nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Α. Σπηλιωτόπουλος: Στόχος μας η ενιαία έκφραση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 13/3/09

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Ανακοίνωση Τύπου, 13 Μαρτίου 2009

 

Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, μετά τη 2η Συνόδο Προέδρων και Αντιπροέδρων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήταν μια εξαιρετικά γόνιμη Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ. Επίσης, για εμάς, σημαντικό είναι ότι έχει ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Πανεπιστημίων, ένας διάλογος από τον οποίο προσβλέπουμε πολλά και κυρίως, είμαστε της άποψης ότι εκεί που υπάρχει βούληση, εκεί που μέσα από διάλογο μπορεί να επιτευχθεί η ενότητα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αυτή είναι καλοδεχούμενη. Και βεβαίως από την πλευρά της Πολιτείας, όχι μόνο θα την αγκαλιάσουμε, αλλά αφού θα προκύψει από το διάλογο, θα την ενισχύουμε και θα θεσμοθετούμε τις απαιτούμενες διαδικασίες, γιατί στόχος μας πάντοτε θα είναι η ενιαία έκφραση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι επίσης σαφές ότι τα ζητήματα τα οποία μας απασχόλησαν είναι αρκετά, είναι όμως ζητήματα που απ’ όλες τις πλευρές φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση να εργαστούμε συλλογικά και ενωτικά για να αναζητήσουμε τις απαιτούμενες συναινέσεις και συγκλίσεις. Γιατί πάνω απ’ όλα πιστεύουμε ότι στην Παιδεία, αυτά τα οποία μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ακούσαμε να λέτε ότι πάμε σε εκλογές και ο δρόμος δε θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που υπάρχουν Ευρωεκλογές, ο πειρασμός αρκετών θα είναι μεγάλος, θα είναι αυξημένος, προκειμένου η ρητορική να γίνει πιο ακραία, με στόχο, αν θέλετε, τη συσπείρωση ψηφοφόρων και οπαδών. Βεβαίως, είμαι της άποψης, όπως το είπα και μέσα, ότι οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν άλλωστε και στο διάλογο, θα αντέξουν σε αυτόν τον πειρασμό και θα αφήσουν την Παιδεία πάνω και πέρα από αυτές τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες ή από τις όποιες μικρές εκλογικές ευκαιρίες. Η αίσθηση μου είναι ότι τελικώς θα καταφέρουμε να συνεννοηθούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις ευρωεκλογές αναφερόσασταν;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι φυσικά, αυτό είναι σαφές. Μα μόνο ευρωεκλογές υπάρχουν τον Ιούνιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυρία Διαμαντοπούλου επέκρινε τον κ. Μπαμπινιώτη. έχετε να σχολιάσετε κάτι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προσωπικά πιστεύω ότι ο κ. Μπαμπινιώτης κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά του. Άλλωστε αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι η πρώτη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πήγε καλά, έβγαλε αρκετά και γόνιμα συμπεράσματα και η αίσθηση μου είναι ότι μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο στην εξέταση ζητημάτων που απασχολούν κυρίως τον στόχο μας, που είναι η αναμόρφωση του σχολείου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις συγχωνεύσεις των Πανεπιστημίων - ΤΕΙ τι θα κάνετε; Και με τις επιδοτήσεις, θα δοθούν επιπλέον χρήματα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, εμείς ξεκινάμε με μία τελείως διαφορετική λογική. Η δική μας η λογική είναι ότι στόχος μας είναι η ενιαία έκφραση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτή όμως δε μπορεί να επιβληθεί κεντρικά. Αυτή μπορεί να γίνει μέσα από το διάλογο, τον οποίο τον έχουμε κινητροδοτήσει σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, διάλογος ο οποίος, αν και εφόσον προκύψουν συμπεράσματα, εμείς θα τα αγκαλιάσουμε και βεβαίως θα δρομολογήσουμε τις απαιτούμενες λύσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το αρνητικό δεδομένο, ότι από τα 190 τμήματα από τα ΤΕΙ της χώρας, της επικράτειας, μόνο γύρω στα 35 έχουν επαγγελματικό αντίκρισμα. Και εφόσον η δωρεάν παιδεία σας απασχολεί και για τα συγγράμματα, όπως ακούστηκε στην σύνοδο...
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά είναι ζητήματα τα οποία τα προσεγγίζουμε με τη συνεργασία και των Προέδρων των ΤΕΙ, αλλά και όταν μιλάμε για τα Πανεπιστήμια με όλους τους πρυτάνεις. Γι’ αυτό ακριβώς ήταν εξαιρετικό το κλίμα και στην σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ, όπου υπήρχαν ομόφωνες προτάσεις. Όπως και στην σύνοδο των Πρυτάνεων όπου προσεγγίσαμε αυτά τα ζητήματα, με απόλυτη ομοφωνία. Άρα μην έχετε καμία αγωνία, γιατί ούτως ή άλλως, βλέπετε ότι οι ομοφωνίες δείχνουν ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η βελτίωση της χρηματοδότησης κ. Υπουργέ, μπορεί άμεσα να αποφασιστεί; Κάποια τμήματα κινδύνευαν ακούγαμε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι σαφές, ότι θα κοιτάξουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, τουλάχιστον για τα τεχνολογικά ιδρύματα. Γιατί πράγματι εκεί η χρηματοδότηση θα πρέπει να αυξηθεί, μέσα στο πλαίσιο όμως των αντικειμενικών δυσκολιών που έχει η χώρα μας, ως κομμάτι, όχι μόνο των πραγματικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας αλλά και ως κομμάτι της Ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή χρηματοπιστωτική κρίση και οι συνέπειες της οποίας, καθημερινά, περνούν στην πράξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις μεταγραφές, Γιατί υπάρχουν πολλές μεταγραφές, υπάρχει κάτι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Όλα αυτά τα προσεγγίζουμε βήμα-βήμα, με νηφαλιότητα και κυρίως με συνεργασία όλων. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως, ότι θα χάσουμε και την κοινωνική ευαισθησία που θα πρέπει να έχει η πολιτική μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ειδικότερα για την Πάτρα, επειδή συναντηθήκατε και με τον Δήμαρχο Πατρέων, και έχουν ακουστεί πολλά και για την σχολική στέγη, και την μεταφορά μαθητών και πολλά άλλα προβλήματα. Υπάρχουν κάποια άλλα πράγματα για την Πάτρα που θέλετε να ανακοινώσετε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχω κάτι να ανακοινώσω γιατί είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι οτιδήποτε ανακοινώνουν θα πρέπει να είναι προσεκτικά μελετημένο. Γιατί, διαφορετικά, πολλές φορές ακούνε μεγάλα λόγια, που ελέχθησαν από εμάς και πολύ απέχουν τελικώς από την πράξη. Άρα ας είμαστε λίγο πιο προσγειωμένοι, να πατάνε τα πόδια μας πιο σταθερά στο έδαφος, και ας κάνουμε πράγματα τα οποία μπορεί να μην ακούγονται σαν μεγαλοστομίες αλλά, από την άλλη πλευρά, μπορεί να βοηθήσουν. Αίσθηση δική μου είναι ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε, να βοηθήσουμε την πόλη της Πάτρας. Άλλωστε, όσο ενδιαφέρον έχει ο Δήμαρχος της Πάτρας, άλλο τόσο έχω και εγώ για την γενέτειρα μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρήματα θα δοθούν δηλαδή;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ορισμένα ζητήματα πρέπει από κοινού να τα αντιμετωπίζουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μερίδα φοιτητών ήθελε να έρθει σε επαφή μαζί σας, ήθελε να σας μιλήσει να σας πει τα προβλήματα τους. Παρόλα αυτά δεχθήκαν επίθεση από τα ματ, πέσανε δακρυγόνα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μου λέτε πράγματα που δεν γνωρίζω, ήμουν μέσα και είχαμε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας. Από κει και πέρα, εγώ έχω πει ότι οιοσδήποτε θέλει, δηλαδή αντιπροσωπεία φοιτητών, οπωσδήποτε την βλέπω και μου λέει εμένα απευθείας τα αιτήματά της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο κ. Υπουργέ η απελευθέρωση βίας σε επίπεδο της νεολαίας, πόσο μπορεί να απασχολεί επί της ουσίας το Υπουργείο Παιδείας; Ώστε να αμβλυνθούν οι όποιες διαφορές με την συζήτηση, με το δεδομένο των θετικών συζητήσεων που γίνονται;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είδατε ότι όλοι μιλούν για τα πρώτα βήματα που έχουν γίνει για τον διάλογο και μάλιστα βήματα που έχουν γίνει με επιτυχία. Αυτό δείχνει ότι μπορούμε να συζητήσουμε και μπορούμε από κοινού να αναζητήσουμε λύσεις. Άλλωστε αυτό φαίνεται από την συμμετοχή τόσων πολλών φορέων στον διάλογο αλλά και των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved