nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Η Φ. Πάλλη - Πετραλιά σε εκδήλωση στο ΙΚΑ 13/3/09

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ανακοίνωση Τύπου, 13 Μαρτίου 2009
   


Ομιλία
της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
κας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά
στην ενημερωτική συνάντηση στο ΙΚΑ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους σας για την παρουσία σας εδώ.

Η συγκέντρωση των Διευθυντικών στελεχών του ΙΚΑ  σήμερα, γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τον κόσμο και τη χώρα μας στιγμή. Όπως γνωρίζετε, όπως διαβάζετε, η χρηματοπιστωτική κρίση που πλήττει την ανθρωπότητα, δημιουργεί ένα πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που επηρεάζει την εργασία, την ασφάλεια, την περίθαλψη, τη κοινωνική συνοχή, την ζωή γενικότερα όλων  των ανθρώπων.

Κάτω από τα νέα αυτά δεδομένα  που καθημερινά αλλάζουν, μέσα σ΄ αυτό το νέο πλαίσιο της συνεχούς ρευστότητας, ο ρόλος και η σημασία του ΙΚΑ  εκ των πραγμάτων, μεταβάλλεται. Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, σήμερα και αύριο, παύει να είναι ένα απλό ασφαλιστικό ταμείο. Μετατρέπεται σε «σιγουριά», σε «πηγή ελπίδας» για εκατομμύρια συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Αυτό τον νέο ρόλο του ΙΚΑ, οφείλουμε όλοι να υπηρετήσουμε με αποτελεσματικότητα και ταυτόχρονα με ανθρωπιά.

Δηλαδή αφ΄ ενός, να εξασφαλίσουμε στο ΙΚΑ τους απαραίτητους πόρους, με επαγγελματισμό, με σωφροσύνη και με υπευθυνότητα. Και από την άλλη να κατανήμουμε αυτούς τους πόρους με δικαιοσύνη, με ευαισθησία, με ανθρωπιά.

Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι προσέχουμε τις  εισφορές, κυνηγούμε την εισφοροδιαφυγή. Που αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν είναι απλά παράλειψη, δεν είναι λάθος, δεν είναι πλημμέλημα, αλλά έγκλημα κατά του συνόλου.

Κι από την άλλη, τα χρήματα αυτά που εξασφαλίζουμε τα δίνουμε σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Κυρίες και κύριοι,
Συγκεντρωθήκατε σήμερα εδώ για να συζητήσετε το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Ιδρύματος για το 2009.
Είναι ένα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα φιλόδοξο σχέδιο κατά τη γνώμη μου. Όμως τα επιχειρησιακά σχέδια του Οργανισμού έχουν νόημα, περιεχόμενο, στόχο και σκοπό, όχι όταν καταρτίζονται, αλλά όταν υλοποιούνται. Τότε δικαιώνονται. Και εσείς  εκ των πραγμάτων είστε οι εκείνοι που θα εκτελέσετε αυτά τα σχέδια.

Ο Διοικητής, οι υποδιοικητές και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΙΚΑ, θα σας αναλύσουν  το Επιχειρησιακό αυτό Σχέδιο και θα συζητήσετε πάνω σε αυτό.

Προσωπικά σαν πολιτικά εποπτεύουσα αρχή, θα ήθελα να εκφράσω κάποιες γενικές σκέψεις για την σημερινή κατάσταση  και για τις προοπτικές του ΙΚΑ.

Πρώτα – πρώτα θέλώ να επισημάνω  ότι το ΙΚΑ τα χρονιά που πέρασε μεγάλωσε πολύ. Πολλά νέα ταμεία με εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους εντάχθηκαν στο ΙΚΑ με τον νόμο της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης.
Η ένταξη έγινε ομαλά, βάσει του κεντρικού σχεδιασμού. Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τον νυν Διοικητή και τότε Υποδιοικητή κο Αμπατζόγλου και την ομάδα του που σχεδίασαν, επέβλεψαν και υλοποίησαν την ένταξη.

Το δεύτερο που θέλω να σημειώσω είναι ότι το κράτος τη χρονιά που πέρασε έκανε πλήρως το καθήκον του προς το ΙΚΑ. Κατέβαλε το 1% του προϋπολογισμού όπως είχε νομικά δεσμευθεί εδώ και χρόνια και κυρίως  κατέβαλε και πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ παλιές οφειλές.

Το τρίτο που πρέπει να επισημάνω είναι ότι η γενική κατάσταση του ΙΚΑ είναι καλή. Και ως προς τις εισπράξεις και ως προς τις παροχές. Για το τελευταίο μάλιστα θα έλεγα ότι  η εικόνα του ΙΚΑ που βγαίνει προς τα έξω το  αδικεί κατάφορα.
Παθογένειες δεκαετιών έχουν βγάλει μια «θαμπή» μια αμφισβητούμενη εικόνα του Ιδρύματος για πολλούς.

Όπως και να έχει, πρέπει να πούμε  ότι παρά τις βελτιώσεις και τις αναβαθμίσεις το ΙΚΑ είναι ένα ταμείο του 20ου αιώνα, και όχι  του 21ου. Πρέπει να φύγουμε μπροστά. Και αυτό θα κάνουμε.

Πρώτον με την μηχανογράφηση, που όπως γνωρίζετε προχωρά και προσδοκούμε μέχρι τέλος της χρονιάς, του 2009 να έχει ολοκληρωθεί.

Δεύτερον με την ανανέωση και εκσυγχρονισμό πολλών λειτουργιών και διαδικασιών του. Ένα νέο νομοσχέδιο, βρίσκεται στη τελική επεξεργασία του και ελπίζουμε πολύ σύντομα -πιθανόν μέχρι το Πάσχα- να κατατεθεί στη Βουλή.

Τρίτον με την καθιέρωση του ΑΜΚΑ. Του μοναδικού αριθμού κοινωνικής ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων.  Από 1 Ιουνίου, όπως ξέρετε κανείς δεν θα μπορεί να εργάζεται, να συνταξιοδοτείται, να περιθάλπεται χωρίς τον αριθμό αυτό.
Η βασική αυτή τομή στο Ασφαλιστικό μας Σύστημα είναι προφανές ότι θα περιορίσει την εισφοροδιαφυγή, τη «μαύρη» εργασία, τις σπατάλες στη περίθαλψη, και θα προσφέρει νέους πόρους στα ταμεία, και φυσικά στο ΙΚΑ.

To IKA-ΕΤΑΜ, το Δ’ τρίμηνο του 2008, αύξησε τα έσοδά του κατά 4,13%
έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2007.

Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2009, τα έσοδα του ΙΚΑ αυξήθηκαν κατά 9,63% έναντι του Ιανουαρίου του 2008.

Σημειώνεται ότι ο ψηφισθείς προϋπολογισμός του το 2009 είναι πλεονασματικός κατά 94 εκ. ευρώ.

Το 2009, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συνεχίζει αταλάντευτα με το Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα που εστιάζεται σε πέντε μεγάλους άξονες:

- Πρώτον, στην τεχνολογική αναβάθμιση και την ολοκλήρωση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος

- Δεύτερον, στη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών για τη συγκρότησης ενός πιο ευέλικτου, ανθρώπινου και πιο φιλικού οργανισμού.


- Τρίτον, στην εξασφάλιση της οικονομικής του ευρωστίας, με την αντιμετώπιση του μεγάλου ζητήματος της εισφοροδιαφυγής και γενικότερα των εσόδων του Ιδρύματος.

- Τέταρτον, με την προώθηση των επενδύσεων και στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας με σύγχρονο, διαφανή και νόμιμο τρόπο, καθώς και στη βελτίωση των κτιριακών υποδομών του.

- Πέμπτον, στη στελέχωση, την επιμόρφωση και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού: διοικητικού, υγειονομικού και του ιατρικού.

Ο στόχος των πέντε αυτών αξόνων είναι διττός: Ο θεσμικός, που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, καθώς και την ανατοποθέτηση των κανονισμών ασφάλισης και παροχών.

Ο λειτουργικός, που αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό του ίδιου του Οργανισμού.
Μαζί με τις ευχαριστίες  μου για όσα προσφέρετε στο ΙΚΑ, να ζητήσω την εγρήγορση και την εντατικοποίηση των προσπαθειών σας.

Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, θα ήθελα να στρέψετε την προσοχή σας σε δύο τομείς:

Πρώτον, στην καθημερινότητα του πολίτη Διευκολύνετέ τον. Επισπεύσατε διαδικασίες. Ξεπεράστε γραφειοκρατίες. Βοηθήστε τον
Δείτε τον σαν άνθρωπο, σαν φίλο.
Πέρα και πάνω από τις όποιες παροχές που προβλέπουν οι νόμοι και οι κανονισμοί.

Και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας πω να προσπαθείτε να προλαβαίνετε ακραίες περιπτώσεις, που συνήθως καταλήγουν στις τηλεοράσεις και διασύρουν την εικόνα του ΙΚΑ.
Οι νόμοι βεβαίως και πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά. Όμως μη ξεχνάτε ότι οι νόμοι έγιναν για τους ανθρώπους και όχι το αντίστροφο.

Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω κλείνοντας, είναι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Η εισφοροδιαφυγή μπορεί να είναι ατομικό έγκλημα, αλλά οι συνέπειες της πλήττουν  όλους τους πολίτες. Με σωφροσύνη, με δικαιοσύνη αλλά και αυστηρότητα δώστε προτεραιότητα και σ’ αυτόν τον τομέα που δημιουργεί ανισότητες και στερεί από το ΙΚΑ και  από τους ασφαλισμένους του πολύτιμους πόρους και αντίστοιχες παροχές.

Κυρίες και κύριοι,
Είμαι σίγουρη ότι όλοι μαζί οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, όπως κάνουμε  σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις, θα ξεπεράσουμε και τη σημερινή κρίση.

Και είμαι σίγουρη ότι το ΙΚΑ, η μεγαλύτερη κοινωνική ομπρέλα της χώρας θα παίξει σημαντικό ρόλο για το ξεπέρασμα της κρίσης. Μετά την μεταρρύθμιση το ΙΚΑ είναι η ναυαρχίδα.
 
Να δουλέψουμε όλοι μαζί με αποτελεσματικότητα και ευαισθησία.

Σας ευχαριστώ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved