nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
ΠΑΣΟΚ: Συνέντευξη για τα προβλήματα στην υγεία (17/9/08)

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Ανακοίνωση Τύπου, 17 Σεπτεμβρίου 2008

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας και  Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Φλωρίδης, ο εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας, Μανώλης Σκουλάκης, ο Γραμματέας του Τομέα Υγείας, Ηλίας Καρανίκας, και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Μαρία Καρακλιούμη, έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν στον χώρο της Υγείας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου:

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Την περίοδο 1990 -1993 είχαμε πει πως η Υγεία νοσεί. Δυστυχώς σήμερα με ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργού, η Υγεία αργοπεθαίνει. Το ΠΑΣΟΚ όπως ξέρετε έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες σε αυτό τον τομέα εδώ και καιρό, ακόμα και το καλοκαίρι κατά τη θερινή ραστώνη. Έχουμε σήμερα κοντά μας τον πολιτικό εκπρόσωπο για θέματα υγείας τον κ. Φλωρίδη, τον εισηγητή του ΚΤΕ κ. Σκουλάκη, καθώς επίσης και τον Γραμματέα του Τομέα κ. Καρανίκα.

Εκτός από έμπειρους πολιτικούς έχουμε κοντά μας και έμπειρους γιατρούς. Κύριε Φλωρίδη έχετε τον λόγο.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ. Είμαστε σε μία περίοδο σοβαρών πολιτικών ανακατατάξεων. Εκτιμούμε ότι κλείνει ο κύκλος των προσδοκιών του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και εκτιμούμε επίσης ότι διαμορφώνεται μια τάση πολιτικής αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα την οργάνωση ενός αξιόπιστου, αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους. Μιας κοινωνίας αξιών και δικαιοσύνης.
Το όραμα γι’ αυτή την κοινωνία έχει άμεση σχέση με την προστασία της υγείας του ελληνικού λαού. Οι δικές μας προτεραιότητες είναι η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας, είναι το νοικοκύρεμα του χώρου της υγείας και η αντιμετώπιση των φαινομένων σήψης, διαφθοράς και σπατάλης που επιβαρύνουν το σύνολο του ελληνικού λαού και βεβαίως η στήριξη και η αξιοπρεπής εργασία των ανθρώπινων συντελεστών της υγείας που αποτελούν και την καρδιά του συστήματος.
Η σημερινή συνέντευξη τύπου γίνεται ως έκφραση συμπαράστασης στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα οι γιατροί. Υποστηρίζουμε αυτό τον αγώνα και γενικώς τους αγώνες που κάνουν. Δεν προσπαθούμε να τους οικειοποιηθούμε.
Το πρόβλημα είναι ότι οι γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας μάταια αναζητούν όχι πλέον έναν αξιόπιστο συνομιλητή απ’ την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά έναν οποιονδήποτε συνομιλητή.
Ο υπουργός Υγείας είναι αόρατος σε σημείο που αμφιβάλλω αν ο ελληνικός λαός θυμάται πλέον ποιος είναι ο υπουργός Υγείας. Οι εμφανίσεις του έχουν να κάνουν μόνο με κάποιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και κάποια εγκαίνια έργων που είχαν ολοκληρωθεί στο παρελθόν. Και ταυτόχρονα, όποτε εμφανίζεται ανακυκλώνει διαρκώς ανεκπλήρωτες και ανεφάρμοστες υποσχέσεις.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε για πολλοστή φορά οι γιατροί που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο συνεχίζει να υπάρχει και να λειτουργεί όπως λειτουργεί χάρη στις προσπάθειες που κάνουν αυτοί οι γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, δεν είναι απλώς ότι θέτουν τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της δημόσιας υγείας, αλλά λένε ότι επιτέλους θα πρέπει η κυβέρνηση να ορίσει κάποιον, αφού ο υπουργός δεν αναλαμβάνει να ασκήσει τα καθήκοντά του, να συνομιλήσει μαζί τους για τα βασικά θέματα τα οποία απασχολούν όλο τον ελληνικό λαό.
Έχουμε πει πολλές φορές ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ακόμα και στρώματα τα οποία ένιωθαν άνεση το προηγούμενο διάστημα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, σήμερα καταφεύγουν πάλι στο δημόσιο. Αλλά εκεί βρίσκουν μια κατάσταση η οποία είναι αφόρητη.
Πρέπει να σας πω ότι όχι μόνο τα 150 κρεβάτια που παραδώσαμε εμείς το 2004, έτοιμα να λειτουργήσουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστά, αλλά την περίοδο αυτή κλείνουν ακόμα και εντατικές που λειτουργούσαν και πριν από το 2004 εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
Κάθε χρόνο από το γεγονός ότι αυτά τα κρεβάτια στις εντατικές παραμένουν κλειστά εδώ και πέντε χρόνια, κοστίζουν τουλάχιστον 2,5 χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, όπως έχουν πει με ανακοινώσεις τους οι γιατροί. Δηλαδή σε αυτά τα 5 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, χάθηκαν 10.000 ανθρώπινες ζωές επειδή δεν μπορούν να θέσουν σε λειτουργία έτοιμες μονάδες.
Επομένως, το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει επιτέλους, εάν η κυβέρνηση είναι σε θέση να το κάνει, μία διαδικασία συζήτησης και διαπραγμάτευσης με τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας και τους γιατρούς. Η διαρκής παράταση της ισχύος ή της μη ισχύος της κοινοτικής οδηγίας προφανώς οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο.
Η κοινοτική οδηγία λέει δύο πράγματα. Ή εφαρμόζεις τις εργασιακές σχέσεις που αυτή προβλέπει, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πας σε προσλήψεις χιλιάδων γιατρών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ή οργανώνεις τη συζήτηση έτσι ώστε να καταλήξεις σε μία συλλογική σύμβαση εργασίας μαζί τους, στην οποία θα επιλυθούν όλα τα ζητήματα.
Το ΠΑΣΟΚ έχει ως θεμέλιο λίθο των απόψεών του στις σχέσεις του με τους εργαζόμενους της χώρας, ότι η λύση όλων των προβλημάτων βρίσκεται μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επομένως, αυτό ζητούμε απ’ την κυβέρνηση να κάνει αυτή τη στιγμή, χωρίς βέβαια να έχουμε ελπίδα να εισακουστούμε, γιατί δεν υπάρχει κανείς να μας ακούσει.
Παρόλα αυτά οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ στέκεται πολύ υπεύθυνα απέναντι στα προβλήματά τους και θεωρεί θεμέλιο της δικής του πολιτικής τη συνεννόηση μαζί τους, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο, το οποίο θα ρυθμίσει όλα τα ζητήματα τα οποία εκκρεμούν.
Αυτά είχα να πω εγώ ως δική μου τοποθέτηση και θα συνεχίσει μάλλον ο κ. Καρανίκας.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ναι, θα συνεχίσει ο κ. Καρανίκας.

Η. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Να σας καλημερίσω και εγώ με τη σειρά μου, εκφράζοντας τον Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ. Είμαι γιατρός πάνω από 35 χρόνια και είμαι όλα μου τα χρόνια νοσοκομειακός. Και βέβαια το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι παιδί του ΠΑΣΟΚ, γέννημα-θρέμμα του ΠΑΣΟΚ, έστω με τις ατέλειές του ή τις παραλείψεις του, κάτι που δεν είδε ποτέ με καλό μάτι η Νέα Δημοκρατία, γι’ αυτό ακριβώς και η απαξίωσή του είναι η πρώτη στόχευση.
Σας καλέσαμε εδώ όπως σας είπε και ο σύντροφος Φλωρίδης, ακριβώς για να ενώσουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους αλλά και με τους γιατρούς που βρίσκονται αυτή την ώρα σε κινητοποίηση. Επιπλέον, εγώ θα έλεγα ότι θέλουμε να βγάλουμε και μια κραυγή αγωνίας που δεν μπορεί να τη βγάλουν οι συμπολίτες μας, οι συμπατριώτες μας, οι πολίτες αυτής της χώρας, αυτοί οι οποίοι εισπράττουν ακριβώς την αδιαφορία της σημερινής πολιτείας της, όσον αφορά στον τομέα υγείας, όσον αφορά στην υγεία τους.
Είναι γεγονός ότι ο καθημερινός Τύπος, αλλά και ο Τύπος της επαρχίας, γράφουν συχνά για τα χάλια, για την απαξίωση, για το επίπεδο που βρίσκονται σήμερα τα νοσοκομεία, αλλά και γενικότερα όλος ο χώρος της υγείας, τα Κέντρα Υγείας, η πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Και αναφέρω 2/9 «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», «Ευαγγελισμός, αιμορραγεί χωρίς προσωπικό». 2/9 πάλι για τον Ευαγγελισμό «στις 14 χειρουργικές αίθουσες δουλεύουν μόνο οι 6. Κενές θέσεις 1.350». Από «ΤΑ ΝΕΑ», «Μετά την Καρδιολογική Κλινική κλείνει και η Παθολογική Κλινική του Μεσολογγίου». Και πάμε, κονδύλια για την εντατική για τους Αγ. Αναργύρους που ξεκίνησαν με 7 εκατ. και κατέληξαν στα 200 χιλιάδες ευρώ για να πάρουν υποτίθεται μηχανήματα και εργαλεία.
Από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» για το Κέντρο Υγείας Σίφνου. Και βέβαια προχθεσινό, 11/9, «έφαγε πόρτα στο νοσοκομείο Λαμίας πηγαίνοντας το παιδί μια οικογένεια και αναγκάστηκε να το φέρει στην Αθήνα με το δικό τους Ι.Χ.». Κατά συνέπεια δεν είναι κάτι καινούργιο. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Και η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» έχει γράψει κατ’ επανάληψη ακριβώς για το επίπεδο, για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας.
Ο Τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ έστειλε αρκετά κλιμάκια στην επαρχία, επισκέφτηκαν πάρα πολλές περιοχές για να δουν από κοντά τα προβλήματα που υπάρχουν. Βέβαια εκείνο που συνάντησαν ήταν εικόνες εγκατάλειψης. Είναι περιττό να πω ότι το νοσοκομείο της Κω δεν έχει παιδίατρο. Και θα ήθελα να ρωτήσω ευθέως, ο πρωθυπουργός που έχει μικρά παιδιά θα πήγαινε ποτέ σε ένα τέτοιο νησί χωρίς να έχει την κάλυψη ενός παιδιάτρου;
Πήγαμε στο ΙΚΑ της περιοχής. Το ακτινολογικό δεν λειτουργούσε γιατί δεν είχε εμφανιστές. Και να μην πάμε σε άλλα. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι δεν είναι, πως δεν έχει πολιτική υγείας η Νέα Δημοκρατία. Είναι στοχευμένη η πολιτική της, να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα. Γι’ αυτό και ακριβώς βλέπουμε τα τελευταία χρόνια την αναστροφή των εξόδων, οι ιδιωτικές δαπάνες, οι δαπάνες που βγαίνουν από την τσέπη του κάθε φορολογούμενου να έχουν αυξηθεί περίπου στο 57% σε σχέση με τις κρατικές δαπάνες.
Γι’ αυτό βλέπουμε ότι και ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος ανθεί, τι είναι; Κρατικοδίαιτος. Εισπράττει από τα ταμεία. Να γιατί υπάρχουν τόσα ελλείμματα στα ταμεία. Και βέβαια παντού αναφύονται καινούργιες ιδιωτικές κλινικές. Για να μην πάμε βέβαια ότι υπήρξε μια προσπάθεια και υπάρχει η σκέψη για ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ, να στηθεί ένα δεύτερο ΕΚΑΒ ιδιωτικό.
Και ασφαλώς η μετανοσοκομειακή φροντίδα, τα κέντρα αποκατάστασης έχουν αφεθεί στους ιδιώτες με χρηματοδοτήσεις που γίνονται. Και θα το ξέρετε, στα Σπάτα ένα καινούργιο που έχει γίνει. Ενώ η κρατική συνεισφορά είναι μηδαμινή.

Μέσα σε όλα αυτά βέβαια υπάρχει και η ιατρογενής αύξηση νοσηρότητας, γιατί για να επιβιώσουν όλα αυτά τα Διαγνωστικά Κέντρα, τα Κέντρα Υγείας ή οι Ιδιωτικές Κλινικές κάπου αυξάνει και η ιατρογενής νοσηρότητα.

Θα τα αναφέρω ένα - ένα. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Υπάρχουν Κέντρα Υγείας τα οποία λειτουργούν μόνο με το Διευθυντή τους, ο οποίος είναι Διευθυντής του εαυτού. Δεν υπάρχει ούτε νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε άλλος γιατρός, ούτε καν διοικητικό προσωπικό.

Κατά τα άλλα ο υπουργός μας που είναι ένας υπουργός άριστων δημοσίων σχέσεων, αλλά μηδενικού έργου, υπόσχεται κάρτα. Να την λειτουργήσει ποιος; Πώς θα πάει ο παππούς από ένα βουνό που παραλαμβάνει τα φάρμακα με τον ταχυδρόμο, πώς θα χρησιμοποιήσει την κάρτα για να τα εισπράξει;

Πολυδύναμα Αγροτικά Ιατρεία. Μόνο στα χαρτιά είναι Πολυδύναμα. Θέλετε παραδείγματα; Γρανίτσα Ευρυτανίας Πολυδύναμο είναι μόνο στα χαρτιά, ένα γιατρό έχει. Και  βέβαια να μην πούμε ότι σε πάρα πολλά Ιατρεία, γιατί εκεί οι γιατροί επειδή ακριβώς είναι λίγοι αναγκάζονται να κάνουν πολύ περισσότερες εφημερίες και επειδή το πρόβλημα των εφημεριών είναι τεράστιο, είναι απλήρωτοι. Ας μην ξεχνάμε ότι έγινε επερώτηση στη Βουλή για το Κέντρο Υγείας Μήλου που είχε να πληρωθεί από το Γενάρη.

Προσωπικό στα Νοσοκομεία. Παράδειγμα το «ΠΑΙΔΩΝ» το 2007 έφυγαν 18 γιατροί, προσελήφθησαν 8. Αυτή είναι η αναλογία. Λίγο χειρότερη είναι στο προσωπικό. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που νοσηλευτικό προσωπικό δουλεύει με συνθήκες STAGE, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εκπαιδεύσιμο και όταν βέβαια τελειώνει δεν μπορεί να προσληφθεί, άρα όταν αποκτά μια εμπειρία φεύγει.

Κατά συνέπεια καταλαβαίνετε πόσο εύκολο είναι να θέλετε να νοσηλευτείτε και να έχετε μόνο εκπαιδευόμενους από πάνω είτε νοσηλευτές, είτε γιατρούς.

Οι γιατροί. Πόσα χρόνια μένουν κενές οι θέσεις; Τα περισσότερα νοσοκομεία λειτουργούν, πρώτον, χωρίς Διευθυντές, γιατί δεν κρίνονται, δεν προχωράνε οι κρίσεις και όλοι οι γιατροί με τα χρόνια που περάσανε έχουν γίνει σχεδόν Αναπληρωτές. Λείπουν οι εργάτες της Ιατρικής, λείπουν οι Επιμελητές Β’, λείπουν οι Επιμελητές Α‘ και για αυτό παρατηρείται το φαινόμενο να βλέπουμε, να σας πω παράδειγμα τη Λαμία, βρήκα Σαββατοκύριακο να εφημερεύει ο Διευθυντής της Εντατικής Μονάδας, ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής σε ένα κέντρο όπως είναι η Λαμία, με την Εθνική δίπλα, εφημερεύει έξι φορές τον μήνα. Ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής, εκεί έχουμε φτάσει!

Και βέβαια έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία με επικουρικούς γιατρούς, αλλά αυτά είναι ρουσφετολογικές μεθοδεύσεις. Γιατί θα μπορούσαν να είναι επικουρικοί σε άγονες περιοχές, σε ορεινές περιοχές, σε νησιωτικές περιοχές σαν κίνητρο, αλλά όχι στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη.

Το μισθολόγιο. Καθηλωμένο από την εποχή του ΕΣΥ, από την εποχή του ΠΑΣΟΚ καθηλωμένο και έχουν φτάσει πια οι γιατροί να πρέπει να βγάλουν τα προς το ζην από άλλες διαδικασίες. Και βέβαια να σταθούμε και λίγο στις προμήθειες, τι γίνεται με τις προμήθειες των νοσοκομείων; Λειτούργησε ποτέ αυτή η Επιτροπή Προμηθειών; Τι διαβάζατε προχθές για το Διευθυντή του «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ», που δύο φορές έφτασε στην απόλυση και τελικά μάλλον έγινε αποδεκτή από τον υπουργό.

Και βέβαια δεν αποτελεί λύση να θέλουν ο κάθε γιατρός να μπορεί να εξυπηρετήσει τον ασθενή του σε ώρα ανάγκης στα έκτακτα, να πρέπει να κάνει έκτακτες προμήθειες.

Το άλλο που έχω να πω είναι ότι ήμουν στα εγκαίνια του Νοσοκομείου Λαμίας, ένα πανέμορφο Νοσοκομείο και είπα στον τότε υφυπουργό, τον κ. Γιαννόπουλο τα συγχαρητήρια τα δικά μου θα τα πάρετε, όταν από τις 14 αίθουσες χειρουργείου, λειτουργήσουν τουλάχιστον οι 10. σήμερα, λειτουργούν τρεισήμισι, τρεις και μία πότε την ανοίγουν και πότε όχι. Και όλα αυτά βέβαια γιατί λείπει βασικά προσωπικό και δευτερευόντως γιατροί.

Από εκεί ακριβώς ξεκινάει και η λίστα, και η λίστα έχει και έναν άλλο στόχο. Μεγάλη λίστα αναμονής, δεν μπορεί ο άλλος να περιμένει, θα πάει στο ιδιωτικό να γιατρευτεί. Να γιατί λέμε, ότι είναι εσκεμμένη, είναι στοχευμένη πια η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ακριβά μηχανήματα, πόσα και ποια δουλεύουν; Στήθηκε πριν από 1,5 χρόνο αξονικός τομογράφος στο Καρπενήσι, δεν δούλεψε ποτέ, ούτε μια μέρα, δεν έβγαλε ούτε μια αξονική. Στήθηκε μαστογράφος, δούλεψε με απόσπαση για έξι μήνες. Και να μην πάμε στα κεντρικά, όταν δούμε των ιδιωτικών να μην χαλάνε ποτέ, των κρατικών νοσοκομείων να είναι μόνιμα σε αχρηστία. 

Ένα νοσοκομείο δεν κερδίζει σαν ξενοδοχείο, κερδίζει όταν βάλει να δουλέψουν τρεις παράμετροι. Αν δουλέψουν τα χειρουργεία κανονικά επί 24ώρου βάσεως, μειώνεται η λίστα, βγάζεις τους ασθενείς που χρειάζονται και ολοκληρώνεις χωρίς να περιμένουν.

Πρέπει να δουλέψουν οι Εντατικές Μονάδες. Και βέβαια πρέπει να δουλέψουν τα ακριβά μηχανήματα. Αυτό όμως χρειάζεται προσωπικό, για να μπει με βάρδιες. Δεν έγινε ποτέ.

Και εδώ θα ήθελα να πω για τις εντατικές, έχει υποσχεθεί ο υπουργός μας θα κάνει ταχύρυθμη εκπαίδευση νοσηλευτών για να τις στελεχώσει. Το είδατε ποτέ; Εκτός αν οι ταχύρυθμες κρατάνε χρόνια. Και βέβαια θα ολοκληρώσω και θα τελειώσω με την μετανοσοκομειακή φροντίδα, την βλέπουμε να έχει αφεθεί μόνο στους ιδιώτες, δεν υπάρχει πουθενά. Ένα Κέντρο μετανοσοκομειακής φροντίδας, δηλαδή ένα κέντρο αποκατάστασης υπάρχει εδώ στους Αγίους Αναργύρους, κανένα άλλο. Σας ευχαριστώ.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Είναι πλάι μου ο επί χρόνια υφυπουργός και βουλευτής ο κ. Σκουλάκης, αλλά προτιμώ να τον προσφωνώ Γιατρό. Οπότε Γιατρέ, έχετε το λόγο.

Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Καλημέρα. Έχοντας μια εμπειρία αρκετών χρόνων και σαν γιατρός και σαν βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και σαν μέλος της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας επί έξι περίπου χρόνια επί των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, τολμώ να σας πω, ότι έχω βγάλει «διάγνωση». Το Σύστημα Υγείας στην πατρίδα μας έχει καταρρεύσει.

Δεν είναι υπό κατάρρευση, έχει ήδη καταρρεύσει, παρά τις όποιες προσπάθειες του υπουργού Υγείας να κουκουλώνει, να παραμερίζει, να ωραιοποιεί την κατάσταση - τόσο αυτός όσο και οι υφυπουργοί και οι Διοικήσεις των Μονάδων Υγείας - επιχειρώντας να κερδίσει έτσι πολιτικό χρόνο, με επικοινωνιακά τρικ. Αυτή είναι η πραγματικότητα...

Και από πού προκύπτει αυτό; Θα σας δώσω τρεις μόνο πίνακες, ξέρω ότι δεν συμπαθείτε πάρα πολύ τους πίνακες, αλλά επιτρέψτε μου να ζητήσω την προσοχή σας. Ο πρώτος πίνακας τι δείχνει; Δείχνει ποια είναι τα χρέη των νοσοκομείων σήμερα. Είναι συνειδητή επιλογή αυτή. Συνειδητή πολιτική επιλογή.

Τέλος του 2004 η Νέα Δημοκρατία ρύθμισε τα χρέη 44 μηνών των Νοσοκομείων από τον Απρίλη του 2001 μέχρι 31/12/2004. Πόσα ήταν τα χρέη; 2,2 δις ευρώ.

Από 1/1/2005 μέχρι σήμερα, 44 μήνες πάλι, 4,4 δις ευρώ τα χρέη των Νοσοκομείων. Αδυνατούν τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν, έχουν γονατίσει. 100 εκατομμύρια ευρώ περίπου αναπαραγωγή χρέους επί των ημερών της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, 50 μόνο εκατομμύρια ευρώ αναπαραγωγή χρέους ανά μήνα επί των ημερών μας.

Τι φταίει; Πρώτον, κατήργησαν τους διαγωνισμούς για την πρόσληψη των Διοικητών, πολύ σημαντικό αυτό, δεν γίνεται διαγωνισμός πια, καταργήθηκε ο διαγωνισμός και μοναδικό κριτήριο είναι η κομματική ταυτότητα.

Δεύτερον, επανέφεραν την εντοπιότητα στους Διοικητές, με αποτέλεσμα απ’ αυτά τα δύο τα νοσοκομεία να μετατραπούν σε θερμοκήπια πελατειακών σχέσεων, κομματικών εξυπηρετήσεων και αδιαφανών προμηθειών. Τρίτον, η εκτίναξη των φαρμακευτικών δαπανών στα ύψη.

Ο δεύτερος πίνακας αποτυπώνει την πραγματικότητα σε σχέση με τις φαρμακευτικές δαπάνες στην πατρίδα μας. Το 2003 έκλεισε με 4,3 δις ευρώ Πανελλήνια Φαρμακευτική Δαπάνη. Τέλος του 2007 ήταν 7,88 δις ευρώ και η πρόβλεψη του Προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για το τέλος του 2008 είναι ότι θα φτάσουν τα 8,8 δις ευρώ.

Είναι δυσθεώρητα τα ύψη. Οι δαπάνες είναι αστρονομικές, οι μεγαλύτερες αμέσως μετά τις αμυντικές δαπάνες στη χώρα μας. Γιατί έγινε αυτό με το φάρμακο;
Πρώτον, κατήργησαν τη λίστα και είμαστε η μόνη χώρα επί 4,5 χρόνια στην Ευρώπη που δεν έχει ούτε θετική, ούτε αρνητική λίστα. Γιατί πριν καταργηθεί ούτε ένας Έλληνας δεν στερήθηκε, θέλω να το τονίσω αυτό, το φάρμακο που χρειαζόταν, γιατί υπήρχε η διαδικασία του αναντικατάστατου. Όχι αυτό που ήθελε, αυτό που χρειαζόταν.  Αυτό έχει μεγάλη σημασία.
Δεύτερον, πού οφείλεται η εκτίναξη των δαπανών; Στο ότι κοστολόγησαν όλα τα φάρμακα με τον μέσο όρο των τριών φτηνότερων φαρμάκων της Ευρώπης ενώ εμείς κοστολογούσαμε βάσει της τιμής του ενός. Αυτό μαζί με την κατάργηση της λίστας οδήγησε σε περίπου 20% ετησίως αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών.
Και το τρίτο και περισσότερο γελοίο που έκαναν για να αμβλύνουν τα πράγματα επειδή δηλαδή κατήργησαν τη λίστα και ανατιμολόγησαν τα φάρμακα, ψήφισαν μια διάταξη η οποία προέβλεπε πως η φαρμακοβιομηχανία θα επιστρέφει στα ταμεία το 4% του ετήσιου τζίρου. Υποτίθεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα εφαρμόζονταν το ’06 το ’07 και το ’08.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προέβλεπε ο ψηφισθέν νόμος δεν είχε εκδοθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2008. Φέραμε ως ΠΑΣΟΚ το θέμα στη Βουλή, τους εκθέσαμε και βγήκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Όμως ήταν ανεφάρμοστη…

Ήταν αδύνατο να γίνει επιστροφή του 4%. Ξέρετε πόσο είναι ετησίως αυτό; Εκατόν εξήντα με εκατόν εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Εκατόν εξήντα το 2006 εκατόν εξήντα το 2007 και εκατόν εξήντα το 2008. 480 εκατομμύρια ευρώ η μη επιστροφή, βάσει του νόμου που έφερε η Νέα Δημοκρατία.

Και τι έκανε τώρα. Γελοιοποιήθηκε…¨Έφερε διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο, καταργώντας την προηγούμενη, προβλέποντας ότι μέσω της λιανικής πώλησης θα επιστρέφεται μέσω των φαρμακείων το 3%.

Σήμερα εξέδωσε ανακοίνωση ο φαρμακευτικός σύλλογος με την οποία διαμαρτύρεται έντονα και δηλώνει ότι είναι αδύνατη η επιστροφή του 3%. Πώς θα πάρει το 3% το φαρμακείο από τη φαρμακοβιομηχανία αφού το φαρμακείο θα επιβαρύνεται τη μείωση του 3%;

Δεν έχει καμία σχέση το φαρμακείο με τη βιομηχανία. Έχει με τις αποθήκες, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει και ένα ποσοστό φαρμάκων που δεν πουλιέται μέσω των ταμείων. Το 20% με 25% με συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Εμείς δηλώσαμε στη βουλή ότι είναι κοροϊδία του ελληνικού λαού. Δεν πρόκειται να επιστραφεί ούτε το 3%. Η διάταξη είναι ανεφάρμοστη και απλά το Υπουργείο Υγείας θέλει να κερδίσει και πάλι πολιτικό χρόνο.

Και συνεχίζω για να κλείσω γιατί σας κούρασα με τα νούμερα. Πού αλλού οφείλονται τα χρέη των νοσοκομείων; Στο ότι οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στην ουσία έχουν καταρρεύσει. Δεν μπορούν τα ταμεία με τα βάσανα και τις περιπέτειες και τις αρπαχτές που υπέστησαν δεν μπορούν να πληρώσουν τα νοσήλια που ούτως ή αλλιώς είναι χαμηλά.

Τέταρτον η μη εφαρμογή του νόμου επί τέσσερα χρόνια περίπου των προμηθειών. Πώς έκαναν τις προμήθειες μέχρι να ψηφίσουν τον περιβόητο νόμο; Με απευθείας αναθέσεις. Με παρατάσεις συμβάσεων. Με αποτέλεσμα από τα 4,4 δις να υπολογίζεται ότι το 1,2 δις ευρώ είναι από εξωσυμβατικές προμήθειες.

Υποτίθεται ότι άρχισε να εφαρμόζεται ο νόμος των προμηθειών. Σήμερα έκανα μια έρευνα και διαπίστωσα ότι τα βασικά εργαλεία του νόμου για τις προμήθειες που είναι η ΔΕΠΑΝΟΜ το ΕΚΕΒΙΛ και το ΥΦΕΠ δεν έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως γι’ αυτό και η επιτροπή στα αιτήματα των νοσοκομείων να πάρει την άδεια να προκηρύξει διαγωνισμό δεν απαντάει. Η επιτροπή δεν μπορεί να κάνει το διαγωνισμό και τους επιτρέπει να κάνουν και πάλι τα νοσοκομεία τις προμήθειες.

Και άφησα τελευταία κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό: το πάγωμα των προσλήψεων των μονίμων γιατρών και νοσηλευτών και την αντικατάσταση αυτών ή μάλλον η προσπάθεια να καλύψουν τα κενά με επικουρικό προσωπικό.

Υπάρχει μυστικό κ. Σκουλάκη; Υπάρχει και το οποίο φαίνεται στον τρίτο πίνακα για τους επικουρικούς γιατρούς. Δείτε τον. Καταρχάς είναι μεγάλα ρουσφέτια οι επικουρικοί γιατροί. Δεν γίνεται αξιολόγηση. Προσλαμβάνονται για ένα χρόνο χωρίς καμία κρίση. Μεγάλο «προσόν» αυτό.

Δεύτερον, οι επικουρικοί γιατροί δεν πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πληρώνονται από τα έσοδα των νοσοκομείων. Για δείτε πόσους προσλάβανε την τετραετία. Συνολικά 4.288 επικουρικούς γιατρούς.

Και ποιο είναι το έγκλημα εις βάρος των ορεινών περιοχών που είπε ο κ. Καρανίκας ή των νησιών; Η διάταξη για τους επικουρικούς γιατρούς ήταν επιτυχία δική μας. Επιτυχία γιατί είχε να κάνει με άγονες προκηρύξεις σε νησιωτικές ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές και έτσι μπορέσαμε και στελεχώσαμε τα νησιά.

Ήρθε η Νέα Δημοκρατία και επέκτεινε τη διάταξη για όλη την Ελλάδα. Γιατί να πάει στο ορεινό χωριό σήμερα ο γιατρός ή στο νησί τάδε ή στο περιφερειακό ιατρείο τάδε, εφόσον έχει τη δυνατότητα να πάει σε ένα νοσοκομείο της Αθήνας της Θεσσαλονίκης και εν πάση περιπτώσει  της άλλης Ελλάδας. Να γιατί υπάρχουν δυσκολίες κάλυψης των νησιών και των ορεινών περιοχών.

Και όλα αυτά κατά την άποψή μου είναι συνειδητά. Γιατί ο κ. Αλογοσκούφης το χρέος των 4,4 δις των νοσοκομείων δε θέλει να γραφεί στον προϋπολογισμό. Γιατί αν είχε γραφεί, ήδη θα μας είχαν βάλει στην επιτήρηση. Αυτό είναι το μυστικό. Αυτά τα 4,4 δις δεν είναι γραμμένα πουθενά. Τα αποκρύπτει. Αυτή είναι η αλήθεια.

Και θέλω να κλείσω κάνοντας μια έκκληση δι’ ημών προς την Κυβέρνηση. Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν τα 71 κέντρα πρόληψης κατά των  ναρκωτικών τα οποία κλείνουν. Ο ΟΚΑΝΑ έχει να εκπληρώσει όλες του τις υποχρεώσεις από το 2005 έως και το 2008. Χρωστάει πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Το άσχημο είναι ότι και η ΚΕΔΚΕ η οποία είναι η κατά 50% υπηρεσία χρηματοδότησης των κέντρων πρόληψης, ενώ έχει τα λεφτά -πήγαμε και τους βρήκαμε τους παρακαλέσαμε να δώσουν το 50%  - εκβιάζει λέγοντας πως αν ο ΟΚΑΝΑ δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του εμείς δε βάζουμε το 50%. Έγινε μια προσπάθεια την Παρασκευή στη Λάρισα να ρυθμιστεί το θέμα πάντως ειλικρινά υποβάλλω έκκληση - κραυγή αγωνίας.  Είναι κραυγή των εργαζομένων που επικοινωνούν κάθε μέρα μαζί μου. Έχουν να πληρωθούν τρεις, τέσσερις και πέντε μήνες. Τα μισά κέντρα θα κλείσουν την ώρα που τα κέντρα πρόληψης στην πατρίδα μας άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, όπως σημειώνει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο στις τελευταίες δύο εκθέσεις του. Αυτά και σας ευχαριστώ πολύ.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ως προς το τελευταίο υπάρχει πολύ συντονισμένη προσπάθεια από το ΠΑΣΟΚ. Υλικό σας είχαμε στείλει την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών που ήταν στο τέλος Ιουνίου αν θέλετε να το αναζητήσετε. Θα περάσουμε στη διαδικασία των ερωτήσεων.

B. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μια ερώτηση στον κ. Φλωρίδη. Αναφερθήκατε σε ένα επίκαιρο θέμα τώρα με την απεργία των γιατρών την παράταση της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών.
Γνωρίζουμε όμως ότι η εκκρεμότητα της εφαρμογής της οδηγίας και των προεδρικών διαταγμάτων που περιορίζουν σε ανθρώπινα όρια το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών εκκρεμεί από το 1999. Το ερώτημα είναι γιατί το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν μπορεί άμεσα να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία;

Γ. ΜΠΟΥΣΓΑΣ: Για να μην επανέρχομαι. Εκτός από αυτά που είπατε οι κοινοτικές οδηγίες προβλέπουν και την τοπική συμφωνία. Τι γνώμη έχετε έπ’ αυτού;

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Εμείς έχουμε νομίζω αποσαφηνίσει απολύτως τη στάση μας. Η πράξη που ζητάμε άμεσα από τη Νέα Δημοκρατία να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία άμεσα είναι πέντε χρόνια. Είχε όλη την άνεση να προχωρήσει στην εφαρμογή της. Επαναλαμβάνω στην επιλογή του τρόπου εφαρμογής της.

Έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει και νομίζω ότι το είπα πολύ καθαρά στην εισήγησή μου ότι το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την επίλυση του προβλήματος μέσα από τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους γιατρούς.

Εκεί πιστεύει ότι μπορούν πάρα πολλά προβλήματα να συζητηθούν σοβαρά και υπεύθυνα και να βρεθούν οι λύσεις που πρέπει. Αυτή είναι η επιλογή η δική μας. Και δε συνδέεται μόνο με την εφαρμογή αυτής της κοινοτικής οδηγίας, αλλά είπα ότι είναι θεμέλιος λίθος μιας ολόκληρης πολιτικής αντίληψης που έχουμε εμείς ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι αυτές που λύνουν τα προβλήματα.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ:  Κύριε Φλωρίδη ήθελα να σας ρωτήσω. Με όλα όσα είπατε σήμερα δεν ισχύει η διαφήμιση που βλέπουν όλοι οι Έλληνες πολίτες στην τηλεόραση για τα καλώς πεπραγμένα του Υπουργείου Υγείας;

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Δεν έχω υπόψη μου καμία τέτοια διαφήμιση. Αυτό που σας είπα από πριν είναι ότι προφανώς φτάσαμε σε ένα σημείο που να αναζητείται το σύνολο της Κυβέρνησης, αλλά αυτός που σίγουρα αναζητείται για να αναλάβει τα καθήκοντά του είναι ο υπουργός Υγείας. Ή για να ασκήσει τα καθήκοντά του τουλάχιστον στοιχειωδώς. Τυπικά τα ανέλαβε όταν ορκίστηκε.

Π. ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΗ: Ήθελα να ρωτήσω κάποια στιγμή αναφερθήκατε σε ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ. Είπατε κάτι για ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι σημαίνει αυτό, τι γνωρίζετε;

Η. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Υπήρχε μια σκέψη, μου την είπαν εμένα προσωπικά, να στήσουν δεύτερο ΕΚΑΒ ιδιωτικό πλάι στο ΕΚΑΒ. Αυτό είναι ιδιωτικοποίηση. Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου είπε ότι μέσα στις σκέψεις τους ήταν να στήσουν κι ένα ιδιωτικό ΕΚΑΒ. Και η απάντησή τους ήταν απλή: Μα το Ταμείο θα πληρώνει, τι πρόβλημα έχεις εσύ;

Γ. ΜΠΟΥΣΓΑΣ: Μιας και είπατε ότι το Ταμείο θα πληρώνει, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής και θ’ αναφέρω το προσωπικό μου παράδειγμα, που νοσηλεύθηκα πέρυσι στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Αν γινόταν η νοσηλεία μου με το τιμολόγιο του Σιούφα, δηλαδή της περιόδου ’93-’98, είχαμε Συνέδριο πριν από λίγες μέρες και γι’ αυτό έχω τα στοιχεία έτοιμα, θα έπρεπε να πληρώσει το Ταμείο μου 272 ευρώ. Πλήρωσε όμως με την Υπουργική Απόφαση την οποία φτιάξατε εσείς για τον ορισμό του νοσηλίου των νοσοκομείων του 1998 και εξαιρεί ορισμένα φάρμακα από κει μέσα. Και έφτασε να πληρώσει το ευγενές Ταμείο των Δημοσιογράφων, το λέω και για τους συναδέλφους, αντί για 272 ευρώ, 3.057 ευρώ.  Σκέφτεστε να καταργήσετε αν γίνετε κυβέρνηση αυτή την Υπουργική Απόφαση; 

Είναι η υπ' αριθμόν 99 με υπογραφές Χριστοδουλάκη,  Φαρμάκη και Γείτονα, «Ορισμός ενιαίου νοσηλίου». Διότι με βάση αυτήν εκδίδεται κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα κι ένα φιρμάνι από τον ΕΟΦ που λέει «εξαιρείται το τάδε φάρμακο». Να σας πω μία; Ημερήσια δόση νοσηλείας 6.628 ευρώ. Πληρώνει το ΙΚΑ και το κάθε ΙΚΑ για μια δόση τόσα, με βάση την δική σας Υπουργική Απόφαση. Θα τα καταργήσετε αυτά;

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αυτό που σας είπα  και προηγουμένως είναι  πάρα πολύ απλό. Δεν γνωρίζω τις συγκεκριμένες τιμές, αυτό που έχω να σας πω είναι ότι ένας απ’ τους βασικούς στόχους τους δικούς μας με βάση και την εμπειρία που έχουμε την κυβερνητική και όλα όσα επακολούθησαν από την περίφημη νέα κυβέρνηση, είναι να βάλουμε σε μια τάξη πολλά πράγματα τα οποία, επαναλαμβάνω, επιβαρύνουν υπέρμετρα τον ελληνικό λαό. Και νομίζω ότι εκεί βρίσκονται όλα.

Γ. ΜΠΟΥΣΓΑΣ: Να ρωτήσω τότε αλλιώς: Θα καταργήσετε την Υπουργική Απόφαση που υπογράφετε εσείς για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων που είναι μέχρι 150 ευρώ;

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Σήμερα δεν έχουμε ανακοίνωση κυβερνητικού Προγράμματος. Το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί όσον αφορά τις βασικές του πολιτικές κατευθύνσεις, εξειδικεύσεις θα έχουμε στη συνέχεια. Αλλά οι βασικές πολιτικές κατευθύνσεις είναι αυτές που σας είπα.

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Θα επικαλεστώ κάποια παλαιότερη, σχετικά πρόσφατη δήλωση του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υπουργού Υγείας, του κ. Κρεμαστινού ο οποίος είχε πει καταγγέλλοντας κατά κάποιον τρόπο ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, δυτική χώρα, στην οποία μεγάλες επιχειρήσεις του τομέα της Υγείας είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Αυτό σύμφωνα με τον κ. Κρεμαστινό, δεν συμβαίνει ούτε στις ΗΠΑ. Αυτό δείχνει μια εμπορευματοποίηση του αγαθού της υγείας και μάλιστα την ώρα της ανάγκης. Δηλαδή ο άνθρωπος αυτός που εκμεταλλεύεται τα οποία συγκεκριμένο φορέα, το συγκεκριμένο ιδιωτικό νοσοκομείο, έχει την ανάγκη να εκμεταλλευτεί την ώρα της ανάγκης για τον ασθενή και να διανείμει κέρδος στον μέτοχό του.

Επειδή αυτό δεν συμβαίνει πουθενά κι επειδή υπάρχουν και αντιδράσεις μέσα απ’ το κόμμα σας, θα ήθελα να ξέρω αν τελικά το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε τροποποίηση αυτού του καθεστώτος το οποίο κατά την ταπεινή μου και προσωπική γνώμη είναι απαράδεκτο.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Σε προγενέστερη συνέντευξη που δώσαμε εδώ, είχαμε αποσαφηνίσει ότι για να μιλήσουμε για Εθνικό Σύστημα Υγείας πραγματικό, θα πρέπει να μιλήσουμε για μια νέα συνάρθρωση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας της χώρας. Δηλαδή του κρατικού συστήματος, του δημόσιου συστήματος, των υπηρεσιών που προσφέρουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και του ιδιωτικού τομέα.

Είχα αποσαφηνίσει τότε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι δυνατό να κινείται μόνο στο επίπεδο των δικαιωμάτων, αλλά σαφώς πρέπει να οριοθετηθούν και οι υποχρεώσεις με έναν απολύτως σαφή τρόπο. Ο ιδιωτικός τομέας, είχα πει τότε, δεν μπορεί να λειτουργεί στη βάση της λογικής της κυβέρνησης ότι τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται και τα χρέη κρατικοποιούνται. Τα χρέη τ’ αναλαμβάνει ο δημόσιος τομέας και τα κέρδη πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι εμείς βρισκόμαστε όσον αφορά την προγραμματική μας επεξεργασία, στην αποσαφήνιση ενός νέου πλαισίου που θ’ αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα. Για να είμαι πιο σαφής, ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί κατά κύριο λόγο έχοντας έσοδα από τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία. Θεωρούμε αδιανόητο να υπάρχουν συμβάσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων οι οποίες προβλέπουν μόνο την υποχρέωσή των Ταμείων να πληρώνουν, και καμία υποχρέωση των ιδιωτικών κέντρων σε σχέση με την λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αυτά, επαναλαμβάνω, εντάσσονται σε μια αντίληψη που έχει δημιουργηθεί σ’ εμάς ότι τα πράγματα πρέπει να πάρουν άλλη κατεύθυνση.

ΑΓΓ.  ΜΟΣΧΟΒΑΣ:  Επειδή άκουσα τον κ. Παπανδρέου προχθές στην Θεσσαλονίκη να εξαγγέλλει μέτρα και να μιλάει για σύγκρουση και μάλιστα ν’ αναφέρεται συγκεκριμένα στην Υγεία, με αυτό που άλλοτε ο κ. Παπαδόπουλος είχε χαρακτηρίσει «πιράνχας» στο χώρο της Υγείας, ήθελα να μου πείτε κατ' αρχάς ποια είναι αυτά τα συμφέροντα, δεύτερον αν το ΠΑΣΟΚ έχει κοστολογήσει το ύψος του ποσού που θα δώσει για την υγεία - ακούσαμε για την Παιδεία, ακούσαμε για την Έρευνα αλλά δεν ακούσαμε για την υγεία. Σας ευχαριστώ.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Να σας πω ένα στοιχείο για να ξεκαθαριστεί, το έχουμε πει, το γνωρίζετε, αλλά οφείλω να το πω για να γίνει αντιληπτή η σκέψη που έχουμε. Ο ιδιωτικός τομέας υγείας διαθέτει το 20% των κρεβατιών και εισπράττει περίπου το 55-60% της συνολικής εθνικής δαπάνης για την υγεία. Ο κρατικός τομέας έχει το 80% των κρεβατιών και εισπράττει το 40-45% της εθνικής δαπάνης.

Η συνολική εθνική δαπάνη για την υγεία, η ιδιωτική δηλαδή και δημόσια, υπερβαίνει αρκετά τον μέσο όρο της εθνικής δαπάνης στις χώρες του ΟΟΣΑ. Άρα αυτό τι μας λέει; Αυτό μας λέει σε πρώτη φάση ότι αυτή η σχέση πρέπει ν’ ανατραπεί. Και πρέπει ν’ ανατραπεί με την δυνατότητα του δημόσιου τομέα ν’ ανταποκριθεί καλύτερα στις παρεχόμενες υπηρεσίες, στην θέσπιση υποχρεώσεων στον ιδιωτικό τομέα που σήμερα δεν υπάρχουν με αποτέλεσμα ν’ αυξάνεται υπέρμετρα η κερδοφορία του και βεβαίως η αλλαγή αυτής της σχέσης σημαίνει μια περαιτέρω σημαντική χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα.

Ο κ. Παπανδρέου νομίζω έχει μιλήσει σαφέστατα σε προηγούμενες ομιλίες του λέγοντας ότι η αύξηση των δαπανών για την υγεία προφανώς σε πρώτη φάση και στα πλαίσια μιας τετραετίας θ’ ανέλθει σε μια επιπλέον μονάδα του ΑΕΠ από την σημερινή χρηματοδότηση.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Επειδή ο κ. Μόσχοβας έκανε αυτή την ερώτηση προς τον κ. Φλωρίδη, μπορείτε να μας το κάνετε λίγο πιο κατανοητό, ύστερα μάλιστα κι από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται;

Μ.ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Συγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά πώς θα γίνει πιο κατανοητό η δαπάνη για την υγεία με την δημοσκόπηση; Είναι δυο μέτρα αντίθετα, γιατί το ένα απάδει του άλλου.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Για το κόστος, επειδή βλέπουμε σ’ αυτή τη φάση σύμφωνα με την δημοσκόπηση να προηγείται το ΠΑΣΟΚ 2,2 μονάδες, άρα δηλαδή δεν αποκλείεται τίποτα για να υπάρξει ανατροπή σε κυβερνητικό επίπεδο, για το κόστος αυτό αν θέλετε να μας πείτε.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Θα είμαι πιο σαφής γιατί νομίζω ότι η τοποθέτηση του Προέδρου σε επίπεδο αξόνων στην Θεσσαλονίκη ήταν πάρα πολύ σαφής. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για αξιόπιστο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, μίλησε για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας και μίλησε για την δίκαιη κατανομή του πλούτου.

Αυτό σημαίνει έναν τελείως άλλον πολιτικό προσανατολισμό της χώρας. Αυτός ο προσανατολισμός είναι προφανώς εκείνος που επιφέρει την βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, άρα την δυνατότητα χρηματοδότησης των δημόσιων αγαθών. Έτσι κανείς πριν να τα δει.

Ν.  ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ: Είναι αλήθεια ότι αυτά τα 5 χρόνια ουσιαστικά έχει διολισθήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην ανυπαρξία, αυτό είναι μια πραγματικότητα, δεν έχει γίνει τίποτα. Εν τούτοις μετά την μεγάλη τομή της δημιουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας την οποία όλοι αναγνωρίζουμε, κάποια στιγμούλα είχε φτάσει σ’ ένα πεπερασμένο σημείο, δηλαδή είχε φρακάρει το σύστημα και το ξέρουμε όλοι.  δηλαδή παρέμεινε η κακή κατάσταση προς το χειρότερο. Υπήρχε όμως μια κακή κατάσταση. Δηλαδή υπήρχε πρόβλημα στις προμήθειες, είχαν ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, υπήρχαν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, υπήρχε πρόβλημα στους μισθούς των γιατρών που όταν ξεκίνησε ήταν καλοί αλλά στην πορεία δεν άλλαξαν να βελτιωθούν και ν’ αναπροσαρμοστούν με τα σύγχρονα μέσα, υπήρχε δηλαδή ένα πρόβλημα.

Τι θα κάνετε τώρα αν ξαναγίνετε κυβέρνηση ώστε ν’ αλλάξουν αυτά τα στραβά που προϋπήρχαν της Νέας Δημοκρατίας; Απλώς η Νέα Δημοκρατία τα άφησε σαν σπίτι που το εγκαταλείπεις κι είναι έτοιμο γκρεμιστεί και να ερειπωθεί.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Για να μιλήσω με όρους Ελευθερίου Βενιζέλου «Το σύστημα χρειάζεται ανορθωτική πολιτική», δηλαδή πρέπει να το πιάσουμε από εκείνο το σημείο όπου εξελισσόταν στα πλαίσια των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν ολοκληρώθηκε όπως ακριβώς το είχε οραματιστεί ο Γιώργος Γεννηματάς και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Αυτή τι σημαίνει; Σημαίνει μια επιστροφή σε αξιακή προσέγγιση, που έχει να κάνει με τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του. Ένα δημόσιο δηλαδή σύστημα υγείας αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό, με υψηλή παροχή υπηρεσιών, δωρεάν στους Έλληνες πολίτες. Αυτό σημαίνει ξανακοίταγμα πολλών πραγμάτων.

Ν.  ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ: Θα επιμείνω λίγο, αλλά αυτό είναι και στις αρχικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ από το 1981 και τα ξέρουμε. Με ποιο τρόπο θα το κάνετε, που δεν το κάνατε πριν από 5 χρόνια;

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αυτός ο τρόπος προϋποθέτει, γι' αυτό ήμουν πριν πάρα πολύ σαφής, ο Γιώργος Γεννηματάς πίστευε πάρα πολύ και το εφάρμοσε στη συνεννόηση, τη συλλογική δουλειά και την ισχυρή συμμαχία με τους ανθρώπους που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δηλαδή για να το πούμε πιο απλά: ένα βήμα που προβλεπόταν στον ιδρυτικό νόμο του Εθνικού Συστήματος και δεν έγινε γιατί θα έτεινε προς την ολοκλήρωση, ήταν προφανώς η ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η οποία καρκινοβατεί δυστυχώς μέσα από ένα site του Υπουργείου Υγείας με άπειρα σχέδια προτάσεων για διαβούλευση.

Άρα αν θέλει κανείς να μιλήσει ότι εξελίσσει το Σύστημα αυτό, πρέπει να δει το θέμα το πώς ολοκληρώνει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, πρέπει να δει πως συζητά με τους γιατρούς για την επίλυση σημαντικών εργασιακών θεμάτων και πρέπει να δει πως οργανώνει νωρίτερα από τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας την αγωγή πρόληψης, πως οργανώνει το θέμα αντιμετώπισης των ναρκωτικών, πως οργανώνει πάρα πολλά πράγματα τα οποία συνθέτουν όλο το πλαίσιο της δημόσιας υγείας.

Δεν είναι ένα πράγμα μόνο, δηλαδή δεν είναι μόνο το κρατικό ΕΣΥ. Αυτά τα οποία σας λέω, μας οδηγούν επαναλαμβάνω πίσω στις θεμελιώδεις αξίες της σύλληψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και είχα πει ότι με βάση τις εξελίξεις που έχουν υπάρξει στο χώρο της υγείας, απαιτείται μια λειτουργική συνάρθρωση των προσφερομένων υπηρεσιών από το κρατικό σύστημα, τις υπηρεσίες των ασφαλιστικών φορέων και των ιδιωτικών φορέων, στο επίπεδο των υποχρεώσεων.

B. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σε όλες τις συνεντεύξεις Τύπου του Τομέα Υγείας επικαλείστε τις αρχικές αξίες του ΕΣΥ, τις αρχικές αξίες του ΠΑΣΟΚ, αναφέρατε τώρα το Γιώργο Γεννηματά, μας δίνετε ένα περίγραμμα στο οποίο δεν θα διαφωνήσει κανένας. Δηλαδή αν ήταν και ο κ. Αβραμόπουλος εδώ, θα συμφωνούσε. Ο πρώτος που θα συμφωνούσε!

Αλλά κοιτάξτε να δείτε, πρέπει να μας πείτε κάποια στιγμή πως θα γίνει αυτή η διασύνδεση του δημόσιου και του ιδιωτικού που είπατε, πως τα ασφαλιστικά Ταμεία θα εξορθολογιστούν όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, πως θα αναπτυχθεί η πρωτοβάθμια. Κάποια στιγμή πρέπει να μας πείτε. Δεν μπορείτε να λέτε ότι «δεν είμαστε για να δώσουμε κυβερνητικό πρόγραμμα άρα δεν σας λέμε τίποτε».

Ε. ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ: Συγνώμη, να προσθέσω πάνω σε αυτό στους συναδέλφους; Επειδή μιλήσατε ξανά, εγώ καλύπτω αυτό τον τομέα από το ’93 και ακούω διαρκώς για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από όλους τους υπουργούς, δεν έχει γίνει τίποτε. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις; Έχει κοστολογηθεί; Έχουν γίνει κάποιες μελέτες; Ή μιλάμε στον αέρα;

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Επειδή η πολιτική διαδικασία τρέχει, αξιολογείται, διαμορφώνεται, έχουμε να σας πούμε ότι εμείς με βάση αυτό το αξιακό πλαίσιο που έθεσε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είμαστε στη διαδικασία της εξειδίκευσης.

Είναι προφανές ότι πηγαίνοντας προς τις εκλογές γιατί εκεί ο κόσμος περιμένει να ακούσει τις λεπτομερείς προτάσεις, τώρα θέλει να σε τοποθετήσει στη βάση των αξόνων, δηλαδή στη βάση του προσανατολισμού. Πηγαίνοντας προς τα εκεί και με τη συγκρότηση του Τομέας Υγείας που έχει την ευθύνη ο κ. Καρανίκας τώρα, θα καταλήξουμε σε πολύ εξειδικευμένες θέσεις τις οποίες προφανώς θα ανακοινώσουμε προγραμματικά.
Αλλά αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός περιμένει να ακούσει από εμάς το βασικό μας προσανατολισμό, απέναντι σε ένα σύστημα, το οποίο έχει καταρρεύσει. Και έχει καταρρεύσει, εξ αιτίας συγκεκριμένων επιλογών, που το οδηγούν από το δημόσιο τομέα στον ιδιωτικό τομέα.
Άρα αυτός ο προσανατολισμός πρέπει να αλλάξει. Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε αντιληφθεί σωστά τις αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν, τις περιγράφουμε όσον αφορά το θεμελιακό τους υπόβαθρο και βεβαίως η εξειδίκευση θα γίνει. Σαφώς θα γίνει.

B. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα επιμείνω λίγο γιατί γίνεται πολύ συζήτηση σήμερα με τις δημοσκοπήσεις, με την άνοδο παραδείγματος χάριν του ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτό το Κόμμα δεν παρουσιάζει ένα πρόγραμμα να μας πει τι θέλει. Εγώ να το δεχτώ. Εάν γίνεται αυτή η κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτή η κριτική δεν μπορεί να γίνεται και στο ΠΑΣΟΚ και πρέπει να περιμένουμε την παραμονή των εκλογών;

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα ενόψει των εκλογών του 2007. Είμαστε ένα χρόνο μετά. Άρα δηλαδή είμαστε σε μια διαδικασία περαιτέρω αξιολόγησης συγκεκριμένων σημείων. Το ΠΑΣΟΚ έχει κυβερνήσει, άρα έχει ένα κυβερνητικό έργο κι όχι θεωρίες και κρίνεται ως προς αυτό. Είναι στην Αντιπολίτευση, έχει παρουσιάσει πλήρες πρόγραμμα κυβερνητικό το 2007 και δέχεται και μια κριτική πάνω σε αυτό.

Βεβαίως σε κρίσιμα ζητήματα προχωρούμε σε περαιτέρω αξιολογήσεις. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι από το πουθενά τώρα. Ούτε μπορεί να το βάζετε στην ίδια μοίρα με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών και κυβερνητικής εξόδου της χώρας. Ωραία. Δικαίωμά του.
Το ΠΑΣΟΚ όμως κυβέρνησε και συνεχίζει να είναι κυβερνητικό Κόμμα με την έννοια ότι επιδιώκει την αυτοδύναμη πλειοψηφία. Άρα η κατάθεση των προτάσεών του υπήρξε και προφανώς θα υπάρξει και ξανά.

Ν. ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αναφορικά με το θέμα των διαγνωστικών Κέντρων. Έχει περάσει ήδη τροπολογία το γνωρίζετε καλά, όπου δίνεται το πράσινο φως στους επιχειρηματίες να λειτουργήσουν διαγνωστικά Κέντρα. Οι γιατροί αντιδρούν εντονότατα στο θέμα αυτό, λέγοντας πια ότι τους παίρνει το κράτος την μπουκιά από το στόμα και από ρόλο πρωταγωνιστή παίζουν ρόλο κομπάρσου. 

Ποια είναι η δική σας η θέση στο θέμα αυτό, δεδομένου ότι πραγματικά αναρωτιέμαι αν δεν μπορεί δηλαδή ένας επιχειρηματίας να λειτουργήσει διαγνωστικό κέντρο, ποιος μπορεί. Δηλαδή νομίζω ότι καλύτερα από τον επιχειρηματία δεν μπορεί να το κάνει ο γιατρός.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Εδώ έχω την αίσθηση και τη βεβαιότητα μάλλον ότι ο κ. Αβραμόπουλος με αυτή του την πρωτοβουλία, υπερέβη και τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις της Νέας Δημοκρατίας, εξ ου και το διάταγμα αυτό δεν είμαι βέβαιος ότι θα οδηγηθεί προς την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια στο ζήτημα. Επιμένει στην ισχύ του Διατάγματος το οποίο το ίδιο είχε προωθήσει, όπου η πλειοψηφία σε αυτές τις λειτουργίες ανήκει στους γιατρούς. Γιατί εκεί είναι το κρίσιμο σημείο.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Φλωρίδη, επειδή στην αρχή είπατε για πολιτικές αλλαγές και ανακατατάξεις που ζούμε, θα ήθελα σας παρακαλώ πολύ να μου κάνετε μια διάγνωση για τη δημοσκόπηση που είδαμε χθες.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αυτή, ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ:  Ευχαριστούμε πολύ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved