nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Η Α. Διαμαντοπούλου για την κατάσταση στα ΤΕΙ 10/2/09

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Ανακοίνωση Τύπου, Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2009

 

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΙ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η έλλειψη εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης έχει τραγικά αποτελέσματα και στα ΤΕΙ της χώρας. Την ώρα που ανακοινώνονται 13 νέα τμήματα ΤΕΙ χωρίς υποδομές και προετοιμασία, πολλά περιφερειακά ιδρύματα πλήττονται από την έλλειψη σπουδαστών -  άμεση επίπτωση της αυθαίρετης επιλογής της βάσης του δέκα και της συνολικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Άλλα κεντρικά ΤΕΙ έχουν φτάσει σε σημείο κορεσμού από τις δυσλειτουργίες του συστήματος μετεγγραφών, τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ενώ παραμένει εκκρεμές το θέμα της μη αντιμετώπισης των προβλημάτων των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, παρά τη ρητή δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας, τον Ιούνιο του 2008, για την κατοχύρωση 350.000 πτυχιούχων μέχρι το Δεκέμβριο του 2008!
Σε μία εποχή που οι τεχνολογικές σπουδές έπρεπε να βρίσκονται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, τα ΤΕΙ της χώρας εκπέμπουν και αυτά SOS.

* Επισυνάπτεται  κείμενο με τα βασικά προβλήματα των ΤΕΙ

 

1. Τετραετής προγραμματισμός
 Στο νόμο πλαίσιο του 2007 υπήρχε ένας αλγόριθμος για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Όλη η διαδικασία έχει παγώσει, οι προϋπολογισμοί είναι οι περσινοί ή και μικρότεροι. Το θέμα αφορά κατεξοχήν τα ΤΕΙ και λιγότερο τα Πανεπιστήμια, γιατί εκεί οι αυξήσεις, αν υπήρχαν, θα ήσαν μικρότερες, στα πλαίσια της σύγκλισης των χηματοδοτήσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

2. Προμήθεια βιβλίων
Τα βιβλία στα Πανεπιστήμια ήταν χωριστό κονδύλι, εκτός του τακτικού προϋπολογισμού τους. Στα ΤΕΙ πληρώνονταν από τον τακτικό προϋπολογισμό τους. Με την αλλαγή στον τρόπο προμήθειας (πολλαπλά συγγράμματα  κ.λ.π.), τα ΤΕΙ είχαν την υπόσχεση ότι θα χρηματοδοτηθούν με επιπλέον κονδύλια. Αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των προϋπολογισμών των ΤΕΙ με τις αυξημένες δαπάνες των βιβλίων.

3. Τμήματα ΕΠΕΑΕΚ
 Ένας αριθμός τμημάτων της λεγόμενης δεύτερης διεύρυνσης παύουν να χρηματοδοτούνται από κονδύλια του ΕΠΕΑΕΚ. Οι πρόσθετες δαπάνες πρέπει να καλυφθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό, που όμως δεν έχει αυξηθεί από πέρυσι. Στα ίδια τμήματα δεν υπάρχει προσωπικό γραμματειακής και τεχνικής υποστήριξης, γιατί τα προγράμματα που υποστήριζαν αμοιβές έληξαν και, παρά τις έγκαιρες επισημάνσεις μας, ορισμένες θέσεις μόνιμου προσωπικού εγκρίθηκαν πολύ καθυστερημένα

Νέα Τμήματα
Για ένα αριθμό τμημάτων της λεγόμενης δεύτερης διεύρυνσης, η κοινοτική πρόσθετη χρηματοδότηση σταμάτησε από το 2007 (λειτουργικές δαπάνες, έκτακτο διδακτικό προσωπικό κ.λ.π.) χωρίς αύξηση προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων. Η απασχόληση και αμοιβή  του διοικητικού προσωπικού με απόφαση των τελευταίων ημερών παρατείνεται ως τον Μάιο του 2009. Ως τότε, δεν θα υπάρχουν οι λίγοι μόνιμοι υπάλληλοι που έχουν εγκριθεί, γιατί η διαδικασία πρόσληψης καθυστερεί. Επίσης, στα νέα τμήματα που ανακοινώθηκαν για το μηχανογραφικό δεν προβλέπεται ούτε προσωπικό, ούτε άλλες δαπάνες, παρά το ότι θα έχουν φοιτητές το τρέχον οικονομικό έτος, από τον επόμενο Σεπτέμβριο.

4. Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις - Το παράδειγμα των ΙΔΒΕ
Το Δεκέμβριο του 2006 προκηρύχτηκε η δημιουργία και λειτουργία Ινστιτούτων δια Βίου Εκπαίδευσης (ΙΔΒΕ) στα ΑΕΙ. Τα ΤΕΙ υπέβαλαν όλα προτάσεις τον Ιανουάριο. Ο προγραμματισμός προέβλεπε άμεση ίδρυση και λειτουργία, με λήξη του φυσικού αντικειμένου, το τέλος  Αυγούστου του 2008.  Μέχρι σήμερα, όχι μόνον δεν έχει υλοποιηθεί κανένα ΙΔΒΕ και δεν έχει υπάρξει ούτε μια ώρα διδασκαλίας, αλλά δεν έχουν εκδοθεί ούτε οι ΚΥΑ για τις ιδρυτικές πράξεις των ΙΔΒΕ.  Προφανώς, το Γ΄ΚΠΣ έληξε, άγνωστο πού θα βρεθούν πλέον κονδύλια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved