nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Η Α. Διαμαντοπούλου για τις 20.000 κενές θέσεις στα ΤΕΙ 26/8/09

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Ανακοίνωση Τύπου, Αθήνα, 26 Αυγούστου 2009

 

ΣΗΜΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
ΑΝΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑ ΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ «ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ  ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»
(Τρίτη 25 Αυγούστου)


Η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη μπροστά στην τεράστια καταστροφή, μπροστά σε γεγονότα που έχουν και θα έχουν επιπτώσεις κοινωνικές, αναπτυξιακές, οικονομικές για όλα τα επόμενα χρόνια. Τόσο ο κύριος Υπουργός, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησαν να δώσουν οδηγίες αντιπολιτευτικής πρακτικής μέσα σε αυτή την Αίθουσα.
Τα μαθήματα, όμως, περί του ύφους και του ήθους της αντιπολίτευσης ας τα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία για τον εαυτό της, γιατί θα της χρησιμεύσουν πάρα πολύ σύντομα.
Ως προς τα αποτελέσματα των βάσεων. Έχουμε για τρίτη χρονιά το πρωτοφανές φαινόμενο να μένουν περίπου 20.000 κενές θέσεις στα Τ.Ε.Ι. Είναι και σε πανεπιστήμια, αλλά είναι κυρίως στο χώρο των Τ.Ε.Ι. και κυρίως σε πολλά περιφερειακά Τ.Ε.Ι.
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η χώρα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες μάθησης στα Ελληνόπουλα όχι από τη ζήτηση, αλλά από τις δυνατότητες που έχουν τα παιδιά των Ελλήνων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για ανώτατη εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει τεράστια κρίση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και τεράστια κρίση και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει τα τμήματά της σε πλήρη ανάπτυξη γιατί δεν έχει φοιτητές που να έχουν τις δυνατότητες.
Έχουμε συνεχώς και μεγαλύτερη διαρροή φοιτητών, άρα μυαλών και νέων ανθρώπων, προς το εξωτερικό. Και βεβαίως έχουμε τεράστια αύξηση του αριθμού των νέων ανθρώπων που πηγαίνουν σε κάθε είδους ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Υπάρχουν δύο πολύ σοβαρά ζητήματα που συνδέονται και μ' αυτό το νομοσχέδιο και στα οποία πρέπει να απαντήσετε κύριε Υπουργέ
Το πρώτο είναι τι γίνεται και πώς αντιμετωπίζει το Υπουργείο το τεράστιο πρόβλημα της διαφήμισης των κολλεγίων τα οποία έχουν παραπλανητικά στοιχεία και αυτή την περίοδο θεριεύουν. Ποιος ελέγχει την παραπλανητική διαφήμιση; Κάναμε ερώτηση πέρυσι, μας παραπέμψατε σε άλλο Υπουργείο, ξανακάναμε φέτος και δεν έχουμε απάντηση.
Το δεύτερο είναι ότι προχωράτε σε αδειοδοτήσεις με πλήρη αδιαφάνεια, με επιτροπή η οποία δεν συνεδριάζει κανονικά, με παραιτήσεις μελών της επιτροπής και του πανεπιστημιακού εκπροσώπου και του αντίστοιχου εκπροσώπου των Τ.Ε.Ι. και προχωράτε σε αδειοδοτήσεις και διευθέτηση αυτού του τόσο ευαίσθητου θέματος εγείροντας τεράστια ερωτηματικά για ποιους λειτουργείτε και με ποιους όρους λειτουργείτε.
Τι κάνει αυτό το νομοσχέδιο; Η φιλοδοξία σας, όπως την έχετε περιγράψει, είναι να ολοκληρώσετε ακαδημαϊκά τα τεχνολογικά ιδρύματα. Πρώτον, πρέπει να πούμε κάτι καθαρό εδώ μέσα. Είναι άλλο τα πανεπιστήμια και άλλο τα Τ.Ε.Ι. Δεν μπορεί να λέμε ότι είναι όλα το ίδιο, γιατί αν όλα είναι το ίδιο, τότε δεν θα υπάρχουν ούτε πανεπιστήμια ούτε Τ.Ε.Ι.
Τι κάνετε, λοιπόν; Μέσα στην αιτιολογική έκθεση, κύριε εισηγητά, μέτρησα δεκατέσσερις φορές την εξής έκφραση: «Όπως συμβαίνει και στα πανεπιστήμια». Δεν κάνουμε, λοιπόν, μία προσπάθεια να ολοκληρώσουμε και να βελτιώσουμε τα Τ.Ε.Ι., αλλά παίρνουμε και κάνουμε αντιγραφή του τι γίνεται στα πανεπιστήμια. Θα πάρω μόνο μία διάταξη επί της οποίας θα ήθελα την απάντησή σας, κύριε Υπουργέ. Τις δεκαπέντε εβδομάδες το εξάμηνο τις κάνετε δεκατρείς. Ποια είναι η αιτιολογία; Ότι αφού αυτό συμβαίνει στα πανεπιστήμια, να έχουμε και στα Τ.Ε.Ι. λιγότερο, γιατί αυτό είναι αναβάθμιση. Δύο εβδομάδες λιγότερο το εξάμηνο, σημαίνει ένα μήνα το χρόνο. Στα οκτώ εξάμηνα που έχουν τα Τ.Ε.Ι. σημαίνει δεκαέξι εβδομάδες.
Δηλαδή για να αναβαθμίσετε τα Τ.Ε.Ι. με το σχέδιο νόμου μειώνετε κατά ένα εξάμηνο τον πραγματικό χρόνο σπουδών.
Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Υπάρχει μελέτη γι’ αυτό; Έχετε μελετήσει ότι πρέπει να μειωθούν τα προγράμματα σπουδών, ότι πρέπει να μειωθούν οι εκπαιδευτικές ώρες; Έχετε συνεννοηθεί και υπάρχει για όλα τα 205 Τ.Ε.Ι. της χώρας αλλαγή του εκπαιδευτικού προγράμματος; Μπορούμε εδώ μέσα, έτσι με μία λέξη, επειδή αυτό συμβαίνει στα πανεπιστήμια, να μειώσουμε το χρόνο διδασκαλίας κατά ένα εξάμηνο;
Να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Οι εκπαιδευτικοί τι θα κάνουν αυτές τις δύο εβδομάδες που θα είναι λιγότερο κάθε εξάμηνο; Ποια εκπαιδευτική λογική και ποια ποιότητα της παιδείας μας οδηγεί στο να μειώνουμε τον εκπαιδευτικό χρόνο;
Δεν υπάρχει, όμως, καμία προσπάθεια για ουσιαστική αναβάθμιση των Τ.Ε.Ι. Υπάρχει μία βεβιασμένη προσπάθεια να κάνετε copy - paste –όπως είπε και ο κ. Μπόλαρης- του τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια.
Λέτε ότι τα αναβαθμίζετε ενώ ουσιαστικά τα υποβαθμίζετε.
Να θυμίσω ότι τα δέκα Τ.Ε.Ι. στα οποία ανακοινώσατε, σε κανένα από αυτά δεν υπάρχουν νέες υποδομές και πραγματικά δεν ξέρουν πού θα πάνε.  παραλάβατε 2.700 άτομα προσωπικό στα Τ.Ε.Ι. και μέσα σε τέσσερα χρόνια είναι 2.280, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες σε αναλογία ΑΕΙ Τ.Ε.Ι., είναι πέντε προς ένα. Αυτό σημαίνει ότι και νομοθετικά τα υποβαθμίζετε και επί της ουσίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved