nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ε. Χριστοφιλοπούλου: Ρουσφέτια με τα χρήματα του ΛΑΕΚ από το "γαλάζιο" μαγαζάκι του ΟΑΕΔ 20/7/09

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Ανακοίνωση Τύπου, 20 ιουλίου 2009

 

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με την επιχορήγηση από τον ΟΑΕΔ νέων θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η εκλογική προετοιμασία της κυβέρνησης περιλαμβάνει και νέες καλοκαιρινές «προσφορές» ευκαιριακών προσλήψεων στο Δημόσιο σε ημετέρους ψηφοφόρους και τα παιδιά τους.

Δεκάδες χιλιάδες νέες ρουσφετολογικές προσλήψεις στο Δημόσιο με εργαλείο το γαλάζιο μαγαζάκι του ΟΑΕΔ προωθούνται με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, επιστρατεύοντας νέα προγράμματα μέχρι τελικής εκποίησης κάθε πόρου για την εξυπηρέτηση ημετέρων με πρόσχημα την κρίση.

Προφανώς οι καλοκαιρινές «προσφορές» φτάνουν στο ξεπούλημα. Με μια διάταξη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τα σκάφη αναψυχής, συγκεκριμένα στο άρθρο 15, θεσμοθετείται ένα νέο όργιο ρουσφετιού και ευνοιοκρατίας με εργαλείο τον ΟΑΕΔ, όπως προφανώς έχει γίνει και μέχρι τώρα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αφού επί 5 χρόνια μετέτρεψε το πρόγραμμα “STAGE” σε 18μηνα επαναλαμβανόμενα σύμφωνα ομηρίας χιλιάδων νέων ανθρώπων μέσω πολιτικών γραφείων, χωρίς καμιά αντικειμενικότητα και καμία διαφάνεια, αφού διόρισε εργασιακούς συμβούλους και μονιμοποίησε όλους τους συγγενείς, τα ανίψια, τους ημετέρους, τους συνδικαλιστές, τα παιδιά τους, τακτοποίησε και παλιά πελατειακά γραμμάτια της περιόδου ’90-’93 - παραπέμπουμε και στο πρόσφατο δημοσίευμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», αφού δρομολόγησε 60.000 ευκαιριακές προσλήψεις στο Δημόσιο εκ των οποίων 20.000 στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το να επεκτείνει στο Δημόσιο τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας που είχε θεσμοθετήσει το ΠΑΣΟΚ, τώρα ήρθε η ώρα να «βάλει χέρι» μέσω του ΟΑΕΔ και στο πρόγραμμα επιδότησης Νέων Θέσεων Εργασίας.

Η επιδότηση αυτή θα γίνει μέσα από τους πόρους του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, δηλαδή του ΕΣΠΑ, των κοινοτικών κονδυλίων και του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ), δηλαδή κονδυλίων των κοινωνικών εταίρων. Με αυτόν τον τρόπο προωθούνται οι νέες ευκαιριακές προσλήψεις, στις οποίες στοχεύει η κυβέρνηση.

Ο σκοπός της είναι να προσληφθούν στο Δημόσιο χωρίς διαδικασίες, χωρίς κριτήρια,  χωρίς διαφάνεια, νέες στρατιές ομήρων σε όλο το φάσμα του Δημοσίου, δηλαδή σε ΝΠΔΔ κάθε μορφής και είδους, σε ΝΠΙΔ, ακόμη και στα ίδια τα Υπουργεία.

Ζητά λοιπόν εν λευκώ η κυβέρνηση την έγκριση της Βουλής στο Θερινό Τμήμα, χωρίς καν να προσδιορίσουν ούτε τα κριτήρια επιλογής, ούτε καν κατ’ εκτίμηση το ποσό του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ το οποίο θα διατεθεί. Δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας του ΟΑΕΔ επιδοτεί διαχρονικά μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις με μέρος του μισθολογικού κόστους για 18 έως 24 μήνες προκειμένου να προσλάβουν ανέργους υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα απολύσουν κάποιον και ότι θα κρατήσουν τους ανέργους για 6 έως 12 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Προφανώς υπάρχει πάντα η δυνατότητα οι εργοδότες να προσλάβουν τελικά μόνιμα κάποιον από αυτούς.

Το πρόγραμμα αυτό διαχρονικά χρηματοδοτείται και από κοινοτικούς πόρους και υπάρχει και η δυνατότητα εφ' όσον συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι, εργοδοτικές και εργατικές οργανώσεις να χρηματοδοτηθεί και από τους πόρους του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση.

Με τη ρύθμιση αυτή που φέρνουν «νύχτα» στη Βουλή, πάλι επεκτείνεται στο Δημόσιο αυτή η δυνατότητα σε ευθεία παραβίαση κάθε ίχνους δικαίου, ισονομίας, αξιοκρατίας και ευνομίας, με ευθεία παραβίαση ακόμη και των κανονισμών της Ε.Ε. σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν γι' αυτό κοινοτικά κονδύλια, με ευθεία παραβίαση κάθε αναπτυξιακής λογικής εν μέσω κρίσης και με πρόσχημα την κρίση. Ακόμη και οι ίδιοι οι ωφελούμενοι, όσοι τυχόν ωφεληθούν από το πρόγραμμα αυτό, βλάπτονται διότι καθίστανται όμηροι του πολιτικού συστήματος. Προφανώς πάνε σε εκλογές και τα ξεπουλάνε όλα.

Το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως την επαίσχυντη αυτή ρύθμιση του άρθρου 15. Καλούμε επίσης τους κοινωνικούς εταίρους να πάρουν θέση. Η δήθεν προστασία των ανέργων μέσω προσλήψεων ευκαιριακού ρουσφετολογικού τύπου στο Δημόσιο πρέπει επιτέλους να σταματήσει!

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι οι πόροι για την απασχόληση και την  κοινωνική προστασία, πόροι δημόσιοι, κοινοτικοί ή των κοινωνικών εταίρων θα πρέπει να αξιοποιηθούν με δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο εθνικής συμφωνίας με τους κοινωνικούς εταίρους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε  4 κατευθύνσεις.

Πρώτον ως κίνητρο και βοήθεια στις επιχειρήσεις με στόχο να κρατήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους εν μέσω κρίσης ή και να κάνουν νέες προσλήψεις, ιδιαίτερα δε νέων ανθρώπων έως 30 ετών και γυναικών.

Δεύτερον, ως συμπλήρωμα μισθού και ενσήμων σε όποιες περιπτώσεις έχουμε αποδεδειγμένα μείωση της παραγωγής και εκ περιτροπής εργασία, πάντα μετά από κοινωνικό έλεγχο.

Τρίτον, ως μέρος προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας στους τομείς του περιβάλλοντος, της πρόνοιας, της υγείας, της κοινωνικής φροντίδας, ιδιαίτερα για τους απολυμένους συμπολίτες μας και τους μακροχρόνια άνεργους με διαφανείς διαδικασίες, με πρόγραμμα, με αντικειμενικά εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Όχι από την πίσω πόρτα, όχι ρουσφέτια και μπαρμπάδες στην Κορώνη.

Τέταρτον, για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του ημερομισθίου και ενδεχομένως τη χρονική επέκταση του, εφόσον αυτό θεωρηθεί αναγκαίο εν μέσω κρίσης.

Ας πάψει επιτέλους η κυβέρνηση να προσδοκά εκλογικά οφέλη αναβιώνοντας εποχές Μαυρογιαλούρων. Για εμάς ούτε πρέπει να κερδίζονται εκλογές έτσι ούτε και κερδίζονται εκλογές έτσι.

Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Βλέπετε δηλαδή ότι οι εκλογές θα γίνουν εντός του φθινοπώρου, γι' αυτό προετοιμάζεται η κατάσταση αυτή που μας περιγράφετε;

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Μόσχοβα, εγώ δεν μπορώ να προβλέψω τη βούληση του Πρωθυπουργού. Εξάλλου αυτές όπως είδατε αλλάζουν από βδομάδα σε βδομάδα και από μέρα σε μέρα. Εκείνο που δεν αλλάζει είναι η πολιτική, εκείνο που δεν αλλάζει είναι η καθημερινότητα του κόσμου. Αυτό όμως που βλέπουμε είναι μια άνευ προηγουμένου προετοιμασία για εκλογές.

Τώρα γνωρίζουν ότι οι εκλογές θα γίνουν έτσι κι αλλιώς τον Μάρτη και προφανώς ετοιμάζονται είτε για αιφνιδιασμό, είτε για τον Μάρτη.

Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Και επ'  αυτού ένα σχόλιο επειδή δεχτήκατε κριτική για τη στρατηγική σας για τον Μάρτη από έναν έγκριτο συνταγματολόγο και πρώην Ευρωβουλευτή σας τον κ. Τσάτσο.

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω ότι ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ θα απαντήσει σ’ αυτό. Είναι σαφές ότι εμείς σεβόμαστε πρώτα το συμφέρον του τόπου και βεβαίως σεβόμαστε τον θεσμό και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και το πρόσωπο και το θεσμό.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved