nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Υπουργείο Απασχόλησης: Παρουσίαση του σχεδίου για την απασχόληση 23/4/09

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΚAΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ανακοίνωση Τύπου, 23 Απριλίου 2009

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Χρόνια σας πολλά και απ’ ότι βλέπω πρέπει να περάσατε καλά το Πάσχα. Στη σημερινή μας συνάντηση, θέλουμε να σας παρουσιάσουμε την πρότασή μας, το σχέδιό μας, το πρόγραμμα δράσης του Υπουργείου για το μείζον πρόβλημα της απασχόλησης μετά τη μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση.
Το πρόγραμμα δράσης του Υπουργείου μας αφορά τον ευαίσθητο τομέα της απασχόλησης και στην ουσία συνιστά την απάντησή μας στη διεθνή οικονομική κρίση.
Σήμερα τίποτα δε θυμίζει το χτες. Οι επιπτώσεις και οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Έχουν ανατρέψει παλιές βεβαιότητες.
Διαμόρφωσαν ένα νέο περιβάλλον στο χώρο της οικονομίας και της απασχόλησης. Η αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, απαιτεί από όλους μας εγρήγορση, επανασχεδιασμό των πολιτικών μας, αποφασιστικότητα.
Πρωτίστως όμως απαιτεί την υιοθέτηση μετρήσιμων στόχων που θα ελαχιστοποιούν τις συνέπειες της κρίσης, θα προστατεύουν τους εργαζόμενους, θα στηρίζουν την εργασία.
Η κρίση δε θα αντιμετωπιστεί με ξόρκια. Ούτε όμως και με την εκδήλωση καλών προθέσεων. Χρειάζεται συντονισμένη δράση όλων, απαιτεί τη διαμόρφωση κοινών παραδοχών, τη δημιουργία κοινών τόπων.
Για μας, για την Κυβέρνησή μας, για το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κοινές παραδοχές, κοινοί τόποι όλων των δυνάμεων της παραγωγής, της εργασίας, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των εργοδοτών πρέπει να είναι οι εξής αρχές.
Πρώτη αρχή, η οικονομική ανάκαμψη θα επιτευχθεί με την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.
Δεύτερη αρχή, η οικονομική ανάκαμψη δε θα επιτευχθεί με τις συνταγές του παρελθόντος το τίμημα των οποίων σήμερα πληρώνουμε.
Τρίτη αρχή, η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να επιτευχθεί με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, με την προστασία της από τις παρενέργειες της κρίσης.
Τέταρτη αρχή, η οικονομική ανάκαμψη είναι συνυφασμένη με την προστασία της απασχόλησης, την ενίσχυση και την ενδυνάμωσή της.
Οι 4 αυτές αρχές πρέπει και μπορεί να είναι το πλαίσιο δράσης, συμπαράταξης και συνεννόησης όλων των παραγωγικών, εργοδοτικών, εργασιακών δυνάμεων του τόπου.
Αυτές οι αρχές καθοδηγούν και καθορίζουν τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε ως πολιτεία στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Συναισθάνομαι τα αισθήματα που είναι κυρίαρχα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στους πολίτες. Μπορώ να αντιληφθώ την αβεβαιότητα και το φόβο, την αγωνία που διακατέχει τους εργαζόμενους, όταν διακυδεύεται το επίπεδο της διαβίωσής τους, το μέλλον της εργασίας τους.
Σήμερα απευθύνομαι δημόσια σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, σε όλους τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, των εργοδοτικών ενώσεων, των εργασιακών φορέων, καλώντας τους να δείξουν ευθύνη, νηφαλιότητα και αλληλεγγύη.
Τους καλώ να αντιληφθούν τη δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε και να αποφύγουν κοντόφθαλμες αντιλήψεις και μονομερείς θέσεις.
Κυρίως όμως τους καλώ να μη δουν την κρίση ως άλλοθι και ως πρόσχημα για την προώθηση των στενών οικονομικών τους συμφερόντων  και επιδιώξεων.
Το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας έχει εγκαίρως προχωρήσει σε μια συνολική ανατοποθέτηση της στρατηγικής, προκειμένου να επανακαθορίσει ή να προσαρμόσει υπάρχουσες δράσεις και πρωτοβουλίες στα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση.
Το Υπουργείο δεν περιορίζεται στην επιτυχή υλοποίηση των δράσεων που είχε σχεδιάσει, γιατί έχει επίγνωση των νέων αναγκών και απαιτήσεων.
Οι νέες ανάγκες, οι νέες απαιτήσεις αντιμετωπίζονται από εμάς ως προκλήσεις για δράση. Βαθιά πεποίθησή μας είναι ότι η κρίση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αφορμή για δράση.
Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η πρωτοβουλία μου να θέσω για συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών την πρόταση για την αναγκαιότητα ανατοποθέτησης της Συνθήκης της Λισσαβόνας, χωρίς βεβαίως να αλλάξουν το περιεχόμενο, οι στόχοι και οι προσανατολισμοί της.
Η στρατηγική της Λισσαβόνας, ενώ συνιστούσε μια μεγάλη καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πράξη αφυδατώθηκε λόγω της υποχώρησης της δυναμικής της μετά κιόλας από την προσχώρηση των νέων κρατών – μελών της Ανατολικής Ευρώπης.
Η επικαιροποίηση της στρατηγικής της Λισσαβόνας είναι αναγκαία. Είναι απαραίτητη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καλείται πλέον να ανατοποθετηθεί λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.
Οφείλει να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες μιας αποτελεσματικής, ρεαλιστικής και εύστοχης στρατηγικής για τη στήριξη της απασχόλησης.
Μιας στρατηγικής που με τολμηρά βήματα θα προετοιμάζει τις προϋποθέσεις για τη θεσμοθέτηση, μετά από το Σύμφωνο Σταθερότητας, του Συμφώνου Απασχόλησης.
Στην ουσία, η Ευρώπη στηρίζεται μόνο σε έναν πυλώνα οικονομικής πολιτικής. Αυτόν του Συμφώνου Σταθερότητας. Σήμερα όμως έχει ζωτική ανάγκη από ένα δεύτερο, εκείνον του Συμφώνου Απασχόλησης.
Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα χρειάζεται μεγαλύτερη ανθεκτικότητα για να προχωρήσει με σταθερότητα. Αυτή την ανθεκτικότητα θα την ενισχύσει το Σύμφωνο της Απασχόλησης.
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση η δημοσιονομική σταθερότητα συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα. Αλλά δεν υπάρχει χειρότερη απειλή για τη σταθερότητα αυτή από την ίδια την κρίση.
Κατά συνέπεια πρέπει σε περίοδο ύφεσης, να εξετάζονται με μεγαλύτερη ευελιξία μέτρα με πρόσκαιρο δημοσιονομικό κόστος, που βοηθούν όμως την έξοδο από την κρίση.
Η οικονομική πρόκληση είναι κοινή. Κοινή θα πρέπει να είναι και η απάντηση. Οικοδομώντας πάνω στην κοινή πείρα, θα ήταν σκόπιμο να συγκεντρώσουμε το ενδιαφέρον στα ακόλουθα σημεία.
Να επιταχύνουμε την εφαρμογή των μέτρων του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη και στο πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμος ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Η τροποποίηση του σχετικού κανονισμού πρέπει να θεμελιωθεί στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δεύτερον, να αναζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα ενισχυθεί ο πυλώνας απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Οικονομική Ανάκαμψη, προσθέτοντας ενδεχομένως τα πεδία που συνδέονται με την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ενσωμάτωση.
Να εμβαθύνουμε το διάλογο για την κοινωνική διάσταση της εσωτερικής αγοράς. Η επιθυμητή αποτελεσματικότητα θα πρέπει να συμβαδίζει με τη μέριμνα για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Να αξιοποιήσουμε την πείρα της στρατηγικής της Λισσαβόνας, προκειμένου να βελτιώσουμε το συντονισμό των δράσεων, την αμοιβαία μάθηση και γενικότερα τη διακυβέρνηση της νέας στρατηγικής που θα υιοθετηθεί μετά από το 2010.
Η κρίση μας αφορά όλους, η αντιμετώπισή της απαιτεί αποτελεσματικές δράσεις, ευρωπαϊκό συντονισμό και τη μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη.
Η νέα μας στρατηγική για την απασχόληση στηρίζεται σε 3 βασικούς στόχους.
- Ο πρώτος στόχος είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
- Ο δεύτερος στόχος είναι η στήριξη των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, με δράσεις όμως στοχευμένες.
- Ο τρίτος στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με την αξιοποίηση νέων, δυναμικών κλάδων της οικονομίας, της πράσινης ανάπτυξης και η επαγγελματική κατάρτιση και επανακατάρτιση των εργαζομένων.
Χρέος μας  είναι η στήριξη όλων όσων πλήττονται ή απειλούνται από την  κρίση, ιδιαίτερα των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.
Χάρη στις προσπάθειες όλων μας, η χώρα μας έχει μέχρι τώρα υποστεί, συγκριτικά, τις μικρότερες συνέπειες από την κρίση. Όμως δεν εφησυχάζουμε, είμαστε σε συνεχή εγρήγορση. Επιταχύνουμε στο μέγιστο βαθμό τις πρωτοβουλίες μας και τις δράσεις μας.
Το Υπουργείο Απασχόλησης, έχοντας θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη, την ενίσχυση και την προώθηση της απασχόλησης, διατηρεί ανοιχτό μέτωπο με την ανεργία.
Με μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την εργασία, φιλοδοξεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους, να καταστεί δύναμη αποτροπής των επιπτώσεων που προκαλεί η παγκόσμια ύφεση.
Από το φθινόπωρο του 2008, εγκαινιάσαμε και προχωρούμε σε έναν ευρύ διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς. Στόχος μας είναι η επίτευξη της απαιτούμενης συναίνεσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις παρενέργειες της κρίσης.
Να  σχεδιάσουμε όλες εκείνες τις πολιτικές και να  αναλάβουμε  δράσεις που θα συμβάλλουν στην ομαλή προσαρμογή της αγοράς, στην ελαχιστοποίηση και εξουδετέρωση των επιπτώσεών της στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους, στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Προϋπολογισμός των δράσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων που σχεδιάζουμε και εκείνων που ήδη υλοποιούμε, ανέρχεται στα 3 δις και 239 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.
Το πρόγραμμα δράσης θα καλύψει 1.333.650 εργαζόμενους και ανέργους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις δράσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης, τα οποία υποστηρίζουμε οικονομικά. Θα έχουν τη  δυνατότητα να συμμετάσχουν στα προγράμματα επιδότησης της εργασίας και στήριξης των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.
Έχοντας επίγνωση των  συνεπειών και των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης στον τομέα της απασχόλησης, εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στους νέους και στις νέες, ιδιαίτερα στους νέους επιστήμονες, στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού, αλλά και στους εργαζόμενους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, όπως είναι οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα και στον τομέα του τουρισμού.
Ευάλωτοι τομείς. Οι κεντρικές μας προτεραιότητες αφορούν τους τομείς εκείνους που πλήττονται περισσότερο από τη διεθνή οικονομική κρίση. Εκείνους που φαίνεται να είναι περισσότερο ευάλωτοι στις συνέπειες και τις επιπτώσεις της κρίσης. Οι τομείς αυτοί είναι οι κατασκευές, τα τεχνικά έργα και ο τουρισμός.
Κατασκευές – τεχνικά έργα: Στον κατασκευαστικό τομέα και στον τομέα των τεχνικών έργων έχουμε σχεδιάσει τη δημοπράτηση, από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, 2.692 κατοικιών, συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατομμυρίων ευρώ.
Στον ίδιο τομέα υλοποιούμε προγράμματα κατάρτισης δημιουργώντας 7.000  νέες θέσεις εργασίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την κατάσταση των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα είναι 90 εκατομμύρια ευρώ.
Τουρισμός: Στον τουριστικό τομέα υλοποιούμε προγράμματα κατάρτισης για 3.500 πολίτες, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατομμύρια ευρώ. Οι επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν από τα προγράμματα αυτά, υποχρεούνται να απορροφούν το 30% των καταρτιζομένων.
Στον τουριστικό τομέα ενθαρρύνουμε επίσης νέες προσλήψεις μετατρέποντας το εποχικό επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι οποίες τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του ’09 θα απασχολήσουν ίδιο αριθμό εποχικού προσωπικού με πέρυσι, θα λάβουν επιχορήγηση ισόποση του επιδόματος ανεργίας για κάθε άνεργο που θα απασχολήσουν. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις νέες προσλήψεις είναι της τάξης 50 εκατομμυρίων ευρώ και θα καλύπτει 50.000 θέσεις εργασίας.
Για τη στήριξη του τουριστικού τομέα, αυξάνουμε για φέτος κατά 44% τα δελτία του κοινωνικού τουρισμού. Για το συνολικό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που θα αποτελέσει ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης της τουριστικής δραστηριότητας, δαπανούμε το ποσό των 78 εκατομμυρίων ευρώ. Ο αριθμός των πολιτών που θα ωφεληθεί από το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, ανέρχεται στους 750.000 συμπολίτες μας.
Ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για τη στήριξη των θέσεων εργασίας και τη βιωσιμότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υλοποιούμε πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατομμύρια ευρώ. Η δράση αυτή καλύπτει 75.000 εργαζόμενους.
Σκοπός της δράσης αυτής είναι να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που βιώνουν με έντονο τρόπο τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα την πτώση της ζήτησης.
  Εξασφάλιση εργασίας σε ανέργους. Επιδοτούμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και στους ΟΤΑ για 60.000 ανέργους ηλικίας 18 έως 64 ετών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Η συγκεκριμένη αυτή δράση στηρίζεται στη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης.
Όλες εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν δυνατότητα συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν επιχορήγηση ισόποση με το επίδομα ανεργίας που δικαιούται ο άνεργος, ενώ εκείνος θα λαμβάνει ολόκληρο το μισθό έχοντας ταυτόχρονα και ασφαλιστική κάλυψη. Η δράση αυτή έχει συνολικό προϋπολογισμό 309 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόσφατα υπήρξε συμφωνία μας με την ΚΕΔΚΕ για την απορρόφηση 20 χιλιάδων ανέργων και επίκειται η υπογραφή της προγραμματικής μας σύμβασης.
Ειδικές δράσεις για τις ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες: Επιδότηση ενοικίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για 120 χιλιάδες δικαιούχους, συνολικού προϋπολογισμού 220 εκατομμύρια ευρώ. Άτοκα δάνεια για 2,5 χιλιάδες δικαιούχους πολύτεκνους, ΑμεΑ, πυρόπληκτους, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατομμύρια ευρώ.
Ειδικά προγράμματα για την πρόσληψη νέων 16 έως 25 ετών: Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009 θα στηρίξουμε την πρόσληψη 40 χιλιάδων νέων από ιδιωτικές επιχειρήσεις, από τους ΟΤΑ, από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ηλικίας 16 έως 25 ετών.
  Αυτή η συγκεκριμένη δράση αφορά τους νέους που εγκατέλειψαν ή τελείωσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεν συνεχίζουν τις σπουδές τους. Το πρόγραμμα παρέχει στους νέους τη δυνατότητα απόκτησης επαγγελματικής προϋπηρεσίας, με πλήρη μισθό και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Γι΄ αυτό το έργο θα δαπανήσουμε 160 εκατομμύρια ευρώ.
Με στόχο την εξατομικευμένη προώθηση ανέργων στην απασχόληση επιχορηγούμε επιχειρήσεις για την πρόσληψη νέων ανέργων ως 30 ετών και η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 24 μήνες. Το πρόγραμμα καλύπτει 10 χιλιάδες νέους και νέες και έχει συνολικό προϋπολογισμό 101 εκατομμυρίων 250 χιλιάδων ευρώ.
Στηρίζουμε τους νέους επιστήμονες, Δικηγόρους, Μηχανικούς, Γιατρούς, που είναι έως 34 ετών, δίνοντάς τους επιχορήγηση για ένα έτος το ποσό των 15 χιλιάδων ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό καλύπτει 6 χιλιάδες πτυχιούχους και γι΄ αυτό το έργο δαπανούμε το ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ.
Κατάρτιση ανέργων στις νέες τεχνολογίες και την πληροφορική. Με στόχο την αναβάθμιση δεξιοτήτων στην πληροφορική επιδοτούμε προγράμματα κατάρτισης για 34 χιλιάδες νέους και νέες και για το έργο αυτό δαπανούμε το ποσό των 44 εκατομμυρίων ευρώ.
Υλοποιούμε πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων με στόχο την απόκτηση γνώσεων σε αντικείμενα λογισμικού και εφαρμογών και διαχείρισης δικτύων. Το πρόγραμμα αυτό καλύπτει 4,5 χιλιάδες ανέργους και είναι συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων 600 χιλιάδων ευρώ.
Επιδότηση των νέων τομέων της απασχόλησης: Επιδοτούμε 7 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στηρίζοντας τον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, όπου για το έργο αυτό που είναι η κατάρτιση των εργαζομένων σε πράσινα επαγγέλματα δαπανούμε το ποσό των 94 εκατομμυρίων ευρώ.
Έχετε όλους τους πίνακες, εγώ κάνω μόνο μία αναφορά σε ορισμένες από αυτές τις δράσεις. Έχετε τον πλήρη πίνακα με ποσά και με χρονοδιαγράμματα.
Στηρίζοντας την ίδρυση και λειτουργία κοινωνικών επιχειρήσεων, χρηματοδοτούμε με το ποσόν των 25 εκατομμυρίων ευρώ την κοινωνική επιχειρηματικότητα της κοινωνικής οικονομίας.
Προστασία για τους εργαζόμενους με μειωμένο χρόνο εργασίας: Πραγματοποιούμε πρόγραμμα κατάρτισης για τους εργαζόμενους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε μειωμένο χρόνο εργασίας κάνοντας χρήση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου ή επιχειρήσεις όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
Αυτό το πρόγραμμα καλύπτει 8 χιλιάδες εργαζόμενους και έχει συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια. Με τη συγκεκριμένη δράση καλύπτουμε τις αποδοχές που οι εργαζόμενοι χάνουν εξαιτίας του μειωμένου χρόνου εργασίας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τις δεξιότητές τους.
Για τη συλλογή των σχετικών στοιχείων και των προϋποθέσεων, θα συνεργαστούμε με τη ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα και το ΣΕΠΕ. Οι εργαζόμενοι που υφίστανται τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης θα καταρτίζονται τις μέρες που δεν θα εργάζονται και θα εισπράττουν απευθείας οι ίδιοι το συμπλήρωμα του απολεσθέντος εισοδήματος.
Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις που προκαλεί η διεθνής οικονομική κρίση.
Αυτή η δράση καλύπτει 24 χιλιάδες εργαζόμενους και είναι συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατομμυρίων ευρώ. Η δράση αφορά την άμεση ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ενέργειες αναβάθμισης του ανθρωπίνου δυναμικού τους και προσαρμογή τους στις απαιτήσεις του ανταγωνισμού.
Απαραίτητη προϋπόθεση ένταξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτό το πρόγραμμα είναι η δέσμευσή τους για τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας όπως και η έγκριση του δικού τους επιχειρηματικού πλάνου.
Για την επιτυχή υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης θα υπάρξει και συζήτηση και συνεργασία και διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και κυρίως με τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ. Στην αξιολόγηση των προτάσεων που θα γίνει από ειδική Επιτροπή θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων.
Ενισχύουμε τους αυτοαπασχολούμενους. Επιχορηγούμε 4,5 χιλιάδες ανέργους με 18 χιλιάδες ευρώ για τις ηλικίες 22 έως 32 ετών και με 15 χιλιάδες ευρώ για τις ηλικίες 33 έως 64 ετών. Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης δράσης είναι 105 εκατομμύρια ευρώ.
Προσαρμόζουμε την απασχόληση στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας. Σε συνεργασία με οργανώσεις εργοδοτών, εργαζομένων, επιμελητηρίων, ΟΤΑ και ΜΗΚΥΟ επιδοτούμε τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, με συνολικό προϋπολογισμό 150 εκατομμύρια ευρώ.
Με σκοπό την ενσωμάτωση ατόμων από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες στηρίζουμε τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους μακροχρόνια άνεργους και τους παλιννοστούντες, με ειδικά προγράμματα κατάρτισης. Γι΄ αυτό το πρόγραμμα δαπανούμε το ποσό των 160 εκατομμυρίων ευρώ.
Φροντίζουμε για τα παιδιά, νοιαζόμαστε για το μέλλον. Υποστηρίζουμε τη γυναικεία απασχόληση, παρέχοντας υπηρεσίες φροντίδας στα παιδιά. Δίνουμε τη δυνατότητα της δωρεάν φιλοξενίας σε 18 χιλιάδες παιδιά σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς και κέντρα της δημιουργικής απασχόλησης, με κριτήριο το ετήσιο εισόδημά τους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι 280 εκατομμύρια ευρώ. Για το σχολικό έτος 2009-2010 θα διατεθεί το ποσόν των 62 εκατομμυρίων ευρώ.
Ενισχύουμε την απασχόληση νέων και γυναικών. Με την ενεργό συμμετοχή των ΜΗΚΥΟ και των ατόμων με ειδικές ανάγκες υλοποιούμε προγράμματα κατάρτισης για νέους και νέες έως 25 ετών και ειδικά προγράμματα για τις γυναίκες που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Αυτή η δράση θα καλύψει 2.250 νέους και νέες, αλλά και γυναίκες και θα δαπανηθεί το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ.
Στηρίζουμε το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, το οποίο απευθύνεται σε εργαζόμενες γυναίκες για τη φύλαξη ηλικιωμένων ατόμων και ατόμων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Αυτό το πρόγραμμα καλύπτει 9 χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες και είναι συνολικού προϋπολογισμού 42 εκατομμυρίων ευρώ.
Κυρίες και κύριοι, το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας έχοντας επίγνωση της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, ως κοινωνία και ως πολίτες, επεξεργάστηκε και υλοποιεί ένα πλήρες πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης και προστασίας των εργαζομένων.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της απασχόλησης, είναι όμως αδιαπραγμάτευτη η απόφασή μας να εξαντλήσουμε τα περιθώρια προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις και δυσμενείς οικονομικές συνέπειες, που προκαλεί η διεθνής οικονομική κρίση στο χώρο της παραγωγής, της επιχειρηματικότητας, των εργαζομένων.
Βαθιά πεποίθησή μας είναι ότι το τίμημα της κρίσης δεν μπορούν και δεν πρέπει να το επωμιστούν μόνον οι εργαζόμενοι. Είναι στρατηγικό λάθος να πιστεύουν ορισμένοι ότι μετακυλώντας την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων μπορούμε να προσδοκούμε ανάκαμψη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα, καθώς και η απασχόληση, είναι συγκοινωνούντα δοχεία.
Γι΄ αυτό, εμείς με τα μέτρα που εξαγγείλαμε, προστατεύουμε την απασχόληση, εφαρμόζοντας χωρίς καμία παρέκκλιση του υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Οι δράσεις μας, οι πρωτοβουλίες μας, το πρόγραμμά μας που αναλυτικά σας παρουσίασα, είναι η απάντησή μας, είναι η πρότασή μας στις δυσμενείς συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Βαθιά πεποίθησή μου είναι ότι η παραγωγική κοινωνία είναι το αντίδοτο στη διεθνή οικονομική κρίση και μια παραγωγική κοινωνία οφείλει να έχει ως πρώτη προτεραιότητα την απασχόληση, την καταπολέμηση της ανεργίας, την προστασία των εργαζομένων.
Είμαστε στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ο επιδοτούμενος άνεργος για να προσληφθεί στους ΟΤΑ ή το δημόσιο; Δηλαδή αν πρέπει να έχει χάσει τη δουλειά του κάποιο συγκεκριμένο διάστημα και για πόσο διάστημα θα είναι η σύμβασή του;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Ήδη έχουμε συνεργαστεί με την ΚΕΔΚΕ και θα υπογράψουμε το Μνημόνιο Συνεργασίας, την Προγραμματική Σύμβαση. Θα υπάρχουν προϋποθέσεις. Όλες οι αιτήσεις πλέον γίνονται ηλεκτρονικά και θα υπάρξει και  επιτροπή στην οποίαν μετέχει  ο ΟΑΕΔ μαζί με την ΚΕΔΚΕ η οποία θα ελέγχει και βάσει της οποίας και βάσει και των αναγκών των ΟΤΑ, θα γίνουν οι προσλήψεις των ανέργων. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρομαι στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μιλάτε για άμεση ενίσχυση. Τι σημαίνει άμεση ενίσχυση και με ποιο ποσοστό θα επιδοτηθούν τελικά αυτές οι επιχειρήσεις;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι το άμεση, είναι δύο τα πράγματα, το ένα αναφέρεται στους ίδιους τους εργαζόμενους. Η άμεση ενίσχυση αφορά το κομμάτι προς τους εργαζόμενους. Εμείς προστατεύουμε τους εργαζόμενους άρα όταν λέμε άμεσο σημαίνει ότι τα χρήματα θα δίνονται στον ίδιο τον εργαζόμενο.  Το άλλο αφορά τις επιχειρήσεις. Και εδώ θα υπάρχουν προϋποθέσεις. Αναφέρθηκα ήδη ότι θα συζητήσουμε με τους κοινωνικούς εταίρους και θα υπάρχουν οι προκηρύξεις με τις προϋποθέσεις μετά από διάλογο και με τους κοινωνικούς εταίρους. Και τα εργατικά κέντρα. Δηλαδή η όποια επιδότηση θα γίνεται, θα είναι επιδότηση με ονοματεπώνυμο.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κυρία Υπουργέ λέτε ότι δεν πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση αλλά και αυτά τα προγράμματα το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν χρήματα, που ουσιαστικά προέρχονται από τους εργαζόμενους, να μειώνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις και την ίδια ώρα ο ΟΑΕΔ που δίνει τόσα εκατομμύρια ευρώ στους εργοδότες αυτή τη στιγμή, διατηρεί το επίδομα ανεργίας σε πενιχρά επίπεδα, θα μου επιτρέψετε να το χαρακτηρίσω έτσι, 430 ευρώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Βρισκόμαστε στο μέσο μιας μεγάλης διεθνούς κρίσης. Ο δικός μας ο στόχος, του Υπουργείου Απασχόλησης, των εποπτευομένων φορέων και του ΟΑΕΔ (επειδή  αναφερθήκατε στον ΟΑΕΔ) είναι ένας και μοναδικός. Να στηρίξουμε τους εργαζόμενους. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στο γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα προβλήματα που δεν υπήρχαν χτες και ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε εκείνους τους εργαζόμενους τον οποίο το εισόδημα ελαττώνεται και να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης.
Τα κονδύλια στα οποία αναφέρθηκα  είναι κοινοτικοί πόροι και εθνικοί πόροι. Και η  χρήση τους θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με ένα και μοναδικό στόχο, κάτι το οποίο το ξεκαθάρισα από την πρώτη στιγμή που ήρθα σε αυτό το Υπουργείο, την απόλυτη διαφάνεια, την καθαρότητα και με  στόχο και το ένα ευρώ να πιάνει τόπο για τον κάθε άνεργο και εργαζόμενο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω σε σχέση με το πρόγραμμα προστασίας των εργαζομένων με μειωμένο χρόνο εργασίας, βλέπω ότι προβλέπεται μόνο 8.000 εργαζομένους, οι οποίοι ενδεχομένως θα απασχολούνται με μειωμένο χρόνο εργασίας και εσείς θα συμπληρώνετε το εισόδημά τους ενδεχομένως με κατάρτιση από ότι αντιλαμβάνομαι εδώ, θα ήθελα να ρωτήσω μια που και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου εδώ και ο κ. Βερναδάκης του ΟΑΕΔ, καταρχήν αν έχουμε στοιχεία για το πόσες επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν προχωρήσει στο συγκεκριμένο μέτρο και για πόσους εργαζομένους. Δεύτερον, εάν προβλέπεται κάποια ευελιξία, δηλαδή σε περίπτωση που δείτε μια εκτεταμένη χρήση του μέτρου της μειωμένης απασχόλησης, της ευελιξίας αυτής αν θα αυξήσετε τον αριθμό ή θα παραμείνουμε στις 8.000. Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα.
Το δεύτερο ερώτημά μου έχει να κάνει σε σχέση με το συνολικό αριθμό των ωφελούμενων και τα ποσά τα οποία δίδονται. Ανέτρεξα εδώ στο σχέδιο δράσης και είδα στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ότι περιλαμβάνονται 40.000 νέοι των Stage, οι οποίοι είναι για το 2008 και αθροίζετε επίσης άλλους 40.000 πάλι με το πρόγραμμα Stage για το 2009 και ίδιος αριθμός. Άρα θέλω να πω, αυτά τα 3,2 δις αν περιλαμβάνουν και τρέχοντα προγράμματα του 2008 και εάν εν πάση περιπτώσει ο αριθμός των ωφελουμένων μέχρι πότε φτάνει, δηλαδή είναι για φέτος και του χρόνου και μέχρι το 2010;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να απαντήσω απόλυτα και κατηγορηματικά. Εμείς ως κυβέρνηση και με έχετε ακούσει πολλές φορές να λέω, είμαστε υπέρ της πλήρους και ποιοτικής εργασίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά θα πω αυτό που είπα και πριν. Υπάρχει μια πραγματικότης και αυτή την πραγματικότητα αντιμετωπίζουμε πάντοτε με ευαισθησία προς τον εργαζόμενο, διότι το Υπουργείο Απασχόλησης είναι πάνω απ’ όλα ο συνήγορος του εργαζομένου.
Και γι΄ αυτό το λόγο προχωρούμε στο να στηρίξουμε όχι αυτή τη μορφή της εργασίας αλλά να στηρίξουμε τον εργαζόμενο που μέσα από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και το τονίζω, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο έχει δει να ελαττώνεται το εισόδημά του.  Αυτό λοιπόν είναι το μέτρο, το οποίο λαμβάνουμε και στηρίζουμε τον εργαζόμενο.
Αναφερθήκατε στις 40.000 στους νέους κλπ. Εγώ έκανα μια αναφορά, δεν έκανα μια αναφορά σε όλα αυτά διότι θα έπαιρνε πάρα πολύ ώρα. Θα δείτε ακριβώς γι΄ αυτό η κάθε δράση πότε ξεκίνησε, τι απορροφητικότητα είχε μέχρι σήμερα και θα μου δοθεί η ευκαιρία να σας πω τώρα στη συνέχεια και πώς θα γίνει η υλοποίηση όλων αυτών. Υπάρχει παρακολούθηση για την κάθε δράση.
Το 40.000 ήταν για το 2008 ξεκίνησε, διότι πάντοτε η προκήρυξη για τις 40.000 είναι αμέσως μετά από τις πανελλήνιες εξετάσεις εξ ου και  η κάθε δράση έχει το συγκεκριμένο ποσόν. Υπάρχει ένα συμπέρασμα στο τέλος, το οποίο είναι ξεκάθαρο όμως αλλά έχετε και ένα – ένα την κάθε δράση και το κάθε ποσό ώστε να μπορέσετε να κάνετε την όποια αντιπαραβολή.
Το ποσό όσον αφορά το ΕΣΠΑ είναι το 1.079.000.000 όπως βλέπετε και από τον ΟΑΕΔ είναι το 1.630.450 ευρώ. Είναι ακριβώς καθορισμένο και του ΟΑΕΔ. Επιπλέον έχουν προστεθεί και τα χρήματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας γιατί έχουμε μια αύξηση απ΄ ότι ήταν στο παρελθόν όπως επίσης και της Κατοικίας διότι ήδη προχωρούμε λόγω άλλων που έγιναν δράσεων και κυρίως προϋποθέσεων που έχουν γίνει πιο ευέλικτες στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας σε αυξήσεις των δικαιούχων και της Εργατικής Κατοικίας.
Και να πω και κάτι ακόμη. Εδώ που είμαστε σήμερα δεν ερχόμαστε να πούμε το τι θα κάνουμε. Είναι τα όσα έχουν ήδη ξεκινήσει και υλοποιούνται και να πω επίσης ότι όλο αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης έχει τη σφραγίδα και τη δυνατότητα, όπως αναφέρθηκα δηλαδή και στην ομιλία μου της επαναστόχευσης και επικαιροποίησης να το πω έτσι, με την έννοια ότι έχουμε δυνατότητες και άλλων δράσεων ή και επίσης όταν θα δούμε ότι κάποια από τις δράσεις είναι όπως το θέμα των νέων επαγγελματιών, των νέων επιστημόνων, το οποίο είναι πάρα πολύ. Και έχει δημοσιευτεί αλλά θα υλοποιηθεί… Όλα δε στα οποία αναφέρθηκα εκτός από ορισμένα που λένε για το δεύτερο εξάμηνο του 2009, πρέπει να σας πω ότι έχει γίνει όπου χρειαζόταν το νομοθετικό πλαίσιο, υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Πολλά από αυτά τα περισσότερα έχουν δημοσιευτεί τα ΦΕΚ, κάποια άλλα είναι για δημοσίευση στα ΦΕΚ. Δηλαδή όλη η δουλειά της υποδομής έχει γίνει όπως επίσης θα τονίσω και πάλι ότι υλοποιούνται πολλά, τα περισσότερα από αυτά.
Δεν περιμέναμε την κρίση. Εμείς ως Υπουργείο Απασχόλησης μαζί με τους εποπτευόμενους φορείς αντιμετωπίσαμε την κρίση από το καλοκαίρι του 2008, θα έλεγα από την άνοιξη του 2008 και επαναπροσαρμόσαμε όλη μας τη στρατηγική από το καλοκαίρι του 2008 για την αντιμετώπιση της κρίσης.
  Βεβαίως, ξέρουμε όλοι πολύ καλά και αυτό το βλέπουμε καθημερινά ότι η κρίση δεν είναι στατική, ετοιμαζόμαστε και για καλύτερες μέρες αν θα έρθουν αλλά ετοιμαζόμαστε και για μεγαλύτερες δυσκολίες.  Ήδη εμείς ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και με τους εποπτευόμενους φορείς έχουμε ένα συντονιστικό αν θέλετε μεταξύ μας όργανο, έχουμε τις συναντήσεις μας ως ομάδα που οφείλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε καθημερινό επίπεδο. Να σας πω ότι ήδη τον τελευταίο καιρό, τους τελευταίους μήνες το ΣΕΠΕ έχει καθημερινά από όλα τις Διευθύνσεις τις περιφερειακές έγγραφα για όσες καταγγελίες έχουν γίνει, όσες αναγγελίες έχουν γίνει, έχουμε στοιχεία μέχρι και τον Μάρτιο των νέων προσλήψεων και βεβαίως παρακολουθεί, ο κ. Ματάλας ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ, παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση το τι ακριβώς συμβαίνει.
Απλώς ο αριθμός αυτός και το ποσό δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι από την άλλη πλευρά το Υπουργείο της Απασχόλησης έχει και έναν άλλο ρόλο. Είναι ένα Υπουργείο στο οποίο υπάρχει διαπροσωπική σχέση και η κα Υφυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας ο κ. Κοντός και εγώ βεβαίως, καθημερινά αντιμετωπίζουν και ασχολούνται με θέματα τέτοια, επεμβαίνοντας σε επιχειρήσεις πριν φτάσουν σε αλλαγή των θέσεων εργασίας πάντοτε μέσα στο θεσμικό πλαίσιο αλλά και σε συνεχείς συμφιλιωτικές τριμερείς συναντήσεις.
Έχουν υπάρξει και μέρες που γίνονται και δέκα και δώδεκα τέτοιες συμφιλιωτικές συναντήσεις και οφείλω να σας πω, ότι και εμείς εδώ έχουμε επέμβει και έχουμε αποτρέψει και επιχειρήσεις από το να προχωρήσουν σε αυτές τις μορφές απασχόλησης. Και θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι σε καμία περίπτωση και εδώ είμαστε πάρα πολύ αυστηροί και τέτοιες εντολές έχουν και οι διευθυντές των περιφερειακών διευθύνσεων, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί η κρίση ως άλλοθι για οικονομικές ανομολόγητες αν θέλετε σκοπιμότητες ή να χρησιμοποιηθεί η κρίση ως πρόσχημα από κανέναν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για εφαρμογή χωρίς παρέκκλιση του υφισταμένου θεσμικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις. Το θεωρείτε επαρκές αυτό το πλαίσιο και να σας αναφέρω συγκεκριμένα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπου τα αποτελέσματα από την τελευταία ρύθμιση είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Με την τοποθέτησή σας κλείνετε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες θεσμικές πρωτοβουλίες;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πάρα πολλές φορές. Ότι το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει είναι επαρκές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερθήκατε στον κατασκευαστικό τομέα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για 2.600 προκηρύξεις. Ήθελα να ρωτήσω αν τα προγράμματα που ακούσαμε αυτές τις μέρες για αγορά κατοικιών από εργολάβους για να βοηθήσουν και τους εργολάβους, αλλά και τους εργαζόμενους. Αυτά θα επηρεάσουν το κατασκευαστικό έργο του ΟΕΚ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Πρώτα απ’ όλα να πω ότι ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας δεν μπορεί να καλύψει τέτοιες ανάγκες. Οι οικονομικές ανάγκες μιας τέτοιας ενέργειας και πρωτοβουλίας είναι πολύ μεγάλες. Σε περίπτωση κατά την οποία θα υπήρχε μια τέτοια απόφαση θα χρειάζονταν μια γενναία οικονομική ενίσχυση του Οργανισμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αυτά τα μέτρα που παίρνετε τώρα θα ήθελα να μου πείτε ποιο είναι το πολιτικό σας στίγμα που δίνετε. Ποια είναι η νέα ιδέα που εισφέρετε. Γιατί έχουμε πολλά προγράμματα κατάρτισης πρόσληψης, αλλά φοβάμαι ότι δε βρίσκω μια νέα ιδέα με την οποία θα αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση.
Αν θα κατέφευγα σε έναν τίτλο κα Πετραλιά θα έλεγα ότι ο τίτλος είναι «προσλήψεις στο δημόσιο και στους δήμους και κατάρτιση στον ιδιωτικό τομέα». Αυτό είναι το σχόλιο που θέλω από εσάς για το πολιτικό στίγμα.
Το δεύτερο αν μπορείτε τεχνικά να μας δώσετε πόσοι θα προσληφθούν σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πόσοι θα καταρτιστούν και πόσοι γενικώς θα ωφεληθούν είτε με δελτία κοινωνικού τουρισμού είτε με επιδότηση ενοικίου.
Και το τρίτο είναι αν αυτά τα χρήματα που δίνετε μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης σε επιχειρήσεις οι οποίες ήδη έχουν προχωρήσει σε τετραήμερα και διευθετήσεις μήπως αυτό θεωρηθεί ότι είναι ένα κίνητρο για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.
Δηλαδή ο επιχειρηματίας θα λέει στους εργαζόμενους ή ακόμα και στα σωματεία «δεχτείτε αυτή την παραχώρηση γιατί τα χρήματά σας θα τα πάρετε από τον ΟΑΕΔ και από το ΕΣΠΑ».
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Το πολιτικό στίγμα νομίζω ότι το έχουμε δώσει και το έχουμε δώσει και ως Κυβέρνηση. Ο στόχος είναι η προστασία των εργαζομένων,  η ελαχιστοποίηση από τις παρενέργειες αυτής της μεγάλης κρίσης και βεβαίως δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να διαταραχτούν τα εργασιακά δικαιώματα. Και το μήνυμά μας το έχουμε δώσει προς όλες τις κατευθύνσεις.
Όσον αφορά τα ερωτήματα που μου κάνατε, επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω σε μια καλύτερη ανάγνωση του πίνακα, διότι θα σας δώσει όλες αυτές τις απαντήσεις και πόσοι θα κάνουν χρήση και τι αφορά η κάθε δράση, όπως επίσης και το είπα και πριν και το χρονοδιάγραμμα, όπως επίσης και τους προϋπολογισμούς.
Επίσης τα χρήματα στο πρόγραμμα αυτό, στη δράση αυτή προς τους εργαζόμενους, των οποίων μειώθηκε το εισόδημα, δίνονται προς τους ίδιους. Δε δίνεται στις επιχειρήσεις.
Αυτό είναι το βασικό. Όσον αφορά την κατάρτιση ή στην ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση των επιχειρήσεων, σας θυμίζω αυτό το οποίο τόνισα και θα το δείτε και γραμμένο. Επιχειρήσεις οι οποίες μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα και για να γίνει σε αυτές ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση, πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχουν καταθέσει το επιχειρηματικό τους σχέδιο και να μην κάνουν καμία απόλυση.
Είναι τελείως διαφορετικό. Άλλο επιχειρήσεις, άλλο οι εργαζόμενοι. Τον εργαζόμενο στηρίζουμε. Εκείνον ο οποίος έχει πληγεί από την κρίση.
Και βεβαίως κάνατε και άλλη μια ερώτηση για τα χρήματα από τον ΟΑΕΔ ή τον προϋπολογισμό. Είδατε πολύ καλά ότι η δράση αυτή αφορά το ΕΣΠΑ, αφορά τα κοινοτικά κονδύλια. Δεν είναι χρήματα από τον ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΔ κάνει τη δική του ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Να επαναλάβω, παρόλο που το είπα αλλά ίσως θα πρέπει να το ξαναπώ,  θα καταλήξουμε στο πώς θα στηρίξουμε, ποιους εργαζόμενους και την ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση για τις επιχειρήσεις σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ, με τα Εργατικά Κέντρα, τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και με τη ΓΣΕΒΕ και την ΕΣΕΕ, με τους κοινωνικούς εταίρους.
Κι εδώ να σας πω ότι και όλη αυτή η υλοποίηση δράσης, μάλλον των δράσεων θα γίνει σε συνεργασία και με τους κοινωνικούς εταίρους, όπως και η αξιολόγηση.
Διότι θέλουμε να είναι με πλήρη διαφάνεια όλα αυτά και θα είναι και απολογιστικά, θα σας ενημερώνουμε όλους και κατά διαστήματα, ακριβώς για το τι έχει γίνει ανά δράση, ανά περιφέρεια και ανά εργαζόμενο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο θέμα του τουρισμού. Ξέρετε κάτι η αγορά λέει και αυτοί που ξέρουν την αγορά ξέρουν καλά τι λένε ότι τρίβουν τα χέρια οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι ξενοδοχειακές μονάδες και περιμένουν αυτά τα λεφτά.
Θα δοθούν περίπου εκατόν ογδόντα εκατομμύρια ευρώ. Αναφέρομαι στη δεύτερη πρόταση η οποία έχει κόστος πενήντα εκατομμυρίων ευρώ και θα πάει κατευθείαν στα ξενοδοχεία.
Ακριβώς και επειδή είναι το κρίσιμο μέγεθος ο τουρισμός από εδώ και πέρα υπενθυμίζω διπλάσια ανεργία πάνω από 100% αύξηση σε Βόρειο Αιγαίο Νότιο Αιγαίο Κρήτη Δωδεκάνησα Κεντρική Μακεδονία που περιλαμβάνει και τη Χαλκιδική. Οι ξενοδόχοι μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει τίποτα για να κατεβάσουν τις τιμές τους. Θα καταλάβετε πού θέλω να καταλήξω. Ενώ οι Ισπανοί τις έχουν κατεβάσει κατά 30%.
Περιμένουν να φουσκώσει η κρίση για να πάρουν τα λεφτά. Το ερώτημα είναι το εξής. Πώς θα ελεγχθούν αυτές οι ξενοδοχειακές μονάδες όταν θα πάρουν τα λεφτά αν θα κάνουν προσλήψεις ενώ έχουμε  καταγγελίες ο κ. Μαντέλας αν κάνει μια βόλτα από τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής θα δει παιδιά δεκαοκτώ ή είκοσι χρονών από Ρουμανία ή Βουλγαρία και Έλληνες σερβιτόρους στην απ’ έξω.
Αυτό γίνεται πάνω γίνεται στον Πλαταμώνα και σε άλλες περιοχές της χώρας. Θα πάρουν τα λεφτά και δεν ξέρω αν θα απορροφήσουν εποχικούς ανέργους. Πώς μπορούμε να το διασφαλίσουμε αυτό; Είναι ζούγκλα εκεί έξω κα Υπουργέ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Έχει δημοσιευτεί ήδη στο ΦΕΚ η απόφαση με τις προϋποθέσεις πως αυτά τα χρήματα θα δοθούν προς τους ξενοδόχους. Μιλούμε για 50.000 εποχιακά απασχολούμενων. Θα τα πάρουν οι ξενοδόχοι το επίδομα ανεργίας που μετατρέπεται σε επίδομα απασχόλησης στο τέλος του μηνός Απριλίου και στο τέλος του μηνός Μαΐου.
Αν δείτε στο χαρτί, αλλά αν με ακούσατε και σε αυτό που έλεγα, μιλώ για την επιδότηση του μήνα Απριλίου και Μαΐου. Θα πρέπει ο κάθε ξενοδόχος στο γραφείο του ΟΑΕΔ να καταθέσει τη λίστα αυτών που προσέλαβε και  υπεύθυνη δήλωση και μετά θα πάρει τα χρήματα.
Υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες, το έχουμε συζητήσει με τον κ. Βερναδάκη και πρέπει εδώ να σας πω ότι είχαμε την ευκαιρία και συναντηθήκαμε και με την τουριστική επιχειρηματικότητα, αλλά και με τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Ουσιαστικά είναι οι εποχικά εργαζόμενοι, στους οποίους συνήθως Απρίλιο και Μάιο τους προσλαμβάνανε οι επιχειρήσεις και σταματούσαμε εμείς την επιδότηση με το επίδομα ανεργίας. Αυτή τη στιγμή το επίδομα ανεργίας το λαμβάνουν οι ξενοδόχοι και εκείνοι συμπληρώνουν το μισθό συν την ασφαλιστική κάλυψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν κάνω λάθος όσον αφορά τους ΟΤΑ και το δημόσιο θα είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δε θα είναι μόνιμες προσλήψεις.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Εννοείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπουμε ότι διαιωνίζεται μια κατάσταση αυτή που ήταν πληγή του σύγχρονου ελληνικού κράτους να δημιουργούνται νέες γενιές συμβασιούχων οι οποίοι μόλις λήξουν οι συμβάσεις τους θα στοιβάζονται στα πολιτικά γραφεία για ανανέωση ή θα βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας τη μονιμοποίηση. Άρα δε λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας απλά αυτή την περίοδο δε θα το βλέπουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ένα αυτό.
δεύτερον όσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα οι κατασκευαστές είπαν από τα 100.000 ακίνητα που έχουμε αδιάθετα ένα μέρος ας το πάρει σε χαμηλότερη τιμή ο ΟΕΚ. Αυτά τα 600 εκατομμύρια θα έδιναν ανάσα στο συγκεκριμένο τομέα για ανάκαμψη ή τουλάχιστον να βγει από τη βύθιση που είναι. Και τρίτον οι συλλογικές συμβάσεις ισχύουν;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Ως προς το πρώτο ερώτημα. Είμαστε Κυβέρνηση ευθύνης. Οφείλουμε να λάβουμε μέτρα για τη στήριξη των ανέργων και το κάνουμε. Αυτή τη στιγμή με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης  στους ΟΤΑ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και θεωρώ ότι αντιμετωπίζουμε σωστά αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή το πρόβλημα της ανεργίας που θα τονίσω για άλλη μια φορά, είναι αποτέλεσμα της διεθνούς αυτής οικονομικής κρίσης.
Όσοι θα απασχοληθούν στους ΟΤΑ, επειδή με ρωτήσατε ιδίως για τους ΟΤΑ, γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι για ορισμένο χρονικό διάστημα και γνωρίζετε βεβαίως ότι οι ΟΤΑ θα καλύψουν το υπόλοιπο από το επίδομα ανεργίας και  θα δώσουν και την ασφαλιστική κάλυψη.
Το δεύτερο που με ρωτήσατε όσον αφορά το πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Εμείς έχουμε ήδη προγραμματίσει στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας την κατασκευή των οικισμών αυτών, ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Ξέρετε ότι η κατασκευή των κατοικιών δρα πολλαπλασιαστικά, δίνει εργασία σε όλους όσους  ασχολούνται με την οικοδομή. Δίνει εργασία στους ηλεκτρολόγους, στους ξυλουργούς, στους υδραυλικούς και άλλα επαγγέλματα.
Είναι σαφώς ένα βήμα που είναι μέσα στον προϋπολογισμό μας. Σας απήντησα ότι οι οικονομικές  δυνατότητες του Οργανισμού βάσει του προϋπολογισμού του δεν του επιτρέπουν να κάνει μαζικές αγορές διαμερισμάτων.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Όσον αφορά το ερώτημα για τις συλλογικές συμβάσεις βεβαίως και ισχύουν.  Αυτό θεωρώ ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ. Έχω απαντήσει και έχω πει και στη Βουλή ότι για μας είναι ευαγγέλιο οι συλλογικές συμβάσεις.
  Έχω συζητήσει, πρέπει να σας πω και με τους εκπροσώπους και τους κοινωνικούς εταίρους και εκείνο το οποίο και οι ίδιοι λένε και εμείς ακόμα πιο αυστηροί είμαστε ότι όπου υπάρχουν καταγγελίες και τις γνωρίζουμε τουλάχιστον εμείς δεν έχουμε κανένα παράδειγμα και καμία καταγγελία για μη εφαρμογή συλλογικής σύμβασης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η πρώτη φορά στο Υπουργείο στα όσα χρόνια καλύπτω αυτό το ρεπορτάζ που δεν έχουμε στοιχεία για την εγγεγραμμένη ανεργία. Τα στοιχεία έχουν παγώσει από τον περασμένο Οκτώβριο. Παρά τα σχόλια τα δικά μου και των άλλων συνάδελφων δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τον ΟΑΕΔ.
Γνωρίζω ότι ο Διοικητής του ΟΑΕΔ ως παλαιός συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ είχε καταβάλλει τα μάλλα για να αποδείξει πόσο σημαντικό είναι στον οργανισμό να έχουμε αξιόπιστα στοιχεία. Είχε διεξάγει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα επί διοίκησης Νικολάου και σε αυτό τον είχαμε συνδράμει πολλοί συνάδελφοι από το ρεπορτάζ.
Ωστόσο δεν έχουμε. Παραμένει έκτος μήνας μετά την εκδήλωση των πρώτων φαινομένων της κρίσης και δεν έχουμε στοιχεία. Ούτε για απολύσεις ούτε για προσλήψεις ούτε για διαθεσιμότητες. Τι συμβαίνει; Οφείλεται στο πρόβλημα το μηχανογραφικό του ΟΑΕΔ; Έχει χρεοκοπήσει το σύστημα; Οφείλεται στο ότι δε θεωρείτε αξιόπιστα εσείς τα στοιχεία; Θέλουμε ένα συγκεκριμένο στοιχείο.
  Το δεύτερο είναι να μας απαντήσετε εάν θα χρησιμοποιήσετε και τα κονδύλια το ΛΑΕΚ στις τοποθετήσεις των νέων σε Δήμους μέσω της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης; Γιατί κι αυτό είναι  ένα ζήτημα που απ’ ότι ξέρω είναι πολύ σοβαρό για τους κοινωνικούς εταίρους, είναι πόροι εργοδοτών – εργαζομένων.
  Και το τρίτο ζήτημα που θέλω να σας ρωτήσω, είναι αν προτίθεστε τελικά να κάνετε ρύθμιση για τα χρέη στο ΙΚΑ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Θα σας δώσω εγώ μία γενικότερη απάντηση και μετά αν θέλει να απαντήσει ο κ. Διοικητής μπορεί και εκείνος να πει κάτι.
Πρώτα απ’ όλα να πω ότι όσον αφορά τα στοιχεία γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο ΟΑΕΔ κάθε μήνα δίνει τα στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος, οι διασταυρώσεις γίνονται με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, πιστεύουμε ότι ένας πρέπει να μιλάει με τα στοιχεία που αφορούν την ανεργία και ο επίσημος φορέας που μπορεί να βγάζει στοιχεία είναι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, διότι εσείς το έχετε επισημάνει και εμείς όλοι το έχουμε επισημάνει, ακούμε κάθε μέρα τόσο τοις εκατό στον τάδε Νομό, τόσο τοις εκατό στον άλλο Νομό, τόσο βγάζει το ένα Εργατικό Κέντρο, τόσο το άλλο, ο κάθε οργανισμός.
Και πρέπει, λοιπόν, να σας πω, ότι έχοντας ζητήσει από συγκεκριμένο αν θέλετε Κέντρο ή φορέα σε έναν Νομό, πώς βγαίνει αυτό το τάδε ποσοστό της ανεργίας με την έννοια μήπως υπάρχει κάτι το οποίο δεν έχουμε εμείς. Πρέπει να σας πω ότι στοιχεία με ονοματεπώνυμο όσον αφορά απολύσεις κλπ. ποτέ δεν μπορέσαμε,  να έχουμε τα ζητήσαμε και δεν τα είδαμε αυτά, δεν υπήρχαν ή δεν μας δόθηκαν.
Σας δίνω μια άλλη διάσταση και στο θέμα αυτό. Όπως ξέρετε ο ΟΑΕΔ έχει ξεκινήσει πλέον και λειτουργεί το νέο Πληροφορικό του σύστημα, το καινούργιό του ΟΠΣ, βρίσκεται στη φάση της μετάπτωσης των στοιχείων από το ένα σύστημα στο άλλο, παρ’ όλα αυτά ο κ. Βερναδάκης μπορεί να σας δώσει κάποια περισσότερα στοιχεία απ’ αυτό.
Όσον αφορά, το ΣΕΠΕ πλέον έχει μία καθημερινή λίστα του τι γενικότερα συμβαίνει, αυτό σας το είπα ήδη πριν, αλλά εξακολουθώ να θεωρώ ότι η ανεργία μετριέται από την ΕΣΥΕ σύμφωνα με τις μορφές και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, διότι η ανεργία είναι ανεργία, κανείς δεν θα πει ότι δεν έχουμε αύξηση της ανεργίας, είδατε και αναφέρομαι στο 9,2% του Ιανουαρίου και πώς αναλύθηκε. Δεν υπάρχει λόγος να κρύψουμε τίποτα, ούτε να ωραιοποιήσουμε τίποτα, αντιθέτως οφείλουμε οι δράσεις μας να στοχεύουν προς την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τη διεθνή κρίση για την ανεργία.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Λοιπόν, επειδή δεν απήντησα μία ερώτηση εδώ για το θέμα της ρύθμισης των χρεών του ΙΚΑ, η απάντηση είναι ναι, θα υπάρξει ρύθμιση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μόνο για το ΙΚΑ ή για όλα τα Ταμεία;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Μόνο για το ΙΚΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πρέπει να υπάρξει μία θα έλεγα αντικειμενική παρουσίαση του αυτονόητου. Εδώ μιλάμε για το αυτονόητο, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ο ΟΑΕΔ ο οποίος χρηματοδοτείται απ’ όλους τους εργοδότες, τους εργαζόμενους, απ’ όλους μας να έχει δώσει διορθώνω στοιχεία μέχρι και τον Ιανουάριο στην Τράπεζα της Ελλάδος, σήμερα να έχουμε τέλη Απριλίου και να μην ξέρουμε πόσοι απολύθηκαν, πόσο προσλήφθηκαν, πόσοι φύγανε οικειοθελώς, πράγματα τα οποία αναγγέλλονται και στον ΟΑΕΔ και στο ΣΕΠΕ.
Παρακαλώ πάρα πολύ, τα στοιχεία αυτά να τα έχουμε κάθε μήνα με υστέρηση ενός μόνο μηνός όπως συνέβαινε όλα τα χρόνια στο παρελθόν. Αν δεν το πράξετε αυτό δικαίως θα λένε, ότι κρύβετε την ανεργία ακόμη και αν εσείς προσωπικά δεν το θέλετε και δεν υπάρχει και λόγος διότι επιβεβαιώνεται με μία χρονική υστέρηση το τι συνέβη τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.
Και επίσης να σας πω, ότι έχετε αναλάβει την ευθύνη, το ξέρετε καλύτερα από εμένα για το ΕΣΠΑ να δημιουργήσετε στο Υπουργείο Εργασίας ιστοσελίδα εσείς οι ίδιοι να παρουσιάζετε τα στοιχεία προσλήψεων – απολύσεων, είναι το αυτονόητο.
Γι’ αυτό θέλουμε την παρέμβασή σας ούτως ώστε αν δεν είναι πρόβλημα του κ. Βερναδάκη να μην γίνει πρόβλημα δικό σας 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Νομίζω ότι σας έδωσα την απάντηση και σας είπα ότι δεν υπάρχει λόγος να κρύψουμε τίποτα απολύτως. Αντίθετα ξέρετε πολύ καλά και το είπατε και εσείς, είναι και το αυτονόητο ότι αυτά έτσι κι αλλιώς γίνονται γνωστά ως στοιχεία και ήδη.
Γ. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Λοιπόν, να πω δυο πράγματα. Κατ’ αρχάς να ξεκινήσω από τα στοιχεία προσλήψεων – απολύσεων, κάθε μήνα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος η οποία εκδίδει και την μηναία έκθεση στην οποία περιγράφει μεταξύ άλλων οικονομικών στοιχείων και το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων.
Συνεπώς χωρίς καμία παρέκκλιση κάθε μήνα αυτά τα στοιχεία ανακοινώνονται. Εάν η Τράπεζα της Ελλάδας για παράδειγμα δεν έδωσε σε ένα δίμηνο στοιχεία προσλήψεων – απολύσεων αυτό δεν αφορά τον ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΔ στις 21 κάθε μήνα δίνει τα στοιχεία του προηγουμένου.
Να συμπληρώσω, όσον αφορά τα ποσοστά ανεργίας. Είναι γνωστό ότι τα ποσοστά ανεργίας σε όλη την Ευρώπη τα υπολογίζει η Στατιστική Υπηρεσία κάθε χώρας με συγκεκριμένο τρόπο, με βάση ένα κανονισμό. Ο ίδιος κανονισμός χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα. Όσον αφορά δε την εγγεγραμμένη ανεργία, νομίζω ότι τον Ιούνιο θα δοθούν και θα δοθούν και αναδρομικά τα πάντα καθώς προχωράει το Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ και ολοκληρώνεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Για το τελευταίο, για το επίδομα της ανεργίας.
Γ. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς έχω μία πολύ μεγάλη αντίρρηση αν τα χρήματα του ΛΑΕΚ είναι χρήματα κάποιου άλλου και όχι του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Ο οργανισμός Εργατικού Δυναμικού είναι ενιαίος και ο ΛΑΕΚ είναι ένας κλάδος. Συνολικά οι εισφορές του ΟΑΕΔ, ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ καταρτίζεται από τρεις πηγές: Η μία πηγή είναι οι εισφορές εργοδοτών – εργαζομένων, η άλλη πηγή είναι οι κοινωνικές χρηματοδοτήσεις και οι τρίτη πηγή είναι οι χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αυτά και τα τρία αποτελούν έναν ενιαίο προϋπολογισμό που είναι προϋπολογισμός ΟΑΕΔ. Επομένως και τα χρήματα αυτά που εσείς λέτε ως χρήματα ΛΑΕΚ, θα χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση της κρίσης, διότι είναι σκοπός που ιδρύθηκε και ο λογαριασμός αυτός. Ο σκοπός του λογαριασμού είναι να χρησιμοποιούνται για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση τα χρήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σε ότι αφορά στο κομμάτι της επιδότησης επιχειρήσεων, έτσι όπως παρουσιάζεται θυμίζει έντονα την πρόταση Μίχαλου, την οποία η Κυβέρνηση εξ αρχής είχε απορρίψει πολύ έντονα. Τελικά μ’ αυτό τον τρόπο θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση θα προστατεύσει τους εργαζόμενους ή ότι εν τέλει ο κ. Μίχαλος είχε προβλέψει την επόμενη κίνηση της Κυβέρνησης;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Ακούστε το έχω ήδη απαντήσει όταν είπα, ότι έχω τοποθετηθεί δημόσια. Εμείς δεν είμαστε υπέρ της όποιας τέτοιας μορφής εργασίας, είμαστε υπέρ της ποιοτικής εργασίας και της πλήρους. Δεν είμαστε υπέρ καμίας αλλαγής των εργασιακών σχέσεων. Στηρίζουμε τον εργαζόμενο και η όλη μας στάση και η προσπάθεια και  θέση  ευθύνης μας είναι να στηρίξουμε τον εργαζόμενο, ο οποίος στα πλαίσια του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και μόνον του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου μειώνεται το εισόδημά του.
Και αυτό κάνουμε και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε και το  είπα και το  λέω ξανά , να χρησιμοποιηθεί η κρίση ως άλλοθι για την διατάραξη των εργασιακών σχέσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κυρία Υπουργέ, θα πιαστώ από την τελευταία σας κουβέντα, που την επαναλάβατε σήμερα ότι είσαστε υπέρ της πλήρους και σταθερής εργασίας, αλλά διαβάζοντας εδώ όλα αυτά τα προγράμματα …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Υπέρ της πλήρους και ποιοτικής εργασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, της ποιοτικής. Τώρα αλλάζουμε και τις έννοιες απ’ ότι φαίνεται.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Όχι δεν αλλάζω καμία έννοια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εν πάση περιπτώσει μου κάνει εντύπωση ότι δεν βλέπω ούτε μία θέση εργασίας σταθερή. Δηλαδή μετά από τόσα εκατομμύρια, τόσα προγράμματα δεν υπάρχει μία βεβαιότητα ότι μετά από 3-4 χρόνια θα υπάρχει έστω μία θέση εργασίας απ’ αυτά τα προγράμματα. Όλα είναι προσωρινά, όλα είναι εποχικά, δεν υπάρχει κάτι σταθερό.
Από τι τελικά θα μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων με δεδομένη και την εμπειρία 10 χρόνων τουλάχιστον απ’ αυτά τα προγράμματα που είναι αρνητική;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Πρώτα απ’ όλα να σας ρωτήσω εγώ, δηλαδή τι λέτε να καταργήσουμε το ΑΣΕΠ, τι εννοείτε όταν λέτε για μόνιμες θέσεις, για σταθερές θέσεις με την έννοια του δημοσίου το λέτε, πώς το λέτε;
Άρα θέλω να πω, ότι όσον αφορά τις θέσεις όλες αυτές και έχει ενδιαφέρον να δείτε και τα στοιχεία τα οποία κατά καιρούς έχει βγάλει και ο ΟΑΕΔ μέσα από τις δράσεις τις οποίες προχωρεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οι εργαζόμενοι οι οποίοι είτε με τις ενεργητικές πολιτικές, είτε με την επιδοματική πολιτική, είτε με μετατροπές τώρα, είτε όλα αυτά τα προγράμματα και τις δράσεις, είτε των ελευθέρων επαγγελματιών, είτε των επιστημόνων, είναι πάρα πολύ μεγάλος ο αριθμός των εργαζομένων οι οποίοι συνεχίζουν μετά εργασία στις επιχειρήσεις τις οποίες είτε τοποθετούνται, είτε γίνεται η κατάρτισή τους.
Είναι νομίζω πολύ μεγάλος ο αριθμός. Είναι 75% των καταρτιζομένων και των επαγγελματιών κλπ. Δείτε οι νέοι οι οποίοι έχουν επιχορηγηθεί για να ανοίξουν τη δική τους δουλειά τους είτε για το επάγγελμά τους, αυτές δεν είναι σταθερές εργασίες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πόσο χρονικό διάστημα θα συμπληρώνεται το εισόδημα των εργαζομένων που εργάζονται με μειωμένο χρόνο εργασίας, για ένα, δύο, τρεις, τέσσερις μήνες, πόσο χρονικό διάστημα θα καλύπτει αυτή η επιδότηση;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Ακούστε κάτι, όλα αυτά είναι θέματα τα οποία θα τα συζητήσουμε και με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά εκ πρώτης όψεως θα σας έλεγα, γιατί θα μπούνε μέσα στις προϋποθέσεις, δεν υπάρχει ορισμένος χρόνος.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Όχι βέβαια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Όταν λέτε δεν θα υπάρχει χρονικός περιορισμός, τι εννοείτε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Ακούστε κάτι, εννοώ ότι δεν θα είναι ένας μήνας ή 20 μέρες αυτό εννοώ. Σας είπα οι προϋποθέσεις θα υπάρξουν, τις προϋποθέσεις θα τις μελετήσουμε και όλα αυτά είναι at hoc,  δηλαδή κατά περίπτωση.
Ακούστε δεν είναι ένα γενικό. Είπα επανειλημμένως ότι αναφέρεται με ονοματεπώνυμο. Όταν σας είπα με ονοματεπώνυμο έχει την έννοια ανά επιχείρηση, ανά εργαζόμενο. Ξέρετε πολύ καλά ότι ο νόμος και το υφιστάμενο πλαίσιο έχει προϋποθέσεις, το θεσμικό πλαίσιο έχει αυστηρότητα και προϋποθέσεις. Όλα αυτά θα αντιμετωπίζονται και θα ακολουθούνται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Οι Δήμοι πόσο καιρό θα παίρνουν τον κόσμο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Υπάρχει η συμφωνία με τους Δήμους, ανά ειδικότητα, ανά Δήμο και ανάγκες που έχουν έως και 36 μήνες.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved