματα, ενώ ακόμη υπήρχε και η πρόταση, υπάρχει και η πρόταση για μια δυναμική θεώρηση του προβλήματος.

Πιστεύουμε ότι αυτά που σήμερα προτείνουμε δεν είναι θέσφατα και δεν θέλουμε να παραμείνουν  για 50 χρόνια όπως έγινε με τις προηγούμενες προτάσεις, αλλά κάθε 5 χρόνια να ανανεώνονται διότι οι συνθήκες αλλάζουν, διότι οι όροι εργασίας βελτιώνονται καθημερινά και διότι οπωσδήποτε ένα επάγγελμα που σήμερα θεωρείτε βαρύ αύριο μπορεί να μην είναι ή και το ανάστροφο.

Άρα το κείμενο της πρότασης μας δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεπερνάει τα 5 χρόνια και μια διαρκής αναθεώρησης ανά 5ετία κρίνεται απαραίτητη και προτείνεται για να μελετηθεί από την πολιτεία.                   

Δημοσιογράφος: Υπήρχε ομοφωνία από την επιτροπή;

Πρόεδρος Επιτροπής Βαρέων και Ανθυγιεινών κος Μπεχράκης: Το κείμενο έχει υπογραφεί από 9 μέλη που ομοφώνως κατέληξαν σε αυτό που έχετε ήδη στα χέρια σας.

Δημοσιογράφος: Με την κατηγοριοποίηση συμφώνησαν άπαντες;

Πρόεδρος Επιτροπής Βαρέων και Ανθυγιεινών κος Μπεχράκης: Τα 9 μέλη έχουν συμφωνήσει οπωσδήποτε ξέρετε ότι έχουν αποχωρήσει δύο μέλη που ήταν εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος του ΤΕΕ, οι οποίοι πήραν την ευθύνη και της αποχώρησης.

Δημοσιογράφος: Περιλαμβάνονται κάποιες μελέτες μέσα σε αυτό το πόρισμα;

Πρόεδρος Επιτροπής Βαρέων και Ανθυγιεινών κος Μπεχράκης: Μελέτες βεβαίως. Περιλαμβάνεται ένα παράρτημα το οποίο είναι η γνωμοδότηση του Καθηγητή του Εργατικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Αθήνας του κου. Λεβέντη ο οποίος για πρώτη φορά μας βοήθησε και μας και το Υπουργείο και όλη την κοινωνία πιστεύουμε να θέσει επί τάπητος τι επιτέλους σημαίνει Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, υπάρχει μια άριστη γνωμοδότηση επ΄ αυτού και υπάρχουν οι προσπάθειες που είχαν γίνει  από τις δύο προηγούμενες επιτροπές για να καταλήξουν σε ένα τέτοιου είδους συμπέρασμα, προσπάθειες που δεν έλυσαν το πρόβλημα, έχουμε όμως ώριμες σκέψεις και αυτές προβάλλονται και προτείνονται στην επιτροπή.
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved