nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο Γ. Βλάχος για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων 26/5/09

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Υφυπουργός
Ανακοίνωση Τύπου, 26 Μαίου 2009

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος συναντήθηκε σήμερα, 26 Μαΐου 2009,  με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, στο Υπουργείο Ανάπτυξης στη πλατεία Κάνιγγος. Με το πέρας της συνάντησης ο κ. Βλάχος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος:
«Είχαμε, σήμερα, εκ νέου συνάντηση με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, έπειτα κι από όσα είχε σημειώσει  η Ομοσπονδία τον προηγούμενο Μάρτιο για την κίνηση των τιμών στα δίδακτρα των Ινστιτούτων Ξένων Γλωσσών. Η εικόνα που εμείς έχουμε δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που παρουσίασε τότε η ΟΙΕΛΕ. Εμείς καταγράψαμε μηδενικές αυξήσεις σε πολλά φροντιστήρια σε όλη την Ελλάδα και όπου υπήρχαν ανατιμήσεις αυτές δεν υπερέβαιναν το 5%. Είπα, όμως, στον Πρόεδρο και στα μέλη της ΟΙΕΛΕ,  αν έχουν κάποια στοιχεία στη διάθεσή τους, θα είναι πολύ χρήσιμο, να μας τα δώσουν, πολύ συγκεκριμένα,  για να κάνουμε και εμείς τις όποιες παρεμβάσεις, αφού, όπως επανειλημμένα έχω πει, δεν μπορεί κανείς να αποφασίζει μόνος του σε αυτόν τον τόπο. Θα πρέπει να σέβεται την ελληνική κοινωνία, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα της οικονομικής κατάστασης των πολιτών, ιδιαίτερα αυτή την στιγμή.

Δεύτερο θέμα που συζητήσαμε ήταν η αύξηση στα δίδακτρα των ενδιάμεσων τάξεων των ιδιωτικών σχολείων. Όπως γνωρίζετε πριν από καιρό ανακοινώθηκαν τα δίδακτρα για τις πρώτες τάξεις των ιδιωτικών σχολείων, που αυτά διαμορφώνονται ελεύθερα με βάση το νόμο. Τα δίδακτρα των ενδιάμεσων τάξεων διαμορφώνονται με βάση έναν συντελεστή που λαμβάνει υπόψη του κάποιες παραμέτρους. Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα δώσουμε το ποσοστό αυτής της αύξησης σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουμε.

Ο σχολιασμός των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών για τις τελικές αυξήσεις, προφανώς δεν στηρίζεται στο νόμο. Είναι περισσότερο ευχή πάρα νόμιμη διαδικασία. Μέχρι τέλους της εβδομάδας θα έχουμε και τις τιμές των διδάκτρων των ενδιάμεσων τάξεων, που είναι και οι περισσότερες, ούτως ώστε οι γονείς πέρα από τα δίδακτρα των πρώτων τάξεων,  να γνωρίζουν για την επόμενη σχολική χρονιά και τα δίδακτρα των ενδιάμεσων τάξεων για να κάνουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.»

Ερωτήσεις Δημοσιογράφων:
1) Είχατε αφήσει να εννοηθεί πριν δύο μήνες ότι θα υπάρξει επιβολή ενός τύπου πλαφόν ή ενός μαθηματικού τύπου και για τα δίδακτρα των κέντρων ξένων γλωσσών, υπάρχει τέτοιο θέμα;

«Όταν η πρώτη καταγγελία, που έγινε από την ΟΙΕΛΕ, μιλούσε για ποσοστά αυξήσεων της τάξεως του 20, 25 και 30%, ασφαλώς και πέρασε από την σκέψη μας η αναζήτηση διαδικασίας εφαρμογής πλαφόν. Όμως τέτοια ποσοστά, όπως είπα και στον ΟΙΕΛΕ , δεν είχαμε. Κι εγώ μίλησα με στοιχεία, γιατί μέσα σε αυτό το δίμηνο οι υπηρεσίες μας κινήθηκαν ταχύτατα και αποτελεσματικά, αλλά δεν βρήκαν τέτοιου είδους ποσοστά. Όλες οι μεγάλες αλυσίδες, βρήκαμε, ότι έχουν σταθερές τιμές στα δίδακτρα, κι ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος αυτή την ώρα να ασχοληθούμε με πλαφόν στις τιμές. Είναι ένα θέμα το οποίο παραμένει ανοιχτό, αν τα πράγματα κάποια στιγμή δυσκολέψουν, να το επανεξετάσουμε, αλλά αυτήν την ώρα τα στοιχεία τα οποία έχουμε δεν μας οδηγούν σε μια τέτοια απόφαση.»

2) Υπάρχει σκεπτικό αλλαγής για να ελέγχονται  και των πρώτων τάξεων τα δίδακτρα;
«Οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τον νόμο που αφήνει ελεύθερα τα δίδακτρα της πρώτης τάξης. Εκεί πραγματικά είπα, ότι, αν ο ΟΙΕΛΕ έχει μια τεκμηριωμένη άποψη, η πόρτα μας είναι ανοιχτή να συζητήσουμε συγκεκριμένα πράγματα και με συγκεκριμένο θέμα. Όμως, αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει τελευταία στιγμή. Όχι κάθε φορά όταν ανακοινώνονται τα δίδακτρα, να ανακινείται το θέμα. Διαφορετικά για μας είναι απλά μια ευχή και τίποτα περισσότερο.»

3) Εσάς δηλαδή τα δεδομένα που έχετε δεν σας οδηγούν σε έναν τέτοιο προβληματισμό;
«Είναι αλήθεια ότι φέτος η πολιτική κάποιων εκπαιδευτηρίων, κάποιων ιδιωτικών σχολείων μας προβλημάτισε. Προσπαθήσαμε μέσω του συνδέσμου τους να στείλουμε ένα διαφορετικό μήνυμα και βεβαίως είναι κάτι το οποίο είναι σε εξέλιξη. Εμείς δεν σταματούμε εδώ, γιατί για, παράδειγμα, και τα κέντρα ξένων γλωσσών μας δώσανε τιμές για το επόμενο σχολικό έτος. Εκεί όλες οι αλυσίδες μιλούν για σταθερά δίδακτρα, καμία αύξηση και αυτοί που θα προτείνουν στα μέλη τους κάποια αύξηση είναι διατεθειμένοι να την επανεξετάσουν. Είναι πρόταση και όχι εφαρμογή ποσοστού. Καταλαβαίνουν ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι εδώ, ελέγχει τους πάντες. Κανείς δεν είναι ανεξέλεγκτος, κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει εν αγνοία της κοινωνίας. Αυτή είναι η δική μας επιτυχία και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε»

4) Η ΟΙΕΛΕ έκανε λόγο για  αυξήσεις που σας έχουν έρθει  από 5% μέχρι το 8%.
«Ήρθαν όντως μέχρι 5% υπό μορφή προτάσεων, προτεινόμενο ποσοστό, αλλά απόι το προτεινόμενο ποσοστό μέχρι αυτό που θα υλοποιηθεί υπάρχει διαφορά. Το εξήγησα στην ΟΙΕΛΕ. Λέμε ξεκάθαρα όλη την αλήθεια. Θέλουμε να ενημερώσουμε τους γονείς ακριβώς ποια είναι η κατάσταση χωρίς να δημιουργούμε καμιά κινδυνολογία καμιά υπερβολή. Το προτεινόμενο ποσοστό δεν σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί.

5) Μπορείτε να το αποδείξετε;
Είπαμε ότι μέσα από τους συνεχείς ελέγχους προσπαθούμε να θέσουμε όρους και ο καθένας που θα ζητήσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό, δεν μπορεί να πει, αφού ο νόμος το επιτρέπει εμείς θα προχωρήσουμε σε αυτή την ανατίμηση. Γνωρίζετε ότι σε όλα τα θέματα που χειρίζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης εμείς ζητούμε τεκμηρίωση αυτών των ανατιμήσεων. Οι καιροί είναι δύσκολοι, δεν θα αφήσουμε τίποτα να περάσει χωρίς έλεγχο, χωρίς συζήτηση. Στο τέλος – τέλος για μας η κοινωνική ευθύνη της οποιασδήποτε επιλογής και απόφασης είναι πολύ σημαντική ιδιαίτερα στις μέρες μας.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved