nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Επερώτηση ΚΚΕ για ασφάλιση και υγεία 5/5/09

 

ΚΚΕ
Ανακοίνωση Τύπου, 5 Μαίου 2009

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας,
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Για ουσιαστικά κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα, για το δικαίωμα στην δωρεάν πρόληψη και προστασία της Υγείας.

Στα πλαίσια των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων της Ε.Ε, με αιχμή τη συνθήκη του ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ που ψήφισαν η Ν.Δ,  το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ,  αλλά και τη στρατηγική της Λισσαβώνας, που έχει σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, εξελίσσεται πολύχρονη επίθεση κατά των κοινωνικών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η επίθεση αυτή συμβαδίζει με το χτύπημα του δικαιώματος στην πλήρη-σταθερή εργασία, την αύξηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και την καθήλωση των μισθών.
Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ κατάργησαν θεμελιακά κοινωνικά–ασφαλιστικά δικαιώματα και επέβαλλαν τις ακόλουθες αντιδραστικές αλλαγές:
Διαχωρισμό των ασφαλισμένων και αύξηση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στα 65 χρόνια για τους νεοασφαλιζόμενους από 1/1/1993.
Αύξηση του χρόνου κατοχύρωσης ασφαλιστικού δικαιώματος από τις 4.050 μέρες ασφάλισης στις 4.500.
Αύξηση του ορίου ηλικίας και μείωση των συντάξεων για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τις πρώην ΔΕΚΟ.
Συμμετοχή των ασφαλισμένων στο 25% της τιμής των φαρμάκων.
Μείωση των συντάξεων και αύξηση του ορίου ηλικίας για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά.
Κατάργηση του υπολογισμού των δώρων εορτών για τις συντάξεις του ΙΚΑ.
Αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 χρόνια, από το ΠΑΣΟΚ, και στη συνέχεια στα 68 χρόνια, από τη Ν.Δ, με το πρόσχημα της προαιρετικότητας.
Ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων με στόχο την προς τα κάτω εξίσωση και κατάργηση δικαιωμάτων.
Δημιουργία "επαγγελματικών Ταμείων", που αποτελούν συστατικό στοιχείο ενός ασφαλιστικού συστήματος «τριών πυλώνων» που προβλέπει πολύ χαμηλή κύρια σύνταξη, επαγγελματική σύνταξη με ιδιωτικά κριτήρια και ιδιωτική ασφάλιση.
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συνενοχή της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να χτυπήσει στην καρδιά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο και γενικότερα των εργαζομένων.
Στην κατεύθυνση αυτή το Ευρωπαϊκό δικαστήριο χαρακτηρίζει την ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων ως επαγγελματική και όχι ως κοινωνική, ανοίγοντας το δρόμο για νέες επώδυνες αλλαγές, μεταξύ αυτών και την κατάργηση της αναγκαίας διαφοράς των πέντε (5) χρόνων ανάμεσα στα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών, την αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών από 7 έως 15 χρόνια.
Παράλληλα, προωθούνται σχέδια για την κατάργηση του θεσμού των Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Ενώ, με το πρόσχημα της βιωσιμότητας των ταμείων, η λεγόμενη αναλογιστική αρχή που εισήχθη με το νόμο 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ, προβάλλει τη θέση για τη γενίκευση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια.
Η αντιασφαλιστική επίθεση είναι μέρος της συνολικής επίθεσης που αποσκοπεί να φορτώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.
Συνεπώς, απαιτείται οργανωμένη αντίσταση, διεκδικητικός αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατικών –λαϊκών οικογενειών.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για την καπιταλιστική κρίση και την οικονομική κατάσταση των ταμείων.
Την ευθύνη έχει το αστικό κράτος, η Ε.Ε, οι κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ και η μεγαλοεργοδοσία.
Αυτοί ευθύνονται:
- Για την ανεργία και την υποαπασχόληση, την εισφοροδια¬φυ¬γή, την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων, το «τζογάρισμα» στο χρηματιστήριο, τα «δομημένα ομόλογα», την υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Για την άθλια κατάσταση του ταμείου προνοίας των δημοσίων υπαλλήλων, του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), κ.ά.
- Για τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες.
- Για την καθήλωση των μισθών και τις συντάξεις πείνας.
- Για τις απαράδεκτες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΕ που όλα αυτά τα χρόνια χαρατσώνει τους ασφαλισμένους.
Οι εργατικές–λαϊκές οικογένειες πληρώνουν πολύ ακριβά την αντιλαϊκή πολιτική που συνειδητά εμπορευματοποιεί, ιδιωτικοποιεί και υποβαθμίζει τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας.
Πληρώνουν: Φόρους, εισφορές στον κλάδο υγείας, εισιτήρια στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, επίσκεψη στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, οδοντιατρική φροντίδα και περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, συμμετοχή στα φάρμακα, αποκλειστικές νοσοκόμες, «φακελάκια».
Η αδυναμία κάλυψης των λαϊκών αναγκών από το δημόσιο τομέα που λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια, οδηγεί μεγάλο αριθμό ασθενών να χρυσοπληρώνουν τον ιδιωτικό τομέα υγείας -  πρόνοιας που συνεχώς αυξάνει τα κέρδη του. Το 58% των συνολικών δαπανών στην υγεία, είναι ιδιωτικές.
Συνεχώς και πιο επικίνδυνες γίνονται οι συνέπειες από την υποβαθμισμένη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
Η κατάσταση που επικρατεί στην ΠΦΥ αξιοποιείται για την επέκταση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης μέσω των ΟΤΑ, διάφορων «φιλανθρωπικών» οργανώσεων, ΜΚΟ και των επιχειρηματιών στην υγεία.
Σφοδρή επίθεση κατά του δικαιώματος στην πρόληψη και προστασία της Υγείας αποτελεί η «ηλεκτρονική κάρτα» υγείας αλλά και το «πρωτόκολλο ιατρικών πράξεων και φαρμάκων».
Πρόκειται για μηχανισμό επιβολής «πλαφόν» στην παροχή υπηρεσιών Υγείας μόνο για ασφαλισμένους, με σκοπό την αύξηση της οικονομικής συμμετοχής των ασθενών και των οικογενειών τους στις δαπάνες, την προς τα κάτω εξίσωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις σχεδιαζόμενες περικοπές φαρμάκων και εξετάσεων από τον ΟΠΑΔ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
Χειροτερεύει η κατάσταση στον τομέα της ψυχικής Υγείας, ενισχύεται η παρουσία των επιχειρήσεων και των λεγόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας υπηρετούν επίσης οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό ξεπερνούν τις 24.000, και σε ιατρικό προσωπικό τις 3.000, επεκτείνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και αυξάνονται οι συμβασιούχοι, οι επικουρικοί γιατροί και νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι της ανασφάλιστης απασχόλησης των προγραμμάτων STAGE. Η κατάσταση αυτή έχει ξεπεράσει κάθε όριο, είναι άκρως επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή του λαού, τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων.
Με την σχετική κοινοτική οδηγία και την αντίστοιχη εθνική νομοθεσία έχει ανοίξει ο δρόμος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών, για το διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε « Ενεργό» και « Ανενεργό» (Απλήρωτο).
Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στις Δημόσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού, φτάνοντας μέχρι του σημείου να παραμένουν αναξιοποίητα 150 κρεβάτια.
Η κατάσταση αυτή είναι διαχρονική και αποδεικνύει τον ταξικό χαρακτήρα της στρατηγικής και των αποφάσεων της Ε.Ε, τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, τις ευθύνες των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου.
Καθημερινά αποκαλύπτεται ο επικίνδυνος χαρακτήρας της λογικής της συνύπαρξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που καλλιεργεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ.
Η συνεχής επιδείνωση της κατάστασης των ασθενών και των εργαζομένων,  καταρρίπτει το μύθο που συνδέει την καπιταλιστική ανάπτυξη με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Καθημερινά προβάλλει η αναγκαιότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των λίγων.
Το ΚΚΕ διεκδικεί ένα Ενιαίο Καθολικό Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, κεντρικά σχεδιασμένο και αναπτυγμένο στο πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμιο, τριτοβάθμιο επίπεδο και στην επείγουσα ιατρική. Που καλύπτει πλήρως όλους, Έλληνες και μετανάστες ανεξάρτητα από εισόδημα, εργασιακή σχέση εργαζόμενο ή άνεργο.
Με σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας που προάγουν την πρόληψη, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο με Κέντρα Υγείας, σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο (νοσοκομεία, εξειδικευμένα κέντρα), καθώς και υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων - επειγόντων περιστατικών.
Κριτήριο αυτού του Συστήματος Υγείας είναι η πλήρης κάλυψη όλων των αναγκών, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Το ΚΚΕ στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, τους στόχους πάλης που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες:
  Πλήρης χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και πληρωμής για υπηρεσίες υγείας. Δωρεάν διάθεση των φαρμάκων.
Στελέχωση με το απαιτούμενο ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό με μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επαρκή σύγχρονο εξοπλισμό, χαρακτηρισμό των χώρων Υγείας ως ανθυγιεινών. 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο και 5ήμερο, 6ωρο, 30ωρο στα ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Εξασφάλιση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας με συγκρότηση κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας.
Ουσιαστική προστασία της μητρότητας. Κατάργηση της νυχτερινής βάρδιας, μείωση του ωραρίου εργασίας, αύξηση των ημερών άδειας, ανάπτυξη κοινωνικών υπηρεσιών που εξυπηρετεί τη μάνα και το παιδί
Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.
Πλήρη - σταθερή εργασία, κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, διπλασιασμό της σύνταξης του ΟΓΑ.

Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους. Πέντε (5) χρόνια λιγότερο για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Επιστροφή των κλεμμένων, των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, απόσυρση των αποθεματικών των ταμείων από κάθε λογής «τζόγο».
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο σύνταξης των εργαζομένων στην προοπτική της κατάργησής τους. Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.
Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες εργασίας - ασφάλισης. Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ή 9.000 μέρες εργασίας.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση για όλα τα παραπάνω.

Οι επερωτώντες βουλευτές
Αλέκα Παπαρήγα
Κώστας Αλυσανδράκης
Νίκος Γκατζής
Ιωάννης Γκιόκας
Γιάννης Ζιώγας
Κώστας Καζάκος
Σοφία Καλαντίδου
Λιάνα Κανέλλη
Αχιλλέας Κανταρτζής
Νίκος Καραθανασόπουλος
Λίλα Καφαντάρη
 Διαμάντω  Μανωλάκου
Γιώργος Μαρίνος
Γιώργος Μαυρίκος
Εύα Μελά
Νίκος Μωραΐτης
Βέρα Νικολαΐδου
Γιάννης Πρωτούλης
Σταύρος Σκοπελίτης
Αντώνης Σκυλλάκος
Σπύρος Χαλβατζής
Μπάμπης Χαραλάμπους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved