nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Το υπουργείο Παιδείας για την κατάσταση στα νηπιαγωγεία (19/9/08)
 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Ανακοίνωση Τύπου, 19 Σεπτεμβριου 2008

Το προηγούμενο διάστημα επιχειρήθηκε με ανακριβή στοιχεία η πλήρης αλλοίωση της πραγματικότητας σε σχέση με τη λειτουργία του υποχρεωτικού νηπιαγωγείου.
Κάποιοι μίλησαν για 60.000 έως 80.000 νήπια που βρέθηκαν εκτός νηπιαγωγείων, προσπαθώντας να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να επινοήσουν θέματα προκειμένου να καταστήσουν τον ευαίσθητο χώρο της παιδείας, χώρο άγονης, μικροκομματικής και δήθεν συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης.
Τώρα που ολοκληρώθηκε τυπικά η διαδικασία εγγραφών, αποκαθιστώντας την αλήθεια το ΥΠΕΠΘ παρουσιάζει τα ακριβή και αληθινά στοιχεία που δικαιώνουν τις εκτιμήσεις του και αποδεικνύουν την σοβαρή προετοιμασία που έγινε την προηγούμενη χρονιά.
• Τα δημόσια νηπιαγωγεία που το 2004 ήταν 5.600 το 2008-09 είναι 5.903. Τα ολοήμερα νηπιαγωγεία το 2004 ήταν 1.940, ενώ το 2008-09 λειτουργούν 2.883.
• Τη δεκαετία 1994 έως 2004 διορίστηκαν συνολικά 4.638 νηπιαγωγοί ενώ την τελευταία τετραετία μόνο, διορίστηκαν 4.529 μόνιμοι νηπιαγωγοί και 6.951 αναπληρωτές. Ειδικότερα φέτος διορίστηκαν συνολικά 2.455 νηπιαγωγοί. Δηλαδή, βελτιώθηκε θεαματικά η αναλογία διδασκόντων προς διδασκομένους.
• Απορροφήθηκε το σύνολο των αιτούντων στα δημόσια νηπιαγωγεία πανελλαδικά, δηλαδή 98.298 νήπια και υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης και άλλων εφόσον ζητηθεί εκτάκτως.
(επισυνάπτεται συγκριτικός πίνακας)
Επίσης επειδή οι δυνατότητες απορρόφησης στο δημόσιο νηπιαγωγείο είναι αυξημένες λόγω βελτίωσης των υποδομών απορροφήθηκαν μέχρι στιγμής συνολικά σε όλη την χώρα και 47.675 προνήπια από τα 53.158 που ζήτησαν να εγγραφούν, δηλαδή ποσοστό 90% αν και η εκπαίδευση των προνηπίων δεν είναι υποχρεωτική.
• Οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί που επιθυμούσαν να λάβουν άδεια νηπιαγωγείου είχαν δύο χρόνια μεταβατικής περιόδου για να προσαρμοστούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο και ενημερώθηκαν γι αυτό από τις αρχές της προηγούμενης σχολικής χρονιάς εκ νέου.
•  704 δήλωσαν στο ΥΠΕΠΘ ότι λειτουργούν νομίμως τμήματα νηπιαγωγείου.
• 104 που επιμελώς και εγκαίρως έκαναν αίτηση ίδρυσης και λειτουργίας πήραν την σχετική άδεια. Από τους υπόλοιπους, 239 επιπλέον υπέβαλλαν αίτηση αξιοποιώντας την παράταση που τους έδωσε το Υπουργείο.
• Άδεια ίδρυσης έλαβαν οι 213 και απερρίφθησαν οι 26. Η άδεια λειτουργίας δίδεται σταδιακά το επόμενο διάστημα από ειδικές επιτροπές που αποτελούνται από ένα στέλεχος της εκπαίδευσης και δύο υπαλλήλους της κατά τόπου Νομαρχίας (μηχανικός, γιατρός). Η άδεια λειτουργίας δίνεται μετά από επιτόπια αυτοψία.
Ιδιαίτερα αντιμετωπίζονται από το ΥΠΕΠΘ οι περιοχές όπου δεν επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικών αδειών (Φιλοθέη-Ψυχικό) και οι περιπτώσεις νηπιαγωγείων που στεγάζονται σε ασφαλή και ποιοτικά αλλά ιστορικά και διατηρητέα κτίρια.
Όπως έχει γίνει σαφές μέχρι τώρα και εφαρμόζεται με συνέπεια από το ΥΠΕΠΘ:
1. Κανένα νήπιο δε μένει εκτός της υποχρεωτικής νηπιακής εκπαίδευσης.
2. Δεν πρόκειται να γίνει η παραμικρή έκπτωση σε θέματα ασφάλειας, υγιεινής και ποιότητας των υποδομών για τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς που ζητούν να υπαχθούν ως νηπιαγωγεία στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΠΘ.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε τον σχετικό πίνακα.

 

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Πίνακας (αρχείο excel 122 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved