nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Το ΚΚΕ για τον τουρισμό, την οικονομική κρίση και το δικαίωμα των εργαζομένων στην αναψυχή 13/4/09

 

ΚΚΕ
Ανακοίνωση Τύπου, 13 Απριλίου 2009

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ, ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΨΥΧΗ, ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο Τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη, καθολικό λαϊκό δικαίωμα, έχει άμεση σχέση με την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης. Στις καπιταλιστικές κοινωνίες άρχισε να αναγνωρίζεται ως αποτέλεσμα της ταξικής πάλης, χωρίς όμως να κατοχυρωθεί ως υποχρεωτικό δικαίωμα και δωρεάν που απορρέει από το ότι ο λαός είναι ο δημιουργός του πλούτου. Σήμερα το κεφάλαιο αμφισβητεί αυτήν την ανάγκη και την υποσκάπτει μέσα από την προώθηση των αναδιαρθρώσεων και την απελευθέρωση των αγορών.
Στις κατακτήσεις των εργαζομένων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του Τουρισμού συνέβαλαν σημαντικά οι κατακτήσεις των εργαζομένων στις σοσιαλιστικές χώρες, όπου η μείωση του χρόνου εργασίας, η εξασφάλιση των διακοπών, η μείωση του συντάξιμου χρόνου κ.ά. προηγήθηκαν και εξασφαλίστηκαν από το σοσιαλιστικό σύστημα.
Μόνο στις σοσιαλιστικές χώρες ο εσωτερικός Τουρισμός είχε μαζικό λαϊκό χαρακτήρα με τις οργανωμένες διακοπές και κατασκηνώσεις, με την εξειδίκευση στις ανάγκες της υγείας, με ειδικά δίκτυα για τα παιδιά και τους νέους. Και στις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, με υψηλότερο επίπεδο κοινωνικής προστασίας από άλλες, το δικαίωμα του τουρισμού και της αναψυχής είναι άπιαστο όνειρο ως καθολικό.
Το ΚΚΕ στρέφει την προσοχή του στον κλάδο γιατί συγκεντρώνει μισθωτή εργασία για την παραγωγή και μεταφορά εμπορευμάτων (π.χ. μισθωτή εργασία σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα για την παραγωγή αξιών, όπως ειδών διατροφής, μεταφορά εμπορευμάτων και ανθρώπων και άλλα). Βεβαίως μέσα στον τουριστικό βιομηχανικό κλάδο εμπλέκονται και επιχειρήσεις που έχουν καθαρά εμπορικό χαρακτήρα.

ΤΟ ΚΚΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΟΤΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ – ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Η άποψη αυτή αντανακλά άμεσα στα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκμεταλλεύονται τα γεωφυσικά και ιστορικά πολιτιστικά στοιχεία για συσσώρευση και κερδοφορία.
Μια οικονομία με μεγάλο μερίδιο συμμετοχής του τουριστικού βιομηχανικού κλάδου στο σύνολο της βιομηχανίας και μικρό μερίδιο συμμετοχής της μεταποίησης, των μεταφορών, της ενέργειας ή και ειδικότερα του κλάδου παραγωγής μέσων παραγωγής, βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από εξωτερικές αγορές με συνέπεια να υπάρχουν προβλήματα στη διευρυμένη αναπαραγωγή της.
Η αντίληψη αυτή στις συνθήκες της καπιταλιστικής κοινωνίας οδήγησε ήδη στην Ελλάδα και σε αντίστοιχες χώρες στην:
• Kατασπατάληση ορισμένων φυσικών πόρων και την καταστροφή του περιβάλλοντος, τσιμεντοποίηση, απώλεια πράσινου και ελεύθερων χώρων.
• Εγκατάλειψη σημαντικών υποδομών. Στη διαμόρφωση τεράστιων τουριστικών περιοχών με πολλές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις χωρίς ύδρευση και αποχέτευση, ακόμα και δίκτυα μεταφοράς.
• Υπερσυγκέντρωση τουριστικών επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές που οδηγεί στην εγκατάλειψη άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Τα δάκρυα της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ μπροστά στην κρίση. Για ποιόν αλήθεια κλαίνε;
Γι αυτό και με τα πρώτα σύννεφα της κρίσης έπεσαν πολλά δάκρυα για το πλήγμα που θα δεχθεί ο τουρισμός , γενικά και αφηρημένα, ενώ στην πραγματικότητα το ενδιαφέρον ήταν για τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που έχουν εξελιχθεί σε μονοπώλια.
Ενώ δεν ακούσθηκαν πολλά πράγματα ή σχεδόν τίποτε για μεσαίες επιχειρήσεις και τις οικογενειακές που εξαρτώνται περισσότερο από μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Όπως επίσης δεν γίνεται λόγος ότι τα τελευταία χρόνια το 50% των εργαζομένων στην Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει διακοπές, ενώ ένα σημαντικό μέρος κατευθύνεται σε σπίτια συγγενών και φίλων, μειώνεται επίσης η διάρκεια των διακοπών.
Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και τα μικρά ξενοδοχεία 1-2 αστέρων έχουν αρχίσει και δυσκολεύονται εδώ και χρόνια, καθώς μειώνονται οι διακοπές και μικραίνει ο χρόνος. Για αυτό και είτε οι ιδιοκτήτες είτε οι απασχολούμενοι αναζητούν δουλειά τον υπόλοιπο χρόνο. Ενώ έχουν χρεοκοπήσει πολλές βιοτεχνίες που απασχολούνταν με την παραγωγή και εμπορία τουριστικών ειδών.
• Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις δεν ασχολούνται καθόλου με τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι βιώνουν δουλεμπορικές συνθήκες πριν χτυπήσει η κρίση. Στην καλύτερη περίπτωση η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει 6 μήνες, υπάρχει ανασφάλιστη εργασία, ενώ σε ακόμα χειρότερη θέση είναι οι μετανάστες και οι πολύ νέοι που κάνουν πρακτική άσκηση σε ένα δαίδαλο σχολών αμφιβόλων ειδικοτήτων και πραγματικής γνώσης. Στις εποχικές επιχειρήσεις και δύο 8ωρα και άγνωστες οι υπερωρίες. Δεν υπάρχουν βεβαίως και ρεπό. Υπάρχουν συμβάσεις μιας μέρας, ολίγων ημερών, ωρών. Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η δουλειά στον τουρισμό μέσω εργολάβων με ακόμα χειρότερες και άνισες αμοιβές.
• Εδώ και αρκετά χρόνια απασχολούνται εργαζόμενοι με τα λεγόμενα Πακέτα. Αυτοί απασχολούνται κυρίως στις κουζίνες. Ο εργολάβος φέρνει την ομάδα του και κανονίζει τις αποδοχές. Αυτός παίρνει την μερίδα του λέοντος. Άλλη μορφή απασχόλησης είναι από τις χώρες της ΕΕ, κύρια από την Αγγλία αλλά και την Γαλλία. Αναφερόμαστε στην πολυεθνική CLUB MEDITERANEAN.  Μέσω γραφείων εργαζόμενοι συμφωνούν να έλθουν στην Ελλάδα και να δουλεύουν 6- 8 ώρες, χωρίς αμοιβή. Τους παραχωρεί στέγη και το καλοκαιρινό μπάνιο τους.
• Η ασφάλιση των εργαζομένων όσο και αν εργάζονται περιορίζεται στις 101 ημέρες για να έχουν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, και να επιδοτηθούν από το ταμείο ανεργίας. Με τον ασφαλιστικό νόμο της ΝΔ άλλαξαν οι καταστάσεις και τώρα αρκετοί δεν θα έχουν. Όσοι είναι 50 και πάνω δεν θεωρούνται παραγωγικοί και δεν προσλαμβάνονται.
• Για να πάρει κάποιος σύνταξη με 4500 μέρες ασφάλισης που απαιτείται για κατώτερη σύνταξη πείνας, και με 101 μέρες ασφάλισης, θα πρέπει να δουλεύει συνεχώς 45 χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ αξιοποίησε το πρόβλημα αυτό και καθιέρωσε αναλογική σύνταξη 3500 μέρες ασφάλισης. Το διατήρησε η ΝΔ επίσης με περίοδο λήξης.
• Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία ήταν ασφαλισμένα στο ΤΑΞΥ  που είχε ιδρυθεί από το 1936  και μέσα από την δράση του κινήματος είχαν αποσπάσει καλύτερες κατακτήσεις με βελτιωμένες παροχές υγείας και δικαιούνταν επίσης εφάπαξ με 20χρόνια ασφάλισης ή 15 χρόνια εποχιακά. Με την ενοποίηση των ταμείων υγείας, ο κλάδος πρόνοιας δύσκολα θα διατηρηθεί, αν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορές. Η προώθηση των επαγγελματικών ταμείων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν πρόκειται να αναπληρώσουν τις απώλειες.

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ
Κατά την τελευταία δεκαετία επιταχύνθηκε ο ρυθμός συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου στον τουριστικό τομέα της οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγέθυνση της κεφαλαιοποίησης, κύρια των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, μέσα από τη δημιουργία ομίλων με συμμετοχή τραπεζών, ναυτιλιακών και κατασκευαστικών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και ξένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και Τour Operators μέσα από επενδύσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις, ανάληψη του managment.
Η ανάπτυξη του αλλοδαπού Τουρισμού στην Ελλάδα στηρίχθηκε αρχικά στο χαμηλό επίπεδο τιμών καταναλωτικών προϊόντων και τη χαμηλή νομισματική ισοδυναμία της δραχμής σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά νομίσματα. Η κατάσταση αυτή προσέλκυσε τον οργανωμένο Τουρισμό των Ευρωπαίων με μεσαία εισοδήματα, μέσω των tour operators με συνέπεια το χαμηλό κατά κεφαλήν τουριστικό έσοδο.
Η Ελλάδα  χάνει πλεονεκτήματα μετά την ένταξη στην ΕΕ
Το επίπεδο τιμών ανέβηκε απότομα λόγω των νέων συνθηκών αγοράς στην ευρωζώνη, ενώ αναπτύσσονταν νέες φθηνότερες τουριστικές αγορές, όπως της Τουρκίας.
Τα τελευταία χρόνια μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε συνεργασία με τους Tour-Operators προσφέρουν στους πελάτες ολοκληρωμένο πακέτο που πλήττει ανταγωνιστικά άλλες μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες συνδέονται με τον Τουρισμό, όπως είναι τα καταστήματα λαϊκής τέχνης, τα εστιατόρια, τα κέντρα διασκέδασης και αναψυχής κλπ.
Τα τελευταία χρόνια εντάθηκε η δραστηριοποίηση ξένων τουριστικών ομίλων για επενδύσεις, εξαγορές και ανάληψη managment (π.χ. Hyatt, Accot, Hilton, TUI, κυπριακές LOUIS και AKS HOTELS κ.ά.). Επίσης, η τάση κάθετης διασύνδεσης επιχειρήσεων Tour Operators με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες πολυτελείας.
Οι τιμές για τους Έλληνες τουρίστες για τις ίδιες υπηρεσίες διαμορφώθηκαν πολλαπλάσιες απ’ ό,τι για τον αλλοδαπό τουρίστα, καθιστώντας με άλλα λόγια απαγορευτικές τις διακοπές για την ελληνική λαϊκή οικογένεια.

ΠΩΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
• Με την άμεση παραγωγική κρατική παρέμβαση, μέσω του Κρατικού ΕΟΤ και τη δημιουργία των «Ξενία», αφ’ ετέρου με ξένες επενδύσεις. Στη συνέχεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προχώρησαν σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις της περιουσίας του ΕΟΤ, των ΞΕΝΙΑ, μαρίνων, ακτών και η διαδικασία συνεχίζεται.
• Με κίνητρα να στραφεί σε αυτή την οικονομική δραστηριότητα ένα μέρος των μεταναστευτικών εισροών.
• Αναπτύχθηκε πληθώρα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ορισμένες από τις οποίες έδωσαν προσωρινή διέξοδο στα λαϊκά στρώματα ιδιαίτερα της περιφέρειας, σε μια πορεία που η αγροτική παραγωγή άρχιζε να ζει τα πρώτα σύννεφα της ΚΑΠ.
• Η  αύξηση του συντελεστή δόμησης για την ανέγερση ξενοδοχείων πολυτελείας και Α΄ τάξης, υποβοηθά τη συγκέντρωση στα μερίδια της αγοράς. Στην ίδια λογική κινείται και η πρόσφατα προτεινόμενη κατάργηση του καθεστώτος κορεσμού.
• Η ιδιωτικοποίηση των όποιων δημόσιων Σχολών Τουριστικής Επαγγελματικής Ειδίκευσης, αφού η περιουσία του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης περνά στην ΕΤΑ ΑΕ (με δυνατότητα εκποίησης), δίνεται η δυνατότητα επιβολής διδάκτρων και περιορισμού της στέγασης και σίτισης των σπουδαστών. Κορμός της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι τα ιδιωτικά ΙΕΚ, ενώ τα δημόσια ΚΕΚ αντιστοιχούν σε μια πλήρως υποβαθμισμένη, στην ουσία αδιαβάθμητη, κατάρτιση.
Οι Θέσεις του ΣΥΝ για τον Τουρισμό εντάσσονται στην ίδια κατεύθυνση με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ. Θεωρεί τον Τουρισμό σαν έναν από τους βασικότερους συντελεστές που διαμορφώνουν τους όρους ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία γίνεται λόγος για πτώση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής των αφίξεων έως 2%. Το 2008 οι αφίξεις έδειξαν μείωση κατά 3,2% και διανυκτερεύσεις 3,5% σε σχέση με το 2007.
Παρά το γεγονός ότι άρχισε η κάμψη, τα μεγάλα ξενοδοχεία συνεχίζουν να αυξάνουν την πληρότητα, και εξαγοράζουν και μικρότερα.
Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, 34 όμιλοι καλύπτουν το 23,7% του συνολικού κύκλου εργασιών του τομέα έναντι του 10% το οποίο καλύπτουν 1615 μικρές επιχειρήσεις. Οι 20 μεγαλύτεροι όμιλοι κατέγραψαν το 2007 καθαρά κέρδη 127 εκατομμύρια ευρώ έναντι 62 εκ ευρώ το 2006.
Η κρίση θα αξιοποιηθεί για να κλείσουν ξενοδοχεία μικρότερων κατηγοριών, αφού ήδη υπάρχει υπερπληθώρα προσφοράς ξενοδοχειακών κλινών που υπερβαίνει το 185% της τρέχουσας ζήτησης.
Αντίστοιχοι θα είναι οι ρυθμοί μείωσης των Ελλήνων τουριστών.
Σε μια μελέτη της EUROBANK παρουσιάζεται μια εκτίμηση ότι οι αφίξεις ξένων τουριστών ενδέχεται να μειωθούν κατά 12-155και για το 2010 κατά 3-45.  Ενώ η απώλεια στις εισπράξεις για το 2009 μπορεί να φθάσει στο 20%, το οποίο αντιστοιχεί σε 2 δις ευρώ.
Το 55% των τουριστών προέρχεται από 6 χώρες, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Ιταλία και τη Ρωσία, χώρες στις οποίες οι κρίση έχει οξυνθεί. Η υποτίμηση της βρετανικής λίρας κατά 17% και του ρουβλίου κατά 18% σε σχέση με το ευρώ, καθιστούν πιο ακριβούς τους τουριστικούς προορισμούς της ζώνης του ευρώ.
Ευνοημένες θα είναι Τουρκία και η Αίγυπτος, δηλαδή χώρες δίχως ευρώ οι οποίες μάλιστα κάνουν σημαντικές προσφορές.
Ευνοημένοι θα είναι οι TOYR OPERATORS που μπορεί να καθορίσουν τους προορισμούς  στη βάση των ιδιαίτερων συμφερόντων τους,  σε προορισμούς ανταγωνιστικούς προς τους ελληνικούς.
Ήδη μικρότεροι παίκτες από τους TOYR OPERATORS  αναστέλλουν δράση.
Η εξέλιξη αυτή διευρύνει την ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές για τους Έλληνες τουρίστες και για τους αλλοδαπούς. Ήδη εμφανίζονται αυξήσεις στην εγχώρια αγορά για να αντισταθμιστεί  η απώλεια των αλλοδαπών.
Τα λεγόμενα αντικρισιακά μέτρα της ΝΔ έχουν κύριο αποδέκτη τα μεγάλα συγκροτήματα
Επιδότηση απασχόλησης για τους μήνες Απρίλη Μάη, Πρόγραμμα δωρεάν για τους επιχειρηματίες για 50.000 εποχιακά εργαζόμενους, δίνει δηλαδή στους ξενοδόχους 50 εκ ευρώ.
Επιδότηση προγράμματος 3.500 ανέργων ύψους 45 εκ. ευρώ, με την υποχρέωση να πάρουν οι επιχειρήσεις το 30% των καταρτιζομένων.
Η ΕΕ αυξάνει κατά 44,3% τον αριθμό των εισιτηρίων στον κοινωνικό τουρισμό. Το μέτρο αυτό είναι ανεπαρκές, αφορά περισσότερους αλλά πάντα λιγότερους από όσους έχουν ανάγκη.
Αναστέλλει τέλη προσγείωσης για την περίοδο Απριλίου έως Σεπτεμβρίου, μέτρο οικονομικό κίνητρο για τους  TOUR OPERATORS.
Δεν διαφέρουν τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ. Ανάλογα στηρίζει τους επιχειρηματίες και ο ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένη επερώτηση όπου τα περισσότερα ερωτήματα κατευθύνονται στους επιχειρηματίες.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Άμεσα μέτωπα πάλης
1. Αντιμετώπιση των παραβιάσεων συλλογικών συμβάσεων, εντατικοποίησης, ανασφάλιστης δουλειάς. Τήρηση ωραρίων, αυξήσεις μισθών.
2. Προστασία ανέργων και απολυμένων στα πλαίσια της γενικότερης πρότασής μας.
3. Προστασία γυναικών, νέων, αντιμετώπιση ιδιαίτερων προβλημάτων υγείας, προληπτικοί έλεγχοι.
4. Όχι στη στυγνή εκμετάλλευση των νέων ιδιαίτερα επαγγελματικών σχολών.
5. Προστασία των μεταναστών.
6. Προστασία ακτών και δασών.
7. Συντονισμός και κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
8. Του δικαιώματος για αναψυχή και διακοπές για όλους τους εργαζόμενους μέσα από την εξασφάλιση της μηνιάτικης ετήσιας άδειας και του 14ου μισθού για τις διακοπές.
9. Του δικαιώματος για δωρεάν διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζόμενων.
10. Του δικαιώματος για δωρεάν διακοπές για τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αγρότες.
11.  Του δικαιώματος για ελεύθερη πρόσβαση  στις ακτές.
12.  Τη δημιουργία δημόσιων μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών για τα τουριστικά επαγγέλματα. Την κατάργηση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Τη δημιουργία μεταπτυχιακών σπουδών για τους πτυχιούχους των οικονομικών σχολών της ενιαίας δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.
Η ανάγκη αντίστασης και σύγκρουσης με την πολιτική που συρρικνώνει το εργατικό και λαϊκό εισόδημα, που στραγγαλίζει τις κοινωνικές ανάγκες προκειμένου να ικανοποιήσει την κεφαλαιοκρατική κερδοφορία, αντικειμενικά γίνεται κοινή ανάγκη και για τους μικρούς ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων για δυο λόγους: α) Γιατί ο δικός τους κύκλος εργασιών εξαρτάται κυρίως από την αγοραστική δύναμη του λαϊκού εισοδήματος. β) Γιατί η πολιτική που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο μεταφράζεται σε χρηματοπιστωτικές, φορολογικές και άλλες επιμέρους πολιτικές, που οδηγούν στον αφανισμό τους.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΕΞΟΔΟΥ -ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ
Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τόσο την τουριστική κοινωνική εργασία όσο και τους όρους κατανομής του προϊόντος της, ως μέρος της συνολικής αντίληψής του για τη δυνατότητα και αναγκαιότητα οι σχέσεις ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να εναρμονιστούν με τον κοινωνικό χαρακτήρα της εργασίας, να γίνουν κοινωνική, λαϊκή περιουσία τα αναπτυγμένα μέσα παραγωγής.

ΣΚΟΠΟΣ
• Η ικανοποίηση του καθολικού δικαιώματος στον Τουρισμό, στην ανάπαυση, στις διακοπές και στην αναψυχή.
Ο Τουρισμός μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στην ευρύτερη επικοινωνία, στη γνωριμία με τους άλλους λαούς, ήθη, έθιμα και πολιτισμούς, να συμβάλλει στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα σε λαούς και χώρες, να δημιουργεί νέες ανάγκες για μόρφωση, στην ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού και της ιστορίας, στο σεβασμό και στην αρμονική σχέση της ανθρώπινης κοινωνίας με το περιβάλλον.
• Σε αναλογία προς τη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, τις ενεργειακές, υδροδοτικές, αποχετευτικές και μεταφορικές υποδομές των πόλεων και της υπαίθρου, των αναγκών του κέντρου και της περιφέρειας.
• Σε αναλογία με τις ανάγκες εκπαίδευσης και ειδίκευσης του εργατικού δυναμικού και τις ανάγκες φροντίδας της υγείας σε όλες τις βαθμίδες της.
• Σε ισορροπία με τη φύση. Το γενικό κίνητρο της οικονομίας, η κοινωνική ευημερία, γίνεται μέτρο για την παρέμβαση της ανθρώπινης ενέργειας στη φύση, για την αξιολόγηση των θετικών αποτελεσμάτων της και των αρνητικών συνεπειών της.
• Η δυνατότητα οργανωμένης και υπεύθυνης πρόσβασης και περιοδικής διαβίωσης σε φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα προστασίας.
Οι φορείς οργάνωσης και διεύθυνσης της τουριστικής δραστηριότητας -κρατικές επιχειρήσεις, φορείς κρατικών επιχειρήσεων και συνδικάτων, συνεταιρισμοί- θα υπάγονται σε γενική διεύθυνση περιφερειακά διακλαδωμένη, αρμόδια για τον εσωτερικό -εγχώριο και αλλοδαπό- και εξωτερικό Τουρισμό. Αυτός ο κεντρικός φορέας θα συνεργάζεται σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο με όλους τους διοικητικούς και κοινωνικούς φορείς -συνδικάτα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κοινωνικές οργανώσεις κλπ.- για την καταγραφή, αξιολόγηση και ιεράρχηση των αναγκών για τη διατίμηση και την κατανομή τους.
Ως απαραίτητη προϋπόθεση θεωρεί τη λύση του πολιτικού προβλήματος, την κατάκτηση της λαϊκής, της εργατικής εξουσίας. Μόνο με αυτή την προϋπόθεση μπορεί η τουριστική οικονομική δραστηριότητα να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί.
κ. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ («ΑΠΕ»): Ποια η θέση σας για τα πανάκριβα εισιτήρια που ακόμα και αυτή την περίοδο παραμένουν πανάκριβα; Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο γενικά για τους εφοπλιστές;
Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ:  Ο τουρισμός στα χέρια των μονοπωλίων και γενικότερα μέσα σε μια οικονομία όπου καθορίζονται τα πάντα από τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών, συνδέεται και με πάρα πολλούς άλλους παράγοντες.
Συνδέεται με την αγροτική παραγωγή και τον αγροτοτουρισμό, συνδέεται με την ακτοπλοϊα, συνδέεται με την Ολυμπιακή, τις αεροπορικές γραμμές, με το σιδηρόδρομο, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και αναμφισβήτητα ένας πρόσθετος λόγος που δεν μπορεί κάποιος να κάνει διακοπές στα νησιά, είναι τα μεγάλα έξοδα μετακίνησης, το κόστος.
Εδώ βλέπουμε το εξής πράγμα. Το καλοκαίρι, βάζουν αρκετά πλοία με ανεβασμένο κόστος. Το χειμώνα που βέβαια οι μεταφορές γίνονται μόνο για λόγους μεγάλης ανάγκης, δε βάζουν καθόλου και τελειώνει. Πράγματι αυτό το θέμα του δημόσιου φορέα γενικότερα των μεταφορικών μέσων και των συγκοινωνιών, είναι σημαντικό.
Και με αυτή την έννοια όταν λέμε δωρεάν διακοπές για τους νέους ανθρώπους, γενικά για τα παιδιά των φτωχών οικογενειών και για τους άνεργους, εννοούμε να μεταφερθούν δωρεάν χωρίς εισιτήρια. Τι θα πει δωρεάν διακοπές; Να επιδοτήσει το κράτος και το εισιτήριο.
Γιατί ο νέος, ο άνεργος, δεν είναι ενταγμένος στην Εργατική Εστία, για να μπει στον κοινωνικό τουρισμό. Και ο κοινωνικός τουρισμός είναι μία βδομάδα! Και εξαρτάται και που θα πέσεις, σε τι ξενοδοχείο κλπ. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες. Δεν είναι πάντα οι καλύτερες συνθήκες.
Ο κοινωνικός επίσης τουρισμός κυρίως, δεν ξέρω τώρα πως θα τον οργανώσουν, γιατί τώρα είναι που γίνονται οι αιτήσεις, αλλά ο κοινωνικός τουρισμός κυρίως γίνεται σε κάπως νεκρές περιόδους, δηλαδή τότε που δεν υπάρχει κίνηση. Αλλά για την Ελλάδα το καλοκαίρι είναι βαρύ. Οργανώνεται σε σχέση με ιαματικά λουτρά;
Σωστά έθεσες το ζήτημα. Είναι ένα μεγάλο θέμα. Γι’ αυτό λέμε δωρεάν διακοπές. Δωρεάν διακοπές σημαίνει και αυτό.
κα ΚΑΒΒΑΔΙΑ («ΕΡΤ»): Κυρία Παπαρήγα, πως θεωρείτε σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς μπορούν να πειστούν οι ξενοδόχοι, αλλά όχι μόνο οι ξενοδόχοι, όλοι όσοι εμπλέκονται με αυτή την τουριστική βιομηχανία, να κατεβάσουν τις τιμές, να μειώσουν τις τιμές, εάν οι ίδιοι δεν αλλάξουν νοοτροπία; Υπάρχουν περιπτώσεις που προτιμάνε να έχουν κλειστά κάποια ξενοδοχεία, παρά να κατεβάσουν τις τιμές.
Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Παρεμπιπτόντως, επειδή μιλάς για την Κέρκυρα, πριν 4 χρόνια που είχα πάει περιοδεία, μου έλεγαν ότι έχουν κόψει πια, δεν οργανώνουν πελατεία απ’ τη Δυτική Ευρώπη με τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, αλλά πηγαίνουν στους νεόπλουτους, Τσεχία κλπ, γιατί και ο κοινωνικός τουρισμός στην Ευρώπη έχει μειωθεί. Ερχόντουσαν άνεργοι ή εργαζόμενοι Άγγλοι, Γάλλοι κλπ, αλλά έτρωγαν ένα καρπούζι τέσσερις το βράδυ και μια σαλάτα οι τέσσερις. Και ερχόντουσαν και με πούλμαν, ούτε καν με το αεροπλάνο.
Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά. Δηλαδή η ελεύθερη αγορά δεν είναι ελεύθερη, είναι ανελεύθερη για τους νέους και τους εργαζόμενους. Άρα, πως λύνεται το ζήτημα; Όλος ο τομέας του τουρισμού να ανήκει στο λαό. Δημόσιες εγκαταστάσεις τουριστικές. Γιατί πραγματικά ο άλλος σου λέει εγώ δεν το ανοίγω.
Αυτή είναι η τάση. Και στα ενοικιαζόμενα σπίτια δεν πέφτουν οι τιμές και σε μια σειρά εμπορεύματα αφήνουν τις τιμές ψηλά, προτιμούν δηλαδή να σταματήσουν την παραγωγή νέων προϊόντων, παρά να ρίξουν τις τιμές. Αυτοί είναι οι νόμοι του κέρδους. Άλλο τώρα ότι μέσα στις αντιφάσεις τους θα πάθουν μεγάλη νίλα.
Γι’ αυτό βγαίνει η ανάγκη ριζικής λύσης, διότι ο εργαζόμενος πρέπει να πάρει μεγαλύτερο μισθό. Δεν μπορεί να έχουμε μισθούς 500 και 600 ευρώ το μήνα. Σου λέει, φύγε εσύ, φέρε άλλον που έρχεται και με 300 και με 400. Άρα, αυτή η αντίφαση ανάμεσα στην ανάγκη και στο πως θα ικανοποιηθεί, λύνεται μόνο μέσα από μία ανατροπή, μια ριζική αλλαγή.
Και το σκύλο χορτάτο και την πίτα γερή δεν γίνεται. Να αναπτυχθούν μέτωπα πάλης, να γίνει κατανοητή η φύση του προβλήματος, να υπάρξει κίνημα έστω όσο μπορεί να εμποδίσει την επιδείνωση, να διεκδικήσει. Δεν μπορεί να τα αφήσουμε έτσι. Αλλά απ’ την άλλη μεριά όντως χρειάζεται ριζική αλλαγή.
Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ («ΣΚΑΙ»): Κυρία Παπαρήγα, το ΠΑΣΟΚ έχει πει ότι θα σας απαντήσει ο κ. Παπανδρέου στην επιστολή που στείλατε για τον Πάγκαλο. Το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει πώς το ερμηνεύετε πολιτικά;
Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δεν μπορώ τώρα να ερμηνεύσω γιατί υπάρχει καθυστερημένη αντίδραση.
Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ («ΣΚΑΙ»): Αποδίδετε σκοπιμότητα;
Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δεν μπορώ να εξηγήσω πως σκέφτεται ο κάθε άνθρωπος. Πού να ξέρω εγώ; Και σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να τον ερμηνεύσω. Πρέπει να σας πω όμως το εξής πράγμα. Είναι άνευ αξίας πλέον η απάντηση. Δεν έχει καμία αξία. Τι αξία δηλαδή θα έχει; Θα την αρχειοθετήσουμε.
κ. ΖΩΝΙΟΣ («9.84»): Βλέπουμε ότι το γενικότερο κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο, κάτι που συνηθίζεται και σε άλλες προεκλογικές περιόδους, είναι το γενικότερο κλίμα της σκανδαλολογίας. Τώρα με βάση δικούς σας ισχυρισμούς, προστίθεται και ο αντικομμουνισμός κυρίως από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά απ’ ότι βλέπουμε και από διάφορα έντυπα, από διάφορες εφημερίδες.
Θέλω να ρωτήσω, πώς μπορεί να επιβάλει το κόμμα σας διαφορετική πολιτική θεματολογία που να αφορά τους εργαζόμενους ενόψει των Ευρωεκλογών και πιθανόν και του ενδεχομένου να στηθούν διπλές κάλπες;
Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Το έχουμε πει πολλές φορές. Σκάνδαλα υπάρχουν. Πέρα δηλαδή απ’ το μεγαλύτερο σκάνδαλο που είναι η ταξική πολιτική, σκάνδαλα υπάρχουν και για τη SIEMENS, λέγεται χρόνια. Ο κύριος υπεύθυνος ο οποίος έκανε την πρακτική διανομή της μίζας, λέει ότι αν ανοίξω το στόμα μου, τα δύο κόμματα δε θα μπορούν να σταθούν. Τα ξέρουμε αυτά. Εδώ μπαίνει όμως το εξής ζήτημα. Η υπόθεση των σκανδάλων ακριβώς χρησιμοποιείται προεκλογικά, δεν είναι ότι τους έπιασε ο πόνος τώρα για την κάθαρση των κομμάτων. Χρησιμοποιείται προεκλογικά για τον εξής λόγο. Πρώτα-πρώτα είναι ένα σημείο αποπροσανατολισμού και ένα δεύτερο, τους βολεύει αυτή η συζήτηση για να πουν ότι εδώ δεν υπάρχει ταξική εκμετάλλευση, ταξική αδικία, ταξική καταπίεση. Υπάρχουν κάποιοι κακοί καπιταλιστές οι οποίοι είναι ανήθικοι! Και δεν είναι τυχαίο ότι τώρα έχει αρχίσει μία συζήτηση για το νέο, τον ηθικό καπιταλισμό σε σχέση με τον ανήθικο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό. Αυτή η ιστορία κατά τη γνώμη μας βολεύει και απ’ αυτή την άποψη οι εργαζόμενοι πρέπει να συγκεντρώσουν την προσοχή τους, κατά κλάδο, έχουν εμπειρία στον κλάδο τους, στα προβλήματά τους και να κάνουν μία ανακεφαλαίωση, ξεκινώντας από το ’92 και μετά.
Πως εξελίχθηκαν τα πράγματα μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ; Όλα τα κόμματα έλεγαν μονόδρομος και το ΚΚΕ έλεγε άλλος δρόμος. Εκεί πρέπει να συγκεντρωθεί η προσοχή.
Το δεύτερο. Εμείς αναδεικνύουμε τα θέματα του τουρισμού. Και δεν τα αναδεικνύουμε τώρα μέσα από μια συνέντευξη τύπου. Παλεύουν οι κομμουνιστές, στα σωματεία, στις ομοσπονδίες, όπου μπορούν, γι’ αυτά τα ζητήματα.
Απομυθοποιούμε τον πανικό που έχει έρθει τι θα γίνει με τον τουρισμό και την πορεία του τουρισμού. Όλη η ιστορία είναι τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.
Η προσπάθειά μας δηλαδή είναι οι συντάξεις, η κοινωνική ασφάλιση, η ανεργία, η παιδεία, αυτά τα θέματα να συγκεντρώνουν την προσοχή μας. Και πιστεύουμε ότι αυτά απασχολούν τους εργαζόμενους. Πηγαίνοντας στους τόπους δουλειάς δε μας ρωτάνε αυτά με τα οποία συνήθως ασχολούνται η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved