nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Σ. Καλαντζάκου: Έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για την απασχόληση 10/3/09

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ανακοίνωση Τύπου, 10 Μαρτίου 2009

 

«Έχουμε ήδη ολοκληρωμένη πρόταση και σφαιρική προσέγγιση στα θέματα της απασχόλησης ιδιαίτερα δε σε σχέση με την κρίση» τόνισε η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Σοφία Καλαντζάκου κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 10 Μαρτίου 2009 στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ «Αύξηση της απασχόλησης και αντιμετώπιση της ανεργίας».

Σχετικά με το θέμα της ανεργίας των νέων, η κα Καλαντζάκου σημείωσε ότι στην παρατεταμένη οικονομική κρίση οι νέοι αποτελούν την κορυφαία ομάδα-στόχο για προώθηση στην αγορά εργασίας. Όπως ανέφερε «Το ποσοστό της ανεργίας των νέων έχει μειωθεί από 25.2% το 2004 σε 22.4 % το 2008  στις ηλικίες 15-24 καθώς και στην ηλικιακή ομάδα 25-34 από 12.7% σε 10.3%. Σίγουρα παραμένει υψηλό και για αυτό εστιάσαμε και συνεχίζουμε να εστιάζουμε στη λήψη μέτρων, την προώθηση δράσεων αλλά και την εφαρμογή πολιτικών που θα τη μειώσουν αισθητά.»
Διαπιστώνοντας την έλλειψη ακρίβειας στα στοιχεία του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ενδεικτικά: «Υλοποιούμε ένα εκτεταμένο ειδικό πρόγραμμα προώθησης νέων ως 30 ετών στην απασχόληση διάρκειας 2 ετών με επιδότηση 22 ευρώ ημερησίως στους δύο πρώτους μήνες και 18 ευρώ για τους επόμενους 19 μήνες. Ενισχύουμε 6000 νέους επιστήμονες  με ποσό επιχορήγησης 15,000 ευρώ για να ξεκινήσουν την καριέρα τους ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Υλοποιούμε πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας για 6500 νέους 22-32 ετών διάρκειας 12 μηνών με βασικό ποσό επιχορήγησης 18,000 ευρώ ενθαρρύνοντας επιπλέον τις καινοτόμες ιδέες και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας».
Επίσης, σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση της νεανικής απασχόλησης επεσήμανε πως: «Είναι προτιμότερο να επιδοτούμε, όπως και κάνουμε, με άλλους τρόπους την προώθηση των νέων στην αγορά εργασίας με προγράμματα ενεργητικής πολιτικής παρά να απαλλάσσουμε τον εργοδότη από το καθήκον και τη συνήθεια να προσέρχεται κανονικά στα ταμεία και να καταβάλει τις εισφορές των εργαζομένων του.  Επιπλέον, θα έλεγα πως πέρα από την μεθοδολογία που προτείνετε - τα χρήματα που εμείς ήδη επενδύουμε στην προώθηση των νέων στην απασχόληση είναι τελικά κατά πολύ περισσότερα – από αυτά της πρότασής σας – και προέρχονται μέσα από την πληθώρα των στοχευμένων προγραμμάτων επιχορήγησης του ΟΑΕΔ.»
Ακόμη, όπως ανέφερε η κα Καλαντζάκου με το νόμο 3693/2008 (άρθρο 51) καθιερώθηκε ένας νέος καινοτόμος τύπος προγραμμάτων απόκτησης προϋπηρεσίας (με το διακριτικό τίτλο ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ) για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Νέοι απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ Λυκείου κάθε τύπου, ακόμη και Γυμνασίου, αποκτούν προϋπηρεσία μέχρι επτά μήνες σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και μάλιστα με πλήρη μισθό και ασφάλιση (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον ΟΑΕΔ.
Σχετικά με το στρατηγικό ρόλο του ΕΣΣΕΕΚΑ (Εθνικού Συστήματος Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση) η Υφυπουργός επεσήμανε τη συμφωνία της για το στρατηγικό ρόλο του, καθώς «Εμείς ενεργοποιήσαμε τον ΕΣΣΕΕΚΑ, το 2006 σε ένα νόμο που υπήρχε από το 2003» αλλά πρόσθεσε ότι «είναι παράδοξο να ορίσουμε δια νόμου τη στοχοθεσία, το φορέα υλοποίησης και το περιεχόμενο των προγραμμάτων. Αυτά ορίζονται με την εκάστοτε προκήρυξη, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη συγκυρία και πάντοτε το στρατηγικό πλαίσιο στη διαμόρφωση του οποίου κεντρικό ρόλο παίζει το ΕΣΣΕΕΚΑ.»
Πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας πάει πολύ παραπέρα από ένα απλό πιστοποιητικό από το φορέα υλοποίησης καθώς στόχος είναι η πιστοποίηση από ανεξάρτητο και αξιόπιστο φορέα γνώσεων δεξιοτήτων και ικανοτήτων που απαιτούνται μέσω της επαγγελματικής κατάρτισης στο πλαίσιο πιστοποιημένων επαγγελματικών περιγραμμάτων. Τα πρώτα 55 από αυτά τα περιγράμματα αναπτύχθηκαν από τους κοινωνικούς εταίρους και πιστοποιήθηκαν από το ΕΚΕΠΙΣ».
Τονίζοντας το ρόλο του καινοτόμου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού  2007-2013» ανέφερε ότι: «προβλέπει  την ανάπτυξη από τον ΟΑΕΔ διαδικτυακής πύλης σύζευξης – προσφοράς και ζήτησης εργασίας καθώς και την εκχώρηση από τον ΟΑΕΔ ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε πιστοποιημένους φορείς όπως Πανεπιστήμια, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.α.».
Σε ότι αφορά την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, η Υφυπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων υπενθυμίζοντας πως: «Εμείς παραλάβαμε το επίδομα ανεργίας στα 311 ευρώ και από 1.9.08 το αυξήσαμε στα 430 ευρώ ποσό και από 1.5.09 στα 454 ευρώ. Ο πληθωρισμός είναι σήμερα 1.6% και πως οι τιμές σε 20.000 προϊόντα έχουν μειωθεί ενώ αυξήθηκαν σε 4500. Εξαιτίας της κρίσης η κυβέρνηση έδωσε διπλό δώρο Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στους οικονομικά ασθενέστερους  δόθηκε το επίδομα κοινωνικής συνοχής, συγκεκριμένα σε 2 εκατομμύρια περίπου δικαιούχους. Η Κυβέρνηση πιστεύει πως ειδικά στην περίοδο της κρίσης είναι καλύτερα για τον πολίτη που χάνει τη δουλειά του να παραμένει μέσα στην αγορά εργασίας , γι’ αυτό κι επεκτείναμε τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης και στο δημόσιο. Με τη δική μας πολιτική όχι απλά δε θα μένει στα 454 ευρώ της 1ης Μαΐου αλλά διπλασιάζονται οι αποδοχές του και ασφαλίζεται. Άρα δε χάνει τη σύνταξη του».
Τέλος σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανέργων διευκρίνισε τα εξής:
√ «Για τους νέους μέχρι 30 ετών, η προτεινόμενη διάταξη είναι η ίδια ακριβώς με υφιστάμενη ρύθμιση ήδη από το 1998 (για νέους έως 29 ετών).
√ Η προτεινόμενη διάταξη για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους ηλικίας 31-64 ετών, ουσιαστικά συμπτύσσει υφιστάμενες ρυθμίσεις για ανέργους ηλικίας 30-54 ετών και 55-64 ετών. Και μάλιστα προς το δυσμενέστερο για την ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα των 55-64 ετών, αφού π.χ. σήμερα ένας άνεργος ηλικίας 59 ετών χρειάζεται 3.000 ημέρες ασφάλισης για να πάρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ με την προτεινόμενη διάταξη χρειάζεται 3400 .
√ Η τελευταία παράγραφος του άρθρου που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι αποσπασματική και η ενδεχόμενη αποδοχή της θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον ήδη ελλειμματικό κλάδο του ΟΑΕΕ».
Κλείνοντας, η κα Καλαντζάκου τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους και ότι: «Στο Υπουργείο Απασχόλησης είμαστε πάντα ανοικτοί για νέες προτάσεις από όπου και αν προέρχονται.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved