nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Η Α. Διαμαντοπούλου για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών 6/7/09

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Ανακοίνωση Τύπου, Αθήνα, 6 Ιουλίου 2009

 

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σχετικά με την λειτουργία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πάγωμα -  Εκπτώσεις - Προσφορές». Με αυτή την «αγοραία» προσέγγιση αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το μείζον της λειτουργίας των ΚΕΣ.

Επί μία εβδομάδα υπάρχουν διαρροές στον Τύπο για τα σημεία σχεδίου Υπουργικής Απόφασης με την οποία καθορίζονται νέοι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των Κ.Ε.Σ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η απόφαση αυτή (για την οποία ως τώρα το Υπουργείο δεν δίνει επίσημη ενημέρωση) καθορίζει σκανδαλωδώς επιεικέστερους όρους έναντι της προηγούμενης ΥΑ του Οκτωβρίου 2008 (της ίδιας κυβέρνησης) και ουσιαστικά αντιμετωπίζει αυτή την βαθμίδα της άτυπης μεταλυκειακής εκπαίδευσης ως επιχειρηματική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, στα προσχέδια που διαρρέουν επί μία εβδομάδα, αναφέρεται ότι ο ελάχιστος χώρος στέγασης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων περιορίζεται στα 300 τμ. Απαλείφονται όλες οι υποχρεώσεις για βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και χώρο πολυμέσων, ενώ μειώνονται οι απαιτήσεις στα τυπικά προσόντα των διδασκόντων, δίνοντας τη δυνατότητα να λειτουργούν «Κολλέγια», τα οποία συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού, και να έχουν μόνο 3% διδάσκοντες με διδακτορικό δίπλωμα.

Η ελαχιστοποίηση των προϋποθέσεων και η ανυπαρξία των ελέγχων αποδεικνύει ότι οι υπουργοί αλλάζουν, αλλά η κυβέρνηση παραμένει σταθερά δέσμια της αντίληψής της για εμπορευματοποίηση των σπουδών. Ράβε, ξήλωνε…

Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει επίσημα για το σχέδιο Υ.Α. και να αποσύρει  κάθε χαριστική και σκανδαλώδη διάταξη για τα Κ.Ε.Σ.
Ταυτόχρονα, και επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο και επιβάλλεται όραμα, γνώση, σχέδιο και πολιτική βούληση για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, επισυνάπτω την ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα, η οποία δημοσιοποιήθηκε μετά την απόφαση του ΔΕΚ στις 23.10.2008.

 

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

1.  Η απόφαση του Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) της 23ης  Νοεμβρίου 2008 με θέμα «Παράβαση κράτους μέλους - Οδηγία 89/48/ΕΟΚ - Εργαζόμενοι - Αναγνώριση Διπλωμάτων» υπονομεύει και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης όσον αναφορά την ποιότητα και το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης αλλά και στην αγορά εργασίας. Με την απόφαση στενεύουν τα περιθώρια των κρατών /μελών να θέτουν κριτήρια ποιότητας στην εκπαίδευση και δημιουργεί κίνδυνους ισοπέδωσης μεταξύ χωρών με τεράστιες διαφορές στα εκπαιδευτικά τους συστήματα
Η συγκεκριμένη απόφαση φέρνει επίσης  στην επιφάνεια αδυναμίες του συστήματος αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων της χώρας και αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος.
Γι’ αυτό απαιτείται άμεση πολιτική δράση με στόχο και σχέδιο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

2. Το ΠΑΣΟΚ σέβεται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. αλλά διεκδικεί παράλληλα την αποτελεσματική συμμετοχή μας σε αυτή. Είμαστε ενεργοί συνδιαμορφωτές της Ευρωπαϊκής Πολιτικής και όχι παθητικοί παρατηρητές.
Όσο επικίνδυνος είναι ο λαϊκισμός της άγνοιας και της άρνησης τόσο επικίνδυνη είναι και η παθητική και αμαχητί αποδοχή επιλογών που δημιουργούν πρόβλημα στη χώρα.

3.  Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επί μια πενταετία λειτουργεί με το δογματισμό της ελεύθερης αγοράς και σε θέματα παιδείας υποβαθμίζοντας τη δημόσια παιδεία με υποχρηματοδότηση, κακές θεσμικές επιλογές και απουσία.
Υπενθυμίζουμε την αποσπασματική κατάργηση της βάσης του 10 που έθεσε εκτός ανώτατης εκπαίδευσης 40.000 παιδιά, επέτεινε την περιθωριοποίηση των περιφερειακών ΑΕΙ και συνέβαλε στην υπολειτουργία τους.. Υπενθυμίζουμε επίσης, τη μείωση των μαθητών της τεχνικής εκπαίδευσης κατά 30% αλλά και την ώθηση των μικρών παιδιών στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία το Σεπτέμβρη του 2008.
Τέλος υπενθυμίζουμε τον ελλιπή και αυτοαναιρούμενο νόμο για τα «κολλέγια» καθώς και την συνειδητή απουσία από τις ευρωπαϊκές διεργασίες.

4. Το ΠΑΣΟΚ σ΄ αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο θεωρεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία έφοδο προς στο μέλλον! Αυτό σημαίνει ισχυρή δημόσια παιδεία με ισχυρά, ποιοτικά πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα που ιεραρχούνται ψηλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν φοβούνται τον ανταγωνισμό.

Γι΄ αυτό και δεσμεύεται για:

Νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το αυτόνομο και αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, χωροταξικός ανασχεδιασμός της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης και χρηματοδότηση της Παιδείας με 5%  ΑΕΠ συν 2% για την έρευνα. Στόχος είναι η αριστεία σε επιστημονικό και ακαδημαϊκό επίπεδο και η καλύτερη δυνατή προετοιμασία της νέας γενιάς και η σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Όσον αφορά στις άμεσες πρωτοβουλίες και πολιτική δράση για  προϋποθέσεις και έλεγχο στη λειτουργία των ΚΕΣ, καταθέτουμε προτάσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ό στόχος είναι η ελληνική κυβέρνηση να έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει την παρεχόμενη ποιότητα εκπαίδευσης στο έδαφός της και να ελέγξει όσες δομές δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτήν:

Συγκεκριμένα σε εθνικό επίπεδο:

Α) Άμεση αντιμετώπιση του θέματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων δεκάδων σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ στη βάση προτάσεων που έχουμε ήδη καταθέσει στη Βουλή. Δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό να αναγνωριστούν επαγγελματικά δικαιώματα αποκτώμενα σε άλλες χώρες και ταυτόχρονα να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες απόφοιτοι ελληνικών ΑΕΙ χωρίς.
Β)  Νέα, και επαρκής Νομοθετική ρύθμιση και οργάνωση του χώρου της άτυπης μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην οποία υπάγονται τα  περίπου 5000 Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, μόλις 35 περίπου εκ των οποίων συνεργάζονται με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού.

Γ)  Δημιουργία Δημόσιας Ανεξάρτητης Αρχής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της άτυπης μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η Αρχή αυτή θα έχει την ευθύνη της εισήγησης για τη λειτουργία ή το κλείσιμο των ΚΕΣ.

Δ) Άμεση οργάνωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας αλλά και των επαγγελματικών ενώσεων ώστε να εξαντληθούν οι δυνατότητες που παρέχονται από την Οδηγία και την απόφαση του ΔΕΚ και που αφορούν:

• «Αντισταθμιστικά Μέτρα», δηλαδή όρους και προϋποθέσεις για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων:
• Αντιστοίχηση του περιεχομένου σπουδών,  του επιπέδου των διδασκόντων, της αναλογίας διδασκόντων / διδασκομένων, των υποδομών, κ.ο.κ.

Ε) Έλεγχος και απαγόρευση της παραπλανητικής διαφήμισης για υπηρεσίες που παρέχονται από δήθεν πανεπιστημιακά ιδρύματα και που στοχεύουν στην ομηρία μαθητών και γονέων.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΔΕΚ φέραμε το θέμα στη Βουλή ενώ υπήρξε άμεση κινητοποίηση και μετάβαση στις Βρυξέλλες όπου συζητήσαμε για την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, σε  ευρωπαϊκό επίπεδο:

Α) Ως ΠΑΣΟΚ έχουμε ήδη θέσει στα κοινοτικά όργανα την ανάγκη άμεσης αξιολόγησης της εφαρμογής της οδηγίας 2005/36 στο πεδίο των επιπτώσεων της εφαρμογής της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων στα εθνικά  εκπαιδευτικά συστήματα.
Από αυτή την αξιολόγηση θα προκύψει σαφής ένδειξη για το αν παραβιάζονται τα άρθρα 149 και 150 της Συνθήκης σύμφωνα με τα οποία η παιδεία είναι εθνική αρμοδιότητα.

Β) Προτείναμε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για συνεργασία των ευρωπαϊκών αρχών πιστοποίησης και αξιολόγησης στην ουσιαστική εφαρμογή  των αρχών της ποιότητας της εκπαίδευσης σε κάθε χώρα, ώστε να μην μετατρέπονται οι εκπαιδευτικές δομές σε ανεξέλεγκτες, κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχειρήσεις.

Γ) Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να θέσει το θέμα στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας και να ζητήσει παράλληλα την οργάνωση ενός Jumbo Συμβουλίου και τη συνεργασία των Συμβουλίων Υπουργών Παιδείας, Απασχόλησης και Εσωτερικής Αγοράς.

Δ) Είναι σημαντικό για την προώθηση του θέματος να κινητοποιηθούν όλες οι ενώσεις πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων καθώς και οι επαγγελματικές ενώσεις και τα επιμελητήρια ώστε να συζητηθεί το θέμα στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς εταίρους.

Το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΔΕΚ παραβρέθηκε και έθεσε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Έφερε άμεσα δε το θέμα στη Βουλή ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει θέση και πρωτοβουλίες.

Η αδράνεια και η σιωπή του Υπουργείου Παιδείας όπως και οι απαράδεκτες και αδιέξοδες, νομοθετικές του πρωτοβουλίες καθιστούν τεράστιες τις ευθύνες του και επιβεβαιώνουν αυτό που είπαμε και στη Βουλή.

Η κυβέρνηση παίρνει  επάξια τον τίτλο της ΚΕΣ:

«Κυβέρνηση Εμπορευματοποίησης Σπουδών»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved