nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο υπουργός Παιδείας για την αναβάθμιση των ΤΕΙ 9/4/09

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Ανακοίνωση Τύπου, 9 Απριλίου 2009

 

Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα, με το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού Τ.Ε.Ι. (Ο.Σ.Ε.Π. Τ.Ε.Ι.). Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Πρόεδρος της Ο.Σ.Ε.Π. Τ.Ε.Ι. κ. Γιάννης Τσάκνης προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, σύντομη η συνάντηση..
Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Ήταν σύντομη αλλά ουσιαστική. Γιατί, για μία ακόμα φορά, είχαμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο μέσα από το οποίο μπορούμε, πράγματι, με ανταλλαγή απόψεων, με καλή προαίρεση, να βρούμε τα σημεία τα οποία μας ενώνουν έτσι ώστε να χτίσουμε και, όσο το δυνατόν, να θωρακίσουμε την παρουσία των ΤΕΙ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είχα επίσης την χαρά να πω ότι πάρα πολύ σύντομα -κι όταν λέω σύντομα εννοώ στις επόμενες μέρες- θα είμαστε σε θέση να καταθέσουμε προς διαβούλευση και μετέπειτα προς συζήτηση το σχετικό σχέδιο νόμου που θα αφορά στη ρύθμιση αρκετών ζητημάτων για τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, όπως επίσης ότι παλεύουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου, όπου είναι εφικτό, να υπάρχει πλήρης συνεργασία σε κάθε τοπική κοινωνία μεταξύ Πανεπιστημίου και του αντίστοιχου Τεχνολογικού Ιδρύματος ώστε να υπάρχει πια ένας συγκεκριμένος και συγκροτημένος χωροταξικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη περαιτέρω τμημάτων των ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, για να μην γίνεται άναρχα, όπως μέχρι τώρα είχε συμβεί. Επίσης, ζητήματα που αφορούν στα ΤΕΙ θα περνούν μέσα από τη διαδικασία της ωρίμανσης, δηλαδή θα τα θέτουμε πρώτα στο ΣΑΠΕ, άρα στο Εθνικό Συμβούλιο και αμέσως μετά, σε εισήγηση στο Υπουργείο Παιδείας. Σε κάθε περίπτωση, μας ενδιαφέρει να ενισχύουμε την παρουσία και την ενιαία μορφή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας όπου εκεί βεβαίως θέση και ρόλο παίρνουν και τα ΤΕΙ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επικρίνουν πολλοί το Υπουργείο ότι ιδρύσατε τμήματα αυτή τη στιγμή χωρίς κτήρια και ενδεχομένως θα μπουν και φοιτητές με μονοψήφιους αριθμούς και με την πρώτη μεταγραφή θα φύγουνε.
Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι της άποψης ότι δεν έχουν γίνει λάθη. Προφανώς έχουν γίνει λάθη, λάθη διαχρονικά, λάθη που βαρύνουν όλες τις πολιτικές παρατάξεις και όλες τις κυβερνήσεις. Από ‘κει κι έπειτα, κάποια στιγμή πρέπει πράγματι να ξεκινήσουμε ένα συγκεκριμένο και συγκροτημένο χωροταξικό σχεδιασμό που να συνυπολογίζει δύο πράγματα. Πρώτον, κατά πόσον υπάρχει ζήτηση σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών και κατά πόσον οι όποιοι απόφοιτοι μπορούν πράγματι να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας. Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζουμε Τμήματα ΤΕΙ χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας είτε τις τοπικές ανάγκες είτε τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς διότι, με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε μικροπολιτική και όχι πολιτική προς όφελος της χώρας.
Γ. ΤΣΑΚΝΗΣ: Αν εξαιρέσουμε τα οικονομικά θέματα -για τα οποία βέβαια δεν πήραμε καμία απάντηση, δεν συζητήθηκαν καν από τον κ. Υπουργό- σε όλα τα άλλα θέματα, βρήκαμε μία κοινή προσέγγιση. Και, όσον αφορά στα θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ, βέβαια υπολείπονται της χρηματοδότησης γιατί, όπως ξέρετε, με τα πανεπιστήμια η σχέση είναι ένα προς πέντε και πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια και ο Υπουργός επειδή δεσμεύτηκε προς αυτήν την κατεύθυνση, έτσι ώστε να φτάσουν σε ένα σημείο τουλάχιστον να ισορροπήσουν με τα πανεπιστήμια. Το σημαντικό για μας είναι ακόμη ότι εξακολουθούν να γίνονται άκριτα τμήματα τα οποία δεν έχουν ούτε υποδομές, ούτε εκπαιδευτικό προσωπικό και ήδη, από το Σεπτέμβριο, θα πάρουν κόσμο. Σας αναφέρω το τμήμα Οινολογίας στο ΤΕΙ Δράμας, το οποίο παίρνει 100 εισακτέους και αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν κτιριακές υποδομές και προσωπικό. Γι’ αυτό κάναμε την πρόταση, και συμφώνησε και ο Υπουργός, να γίνει μία επιτροπή χωροταξικού σχεδιασμού που θα μελετάει αν υπάρχει αναγκαιότητα να γίνει ένα Τμήμα και δεν θα καλύπτει μόνο τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για καφετέριες ή για ενοικίαση δωματίων. Άρα, αυτό είναι προς την σωστή κατεύθυνση και πιστεύω ότι η δέσμευση του Υπουργού θα ισχύσει και, τουλάχιστον από εδώ και πέρα, θα σταματήσουμε αυτό το πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Τσάκνη, το Υπουργείο σάς έχει ικανοποιήσει και κάποια αιτήματα, όπως είναι η αναβάθμιση των ιδρυμάτων και τα μεταπτυχιακά. Όλα αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά στην εξέλιξη των ΤΕΙ;

Γ. ΤΣΑΚΝΗΣ: Σίγουρα είναι προς τη θετική κατεύθυνση, δίνοντας τη δυνατότητα στα ΤΕΙ να κάνουν αυτοδύναμα μεταπτυχιακά μετά από αξιολόγηση, όμως, επειδή αποτελούμε τον παράλληλο τομέα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ακόμα υπολειπόμαστε σε προσωπικό. Όπως ξέρετε, έχουμε τους ίδιους φοιτητές, 200.000, με προσωπικό 2.210, ενώ τα Πανεπιστήμια, για τους αντίστοιχους φοιτητές έχουν 9.750 άτομα προσωπικό και η χρηματοδότηση 1 προς 5. Παρόλ’ αυτά , αξιολογούμαστε με τα ίδια κριτήρια με τα Πανεπιστήμια. Όπως ξέρετε, έχουν αξιολογηθεί τρία τμήματα ΤΕΙ και δύο ΑΕΙ. Πιστεύουμε ότι το Υπουργείο στο θέμα της χρηματοδότησης, αν την αυξήσει, θα λυθούν πολλά προβλήματα. Σε θεσμικό επίπεδο, δεν έχουμε παράπονο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η προοπτική να υπάρξει μία ρύθμιση που να καλύπτει την λειτουργία των ΤΕΙ πως την βλέπετε;   

Γ. ΤΣΑΚΝΗΣ: Νομοθετική ρύθμιση δεν χρειάζονται τα ΤΕΙ αυτήν την στιγμή. Καλύπτονται με το νόμο 3549/2007, που είναι ο παράλληλος τομέας της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το πρόβλημα είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα και αυτό είναι ένα μείζον θέμα, γιατί υπάρχουν κάποιες ειδικότητες που αντιδρούν, κάποιες συντεχνίες -που ξέρετε ποιες είναι-, με αποτέλεσμα αυτό να είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας, να πηγαίνουν παιδιά στα περιφερειακά ΤΕΙ και να βοηθάει και στην λειτουργία των ΚΕΣ. Άρα, δίνοντας επαγγελματικά δικαιώματα σε όλες τις ειδικότητες, θα λύσουμε δύο προβλήματα. Και τα περιφερειακά Ιδρύματα θα δουλεύουν και τα ΚΕΣ δεν θα έχουν έννοια ύπαρξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Υπουργέ, ένα μεγάλο πρόβλημα των ΤΕΙ, όπως τέθηκαν από τους Προέδρους τους,  είναι οι μεταγραφές. Έχετε κατά νου να ξαναδείτε τον νόμο για τις μεταγραφές;

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντοτε είχαμε την άποψη, και εξακολουθούμε να την έχουμε, ότι οτιδήποτε υπάρχει που μπορεί να βελτιώσει, να συμπληρώσει ή να τροποποιήσει τον οποιοδήποτε υφιστάμενο νόμο, θα είμαστε ανοιχτοί να το ακούσουμε, και τώρα και στο μέλλον, αρκεί να προκύπτει μέσα από ωρίμανση, μέσα από διάλογο και μέσα από συναίνεση. Δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στον διάλογο και στην επί τοις ουσίας ανταλλαγή απόψεων. Και αν μία άποψη πράγματι μας πείθει, αυτήν την άποψη, ανεξαρτήτως της όποιας αφετηρίας, δεν είμαστε δογματικοί, την αγκαλιάζουμε, αρκεί να μπορεί να ενισχύει την αποτελεσματικότητα του εκάστοτε νόμου. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved