nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ομιλία Χ. Παπουτσή στη Βουλή για ΟΑΕΔ και εργαζόμενους στην ΕΒΖ, στην Θράκη Α.Ε. και στα Λιπάσματα Δραπετσώνας 3/5/09

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Ανακοίνωση Τύπου, 3 Μαΐου 2009

 

Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή, για τον ΟΑΕΔ, τους εργαζόμενους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, στην Θράκη Α.Ε. και στα Λιπάσματα Δραπετσώνας

Σας ακούσαμε και πάλι να αναφέρεστε όταν φθάσατε στα ζητήματα της ουσίας στην περίφημη προσέγγιση την οποία κάνει η Κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό του εργασιακού, της αγοράς εργασίας για την ενίσχυση των θεσμών που λειτουργεί η αγορά εργασίας, για τον εξορθολογισμό του συστήματος –χρησιμοποιώ τις εκφράσεις σας- όπως επίσης και το ότι η απασχόληση και η εργασία αποτελούν συγκολλητική δύναμη του κοινωνικού ιστού. Συμφωνούμε. Αλλά τι είδους συγκολλητική δύναμη μπορεί να υπάρξει σε θεωρητικό επίπεδο με την έννοια της απασχόλησης και της αγοράς εργασίας όταν στην πράξη στην εφαρμοσμένη κυβερνητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας έχουμε ένα διαρκές πρόγραμμα αποδιάρθρωσης του κοινωνικού ιστού, διάλυσης των κοινωνικών σχέσεων και κυρίως διαίρεσης της κοινωνίας. Θα σας πω συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία αφορούν τροποποίηση του νομοσχεδίου. Πάρτε τη ρύθμιση για τα λιπάσματα, μία ρύθμιση που όπως τόνισε ο εισηγητής μας έχει τη συμφωνία μας. Είναι μια δίκαιη ρύθμιση. Εγώ ρωτώ: Γιατί η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο την άλλη ρύθμιση την οποία φέρατε για τη Θράκη;

Επίσης, έχουμε το θέμα των εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ. Είναι βέβαιο ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν αδικηθεί στο παρελθόν και είναι βέβαιο ότι το κράτος θα πρέπει να φροντίσει να υπάρξει μία διασφάλιση της εργασίας τους. Είναι, όμως, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού ιστού μία πράξη η οποία τινάζει στον αέρα τον οικογενειακό προγραμματισμό των εκπαιδευτικών οι οποίοι συνωστίζονται στις λίστες του Υπουργείου Παιδείας; Οι οποίοι μελετούν, διδάσκουν συνεχώς, αναβαθμίζουν το δικό τους γνωστικό αντικείμενο και ταυτόχρονα ενισχύουν και βελτιώνουν συνεχώς την εκπαιδευτική τους ικανότητα; Όμως, αυτό κάνετε. Τους τινάζετε στον αέρα, γιατί δεν έχετε σχέδιο, γιατί κάνετε πολιτική διευθετήσεων και όχι πολιτική ουσιαστικής παρέμβασης στα προβλήματα των εργαζομένων. Θα μπορούσατε να είχατε άλλη προσέγγιση, αλλά δεν την έχετε. Δεν θελήσατε καν να την ψάξετε. Θέλετε να αδικήσετε τον κόσμο και τους αδικείτε. Αυτό κάνετε αυτήν τη στιγμή. Σας το λέμε αλλά η αντίδραση της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει.

Πάμε στο θέμα των stage του ΟΑΕΔ που όπως λέτε τον εκσυγχρονίζετε, τον αναβαθμίζετε, τον αναδομείτε. Σας ρωτώ συγκεκριμένα: Πού είναι η ίδια ευαισθησία όσον αφορά τα θέματα των εργαζομένων; Κίνητρα. Είναι σωστά. Ρωτώ όμως, για τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ γιατί δεν υπάρχουν κίνητρα όπως σας εισηγήθηκε ακόμα και ο κ. Βεναρδάκης και όπως ζητά σύσσωμη η Αντιπολίτευση; Σε ποια φιλοσοφία ανήκει αυτό; Σε ποια προσέγγιση για την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού εντάσσεται; Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που διαμορφώνεται στο πόδι, διαιρεί τους εργαζόμενους και στην πραγματικότητα θίγει τις κοινωνικές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα.

Τέλος, μιας και χθες σας έκανα μια συγκεκριμένη ερώτηση αλλά απάντηση δεν πήρα. Ρωτώ και πάλι. Ποια είναι η συγκεκριμένη διεύθυνση στο Υπουργείο ή στον ΟΑΕΔ, ποια είναι εκείνη η υπηρεσία η οποία παρέχει πληροφορίες στο κοινό, παραλαμβάνει τις αιτήσεις εκείνων οι οποίοι θέλουν να κάνουν stage; Ποια είναι η διεύθυνση που κάνει τις προκηρύξεις; Ποια είναι η υπηρεσία που αξιολογεί τις αιτήσεις; Ποια είναι τα κριτήρια και ποιος τα ορίζει για την αξιολόγηση των ανθρώπων οι οποίοι ελπίζουν από ένα stage; Σας ρωτώ για να πάρω μια απάντηση και να ελέγξουμε του λόγου το αληθές, δηλαδή την αλήθεια των λόγων της κυρίας Υπουργού και της Κυβέρνησης, για να δούμε αν πράγματι εκσυγχρονίζεται ή αν αναδομείται ο ΟΑΕΔ και το Υπουργείο.

Και τέλος, όσον αφορά το θέμα της Ζάχαρης και τους εργαζόμενους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, μια μεγάλη υπόθεση η οποία δεν αφορά μόνο τη Λάρισα αλλά αφορά όλες τις περιοχές όπου υπάρχει η Βιομηχανία της ζάχαρης, δεν είναι θέμα βέβαια δικό σας, εσείς τη ρύθμιση κάνετε, όμως μέλος της Κυβέρνησης είστε και πρέπει να απαντάτε στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Οφείλετε να δώσετε απάντηση στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Τι έγινε το περίφημο πρόγραμμα της βιοαιθανόλης που είχατε υποσχεθεί σε όλους τους εργαζόμενους και σ’ όλες τις περιοχές της χώρας μας που αντιμετώπιζαν με καρτερικότητα την παγκόσμια κρίση όσον αφορά στην αγορά της ζάχαρης και ήλπιζαν ότι θα διατηρηθούν τουλάχιστον οι θέσεις εργασίας σ’ αυτούς τους συγκεκριμένους τομείς; Πού είναι το πρόγραμμα; Πού είναι η συνέπεια της Κυβέρνησης;

Βλέπουμε λοιπόν τώρα να έρχεστε πάλι με διευθέτηση, πάλι με ρύθμιση, χωρίς διαβούλευση αυτή τη φορά. Κι εδώ είναι το θέμα το οποίο έθεσε και ο κ. Κατρίνης, ότι στην Επιτροπή οι εργαζόμενοι ήταν απολύτως σαφείς. Σε μία ρύθμιση που εσείς τη φέρνετε εδώ ως μια ευνοϊκή ρύθμιση εκείνοι αντιδρούν, διαφωνούν, είναι αντίθετοι, γιατί ακριβώς δεν δεχθήκατε ούτε μία φορά, ούτε εσείς ούτε η διοίκηση της Βιομηχανίας Ζάχαρης, να συζητήσετε μαζί τους και να διαβουλευθείτε για το μέλλον τους.

Ρυθμίσεις λοιπόν! Το νομοσχέδιο για το οποίο διαμαρτυρηθήκατε προηγουμένως ότι περνάει στα χαμηλά γιατί καλύπτεται από τη σκανδαλολογία, που εσείς δημιουργείτε, στην πραγματικότητα είναι ένας ορυμαγδός ρυθμίσεων, διευθετήσεων,  που απλώς «χαϊδεύουν» κάποια αυτιά, αλλά δυστυχώς για σας δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις, μοιράζουν τους εργαζόμενους σε ευνοημένους και μη, διαφοροποιούν την παρέμβαση και το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό το οποίο είπατε.  Δεν λειτουργεί λοιπόν το νομοσχέδιό σας ως μια συνεισφορά στη συγκολλητική ουσία του κοινωνικού ιστού που επικαλεστήκατε. Το αντίθετο μάλιστα. Διαιρείτε τους εργαζόμενους και δημιουργείτε κοινωνικές εντάσεις!

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved