nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Συνέντευξη ΠΑΣΟΚ για ΟΑΕΔ και αγορά εργασίας 5/5/09

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Aνακοίνωση Τύπου, 5 Μαΐου 2009

 

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο εισηγητής του ΚΤΕ Απασχόλησης, Χρήστος Χάιδος, και ο αναπληρωτής εισηγητής ΚΤΕ, Μιχάλης Τιμοσίδης, έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση που επικρατεί στον ΟΑΕΔ και στην αγορά εργασίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου:

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Καλησπέρα σας. Η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της εργασίας και τον ΟΑΕΔ είναι το θέμα που θα μας απασχολήσει σήμερα. Είναι κοντά μας η Πολιτική Εκπρόσωπος για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας η κα Χριστοφιλοπούλου, καθώς επίσης και ο Εισηγητής του ΚΤΕ Απασχόλησης ο κ. Χάιδος, όπως επίσης και ο Αναπληρωτής Εισηγητής του ΚΤΕ ο κ. Τιμοσίδης.
Κυρία Χριστοφιλοπούλου έχετε το λόγο.

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Καλό σας μεσημέρι. Σήμερα, επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο γεγονός, ότι εδώ και περισσότερο από 4 μήνες δεν υπάρχουν στοιχεία στη χώρα για το πόσες απολύσεις γίνονται, πόσες προσλήψεις, πόσες είναι οι νέες διαθεσιμότητες και τα μειωμένα ωράρια.
Ποια είναι λοιπόν η εικόνα στην αγορά εργασίας: Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά το γεγονός, ότι η Κυβέρνηση αποκρύπτει αυτά τα στοιχεία από την κοινή γνώμη, από τους ερευνητές, από την αντιπολίτευση, από τον κόσμο για να ωραιοποιήσει την εικόνα της ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου.
Την ίδια στιγμή μελέτες του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ δείχνουν ότι δυσκολεύουν τα πράγματα. Την ίδια στιγμή τα Εργατικά Κέντρα της χώρας μιλούν για ύψος ανεργίας της τάξεως του 20% και τα 25%. Ακόμη και τα επίσημα στοιχεία της Κυβέρνησης για την ανεργία του Ιανουαρίου του 2009 καταγράφουν το ανησυχητικό 9,4% σε σχέση βεβαίως με το 8% που κατέγραφαν τον προηγούμενο Ιανουάριο του 2008.
Ο ΟΑΕΔ, λοιπόν, ως αρμόδιος να κάνει αυτές τις ανακοινώσεις δεν ανακοινώνει στοιχεία προσλήψεων - απολύσεων όπως είπα εδώ και πέντε μήνες.
Δεν εντέλλεται από την κα Υπουργό να το κάνει; Δεν υπακούει; Είναι κατεύθυνση της Κυβέρνησης; Δεν το γνωρίζουμε. Είναι όμως προφανές ότι την ίδια στιγμή που δεν έχουμε στοιχεία, υπάρχουν καταγγελίες από εργαζόμενους στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ότι οι προσλήψεις που δίδονται κάθε μήνα από τις οι επιχειρήσεις στον ΟΑΕΔ. καταχωρούνται από τους υπαλλήλους κατόπιν άνωθεν εντολής ως τοποθετήσεις του ίδιου του ΟΑΕΔ. Έτσι ωραιοποιείται η εικόνα του Οργανισμού ο οποίος παρουσιάζεται ως έχοντας τοποθετήσει ανθρώπους που έχουν προσληφθεί με άλλη διαδικασία και τα στοιχεία αυτά αποστέλλονται στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ, η οποία ΚΟΜΙΣΙΟΝ παρά τις ωραιοποιήσεις αυτές ομίλησε δημοσίως περί δεινοσαύρου χαρακτηρίζοντας τον ΟΑΕΔ.
Και πέρα απ’ αυτές τις αποκρύψεις, η Διοίκηση του ΟΑΕΔ έφτασε στο σημείο να κάνει ειδικό σεμινάριο στους υπαλλήλους του Οργανισμού για το πώς να μεθοδεύουν με διάφορες τεχνικές την εκτροπή των ανέργων από τις λίστες της εγγεγραμμένης ανεργίας!
Έχουμε και άλλες φορές ασχοληθεί με τους τρόπους με τους οποίους ο ΟΑΕΔ με διάφορα τεχνάσματα έχει μικρύνει την εγγεγραμμένη ανεργία. Έως το 2004, να θυμίσω, επιτρεπόταν η εγγραφή ανέργου στο Μητρώο ακόμη και αν είχε πραγματοποιήσει 12 ημερομίσθια το μήνα, ενώ τώρα με ένα ημερομίσθιο το μήνα βγαίνεις από τις λίστες, έχεις κάνει ένα μεροκάματο σε 30 μέρες και θεωρείσαι απασχολούμενος εργαζόμενος.
Έως το 2004 όσοι είχαν περιορισμένα εισοδήματα από αγροτικές εκμεταλλεύσεις μπορούσαν να εγγραφούν ως άνεργοι, να μπορέσουν ειδικά να επιδοτηθούν, είτε να ανοίξουν μια μικρή επιχείρηση, να κάνουν ένα συνεταιρισμό οι γυναίκες στις αγροτικές περιοχές. αυτό απαγορεύτηκε επί Νέας Δημοκρατίας.
Επίσης, κάποιος που απολύεται μετά από δύο χρόνια εργασίας και τουλάχιστον 80 ένσημα το χρόνο και ζητάει ένα εκκαθαριστικό για να πάρει το επίδομα ανεργίας, του ζητούν δήλωση ή βεβαίωση ότι δεν έχει αγροτικό εισόδημα. Πράγμα το οποίο είναι παράνομο, διότι κάθε άνθρωπος που έχει απολυθεί, όταν εργαζόταν είχε ήδη πληρώσει εισφορές στο ταμείο ανεργίας γι’ αυτή την βοήθεια, και τώρα που την χρειάζεται, του ζητούν βεβαίωση ότι δεν έχει αγροτικό εισόδημα. Δηλαδή αν αυτός ο άνθρωπος έχει ένα μικρό χωραφάκι δεν μπορεί να πάρει το επίδομα της ανεργίας για το οποίο πλήρωνε όσο εργαζόταν.
Η Κάρτα ανεργίας ανανεώνεται κανονικά κάθε μήνα, αλλά τα τελευταία χρόνια η διοίκηση, με σεμινάρια προς τους υπαλλήλους, έχει επιβάλει σε ομάδες ανέργων να ανανεώνουν κάθε δίμηνο ή κάθε τρίμηνο την κάρτα, με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται προσωρινά από τα μητρώα ανέργων.
Τέλος η τελευταία καταγγελία ως προς την απόκρυψη στοιχείων είναι ότι τα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης του ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα έπαψαν να αναρτούν σε κοινή θέα, ακόμη και στην ιστοσελίδα, τις κενές θέσεις εργασίας. Εδώ και κάποιους μήνες αν πάτε σε ένα γραφείο του ΟΑΕΔ δεν θα δείτε πια αναρτημένες τις θέσεις τις κενές.
Άρα, όπως καταλαβαίνετε, ο άνεργος αποθαρρύνεται από το να περάσει από τα γραφεία του ΟΑΕΔ γιατί πια δεν έχει τι να κάνει στα γραφεία, δεν μπορεί να δει καν ποιες κενές θέσεις υπάρχουν, γιατί ακόμη κι αυτές κρατούνται υπέρ ημετέρων, υπέρ γαλάζιων, υπέρ των δικών μας ευνοουμένων. 
Ο πλήρης σκοταδισμός που υπάρχει για τα πραγματικά στοιχεία και τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας συμπληρώνεται από τραγικές καθυστερήσεις στο περίφημο ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ για την Απασχόληση και για την Επαγγελματική Κατάρτιση που να θυμίσω πριν μερικές εβδομάδες η κα Υπουργός Απασχόλησης το ανακοίνωσε πομπωδώς μετά του κ. Επιτρόπου 2,5 εκατομμύρια € για 500.000 ανέργους. Κοντεύει να υποστηρίξει ότι θα εξαλείψει την ανεργία με αυτό το πρόγραμμα!
Από το 2007 μέχρι σήμερα το Μάιο ελάχιστα έχουν προκηρυχθεί, τίποτα δεν υλοποιείται, ακόμη και το πρόγραμμα «Μία αρχή μία ευκαιρία» το οποίο εξήγγειλε πομπωδώς πριν ένα χρόνο η Κυβέρνηση μόλις προχθές, αρχές Μαϊου ξεκίνησε.
Τα προγράμματα για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες του 2009 του ΟΑΕΔ δεν έχουν ξεκινήσει. Όλα  τα προγράμματα που τις προάλλες εξήγγειλε και ανέφερε η κα Υπουργός δεν έχουν ξεκινήσει. Και υπενθυμίζουμε το πρόγραμμα τρέχει από το 2007 και σήμερα έχουμε Μάιο του 2009 και όλα αυτά εν μέσω οικονομικής κρίσης εγχώριας και παγκόσμιας.
Θέλω να φέρω όμως δύο παραδείγματα του τρόπου με τον οποίον ο ΟΑΕΔ μεταχειρίζεται τους νέους ανέργους και τους νέους γενικώς στα προγράμματά του. Έχουμε τα προγράμματα Επιδότησης των Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών που είναι χρήματα που παίρνουν οι άνεργοι για να ανοίξουν τη δική τους δουλειά. 
Η Κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα, ότι δεν δικαιούνται να επιδοτηθούν για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, τη δική τους δουλειά, όσοι νέοι άνθρωποι δούλεψαν με μπλοκάκι τα τελευταία 10 χρόνια. Υπάρχει, λοιπόν, ένα πογκρόμ στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.
Από τη μία προσλαμβάνουμε ανθρώπους με μπλοκάκια ημετέρους στα ταμεία σωρηδόν και από την άλλη βγάζουμε ένα πρόγραμμα για επιδοτήσεις Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών με βάση το οποίο απαγορεύεται να επιδοτηθεί κάποιος ο οποίος έχει δουλέψει με μπλοκάκι για κάποιο διάστημα την τελευταία 10ετία. Έχουμε τα στοιχεία και είναι στη διάθεσή σας.
Το τρομερό είναι, ότι αυτό αποκλείει κυρίως τους νέους ανθρώπους οι οποίοι, όπως γνωρίζουμε όλοι καλά, πολλές φορές έχουν υποχρεωθεί από επιχειρήσεις να δουλέψουν με μπλοκάκι, αντί να δηλωθούν ως μισθωτοί. Και κάποιοι απ’ αυτούς που θα ήθελαν να κάνουν ένα δικό τους γραφείο, θα ήθελαν να ανοίξουν μια μικρή δουλειά σήμερα τους λέει ο ΟΑΕΔ ότι δεν μπορείτε.
Αυτή είναι μια απαράδεκτη τακτική την οποία και καταγγέλλουμε, αλλά την καταγγέλλουμε ως προς και το αλαλούμ, το άρπα κόλλα της ιστορίας, διότι κάθε χρόνο η Κυβέρνηση αλλάζει τα κριτήρια του συγκεκριμένου προγράμματος.
Να αναφέρω, λοιπόν, ότι το 2008 για το αντίστοιχο πρόγραμμα ο συγκεκριμένος όρος εξαιρούσε όσους είχαν επιχείρηση μόνο κατά το τελευταίο έτος. Ενώ τα δύο αντίστοιχα προγράμματα του έτους 2005 η εξαίρεση αφορούσε τους 5 τελευταίους μήνες.
Κάθε χρόνο, λοιπόν, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ορίζει διαφορετικά τον άνεργο που δικαιούται να επιδοτηθεί αναλόγως προφανώς - με τι άλλο, γιατί δεν υπάρχει άλλη λογική - με τις δικές της πελατειακές ανάγκες ή με φωτογραφικές ανάγκες οι οποίες μεταβάλλονται αντίστοιχα για να εξυπηρετηθούν, ρωτάμε εμείς στο ΠΑΣΟΚ, ποιοι και γιατί; Έχουμε εκλογές είναι η απάντηση και πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ημέτεροι.
Αλλά υπάρχει και άλλη παρανομία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα: Η Κυβέρνηση λέει στους ανέργους να παραιτηθούν από προηγούμενες ενστάσεις τους εναντίον του Οργανισμού για να μπορέσουν να επιδοτηθούν στο νέο πρόγραμμα!
Τους λέει δηλαδή ότι παρότι στο προηγούμενο πρόγραμμα δεν είχατε επιδοτηθεί και κάνατε ένσταση, αν θέλετε να υποβάλετε χαρτιά για να επιδοτηθείτε στο καινούργιο πρέπει να πάρετε πίσω την ένσταση που έχετε κάνει εναντίον του Οργανισμού. Με άλλα λόγια τους εξαναγκάζει να παραιτηθούν από νόμιμο δικαίωμά τους, έτσι ώστε να μπορούν να ελπίζουν ότι μπορεί να επιδοτηθούν κάποτε.
Είναι η προσωποποίηση της ανομίας, της αυθαιρεσίας και της καταπίεσης των ανέργων. Βεβαίως πρέπει να αναφέρουμε, αν και θα αναφερθούν και οι συνάδελφοι ότι μέσα στις παχυλές εξαγγελίες βρίσκονται και τα περίφημα προγράμματα STAGE: εξαγγελίες περί 40.000 θέσεων STAGE για το 2008, και 40.000 θέσεων STAGE για το έτος 2009.
Ο γνωστός τρόπος επανα-προκήρυξης και επανα-πρόσληψης των δικών μας. Υπάρχει ακόμα και δημοσίευμα σήμερα με το ίδιο όνομα σε δύο προγράμματα, στο πρώτο ως νοσηλεύτρια, στο δεύτερο ως εργατοτεχνίτης! Μιλάμε για το ίδια πρόσωπο: υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι, πάρα πολλά μαϊμουδίσματα με τα οποία η Κυβέρνηση ντύνει τα δικά της παιδιά και τα επαναπροσλαμβάνει σε προγράμματα STAGE.
Τέλος δεν έχει τελειωμό η ανομία και η αυθαιρεσία που επικρατεί στις σχολές του ΟΑΕΔ. Έχουμε καταγγείλει πλειστάκις τα φαινόμενα, θέλω όμως τώρα να σταθώ, έχουμε κάνει και επερώτηση στη Βουλή, η οποία έχει συζητηθεί, δυστυχώς δεν πήραμε απαντήσεις, ότι ο κομματισμός και ο αυταρχισμός κυριαρχούν και ότι έχουμε συνεχιζόμενες διώξεις συνδικαλιστών στον ΟΑΕΔ.
Και παρόλα αυτά και παρότι όσοι αντέχουν να πάνε στα δικαστήρια δικαιώνονται, μονιμοποιούνται επιλεκτικά οι εκπαιδευτικοί της περιόδου ’90-’93. Και δεν φτάνει ότι μονιμοποιούνται μέσα από ειδικές αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, αλλά ενώ είναι νέοι υπάλληλοι τοποθετούνται ως διευθυντικά στελέχη σε σχολές, σε ΙΕΚ, στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ, στα ΕΠΑΣ παρότι έχουν μειωμένα προσόντα, έχουν μειωμένη εμπειρία, δεν έχουν διανύσει τη δοκιμαστική υπηρεσία των δυο ετών που επιβάλλει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας.
Άρα κατά παράβαση κάθε νομιμότητας προσλαμβάνουμε με ειδική ρύθμιση τους ημετέρους εκπαιδευτικούς και τους τοποθετούμε σε διευθυντικά πόστα αμέσως μόλις ολοκληρώσουν ένα χρόνο υπηρεσίας.
Τέλος δεν υπάρχει όριο στην οικειοποίηση, την υφαρπαγή και την κατασπατάληση των πόρων των κοινωνικών εταίρων, του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Κατ’ αρχήν επικρατεί η άποψη ότι οι πόροι του λογαριασμού επαγγελματικής κατάρτισης, οι οποίοι είναι πόροι θυμίζω των εργοδοτών και εργαζομένων αποκλειστικά, δεν είναι καθόλου κρατικοί πόροι, είναι πόροι του ΟΑΕΔ, σε τέτοιο βαθμό που θέλω να θυμίσω ότι ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κατά τη διάρκεια συνέντευξης με την Υπουργό Απασχόλησης δήλωσε ανερυθρίαστα και απερίφραστα ότι είναι πόροι του ΟΑΕΔ οι πόροι του ΛΑΕΚ.
Η κα υπουργός δεν ομίλησε, δεν πήρε θέση επί του προκειμένου, προφανώς καλύπτει το Διοικητή της και προφανώς συμφωνεί μ’ αυτή την απόφαση. Δεν είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα: οι ίδιοι οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ που διενεργούν ελέγχους στα κανονικά προγράμματα του ΛΑΕΚ παραμένουν επί 4 μήνες απλήρωτοι. Κι αυτό γιατί προφανώς οι πόροι του λογαριασμού έχουν διοχετευτεί αλλού, στους ημετέρους.
Φτάσαμε στο οριακό σημείο το καταγγέλλουμε εκ νέου γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό, με την απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ της περασμένης εβδομάδας να υπεξαιρεθούν ουσιαστικά οι πόροι του ΛΑΕΚ διότι αρνήθηκαν οι κοινωνικοί εταίροι να δώσουν τη συναίνεσή τους στις 20.000 ρουσφετολογικές προσλήψεις στους ΟΤΑ.
Αυτό θέλει να κάνει με τους πόρους του ΛΑΕΚ η Κυβέρνηση, να χρηματοδοτήσει τις 60.000, άρχισε από τις 20.000 τις πρώτες, ρουσφετολογικές προσλήψεις και προφανώς το μοίρασμα των χιλιάρικων. Γι’ αυτό επιστρατεύει νόμους του 1956 υπεξαιρώντας ουσιαστικά αυτά τα χρήματα από τους κοινωνικούς εταίρους. 
Όλη αυτή η ανομία, η φαυλοκρατία, ο συγκεντρωτισμός, η αδιαφάνεια σημαίνει για τον απλό πολίτη, ότι ο βασικός μηχανισμός εξυπηρέτησης του ανέργου, ο μηχανισμός ο οποίος έχει έργο να συνδέει τις ανάγκες των επιχειρήσεων με τις ανάγκες και τις δυνατότητες των ανέργων, που έχει υποχρέωση να δημοσιοποιεί τα στοιχεία προσλήψεων και απολύσεων είναι ένας οργανισμός φαύλος, συγκεντρωτικός και γι’ αυτό αποκλειστική πολιτική ευθύνη φέρει η Υπουργός Απασχόλησης και συνολικά η Κυβέρνηση.
Δεν φτάνει ότι με ειδικές ρυθμίσεις η Διοίκηση παίρνει αναδρομικά τα οποία δεν δικαιούται και δεν ελάμβανε επί ΠΑΣΟΚ ούτε το ότι ο ΟΑΕΔ έχει καταντήσει να είναι χορηγός τηλεοπτικών σήριαλ και τηλεπαιχνιδιών ιδιωτικών καναλιών εν μέσω κρίσης.
Και όπως καταλαβαίνετε όταν είσαι χορηγός διαφόρων παιχνιδιών, τυγχάνεις και ευνοϊκής μεταχειρίσεως από τα Μέσα. Σε μια περίοδο όπου χιλιάδες συνάνθρωποί μας δοκιμάζονται, όπου υπάρχει απαίτηση να υπάρχει αξιοκρατία, διαφάνεια, σοβαρές πολιτικές, σχέδιο για την απασχόληση και κυρίως να υπάρχει η διαφάνεια ως προς την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας εμείς βρισκόμαστε υπό το μηδέν. 
Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει αυτές τις ρουσφετολογικές πολιτικές αν και πιστεύουμε ότι δεν θα το πράξει. Με το γεγονός ότι η κα Πετραλιά δεν απέπεμψε ως όφειλε το Διοικητή του ΟΑΕΔ σημαίνει, ότι συμφωνεί, καλύπτει όλη αυτή την πολιτική, η οποία προσβάλλει τον κοινό νου και κυρίως προσβάλλει τους ανέργους. Ευχαριστώ.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Χάιδο.

ΧΡ. ΧΑΙΔΟΣ: Καλησπέρα. Όπως επεσήμανε και η κυρία Χριστοφιλοπούλου, ο ΟΑΕΔ αποτελεί το κραυγαλέο παράδειγμα αδιαφάνειας, ρουσφετολογίας, κακοδιαχείρισης και συναλλαγής, που διέπουν τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική.
Και βέβαια τα STAGE είναι ο χαρακτηριστικότερος τομέας αυτής της λογικής και της λειτουργίας. Εκεί εκμεταλλεύονται ανάλγητα και άγρια το δικαίωμα των νέων ανέργων, αλλά και γενικότερα των ανέργων, για στήριξη και για απασχόληση.
Επισημαίνω χαρακτηριστικά ότι δεν προκηρύσσονται τα προγράμματα, δεν δημοσιοποιούνται οι θέσεις, δεν ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι και δεν ξέρει κανένας με ποιο τρόπο γίνεται η επιλογή.
Θα σας αναφέρω, χαρακτηριστική περίπτωση όπου καταρτιζόμενος με το «διοριστήριο» στο χέρι προσέρχεται σε δημόσια υπηρεσία της Περιφέρειας και απευθυνόμενος στον Προϊστάμενο δηλώνει ότι ήρθε για να αναλάβει εργασία Αυτή η επιλογή, αυτό το «διοριστήριο», ήρθε στο σπίτι του, χωρίς να γνωρίζει τίποτα ο τοπικός ΟΑΕΔ, χωρίς να υπάρχει προκήρυξη, χωρίς να υπάρχουν κριτήρια.
Παλαιότερα δεν γινόταν με αυτόν τον τρόπο η επιλογή, το δηλώνω κατηγορηματικά και μετά λόγου γνώσης. Αναρτιόνταν η προκήρυξη στον πίνακα του τοπικού ΟΑΕΔ, υπήρχαν κάποια κριτήρια και υπήρχε μία τριμελής επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου, εκπρόσωπο των παραγωγικών φορέων ή της Υπηρεσίας όπου, επρόκειτο να καταρτιστεί ο άνεργος, και εκπρόσωπο του ΟΑΕΔ και με αυτόν τον τρόπο γινόταν η επιλογή.
Αυτή η εξέλιξη, κανένας να μην γνωρίζει τίποτα και πώς, ολόκληρες Υπηρεσίες να δουλεύουν με αυτό τον τρόπο, με καταρτιζόμενους δηλαδή, να μη δίνουν στοιχεία, παρότι επανειλημμένα τα ζητήσαμε από τη Βουλή, και για όλη την Ελλάδα αλλά και για κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά, είναι μια απαράδεκτη κατάσταση.
Είναι απαράδεκτη, επίσης η λογική με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους άνεργους, τους οποίους τακτοποιεί στα STAGE, και θα τους υπόσχεται ότι θα τους μονιμοποιήσει στο μέλλον. Υπάρχει μια εκτίμηση ότι ξεπερνούν συνολικά τους 150.000 αυτοί οι οποίοι εντάχθηκαν στα STAGE και σε πάρα πολλές περιπτώσεις -όπως ανέφερε προηγουμένως η συνάδελφος κυρία Χριστοφιλοπούλου- γίνονται επανειλημμένες ανανεώσεις.
Ίδια, πιθανώς και χειρότερη είναι η κατάσταση στην επιδότηση των νέων επιστημόνων και των νέων επαγγελματιών. Επικρατεί αδιαφάνεια και συναλλαγή. Οι τοπικές υπηρεσίες περιορίζονται απλώς στην έκφραση μίας γνώμης. Κεντρικά κάποιος υπάλληλος του ΟΑΕΔ, θεωρητικά μία επιτροπή, χωρίς να γνωρίζει την επιχείρηση, χωρίς να ξέρει τα χαρακτηριστικά της, μπορεί να αποφασίσει αν θα επιχορηγηθεί ή όχι, ανεξαρτήτως από την πρόταση του τοπικού ΟΑΕΔ.
Βέβαια εδώ, υπάρχει και ένα πρόβλημα το οποίο δείχνει και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι άνεργοι επιστήμονες. Γιατί αυτοί οι επιστήμονες που έκαναν έναρξη το 2008 εξαιρούνται από τα προγράμματα, δεν περιλαμβάνονται ούτε στο προηγούμενο πρόγραμμα, ούτε στο επόμενο το οποίο θα αρχίσει να τρέχει από το 2009. Και σε επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, για να αρθεί αυτή η αδικία, η απάντηση ήταν αδιαφορία.
Υπάρχουν ευθύνες για όλα αυτά. Υπάρχουν ευθύνες γιατί η σημερινή κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΑΕΔ μετέτρεψαν τον Οργανισμό, από Οργανισμό Αποκατάστασης Εργατικού Δυναμικού, από το αρκτικόλεξο, σε Οργανισμό Αποκατάστασης Ένθερμων Δεξιών.
Εμείς τα καταγγέλλουμε όλα αυτά. Έχουμε θέση για τον ΟΑΕΔ, η οποία στηρίζεται στην αποκέντρωση, στην περιφερειακή συγκρότηση, στη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στη διοίκησή του, στα προγράμματα κατάρτισης, τα σημερινά STAGE στον ιδιωτικό τομέα, και γενικότερα στη διαφάνεια στη λειτουργία του. Για το σημερινό κατάντημα όμως υπάρχουν ευθύνες και θα αναζητηθούν. Ευχαριστώ.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Τιμοσίδη.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Μία αναφορά μόνο και από μένα. Παρά τις διακηρύξεις του Πρωθυπουργού και της αρμόδιας Υπουργού Απασχόλησης, πρόσφατα μάλιστα ανακοινώνοντας με πολύ πομπώδη τρόπο 2,5 δις € για την απασχόληση, αυτό που είναι πραγματικότητα είναι αυτό που βιώνουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες άνεργοι. Και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αβεβαιότητα για το αύριο, για το μέλλον τους. Το παρόν τους έτσι κι αλλιώς είναι δυσοίωνο, το βιώνουν καθημερινά οι ίδιοι, και οι οικογένειές τους.
Η κυβέρνηση και η κυρία Υπουργός, με αλχημείες προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Να κερδίσουν χρόνο όπως έκαναν χθες και στη συζήτηση της Βουλής για το ξεκαθάρισμα υποθέσεων που πραγματικά απασχολούν την κοινή γνώμη. Όμως ο χρόνος τους είναι λίγος.
Και είναι λίγος γιατί τους έχουν πάρει είδηση οι Έλληνες εργαζόμενοι, κυρίως όμως οι άνεργοι, οι νέες και νέοι, οι επιστήμονες και οι  εργαζόμενοι, έχουν κατανοήσει ότι δεν υπάρχει προοπτική με αυτή την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει μέλλον, δεν υπάρχει δυνατότητα να ανακάμψει η χώρα ώστε να δουν με αισιοδοξία μπροστά τους. Και την απάντηση θα την πάρουν σύντομα από τον ελληνικό λαό.
Όμως αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι παρά τα νομοθετήματα τα οποία έχουν έρθει στη Βουλή και που εξάγγειλαν ότι θα δώσουν απαντήσεις και λύσεις, είδαμε για άλλη  μια φορά αναντιστοιχία λόγων και έργων. Είχαμε πρόσφατα την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που αφορούσε το ΣΕΠΕ, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, δηλαδή αυτών που θα έπρεπε να ελέγχουν την καθημερινή εφαρμογή των νόμων στην πράξη, για τους εργαζόμενους και για τις εργαζόμενες -είδαμε και εκεί μία ανακολουθία σε όσα λέχθηκαν.
Παρέμεινε το ίδιο προσωπικό, τα ίδια αδιέξοδα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος επιχειρήσεων και εργαζομένων, σε σχέση με τη μαύρη εργασία και την ανασφάλιστη εργασία.
Θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που έχει συμβεί στο Νομό της Καβάλας. Για το επίδομα θέρμανσης βρέθηκαν να το παίρνουν 11.600 περίπου άνεργοι συμπολίτες οι οποίοι ήταν δικαιούχοι. Το Υποκατάστημα ΙΚΑ της Καβάλας αναφέρει –και αυτά είναι επίσημα στοιχεία- ότι οι εργαζόμενοι οι οποίοι πράγματι εργάστηκαν στο προηγούμενο χρονικό διάστημα είναι περίπου 9.500. Έτσι λοιπόν με τόσο επίσημο τρόπο βλέπουμε ότι υπάρχει αυτή η διάσταση.
Κάτι παρόμοιο, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει για όλα τα ζητήματα που διαχειρίζεται το Υπουργείο Απασχόλησης. Και η κα υπουργός είναι εκτεθειμένη. Το ίδιο και ο Διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ενός οργανισμού που από αποκούμπι και προσφυγή του άνεργου και της άνεργης Ελληνίδας, έχει γίνει κέντρο ρουσφετιού. Και αυτό που γνωρίζουν όλοι οι άνεργοι συμπολίτες μας είναι ότι για να μπορέσεις να βρεις έστω και μία πεντάμηνη-εξάμηνη απασχόληση πρέπει να έχεις «μπάρμπα στην Κορώνη». Κάτι που δεν πάει άλλο.
Και γι’ αυτό εμείς λέμε ότι όσο πιο γρήγορα αυτή τη κυβέρνηση αντιληφθεί ότι κάνει κακό στη χώρα, τόσο καλό θα κάνει και στους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Σας ευχαριστώ.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Υπάρχουν ερωτήσεις;
Ευχαριστούμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved