nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ομιλία Α. Σπηλιωτόπουλου για το νομοσχέδιο των ΤΕΙ 21/7/09

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Ανακοίνωση Τύπου, 21 Ιουλίου 2009

 

ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
κ. ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
κατά τη συζήτηση του ν/σ για τα ΤΕΙ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου η κυβέρνηση προσέρχεται με διάθεση ειλικρινούς διαλόγου, κατανόησης των επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης και κάθε πλευράς που εκφράζει τις δικές της απόψεις επί του νομοσχεδίου. Ανήκει στην δική μου πολιτική αντίληψη ότι το βήμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων προσφέρεται και πρέπει να το αξιοποιήσουμε προκειμένου να κάνουμε πράξη και σε αυτή την περίπτωση τη δέσμευσή μας για απροκατάληπτο διάλογο και διάθεση συνεννόησης και, τελικά, σύνθεσης των απόψεων. Θέλω, λοιπόν, από το βήμα αυτό, να δώσω και την δική μας οπτική πάνω στα συγκεκριμένα θέματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ακούστηκε ότι το ν/σ ενδεχομένως να αποτελεί «αποσπασματική προσέγγιση» στα προβλήματα των ΤΕΙ. Όμως, το παρόν ν/σ αποτελεί μέρος μίας σειράς νομοθετικών πρωτοβουλιών, από το 2004 έως σήμερα, με τις οποίες αντιμετωπίζονται με συστηματικό τρόπο οι προκλήσεις και τα νομοθετικά κενά στο πεδίο της ανώτατης εκπαίδευσης. Στόχος μας ήταν και παραμένει η ουσιαστική σύγκλιση, η ουσιαστική αναβάθμιση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ και όχι η ονομαστική σύγκλιση του τεχνολογικού προς τον πανεπιστημιακό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Να υπενθυμίσω χαρακτηριστικά τις ρυθμίσεις του ν. 3404/2005, με τις οποίες τα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων ΤΕΙ καταρτίζονται με ευθύνη των ίδιων των Ιδρυμάτων, συστάθηκαν 630 νέες θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.), καθώς και 400 νέες θέσεις Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (Ε.Τ.Π.) και Διοικητικού Προσωπικού (Δ.Π.), εξασφαλίσθηκαν πιστώσεις για την προκήρυξη 800 νέων θέσεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού και ακόμη δόθηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης εφαρμοσμένης έρευνας από τα Τ.Ε.Ι., το οποίο και αποτελούσε πάγιο αίτημα των ιδρυμάτων. Επίσης, με το νόμο 3685/2008 περί μεταπτυχιακών σπουδών, δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα στα Τμήματα των Τ.Ε.Ι., μετά από αξιολόγηση, όπως και στα Πανεπιστήμια, να πραγματοποιούν αυτοδύναμα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Αυτές οι πρωτοβουλίες,, μόνο αποσπασματικές δεν μπορεί να χαρακτηριστούν. Το παρόν σχέδιο νόμου για το οποίο είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να καταλήξουμε συμπληρώνει προηγούμενες ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της προαγωγής των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εκφράστηκε η άποψη ότι επιχειρείται εξομοίωση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια εις βάρος των δεύτερων. Το επιχείρημα είναι αβάσιμο. Το ελληνικό κράτος διαθέτει συνέχεια. Διαδοχικές κυβερνήσεις εκφράστηκαν με νομοθετικές πρωτοβουλίες με τις οποίες ο τεχνολογικός τομέας εντάχθηκε στην ανώτατη εκπαίδευση. Αυτή η σαφής βούληση του νομοθέτη υποστηρίζεται από ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και αυτό δεν πρέπει παραβλέπεται. Πρέπει συνεχώς να ανταποκρινόμαστε στις επιταγές της κοινωνίας για υψηλού επιπέδου τεχνολογική εκπαίδευση. Αυτό κάνουμε πράξη και εμείς. Η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, σε καμία περίπτωση δεν επιφέρει αλλοίωση του τεχνολογικού τους χαρακτήρα. Επιδιώκουμε τη διάχυση των αξιών της ακαδημαϊκής έρευνας και διδασκαλίας σε όλο το φάσμα της ανώτατης εκπαίδευσης. Δεν θεωρούμε ότι κάποιο κομμάτι της εκπαίδευσης πρέπει να λειτουργεί εις βάρος κάποιου άλλου, ούτε ασφαλώς καταργώντας ή ακυρώνοντας κάποιο άλλο. Είναι εσφαλμένο, και δεν είναι στις προθέσεις μας να προκαλέσουμε έναν ανταγωνισμό μεταξύ των αποφοίτων ούτε να προκαλέσουμε διαίρεση μεταξύ του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα. Στην δική μας πολιτική αντίληψη, είμαστε εδώ για να προσθέτουμε και να πολλαπλασιάζουμε και όχι για να αφαιρούμε και να διαιρούμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θεμέλιο της προσέγγισής μας αποτελεί η προσπάθεια σύζευξης των ξεχωριστών δύο τομέων σε όσα πεδία αυτό είναι εφικτό και επιθυμείται αμοιβαία από τους εμπλεκόμενους και η καλλιέργεια κλίματος εποικοδομητικής συνεργασίας. Σε τελική ανάλυση, η συνεργασία και η άμιλλα θα κριθούν από την παραγωγή κοινωνικής ωφέλειας, δηλαδή από τη συμβολή στην πολύπλευρη ανάπτυξη της χώρας και στις πολλαπλές δυνατότητες ατομικής και συλλογικής προόδου που προσφέρονται στους φοιτητές και στο ακαδημαϊκό προσωπικό. Θεωρούμε ότι Πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχουν ξεκάθαρα διακριτούς ρόλους. Έχουν όμως και περιθώρια συνεργασίας. Αυτή ήταν και η πρόθεσή μας όταν προτείναμε στην κοινή συνεδρίαση ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ την από κοινού προσέγγισή τους σε θέματα χωροταξικού σχεδιασμού, και συνεργασίας των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Τα πανεπιστήμια σε καμία περίπτωση δεν έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα με τα ΤΕΙ. Αντίθετα, η ύπαρξη διακριτών τομέων εκπαίδευσης του πανεπιστημιακού και του τεχνολογικού τομέα στο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης, μόνο προς όφελος της κοινωνίας και των νέων μας μπορεί να λειτουργήσει. Χρειάζεται να επιδιώξουμε τη συνεργασία, τη συμπληρωματικότητα, τον καταμερισμό του διδακτικού και ερευνητικού έργου. Να σεβαστούμε, βεβαίως, την ιδιαιτερότητα και τον πυρήνα της αποστολής κάθε τύπου ιδρύματος. Με τον τρόπο αυτό, θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις προκλήσεις της κοινωνίας της γνώσης και θα αξιοποιήσουμε το μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας, δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό της που μπορεί και ξέρει να μας κάνει υπερήφανους. Η κυβέρνηση και η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι να ακούσει κάθε πλευρά, και να διαμορφώσει κλίμα συναίνεσης μεταξύ των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης με ύπατη αναφορά στο δημόσιο συμφέρον.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Από το 2004 έως σήμερα, σε όλες μας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά και στην χρηματοδότηση, δείξαμε ισότιμη μέριμνα για Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται και από την επίτευξη της συμφωνίας του ΥΠΕΠΘ με τα ιδρύματα για τους τετραετείς ακαδημαϊκούς/αναπτυξιακούς προγραμματισμούς για την περίοδο 2009-12. Οι επιταγές της κοινωνίας είναι ξεκάθαρες: η καλή εκπαιδευτική μονάδα πρέπει να γίνεται καλύτερη μέσω της εκπαίδευσης και της έρευνας που παράγει, και όχι μέσω της κατοχύρωσης προνομίων. Η κυρίαρχη τάση σήμερα είναι η κοινωνική λογοδοσία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Πανεπιστήμια και ΤΕΙ οφείλουν να τεκμηριώσουν έναντι της κοινωνίας ότι κάνουν βέλτιστη χρήση των διατιθέμενων δημόσιων πόρων και ότι τα αγαθά τους συνεισφέρουν στην συλλογική πρόοδο. Με τις ρυθμίσεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου επιτυγχάνεται η εναρμόνιση της λειτουργίας των δύο παράλληλων τομέων της ανώτατης εκπαίδευσης και η περαιτέρω καταξίωση των Τ.Ε.Ι., ώστε να δρουν ανταγωνιστικά μέσα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, παρέχοντας σπουδές υψηλής ποιότητας με κύρος και αξιοπιστία. Σε ότι αφορά στις γνώμες που έχουν εκφραστεί και συγκεκριμένα για το άρθρο 18 του νομοσχεδίου, και επιβεβαιώνοντας την πολιτική μας πεποίθηση ότι οι αποφάσεις που αφορούν στην Παιδεία πρέπει να προέρχονται μέσα από διεργασίες διαλόγου και συναίνεσης, προχωράμε σε τροποποίηση και συγκεκριμένα: Για τα Τμήματα των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων τα σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων τους θα καθορίζονται μετά από γνώμη κοινής συνεδρίασης ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ και με τα προεδρικά διατάγματα τα οποία θα εκδίδονται κάθε φορά από το Υπ. Παιδείας αλλά και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το βήμα της Βουλής, προσφέρεται και αποτελεί τον κατ’ εξοχήν θεσμικό χώρο για τη δημόσια συζήτηση των σχεδίων νόμων της όποιας κυβέρνησης. Γι’ αυτό και επιθυμούμε, όλοι οι συνάδελφοι, να συναισθανθούν την ανάγκη συνέχειας και συνέπειας της πολιτικής για την ανώτατη εκπαίδευση. Οι διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και κυρίως οι κομματικές ταυτότητες δεν πρέπει και δεν μπορούν να μας στερούν τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε σε έναν κοινό παρονομαστή: Στα θεμελιώδη μίας στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση, η οποία θα ενσωματώνει εναλλακτικές προσεγγίσεις. Δεν πρόκειται, άλλωστε, για μία ανατροπή. Αντιθέτως, σε όλη την Ευρώπη έχει διαμορφωθεί ένα consensus για τους βασικούς στόχους των συστημάτων ανώτατης εκπαίδευσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα, νωρίτερα το πρωί, 10 συνάδελφοί μας από το ΠΑΣΟΚ, απέστειλαν επιστολή στην Πρόεδρο της επιτροπής στην οποία εκφράζουν την κοινή αγωνία όλων μας αναφορικά με την νέα γρίπη η οποία πλήττει όλο τον κόσμο και αντιμετωπίζεται και στην χώρα μας. Η δε αγωνία αυτή, εκφράζεται εντονότερα ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο. Είναι κοινή πεποίθησή μας, ότι η νέα γρίπη αφορά όλο τον ελληνικό πληθυσμό κυρίως όμως τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι και τα παιδιά, οι μαθητές των σχολείων όλων των βαθμίδων. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι, αν εσείς εκφράζετε με αυτή σας την επιστολή την αγωνία σας, εμείς αυτή την αγωνία την νιώθουμε περισσότερο από τον καθένα ως Υπουργείο Παιδείας. Δεν καταστροφολογούμε. Αντίθετα, συνεργαζόμαστε τόσο με το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Υγείας όσο και με τα Πανεπιστήμια, την εκπαιδευτική κοινότητα, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους γονείς και τους μαθητές. Σχεδιάζουμε, ήδη, με βάση όλα τα πιθανά σενάρια. Προετοιμαζόμαστε, σε όλα τα επίπεδα, για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο. Το Υπουργείο έχει ήδη εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο για την νέα γρίπη το, οποίο μετά από συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, θα καταλήξει σε λεπτομέρεια για κάθε βήμα εξέλιξης της νόσου. Δεν είναι της παρούσης να κοινοποιηθούν οι βασικές παράμετροι του επιχειρησιακού σχεδίου, γιατί αυτό επιτείνει τα σενάρια πανικού και καταστροφολογίας, που κανένας μας δεν επιθυμεί.

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved