nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την άδεια κύησης - λοχείας ιατρών 11/3/09

 

ΣΥΡΙΖΑ
Ανακοίνωση Τύπου, 11 Μαρτίου 2009

 

ΕΡΩΤΗΣΗ Θ.ΛΕΒΕΝΤΗ, ΕΥΑΓΓ. ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ
Η ισχύς διάταξης σχετιζόμενης με την άδεια κύησης ή λοχείας ειδικευόμενων ιατρών του ΕΣΥ, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς έκδοση αντίστοιχης υπουργικής απόφασης»

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Εσωτερικών

Θέμα: « Η ισχύς διάταξης σχετιζόμενης με την άδεια κύησης ή λοχείας ειδικευόμενων ιατρών του ΕΣΥ, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς έκδοση αντίστοιχης υπουργικής απόφασης»

Στις 16-12-08 ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις» (ν.3730/08).

Στον ν. 3730/08 λοιπόν που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 262 Α/23-12-2008 και στο Κεφάλαιο Β, Άλλες Διατάξεις, στο άρθρο 22, αναφέρεται ότι:

«1. Σε περίπτωση που ειδικευόμενος ιατρός λάβει άδεια για πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών ή άδεια κύησης και λοχείας και η άδεια αυτή υπερβαίνει τις 30 ημέρες, τοποθετείται στη θέση του ο επόμενος ειδικευόμενος ιατρός ως υπεράριθμος σε προσωποπαγή θέση ειδικευόμενου ιατρού που συνιστάται με απόφαση του Υπουργού Υ.Κ.Α. Η θέση αυτή καταργείται με την ολοκλήρωση του χρόνου ειδικότητας του προηγούμενου ειδικευόμενου ιατρού, οπότε και ο διορισμένος στην προσωποπαγή θέση ειδικευόμενος ιατρός τοποθετείται στην κενωθείσα θέση για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται για την ολοκλήρωση του χρόνου ειδικότητας του. Η διάταξη αυτή δύναται να ισχύσει άπαξ για κάθε ειδικευόμενο ιατρό και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις περιπτώσεις ειδικευόμενων ιατρών που έχουν τοποθετηθεί, ως εκ της εφαρμογής της. 2. Η διάταξη της παραγράφου 1 έχει εφαρμογή και στους ιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου.

3. Με απόφαση του Υπουργού Υ.Κ.Α. δύνανται να ρυθμιστούν οι ειδικότερες λεπτομέρειες εφαρμογής των δύο προηγούμενων παραγράφων».

Παρά τη θετική μορφή του μέτρου, που θα ανακούφιζε τις δοκιμαζόμενες από έλλειψη στελέχωσης κλινικές του ΕΣΥ, εντούτοις δεν έχει προχωρήσει ακόμα η ενεργοποίηση του άρθρου 22 του ν.3730/08 με αποτέλεσμα αιτήματα σχετιζόμενα με άδειες κύησης και λοχείας ειδικευόμενων γιατρών των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης (πχ Γ.Ν.Θ. «Γ. Γεννηματάς», Γ.Ν. «Γ. Παπαγεωργίου»), αλλά και της υπόλοιπης χώρας, να είναι σε εκκρεμότητα στις Διευθύνσεις Υγιεινής των Νομαρχιών χωρίς συγκεκριμένες απαντήσεις.

Επειδή το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο να ψηφίζονται νόμοι οι οποίοι όμως δεν μπορούν να ισχύσουν παρόλο ότι έχουν αναρτηθεί με ΦΕΚ, διότι διάφορες διατάξεις παραπέμπουν την ισχύ τους σε υπουργικές αποφάσεις, οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα.

Επειδή οι καθυστερήσεις των υπουργικών αποφάσεων, είναι επίσης επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και μεγεθύνουν τη γραφειοκρατία.

Επειδή η αντικατάσταση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα των ειδικευόμενων γιατρών του ΕΣΥ, που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 22 του ν.3730/08, είναι επιβεβλημένες, αφού τα κενά σε κλινικές του ΕΣΥ είναι πολλά με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο η λειτουργία τους.

Επειδή οι Διευθύνσεις Υγιεινής των Νομαρχιών, βρίσκονται σε αμήχανη θέση και δεν μπορούν να ενεργήσουν ώστε να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται από τις παραπάνω περιπτώσεις.

Επειδή αυτή η κατάσταση πολλές φορές στο παρελθόν, λειτούργησε αποτρεπτικά στις γυναίκες γιατρούς να κυοφορήσουν και εκ των πραγμάτων επηρεάζει και την ψυχολογία των ειδικευόμενων γιατρών που είναι σε κύηση-λοχεία.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Ποιος τελικά ο λόγος της παραπομπής πρόσφατου ψηφισμένου νόμου σε υπουργική απόφαση;
- Θα υπογράψει άμεσα ο κ. Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την εν λόγω απόφαση για να λειτουργήσει χωρίς περαιτέρω κενά το ΕΣΥ;
- Θα δοθούν αμέσως μετά οι απαραίτητες οδηγίες στις Διευθύνσεις Υγιεινής των Νομαρχιών της χώρας, ώστε άμεσα να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στις κλινικές του ΕΣΥ, από τις συγκεκριμένες περιπτώσεις των ειδικευόμενων γιατρών;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου
Λεβέντης Αθανάσιος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved