nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
ΥΠΑΝ: Ενημέρωση για το θέμα της αναδιάταξης του ερευνητικού ιστού της χώρας 18/6/09

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ανακοίνωση Τύπου, Αθήνα, 18 Ιουνίου 2009

   

Ενημέρωση για το θέμα της Αναδιάταξης του Ερευνητικού Ιστού της χώρας

Στις 16 Ιουνίου 2009 συνεδρίασε στην Αθήνα η Σύνοδος των Διευθυντών Ερευνητικών Φορέων, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Καθηγητή κ. Φίλιππου Γ. Τσαλίδη.

Στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την «Αναδιάταξη του Ερευνητικού Ιστού της χώρας» τοποθετήθηκαν αρχικά επί του θέματος οι Διευθυντές των Ερευνητικών Κέντρων, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία χαρακτήρισαν ως θετική την απόφαση, ορισμένοι μάλιστα μίλησαν για «γενναία απόφαση» ή για «νοικοκύρεμα του χώρου».

Στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας Ε &Τ είπε ότι η απόφαση για την αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία. Η αναδιάταξη σε θεματοκεντρικά εθνικά ερευνητικά κέντρα θα οδηγήσει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, στην προώθηση της κοινωνίας και της οικονομίας της γνώσης και της αριστείας στην επιστημονική έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και στην καινοτομία. Επισήμανε δε ότι κατά την υλοποίηση της απόφασης μπορούν να γίνουν βελτιωτικές διορθώσεις, χωρίς όμως να θιγεί ο πυρήνας της απόφασης.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Ε &Τ απέκρουσε τους ισχυρισμούς εκείνων που μίλησαν για αιφνιδιασμό, υπενθυμίζοντας στο σώμα ότι προηγήθηκε μια διαβούλευση, η οποία ξεκίνησε εδώ και 4 χρόνια και υπάρχουν σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας. Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν υπόψη από την κυβέρνηση, όπως επίσης ελήφθησαν υπόψη και οι απαντήσεις των Διευθυντών των Ερευνητικών Κέντρων σε σχετικό ερωτηματολόγιο (το καλοκαίρι του 2006) με θέμα την αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού (όλα τα Ερευνητικά Κέντρα συμφωνούσαν για τα κριτήρια συγχώνευσης, δηλαδή τη συγγένεια του γνωστικού αντικειμένου και τη γεωγραφική απόσταση).

Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Ε &Τ τόνισε ότι η αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού αποσκοπεί στην καλύτερη αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, στην αποφυγή αλληλεπικαλύψεων και στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και του ερευνητικού και τεχνολογικού εξοπλισμού. Τα στοιχεία αυτά συνδυαζόμενα με τον εξορθολογισμό των δαπανών και την αύξηση της χρηματοδότησης, ακολουθώντας θεσμούς αξιοκρατικής επιχειρησιακής αξιολόγησης και στρατηγικού σχεδιασμού, θα αναδείξουν το εθνικό ερευνητικό σύστημα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Ε & Τ διαβεβαίωσε τους Διευθυντές ότι δεν πρόκειται να θιγεί κανένα από τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα.

 

Σημείωση: Ακολουθεί η Απόφαση της Συνόδου των Διευθυντών των Ερευνητικών Κέντρων της 16ης Ιουνίου 2009)
Ανακοίνωση της Συνόδου των Διευθυντών των ΕΚ
16/6/2009

H πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προχωρεί στη γνωστική και χωροταξική αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού της χώρας, με στόχο τον περιορισμό του εκτεταμένου φαινομένου του κατακερματισμού των Κέντρων/Ινστιτούτων και των πολλαπλών επικαλύψεων.

Πάγια θέση της Συνόδου των Διευθυντών των ΕΚ είναι ότι το βασικό πρόβλημα στην ΕΤΑ και Καινοτομία της χώρας είναι η υποχρηματοδότηση της σε συνδυασμό με την υπολειτουργία θεσμών αξιοκρατικής επιχειρησιακής αξιολόγησης και στρατηγικού σχεδιασμού της. Η Σύνοδος θεωρεί ότι κάθε νέος πολιτικός σχεδιασμός που προσπαθεί να εξυγιάνει και αναπτύξει τον Εθνικό Χώρο Έρευνας θα έπρεπε να θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την επίλυση των παραπάνω.

Η Σύνοδος θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού που αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση προσφέρει ένα ικανοποιητικό νέο πλαίσιο οργάνωσης του Εθνικού Χώρου Έρευνας και εξυπηρετεί τον επαναπροσδιορισμό των ερευνητικών προτεραιοτήτων της χώρας, τις οικονομίες κλίμακας σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, και τον εκσυγχρονισμό των πολιτικών και επενδύσεων στον νευραλγικό τομέα της επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας.

Η Σύνοδος των Διευθυντών των ΕΚ πιστεύει ότι είναι απαραίτητο η αναδιάρθρωση να γίνει με όρους τολμηρής αναπτυξιακής πολιτικής και όχι συρρίκνωσης του επιστημονικού δυναμικού, και να συνδυασθεί με την υλοποίηση ανανεωμένων επιχειρησιακών σχεδιασμών ανάπτυξης των νέων Κέντρων, που να εξειδικεύουν, κατά περίπτωση, νέους χωροταξικούς σχεδιασμούς, λύσεις ποιοτικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, ανανεωμένα νομικά πλαίσια λειτουργίας και σημαντικές στοχευμένες επενδύσεις σε κτίρια, νέες ερευνητικές θέσεις και υποδομές. Η αξιολόγηση των παραπάνω σχεδιασμών από τομεακές διεθνείς επιτροπές κύρους και η υποστήριξή τους από την πολιτική ηγεσία θα παρείχε εγγυήσεις για την αποτελεσματικότητα τους στην ανάπτυξη της εθνικής επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας.

Επίσης, αποφασίσθηκε οι Διευθυντές και τα Κέντρα που επιθυμούν, να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τη βελτίωση της σχεδιαζόμενης αναδιάρθρωσης του ερευνητικού ιστού μέχρι τις 26/6/2009.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved