nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Η Ε. Χριστοφιλοπούλου για την χρεοκοπία του επικουρικού ταμείου της Γενικής Τράπεζας 4/3/09

 

ΠΑΣΟΚ
Ανακοίνωση Τύπου, 4 Μαρτίου 2009

 

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με την χρεοκοπία του Επικουρικού Ταμείου της Γενικής Τράπεζας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η χρεοκοπία  του Επικουρικού Ταμείου της Γενικής Τράπεζας είναι ακόμη ένα απότοκο της κοινωνικά άδικης και καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο ασφαλιστικό σύστημα. Εδώ και πέντε χρόνια η κυβέρνηση πρωτοστάτησε σε χαριστικές εντάξεις Τραπεζών στο ΙΚΑ, ως προς την κύρια σύνταξη και στο θνησιγενές Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), ως προς την επικουρική. Οι εντάξεις αυτές έγιναν με στημένες οικονομικές μελέτες, που ευνόησαν τους λίγους και ισχυρούς, δηλαδή τις Τράπεζες. Επιπρόσθετα, για να γίνουν ακόμη πιο κερδοφόρες οι Τράπεζες, προωθήθηκαν προγράμματα εθελούσιας εξόδου που βύθισαν ακόμη περισσότερο το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς το μάρμαρο κλήθηκαν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Η περίπτωση του Επικουρικού Ταμείου της Γενικής Τράπεζας αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα της κοινωνικά ανάλγητης και επιλεκτικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία, αφού επέτρεψε την πώληση του φιλέτου της Τράπεζας, αδιαφόρησε για τις επιπτώσεις που θα υπήρχαν στη συνέχεια για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της.   Σήμερα, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με τους οποίους και συναντηθήκαμε, ζητούν να ενταχθούν στο ΕΤΑΤ, η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και δεν εφαρμόζει τον δικό της νόμο 3371/2005 που εμείς καταψηφίσαμε, αν και σε άλλες περιπτώσεις όπου οι εργοδότριες Τράπεζες πρωτοστατούσαν, έσπευσε να τον εφαρμόσει. Έχουμε λοιπόν εφαρμογή του δικού της νόμου a la cart : η κυβέρνηση τον εφαρμόζει εκεί που βολεύει τις τράπεζες και δεν το εφαρμόζει όταν το ζητούν οι εργαζόμενοι. Αυτή είναι η κοινωνικά άδικη πολιτική της Νέας δημοκρατίας, που ευνοεί τους λίγους και ισχυρούς.
Είναι αδιανόητο ακόμη και το ενδεχόμενο οι ασφαλισμένοι της Γενικής Τράπεζας , που για χρόνια κατέβαλαν αδιαλείπτως τις εισφορές τους, τώρα να χάνουν τις συντάξεις τους και τις άλλες παροχές που ουσιαστικά έχουν ήδη πληρώσει από την τσέπη τους.
Άλλο τρανταχτό αλλά και τραγικό παράδειγμα είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει  το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η συνολική δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνική ασφάλιση στη χώρα είναι αποτέλεσμα της πεντάχρονης εγκατάλειψης από την κυβέρνηση και επιβάλλει άμεσες ενέργειες. Τα τεράστια προβλήματα της βιωσιμότητας και κοινωνικής επάρκειας του ασφαλιστικού συστήματος δεν λύνονται με πρόσκαιρους δανεισμούς, περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων και άλλα τέτοιου είδους «μπαλώματα» που στο μέλλον θα αποδειχθούν ακόμη πιο καταστροφικά. Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για παλινωδίες, πειραματισμούς και λάθη. Το ΠΑΣΟΚ ζητά την άμεση ενίσχυση των ασφαλιστικών  ταμείων και βεβαίως δεσμεύεται για τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους , έτσι ώστε από κοινού να βρεθεί η βέλτιστη βιώσιμη και κοινωνικά επαρκής λύση για το ασφαλιστικό σύστημα. Οι δικές μας προτάσεις είναι σαφείς και γνωστές και έχουν δοθεί στη δημοσιότητα εδώ και καιρό.


* Για την περίπτωση της κατάρρευσης του Επικουρικού  Ταμείου της Γενικής Τράπεζας, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Χρήστος Χάιδος, ο Δημήτρης Κουσελάς και ο Μιχάλης Τιμοσίδης κατέθεσαν σήμερα ερώτηση προς την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, την οποία σας επισυνάπτουμε.

 

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ

Προς τη Βουλή των Ελλήνων,
Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Αθήνα, 4/3/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

ΘΕΜΑ: «Σε αδιέξοδο βρίσκεται το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Γενικής Τράπεζας Ελλάδος»

Κυρία Υπουργέ
Το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Γενικής Τράπεζας Ελλάδος (ΤΑΠΓΤΕ), από το 2004 έως σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Η νέα ιδιοκτήτρια τράπεζα, με πράξεις και αποφάσεις της, μη επιτρέποντας την εγγραφή νέων εργαζομένων στο Ταμείο επιτείνει την ήδη βεβαρημένη οικονομική του κατάσταση. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν η σχέση εργαζομένων – συνταξιούχων του ΤΑΠΓΤΕ που έως το 2004 ήταν 3,5:1 σήμερα να έχει γίνει 1,3:1. Στη δυσμενή αυτή εξέλιξη συνέβαλε η μαζική εθελούσια έξοδος που προκάλεσε στο Ταμείο σοβαρή οικονομική ζημία για την οποία δεν προβλέπεται αποκατάσταση λόγω και της συνεχιζόμενης φυγής εργαζομένων συνεπεία του φόβου απώλειας των δικαιουμένων παροχών από το Ταμείο. Οι εργαζόμενοι δια των συλλογικών τους οργάνων προτείνουν την υπαγωγή του Ταμείου τους στο ΕΤΑΤ - ως λύση ανάγκης και πάντως όχι βιώσιμη για το συνολικό ασφαλιστικό ζήτημα των τραπεζοϋπαλλήλων- ενώ η κυβέρνηση δείχνει να καθυστερεί στη λήψη σχετικής απόφασης, αντίθετα με την ταχύτατη και α λα καρτ εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου όταν εξυπηρετούνται οι τράπεζες, όπως στην περίπτωση της Εμπορικής.
Δεδομένου ότι μετά τα παραπάνω το ΤΑΠΓΤΕ αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, και από 1ης Μαρτίου 2009 δε θα είναι σε θέση να καταβάλει επικουρικές συντάξεις σε εκατοντάδες δικαιούχους, ούτε εφάπαξ,

ΕΡΩΤΑΣΤΕ:
Πώς σκοπεύετε να επιλύσετε το φλέγον πρόβλημα του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Γενικής Τράπεζας Ελλάδος, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα τις παροχές προς τους δικαιούχους του και μετά την 1η Μαρτίου 2009;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Εύη Χριστοφιλοπούλου
Χρήστος Χάιδος
Δημήτρης Κουσελάς
Μιχάλης Τιμοσίδης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved