nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Επερώτηση ΠΑΣΟΚ: Πλιάτσικο στην Αγροτική Ασφαλιστική (16/9/08)

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Aνακοίνωση Τύπου, 16 Σεπτεμβρίου 2008

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, κατέθεσαν σήμερα προς τους υπουργούς Οικονομίας και Δικαιοσύνης, 36 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την εξαγορά -από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Ασφαλιστικής- εταιρείας την οποία μέχρι το 2004 διοικούσε ο ίδιος.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων:


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Για τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ: «Οργιώδης λεηλασία και πλιάτσικο πριν από ένα ακόμα «μεγάλο» ξεπούλημα της Κυβέρνησης Καραμανλή: Πέρα από τις καταγγελίες συνδικαλιστών για πρωτοφανή κακοδιαχείριση και για ζημιογόνες ρουσφετολογικές προσλήψεις «ημετέρων» με υπέρογκες αποδοχές, από τις οποίες δεν έλειψε η γνωστή «βιονική Υπουργική νονά», αποκαλύπτεται ότι ο διορισμένος από την κυβέρνησή σας και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε η εταιρεία, έσπευσε να εξαγοράσει, με τις ευλογίες του επίσης «εκλεκτού» σας Προέδρου της κ. Αράπογλου και με δημόσιο - ουσιαστικά - χρήμα, εταιρεία η οποία μέχρι το 2004 εδιοικείτο από τον ίδιο!».

Σε εκτέλεση της «κρυφής της ατζέντας» για την άνευ όρων αρχικά λεηλασία του δημόσιου πλούτου και στη συνέχεια την εκποίηση του με όρους ευνοϊκούς μόνο για τον εκάστοτε αγοραστή ιδιώτη, η Κυβέρνηση Καραμανλή, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε, προχωρά ουσιαστικά στην εκποίηση και της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αμέσως μετά τις εκλογές του 2004 και κατά την συνήθη πρακτική της, η κυβέρνηση Καραμανλή, κρύβοντας τις πραγματικές προθέσεις της πίσω από την προσχηματική ρητορεία της περί «καμένης γης» και «εξυγίανσης», προχώρησε, δια μέσου της Κυβερνητικά διορισμένης Διοίκησης της ΕΤΕ, σε μία άνευ προηγουμένου απαξίωση και λεηλασία της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μια λεηλασία που ξεκίνησε με μία αδικαιολόγητη διεύρυνση της δομής Διοίκησης της αρχαιότερης Ελληνικής δημοσίου ενδιαφέροντος ασφαλιστικής εταιρείας, το οποίο κατέληξε να απαρτίζεται από ένα Διευθύνοντα Σύμβουλο, 2 Γενικούς Διευθυντές και 2 Αναπληρωτές Διευθυντές, που, όπως καταγγέλλεται κατόρθωσαν με τις αδιαφανείς και ρουσφετολογικές επιλογές τους, να απαξιώσουν μια εταιρεία, η οποία τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια λειτουργίας της είχε επιβιώσει πολλαπλών πολέμων και οικονομικών κρίσεων!

Α. ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΟΥ 95% ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ!
Ενδεικτικό των αδιαφανών μεθόδων, που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια στην Εθνική Ασφαλιστική είναι και η προκλητική απόφαση της Διοίκησής της να εξαγοράσει το 95% ιδιωτικής εταιρείας – πρακτορείου ασφαλειών, μαζί με τις ζημίες της, στην οποία ως Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2004 διατελούσε το ίδιο πρόσωπο που είχε παράλληλα διορισθεί από την Κυβέρνηση Καραμανλή στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής.  Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι σύμφωνα με τα ΦΕΚ ΤΑΕ-ΕΠΕ 11113/6-9-04 (διορισμός στο ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής) και 11904/24-9-04 (παραίτηση από το ΔΣ της National Μεσιτική Ασφαλίσεων ΑΕ) ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής διατελούσε, μέχρι την πρόσληψή του το 2004 και σχεδόν ταυτόχρονα με αυτήν (!), Διευθύνων Σύμβουλος της ιδιωτικής εταιρείας – πρακτορείου ασφαλειών, την οποία δύο χρόνια αργότερα και επί θητείας του εξαγόρασε η Εθνική Ασφαλιστική, μετατρέποντας την σε θυγατρική της και μετονομάζοντας την σε NATIONAL ΜΕΣΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Α.Ε. Μετά την εξαγορά ο συγκεκριμένος «εκλεκτός», σύντομα επέστρεψε σε γνώριμα για αυτόν μέρη, αφού παράλληλα τοποθετήθηκε και στη θέση του Προέδρου της  NATIONAL  ΜΕΣΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ Α.Ε.
Πέρα από την σύγκρουση συμφερόντων που υποκρύπτει μια τέτοια μεθόδευση, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για την αναγκαιότητα της εξαγοράς της συγκεκριμένης εταιρείας, τη στιγμή που η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ διατηρούσε κλάδους που κάλυπταν όλο το φάσμα των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, ενώ είχε ήδη «προχωρήσει» στην «μεταγραφή» στο δυναμικό της του Διευθύνοντας Συμβούλου της, του προσώπου δηλαδή που είχε όλο το know – how, αλλά και επαφή με το πελατολόγιο της εταιρείας που εξαγοράστηκε.

Β. ΕΥΝΟΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΕΡΟΓΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Οι άκρατες ρουσφετολογικές μεθοδεύσεις που ακολούθησαν την συγκρότηση της νέας Δομής Διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής οδήγησαν σε κακοδιαχείριση και διόγκωση της σπατάλης στην εταιρεία. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, έχουν καταγγελθεί δημοσίως:
• Η άμεση αντικατάσταση όσων υπαλλήλων αποχωρούσαν με «εθελουσία» με νέους, σε κάθετη αντίθεση με την λογική μείωσης γενικών εξόδων, στην οποία – υποτίθεται – αποσκοπούσε η εθελουσία.
• Η υπέρμετρη διεύρυνση του οργανογράμματος με τοποθετήσεις «ημετέρων», όπως καταγγέλθηκε από εργαζομένους.
• Το προκλητικό φαινόμενο της αποχώρησης «εκλεκτών» με υπέρογκες αποζημιώσεις και η μετά την απολαβή των αποζημιώσεων επαναπρόσληψή τους στην εταιρεία με αποδοχές δεκάδων χιλιάδων ευρώ στη θέση Συμβούλων, ως δήθεν απαραιτήτων.
• Η πρόσληψη σε θέσεις ειδικών συμβούλων ως Αναπληρωτές Διευθύνσεων ή Τομέων, διαφόρων «ημετέρων», μεταξύ των οποίων και πρόσωπα από την αγορά, που οι προηγούμενοι εργοδότες τους, τους είχαν απομακρύνει. Από την μακροσκελή λίστα των ευνοιοκρατικών αυτών προσλήψεων δεν λείπει η ευνοούμενη του Υπουργού Οικονομικών «Βιονική Νονά», που έχει από το 2004 διορισθεί συνολικά σε 10 θέσεις του δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
• Η καταγγελία για επενδύσεις σε δομημένα ομόλογα δεκάδων εκατομμύριων ευρώ, ένα γεγονός που φέρεται να επιδιώκεται με κάθε τρόπο η συγκάλυψή του. 
• Η κατάρρευση του ενός μετά του άλλου των επιχειρησιακών σχεδίων της εταιρείας, δεν πτοεί την Διοίκηση από το να μοιράζει στα μέλη της και στα Διευθυντικά στελέχη αδικαιολόγητα υψηλά bonus, φθάνοντας στο σημείο να επινοήσει νέους όρους όπως «bonus μετακόμισης» για τη δικαιολόγηση αδικαιολόγητων παροχών.

Επειδή, στερείται οποιασδήποτε λογικής υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, η απαξίωση ιστορικών και νευραλγικών εταιρειών δημοσίου ενδιαφέροντος και η χωρίς όρια λεηλασία τους, που, όπως έδειξε το πρόσφατο, αλλά και το απώτατο Κυβερνητικό παρελθόν της παράταξής σας, οδηγεί στο «ξεπούλημά» τους σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα με ευτελή τιμήματα από το οικονομικό επιτελείο και τους «εκλεκτούς» του καθεστώτος Καραμανλή. 
Επειδή, οι παραπάνω καταγγελίες θέτουν σοβαρά ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων, αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης για την παλαιότερη κρατική ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, που μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε η εκποίησή της.
Και επειδή, μία Κυβέρνηση που δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού, δεν «βλέπει» καμία διάκριση μεταξύ ηθικού και νομότυπου, στέλνει μήνυμα ασυδοσίας στα στελέχη της και στην κοινωνία και δεν διαθέτει το ηθικό έρεισμα να διασφαλίσει τη εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου Τομέα, κατά συνέπεια δημιουργεί αυξημένη ανάγκη κοινοβουλευτικού ελέγχου των καταγγελιών για τα πεπραγμένα της. 

Ερωτάσθε:
1. Αντιλαμβάνεσθε ότι η εξαγορά από την Διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής ιδιωτικής εταιρείας – πρακτορείου που διοικούσε από το 2002 και μέχρι και την αρχή της θητείας του στη Εθνική Ασφαλιστική ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλός εγείρει εύλογο προβληματισμό και φέρει τα χαρακτηριστικά μιας ανεπίτρεπτης σύγκρουσης συμφερόντων και προνομιακής επιρροής; Δύο εννοιών, τις οποίες η Κυβέρνησή σας ηθελημένα παριστάνει ότι αγνοεί στη σωρεία περιπτώσεων στελεχών της που μέσω συγγενικών τους προσώπων εμφανίζονται να «αξιοποιούν» την εξουσία που τους εμπιστεύτηκε ο Ελληνικός λαός για την προσωπική τους εξέλιξη και οικονομική ευημερία.
2. Ποιο το ακριβές τίμημα και ποιος ο δικαιολογητικός λόγος αυτής της κίνησης εξαγοράς ενός ιδιωτικού πρακτορείου, τη στιγμή μάλιστα που η Εθνική Ασφαλιστική κάλυπτε ήδη όλο το φάσμα των ασφαλιστικών δραστηριότητων και που επίσης είχε ήδη προσθέσει στο «δυναμικό» της το Διευθύνοντα Σύμβουλο της εξαγορασθείσας εταιρείας, το πρόσωπο δηλαδή που διέθετε και το know how και την επαφή με το πελατολόγια του συγκεκριμένου πρακτορείου; Παρακαλείσθε να καταθέσετε την συγκεκριμένη συμφωνία εξαγοράς, μαζί με τα σχετικά πρακτικά και αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο στη Βουλή.
3. Γιατί επιμένετε να απαξιώνετε και να λεηλατείτε ασύδοτα ιστορικές και νευραλγικές δημοσίου ενδιαφέροντος επιχειρήσεις, προτού τις οδηγήσετε, υποτασσόμενοι στα κελεύσματα συντηρητικών και αδιαφανών λογικών εξυπηρέτησης «ολίγων ισχυρών συμφερόντων» σε εκποιήσεις αδιαφανείς και ζημιογόνες για το δημόσιο – όπως το πρόσφατο αλλά και το απώτερο Κυβερνητικό παρελθόν της παράταξής σας έχει καταδείξει;
4. Σε ποια λογική «εξυγίανσης» (έναν  όρο που, όπως καταδεικνύεται, εντελώς προσχηματικά και παραπλανητικά επιμένει να χρησιμοποιεί η Κυβέρνησή σας), υπακούουν οι αδιαφανείς μεθοδεύσεις και πρακτικές που χαρακτηρίζουν της επιλογές των τελευταίων τεσσάρων ετών της διορισμένης από την Κυβέρνησή σας Διοίκησης στην Εθνική Ασφαλιστική; Επιλογές που αναλώνονται σε δαπανηρές διευρύνσεις του οργανογράμματος για καθαρά ρουσφετολογικούς λόγους ζημιώνοντας την εταιρεία, σε ευνοιοκρατικές προσλήψεις «ημετέρων», αλλά και «εκλεκτών» στελεχών της εταιρείας που πρώτα αποχώρησαν λαμβάνοντας παχυλές αποζημιώσεις για να επαναπροσληφθούν λίγο αργότερα ως «σύμβουλοι» με ιδιαίτερα υψηλές αποδοχές, η παροχή υπέρογκων bonus σε διευθυντικά στελέχη και μέλη της Διοίκησης που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται από την πορεία της εταιρείας, που εμφανίζει αδυναμία να εφαρμόσει έστω και ένα από τα αλλεπάλληλα επιχειρηματικά σχέδια των τελευταίων ετών, αλλά και από αδιαφανείς επενδύσεις – όπως καταγγέλεται – ακόμα και σε δομημένα ομόλογα ύψους εκατομμυρίων ευρώ.
5. Σε ποια μέτρα θα προβείτε ΑΜΕΣΑ για τη διαλεύκανση των παραπάνω καταγγελιών, την απόδοση πειθαρχικών και ποινικών – όπου υπάρχουν - ευθυνών στους διορισμένους από την Κυβέρνηση σας, υπευθύνους για την Διοίκηση της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, Εθνικής Ασφαλιστικής;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Καρχιμάκης
Γρηγόρης Νιώτης
Γιάννης Διαμαντίδης
Γιάννης Κουτσούκος
Δημήτρης Τσιρώνης
Θάνος Μωραίτης
Κώστας Σπηλιόπουλος
Ροδούλα Ζήση
Γιάννης Δριβελέγκας
Μάρκος Μπόλαρης
Χρύσα Αράπογλου
Μιχάλης Τιμοσίδης
Γιώργος Πεταλωτής
Γιώργος Ντόλιος
Χρήστος Αηδόνης
Θεοδώρα Τζάκρη
Παναγιώτης Ρήγας
Τάσος Σιδηρόπουλος
Γιώργος Νικητιάδης
Νίκος Ζωίδης
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Μιχάλης Παντούλας
Βασίλης Κεγκέρογλου
Μανώλης Στρατάκης
Γιάννης Σκουλάς
Γιάννης Αμοιρίδης
Χρήστος Χάιδος
Δημήτρης Βαρβαρίγος
Μιχάλης Κατρίνης
Σοφία Σακοράφα
Σούλα Μερεντίτη
Αικ. Περλεπέ-Σηφουνάκη
Ηλίας Λαμπίρης
Ηλίας Καρανίκας
Μανώλης  Σκουλάκης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved