nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Συνέντευξη Κ. Χατζηδάκη για την πορεία της αγοράς και για ένα νέο πρόγραμμα για μικρές επιχειρήσεις 2/9/09

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ανακοίνωση Τύπου, 2 Σεπτεμβρίου 2009

 

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με την πορεία της αγοράς

O Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έδωσε σήμερα, Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009, συνέντευξη Τύπου με θέμα την πορεία της αγοράς.

Στη συνέντευξη παρεβρέθηκαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γεώργιος Βλάχος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Ιωάννης Μπούγας, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Δημήτριος Σκιαδάς.

Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε ένα καινούργιο πρόγραμμα στο πλαίσιο του «ΕΠΑΝ ΙΙ» για το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Θα ήθελα όμως πριν μιλήσουμε για το πρόγραμμα να κάνω κάποια σχόλια, τα οποία οφείλω να κάνω, σε σχέση με ένα κλίμα καταστροφολογίας, μηδενισμού και ακραίου λαϊκισμού γύρω από την αγορά που επιχειρείται να δημιουργηθεί με πρωτοβουλία κάποιων δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Είμαι φυσικά ο τελευταίος που θα ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην αγορά, ακόμα περισσότερο ότι η διεθνής κρίση δεν μας έχει σε ένα βαθμό επηρεάσει. Προφανώς συμβαίνει και το ένα και το άλλο. Για την αντιμετώπιση άλλωστε αυτών των προβλημάτων εγγενών και εξωγενών είμαστε εδώ οι συνεργάτες μου κι εγώ προκειμένου να προσπαθήσουμε να δώσουμε σύγχρονες και ρεαλιστικές λύσεις.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα και της οικονομίας και της αγοράς. Αλλά μπορώ να σας πω, ότι η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική από την εικόνα την οποία προσπαθούν να καλλιεργήσουν μερικοί.

Αντιλαμβάνομαι ότι η αντιπολίτευση κάτι πρέπει να πει. Για το ΠΑΣΟΚ εξάλλου ο λαϊκισμός και ο μηδενισμός είναι προσφιλείς πολιτικές πρακτικές. Ωστόσο έχει λεχθεί και είναι αλήθεια, ότι η οικονομία είναι και κλίμα.

Με αυτή, λοιπόν, τη συνεχή καταστροφολογία χωρίς καμιά αμφιβολία βλάπτεται η οικονομία, βλάπτεται η αγορά. Πρέπει να υπάρξει μια αυτοσυγκράτηση απ’ όλες αυτές τις δυνάμεις που λαϊκίζουν ακραία, ζημιώνοντας τελικά την οικονομία και εντείνοντας περισσότερο τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης.

Η καταστροφολογία χωρίς καμιά αμφιβολία αποτρέπει τους επενδυτές, φοβίζει τους καταναλωτές, πιέζει ποικιλοτρόπως την αγορά. Αυτό είναι χρήσιμο να το θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε πως το συμφέρον της χώρας είναι πάνω από το συμφέρον των κομμάτων, πάνω από μικροκομματικές επιδιώξεις.

Αυτό θα ήθελα να πω ως μια γενική εισαγωγική παρατήρηση. Και να προσθέσω πως το πιο σημαντικό είναι ότι το κλίμα αυτό της καταστροφολογίας δεν τεκμηριώνεται από αντίστοιχα στοιχεία. Επί μήνες τώρα, από τότε που ανέλαβα Υπουργός Ανάπτυξης ακούω συχνά να αναμασώνται τέτοιου είδους καταστροφολογικές αντιλήψεις.

Ζήτησα, λοιπόν, και από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και από τα Επιμελητήρια να μας στείλουν τα σχετικά στοιχεία γύρω από το πώς λειτουργεί η αγορά και κάναμε χρήση και σχετικών στοιχείων της EUROSTAT. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν αυτό που σημείωσα προηγουμένως, ότι η εικόνα τελικά είναι αρκετά διαφορετική απ’ αυτήν η οποία επιχειρείται να προβληθεί.

Και τελικώς από την παράθεση των στοιχείων, όπως θα δείτε και στη συνέχεια, φαίνεται πως η πολιτική της Κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση, ότι αποδίδει αποτελέσματα και ότι αν δεν υπήρχε αυτή η πολιτική οι συνέπειες θα ήταν αρκετά μεγαλύτερες, όπως συμβαίνει σε αρκετές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έρχομαι στα στοιχεία αυτά τα οποία θα σας δοθούν και μάλιστα και αναλυτικά. Πρώτο στοιχείο, τον τελευταίο χρόνο μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι νέες εμπορικές επιχειρήσεις που άνοιξαν για πρώτη φορά είναι αρκετά περισσότερες από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν.

Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία των ίδιων των Επιμελητηρίων, και επαναλαμβάνω θα σας διανεμηθεί αναλυτικός πίνακας, το α’ εξάμηνο του 2009 εγγράφηκαν 32.758 νέες επιχειρήσεις, ενώ διαγράφηκαν 24.513. Οι νέες επιχειρήσεις είναι κατά 33,6% περισσότερες απ’ αυτές που έκλεισαν. Και αυτή είναι η αλήθεια που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις.

Δεύτερο στοιχείο. Στον κλάδο του εμπορίου παρατηρείται στο ίδιο διάστημα αύξηση της απασχόλησης κατά 2,6%. Τα στοιχεία αυτά δια τον κλάδο του εμπορίου διαψεύδουν πλήρως της Κασσάνδρες και όσους καθημερινά μιλούν για ατελείωτα λουκέτα και πλήρη χρεοκοπία.

Στον τομέα των πτωχεύσεων επίσης, η τάση δεν είναι αρνητική. Έχουμε τα στοιχεί τα οποία θα παρουσιαστούν στη συνέχεια αναλυτικότερα. Συνολικά μέχρι σήμερα, το 2009 έγιναν 603 αιτήσεις πτωχεύσεων στα Πρωτοδικεία της χώρας και έγιναν δεκτές οι 190. Το 2008 είχαμε 802 αιτήσεις εκ των οποίων έγιναν δεκτές οι 267, ενώ πρόπερσι ήταν 2.048 αιτήσεις και έγιναν δεκτές οι 457.

Η τάση, λοιπόν, δεν είναι αρνητική. Και τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να τα αμφισβητήσει. Η διεθνής κρίση προφανώς έχει επηρεάσει πολλές και διαφορετικές χώρες σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Έχει χτυπήσει και τη δική μας πόρτα, όμως οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι μικρότερες απ’ ότι σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πάλι θέλω να μιλήσω με συγκεκριμένα στοιχεία από την EUROSTAT. Έρχομαι πρώτα στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Παρ’ ότι στην Ευρωζώνη το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μειώθηκε κατά 4,6% και στο σύνολο των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 4,8%, συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο του 2008, στην Ελλάδα μειώθηκε στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα κατά 0,2%.

Επαναλαμβάνω: Ευρωζώνη μείωση 4,6%, Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 4,8%, Ελλάδα 0,2%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Γερμανία την ίδια περίοδο μειώθηκε κατά 5,9%, στην Ιταλία κατά 6%, στην Πορτογαλία κατά 3,7%. Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν θέλετε να πάτε στις Ηνωμένες Πολιτείες η μείωση ήταν 3,9%.

Στη βιομηχανία. Τον Ιούνιο του 2009 συγκριτικά με το Μάιο του 2009 οι παραγγελίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν, πάλι με τα ίδια στοιχεία της EUROSTAT, κατά 1,3%, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μειώθηκαν κατά 0,4%. Την ίδια περίοδο στην Ισπανία μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Υπάρχουν μάλιστα και σήμερα στοιχεία στις εφημερίδες για το λεγόμενο δείκτη EMI, τα οποία δείχνουν ότι κινούμαστε προς ακριβώς αυτή την κατεύθυνση.

Στο λιανικό εμπόριο του Μάιο του 2009 συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2009 ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 0,9%,όταν σε άλλες χώρες μειώθηκε αρκετά περισσότερο. Στη Γερμανία κατά 1,3% ας πούμε και στη Σουηδία 1,5%.

Στη βιομηχανική παραγωγή, όπου πράγματι είχαμε πτώση. Συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2008, τον Ιούνιο του 2009 η βιομηχανική μας παραγωγή μειώθηκε κατά 11,8%, όταν στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 17%, αρκετά παραπάνω, και στην Ευρώπη των 27 κατά 15,6%.

Ασφαλώς βιώνουμε την κρίση, την βιώνουμε λιγότερο έντονα απ’ ότι οι περισσότερες μπορώ να πω ευρωπαϊκές χώρες και αυτό είναι μια αλήθεια που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Όλα αυτά δείχνουν ότι γίνονται βήματα και ότι υπάρχουν αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα αυτά δεν επιτεύχθηκαν με ωραία λόγια και με συνθήματα, επιτεύχθηκαν με συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και το τελευταίο διάστημα μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ μόνο σε τρία ενδεικτικά βήματα τα οποία έγιναν το τελευταίο διάστημα από το δικό μας Υπουργείο για την αντιμετώπιση της κρίσης ρευστότητας και της συνολικότερης κρίσης στην αγορά.

Έχουμε πρώτα απ’ όλα το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ. Θέλω να θυμίσω ότι το Δεκέμβριο του 2008 με επίσημες δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε πει, ότι το πολύ μπορούν να καλυφθούν απ’ αυτό το πρόγραμμα 700 επιχειρήσεις.

Πριν περάσει πολύ λίγο χρονικό διάστημα οι προβλέψεις αυτές διαψεύστηκαν και διαψεύστηκαν με δραματικό τρόπο για το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τώρα έχουν χρηματοδοτηθεί σχεδόν 50.000 επιχειρήσεις μέσα σε μερικούς μήνες, με το συνολικό ύψος δανείων να υπερβαίνει τα 4,6 δισεκατομμύρια €. Με τα χρήματα αυτά έχουν διασφαλιστεί στις επιχειρήσεις αυτές 200.000 θέσεις εργασίας, διότι είναι απαράβατος όρος η διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων.

Και μπορούμε με άνεση να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τις 80.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΜΠΜΕ. Κι αυτός είναι ένας βασικός λόγος που στη χώρα μας η ανεργία δεν είχε την έκρηξη που είχε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Προφανώς υπήρξε επίπτωση, το λέω γι’ αυτούς που ενδεχομένως είναι εθισμένοι στο λαϊκισμό και θα θελήσουν να διαστρέψουν πράγματα τα οποία λέγονται. Είμαι ο τελευταίος που θα αρνηθεί ότι τη χώρα μας την επηρέασε και αυτήν η οικονομική κρίση. Επαναλαμβάνω όμως σε κανένα επίπεδο δεν την επηρέασε όσο αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Είχαμε επίσης αυτό το διάστημα τις δράσεις του «ΕΠΑΝ ΙΙ», του Επιχειρησιακού προγράμματος του Υπουργείου μέσω του ΕΣΠΑ, από το οποίο μέχρι σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί δράσεις ύψους 1,2 εκατομμυρίων €, εκ των οποίων τα 930 εκατομμύρια € αφορούν στην ενίσχυση επιχειρήσεων.

Μόνο μέσα από το πρόγραμμα «ΕΠΙΧΕΙΡΩ 2009» το οποίο περιλαμβάνει 11 δράσεις κινητοποιούνται πόροι 580 εκατομμυρίων €. Οι δράσεις αυτές αφορούν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα, την πράσινη επιχειρηματικότητα, την πιστοποίηση, την τυποποίηση, την ποιότητα, μια σειρά από δράσεις για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων.

Θέλω να επισημάνω, ότι καθώς οι δράσεις αυτές είναι συγχρηματοδοτούμενες αθροιστικά, συνολικά κινητοποιούνται πόροι μέσω του «ΕΠΑΝ ΙΙ» και μόνο μέχρι σήμερα ύψους 2 δισεκατομμυρίων € για την αγορά.

Τρίτον, δρομολογήσαμε αρκετά ακόμα προγράμματα μεταξύ των οποίων πιο σημαντικό θεωρώ το πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης των Κτιρίων, το οποίο έρχεται να απαντήσει προφανώς στο πρόβλημα της ενεργειακής εξοικονόμησης, αλλά και στο πρόβλημα του κατασκευαστικού τομέα της χώρας μας, που πράγματι είναι ένας από τους τομείς που πλήττεται περισσότερο από την κρίση, το οποίο μόνο του και χωρίς τα φορολογικά κίνητρα του Υπουργείου Οικονομίας, αναμένεται να κινητοποιήσει πόρους συνολικά από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ύψους 1 δισεκατομμυρίου €.

Το πρόγραμμα αυτό προετοιμάζεται σ’ αυτή τη φάση σε συνεργασία με τα ΚΕΠ και τις Περιφέρειες και θα ξεκινήσει σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε ανακοινώσει. Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε αρκετές άλλες πρωτοβουλίες, νομίζω όμως ότι θα ήταν κουραστικό ιδιαίτερα σ’ εσάς που καλύπτεται το ρεπορτάζ αυτού εδώ του Υπουργείου και μπορείτε να κρίνετε μόνοι σας την προσπάθεια η οποία καταβάλλεται.

Το ΠΑΣΟΚ ξέρω πως έχει τη λογική, ότι αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τις απόψεις μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Αυτή είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό συνεχίζει να λέει τα δικά του. Τα στοιχεία όμως είναι πολύ συγκεκριμένα και όσο και αν κάποιοι επιμένουν η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι εντέχνως επιχειρείται να δημιουργηθεί από ορισμένες πλευρές.

Επαναλαμβάνω, δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, αλλά δεν μπορεί και να υπερδραματοποιούμε, γιατί μεταξύ όλων των άλλων αυτή η υπερδραματοποίηση βλάπτει την αγορά, βλάπτει την οικονομία, βλάπτει την Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθειά της. Μόλις χθες συζητήθηκαν στη Βουλή οι γενικές αρχές του νομοσχεδίου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, ενός νομοσχεδίου που επιχειρεί να βάλει τάξη στο συγκεκριμένο τομέα, να εκσυγχρονίσει την επιχειρηματικότητα περιλαμβάνοντας μάλιστα στις διατάξεις του και προβλέψεις για τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, είμαστε στην τελική φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την απλούστευση της ίδρυσης των επιχειρήσεων με τον δραστικό περιορισμό των βημάτων που απαιτούνται από 18 σε 4.

Σήμερα εξαγγέλλουμε ένα ακόμη πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα αφορά στην ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων για τις υφιστάμενες και νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο «ΕΠΑΝ ΙΙ» και αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων του εμπορίου και των υπηρεσιών. Αυτό αφορά σε προτάσεις, όπως ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, η πράσινη επιχειρηματικότητα, η προώθηση της καινοτομίας και σε άλλα θέματα, θα αναφερθεί εκτενέστερα στη συνέχεια ο κ. Βλάχος.

Το πρόγραμμα στηρίζει ουσιαστικά την απασχόληση, καθώς περιέχει δεσμεύσεις τόσο για τη διατήρηση της υφιστάμενης απασχόλησης, όσο και για την αύξηση της απασχόλησης από τις επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχει κάθε επαγγελματίας, φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις αναφορικά με το μέγεθος της επιχείρησης, την οικονομική φερεγγυότητα, τον κύκλο των εργασιών της, την εγγραφή στο Επιμελητήριο, την τήρηση των ορίων περί κρατικών ενισχύσεων που θέτουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλπ.

Η επιχορήγηση των προτάσεων που θα επιλεγούν θα ανέλθει, όπως και στα περισσότερα από τα υπόλοιπα προγράμματα, στο 50%, ενώ θα μπορεί να ανέβει πιο συγκεκριμένα στο 60% στην περίπτωση που η επένδυση πραγματοποιηθεί σε νησί με πληθυσμό μικρότερο από 5.000 κατοίκους ή σε πυρόπληκτες και σεισμόπληκτες περιοχές.

Τα όρια του προϋπολογισμού των επιβαλλόμενων επιχειρηματικών σχεδίων ξεκινούν από 30.000 και φτάνουν στις 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Επιλέξιμες δράσεις είναι ο εξοπλισμός, κτιριακά και διαμόρφωση χώρων και άλλες δαπάνες δηλαδή προβολή - προώθηση, άλλες δαπάνες σε υπηρεσίες συμβούλων κ.λπ.

Συνολικά εκτιμάται ότι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για το Πρόγραμμα αυτό θα ανέλθει στα 106 εκατομμύρια ευρώ, 106 εκατομμύρια ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του Προγράμματος με δημόσια δαπάνη 53 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης του Προγράμματος είναι η 1η Νοεμβρίου του ’09 και ο οδηγός εφαρμογής του θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς.

Με το Πρόγραμμα αυτό προχωρούμε στον προγραμματισμό μας σε σχέση με το ΕΣΠΑ. Και δίνουμε νομίζω μια ουσιαστική στήριξη στις μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την ανάπτυξη.

Αντιμετωπίζουμε και με αυτό τον τρόπο το ζήτημα της ρευστότητας. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κοινοτικά ταμεία και τις προσαρμόζουμε στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς.

Θέλω να επισημάνω ότι με τις νέες δράσεις αυτές το ΕΠΑΝ ΙΙ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου μας παραμένει 1ο απ’ όλα τα επιμέρους Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ σε προκηρύξεις και ενισχύσεις.

Και έτσι τηρούμε τους στόχους που σας είχαμε ανακοινώσει για ενεργοποίηση των δράσεων, δηλαδή 1,3 δις ευρώ που σημαίνει 40% του ΕΠΑΝ ΙΙ έως τον Οκτώβριο.

Κλείνοντας θέλω ακόμα μια φορά να επισημάνω ότι προφανώς η οικονομία μας έχει προβλήματα. Προφανώς η διεθνής κρίση δεν εξαίρεσε την Ελλάδα. Αλλά εξίσου προφανώς, αν δει κανείς τα στοιχεία, η καταστροφολογία η οποία έχει καλλιεργηθεί δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Τα ακραία καταστροφικά σενάρια δεν έχουν αντανάκλαση στην αγορά και το μόνο το οποίο επιτυγχάνουν, είναι να χειροτερεύουν το ψυχολογικό κλίμα, αποθαρρύνοντας τους καταναλωτές να αγοράσουν, αποθαρρύνοντας τους επενδυτές να επενδύουν, δημιουργώντας ένα άσχημο κλίμα για τους ίδιους τους εμπόρους και τις επιχειρήσεις.

Πάνω από τα κόμματά μας υπάρχει η Ελλάδα. Και αυτό είναι καλό κάποτε να το συνειδητοποιήσουμε. Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουμε, ανεξάρτητα από το τι συμπαθούμε, ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι πολιτικές μας στοχεύσεις καλό είναι σε αυτή την περίοδο της μεγάλης διεθνούς κρίσης να σκεφτόμαστε πάνω απ’ όλα εθνικά.

Και για να συμβεί αυτό πρέπει να μιλάμε με βάση συγκεκριμένα στοιχεία, με βάση την αλήθεια. Και την αλήθεια είναι που επιχειρούμε σήμερα να παρουσιάσουμε, συνδυάζοντας αυτή την παρουσίαση των πραγματικών στοιχείων με τη συνέχιση της προσπάθειάς μας μέσω του Προγράμματος που σήμερα παρουσιάσαμε για τη στήριξη της αγοράς. Ο κ. Βλάχος.

Γ. ΒΛΑΧΟΣ: Ένα από τα πρώτα ζητήματα που τέθηκαν στην κυβερνητική μας ατζέντα, ήταν η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η στήριξη κάθε υγιούς επιχειρηματικής προσπάθειας.

Αυτό είναι γνωστό και στο πλαίσιο αυτό, έχοντας λάβει υπόψη όλες τις δυσκολίες που έχουν προκύψει από τη διεθνή κρίση, συντάξαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενισχύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζω ότι επί ημερών μας για πρώτη φορά επιλέξαμε να στηρίξουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασχολούνται με το εμπόριο και τις υπηρεσίες, κάτι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατά την υλοποίηση των αντίστοιχων προγραμμάτων δεν το είχαν κάνει.

Και όλα αυτά γιατί εμείς προσβλέπουμε στους κλάδους αυτούς για την τόνωση και συνολικά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα με το νέο Πρόγραμμα προχωράμε ένα βήμα πιο πέρα, εντάσσοντας στις χρηματοδοτήσεις μας νέες επιχειρήσεις, μικρές και πολύ μικρές, που μέχρι πρότινος, όπως είπα και πριν, ήταν αποκλεισμένες.

Πιο συγκεκριμένα το Πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και στην παροχή υπηρεσιών.

Δηλαδή, να το εξηγήσουμε αυτό, πρόκειται για επιχειρήσεις που η έναρξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 3 χρόνια πριν την προδημοσίευση του οδηγού του Προγράμματος.

Σημαίνει αυτό ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλεξιμότητα της επιχείρησης, είναι να έχει κλείσει τουλάχιστον 2 πλήρης διαχειριστικές χρήσεις.

Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει να το τονίσουμε ότι για πρώτη φορά με αυτό το Πρόγραμμα εντάσσονται και νέες, οι λεγόμενες νέες, υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και πάλι στο εμπόριο και στην παροχή των υπηρεσιών.

Και να εξηγήσουμε και πάλι τι εννοούμε νέες υφιστάμενες. Είναι δηλαδή εκείνες που η έναρξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 1 και το πολύ 3 χρόνια από την προδημοσίευση του οδηγού.

Απαραίτητη προϋπόθεση εδώ είναι, για την επιλεξιμότητα της κάθε επιχείρησης, είναι να έχει κλείσει τουλάχιστον 1 πλήρη διαχειριστική χρήση.

Είναι ξεκάθαρο ότι για μας ο νέος επαγγελματίας ο οποίος προσπαθεί να αναπτύξει τη δική του υγιή επιχειρηματική πρωτοβουλία, θα βρει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στα Προγράμματα τα οποία στηρίζουμε, έναν καλό σύμμαχο.

Και δε θα τον βρει έτσι ευκαιριακά. Θα τον βρει, όπως και στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον, σε μια μόνιμη βάση. Στηρίζουμε με τα Προγράμματα αυτά τον καθένα και την καθεμιά που πιστεύει στις δικές του δυνάμεις και τολμά να ανοίξει τα φτερά του και να δραστηριοποιηθεί στο χώρο του επιχειρείν.

Γιατί για μας η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς επιτάσσει άνοιγμα σε νέες επιχειρηματικές δράσεις, επιτάσσει τη διασφάλιση ανοιχτού ανταγωνισμού, που αποβαίνει στο τέλος - τέλος προς όφελος του καταναλωτή.

Ειδικότερα όμως θέλουμε να πούμε ότι το Πρόγραμμα αυτό του Υπουργείου Ανάπτυξης για το εμπόριο και για την παροχή υπηρεσιών στις επιχειρήσεις, αποσκοπεί να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως είπαμε του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Με στόχο την αναβάθμιση των προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών, την ανάπτυξη των υποδομών, εξήγησε νωρίτερα και ο Υπουργός, την ενίσχυση δραστηριότητας νέων υφιστάμενων επιχειρήσεων, την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Και όλα αυτά μέσα από την υιοθέτηση της πράσινης επιχειρηματικότητας, την προώθηση της καινοτομίας και της δικτύωσης των επιχειρήσεων, την προώθηση σύγχρονων πρακτικών διοίκησης και οργάνωσης, τον προσπορισμό νέας τεχνολογίας, την απόκτηση μεριδίου της αγοράς, τη διαφοροποίηση προϊόντων ή αγορών, την ανάπτυξη τεχνογνωσίας, την άρση κοινωνικών αποκλεισμών μέσα από την αύξηση προσβασιμότητας στις επιχειρήσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες στη δέσμευση της επιχείρησης ως προς την απασχόληση.

Ειδικότερα στο πλαίσιο του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος που διανύουμε και που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, οι δεσμεύσεις μας θα αφορούν τόσο τη διατήρηση της υφιστάμενης απασχόλησης, όσο και την αύξηση της απασχόλησης από τις επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν.

Πιο συγκεκριμένα για το ποσοστό ενίσχυσης και τα όρια χρηματοδότησης. Η επιχορήγηση των προτάσεων που θα επιλεγούν θα ανέλθει στο 50% επί του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και στο 60% σε περίπτωση που η επένδυση πραγματοποιηθεί σε νησί με πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους και πάντα με βάση την απογραφή του 2001. Αυτό ισχύει επίσης και για πυρόπληκτες ή σεισμόπληκτες περιοχές.

Τα όρια του προϋπολογισμού των υποβαλλομένων επιχειρηματικών σχεδίων ορίζονται ως κατώτατο όριο τις 30.000 ευρώ και ως ανώτατο όριο τις 100.000 ευρώ.

Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, ο δυνητικός δικαιούχος της ενίσχυσης, μπορεί να χρησιμοποιήσει ίδια συμμετοχή ή και τραπεζικό δάνειο.

Η ίδια συμμετοχή του δυνητικού δικαιούχου της ενίσχυσης, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνόλου του επιχορηγουμένου προϋπολογισμού της υποβαλλόμενης επενδυτικής πρότασης.

Συνολικά, όπως ανέφερε νωρίτερα και ο κ. Υπουργός, εκτιμάται ότι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για το Πρόγραμμα αυτό θα ανέλθει στα 106 εκατομμύρια ευρώ.

Και επίσης, κλείνοντας να πω και να επαναλάβω αν θέλετε καλύτερα, ότι ως χρόνο έναρξης υποβολής των προτάσεων εμείς ορίζουμε την 1η Νοεμβρίου 2009.

Είναι ένα Πρόγραμμα καινοτόμο, είναι ένα Πρόγραμμα που αφορά όλους, είναι ένα Πρόγραμμα που δίνει προοπτική και ελπίδα σε πολλές επιχειρήσεις, αυτές που συνήθως λέμε μικρές και πολύ μικρές.

Είναι ένα Πρόγραμμα που θα έλεγα ότι το περιμένουν και το Υπουργείο Ανάπτυξης αυτή την ώρα κάνει το καθοριστικό βήμα να συναντήσει την ώρα της διεθνούς κρίσης αυτές τις επιχειρήσεις στην πράξη και όχι στα λόγια.

Και μαζί να πορευτούν στην υλοποίηση του Προγράμματος για να στηρίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις, να στηρίξουμε την απασχόληση και βεβαίως όλα αυτά, από τη μεριά τη δική μας εκτιμούμε, ότι απ’ όλα αυτά πέρα από τις επιχειρήσεις έχει να ωφεληθεί και ο καταναλωτής. Ο καθένας από εμάς. Άρα τα Προγράμματα αυτά απευθύνονται, υπό την έννοια αυτή, σε όλους μας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Μπούγας.

Ι. ΜΠΟΥΓΑΣ: Ευχαριστώ Υπουργέ. Καλή σας μέρα και από εμένα. Θα ήθελα συμπληρωματικά στα όσα ανέφερε ο Υπουργός να δώσω 2 ακόμα δείκτες που αφορούν τον τομέα της μεταποίησης. Πρόκειται για το δείκτη υπευθύνων προμηθειών ο οποίος δείχνει πως και στην Ελλάδα ενισχύεται σημαντικά τον Ιούλιο.

Ειδικότερα στη χώρα μας ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της μεταποίησης ανήλθε σε 48,8 μονάδες τον Ιούλιο, έναντι 47,7 μονάδες τον Ιούνιο, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα από τον Οκτώβριο του 2008.

Επίσης ένα άλλο στοιχείο αφορά στο δείκτη οικονομικού κλίματος κατά το δεύτερο...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο δείκτης PMI που σας έλεγα προηγουμένως.

Ι. ΜΠΟΥΓΑΣ: Στο δείκτη οικονομικού κλίματος για το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Ειδικότερα ο δείκτης αυτός, ο δείκτης δηλαδή οικονομικού κλίματος στο δεύτερο τρίμηνο, αυξήθηκε στις 107 μονάδες από 94 που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας αισθητή βελτίωση του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων.

Θα ήθελα επίσης διευκρινιστικά να πω ότι τα στοιχεία σχετικά με τις πτωχεύσεις, αλλά και με τις επιχειρήσεις που εγγράφονται και αυτές που διαγράφονται από τα επιμελητήρια, προέρχονται της μεν πρώτης κατηγορίας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που ζήτησε και έλαβε τα στοιχεία από τα μέσα της προηγούμενης βδομάδας μέχρι χτες, είναι δηλαδή εντελώς πρόσφατα από όλα τα Πρωτοδικεία της χώρας και για τις εγγραφές και διαγραφές των επιχειρήσεων προέρχονται τα στοιχεία από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, η οποία σε εβδομαδιαία βάση λαμβάνει τα στοιχεία αυτά από τα 59 επιμελητήρια της χώρας.

Επιπροσθέτως πρέπει να σας πω ότι μόνο σε 8 από τα 59 συνολικά επιμελητήρια κατεγράφη μια αύξηση των επιχειρήσεων που διεγράφησαν, σε σχέση με αυτές που ενεγράφησαν μέχρι τον Αύγουστο του 2008.

Και είναι απορίας άξιο, πώς εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας, μιλώντας για λογαριασμό των ανθρώπων που εκπροσωπούν κάνουν λόγο για λουκέτα, για επιχειρήσεις που καθημερινά κλείνουν και για μια κατάσταση η οποία δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεσή σας και αν θέλετε να μιλήσουμε με ποσοστά, πέρα από τον αριθμό των επιχειρήσεων που άνοιξαν και αυτές που έκλεισαν, θα πρέπει να σας πω ότι ο όγκος, δηλαδή το ποσοστό μεταξύ των επιχειρήσεων που έκλεισαν, σε σχέση με αυτές που άνοιξαν το 2008 ήταν περίπου 74%.

Το 74,8 είναι ο λόγος μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2009. Δηλαδή δεν παρατηρείται, ακόμα και αν το εξετάσουμε με ποσοστά, δεν παρατηρείται καμία αξιόλογη μεταβολή, τόσο σε σχέση με το 2008, αν κανείς όμως δει και τα στοιχεία των προηγούμενων, πριν το 2008 ετών, θα διαπιστώσει ότι περίπου η αναλογία κυμαίνονταν από 72% έως 75%.

Μία αναλογία όμοια περίπου με αυτή που παρατηρείται και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορισμένα αναλυτικότερα στοιχεία θα ήθελα να σας πω σχετικά με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, μέσω της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, έχουν ενεργοποιηθεί για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης, κονδύλια 705 εκατομμυρίων ευρώ σε δημόσια δαπάνη, ενώ αναμένεται έως το τέλος του έτους να διοχετευτούν άλλα 91 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή το σύνολο της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 796 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης έχω να συμπληρώσω ότι μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας των Προγραμμάτων που σκοπεύουν στη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, έχουμε 5 δράσεις, συνολικής δημόσιας δαπάνης άνω των 130 εκατομμυρίων ευρώ, από τις οποίες θα υπάρχουν πολλές ωφέλειες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται και στον τομέα της μεταποίησης.

Θα σας ενημερώσω επίσης για την έναρξη υποβολής αιτήσεων των Προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, τόσο αυτών που βρίσκονται στο συνολικό Πρόγραμμα «Επιχειρώ 2009», όσο και εκείνων που είναι εκτός του «Επιχειρώ 2009».

Τα 3 Προγράμματα πράσινης επιχειρηματικότητας συνολικού προϋπολογισμού 136 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 68 είναι δημόσια δαπάνη τα οποία ήδη έχουμε προαναγγείλει, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αρχίσουν να υποβάλλουν αιτήσεις από 6 Οκτωβρίου του 2009.

Πρόκειται υπενθυμίζω για προγράμματα τα οποία συνδυάζουν την επιχειρηματικότητα με την προστασία του περιβάλλοντος και επιχειρούν να θέσουν την προστασία του περιβάλλοντος σαν μια βασική παράμετρο της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Άλλα 3 Προγράμματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί με το γενικό τίτλο «Σύγχρονη Επιχείρηση 2009», συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ και δημόσιας δαπάνης 40 εκατομμυρίων ευρώ, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για τα Προγράμματα αυτά από 5 Οκτωβρίου του 2009.

Υπενθυμίζω ότι τα Προγράμματα αυτά είναι «Σύγχρονη Επιχείρηση 2009», «Διαπιστευτείτε 2009» και «Στηρίζω 2009». Αποσκοπούν στην ποιοτική αναβάθμιση των επιχειρήσεων και την ενσωμάτωση της σύγχρονης τεχνογνωσίας και καινοτομίας στο επιχειρείν.

Επίσης από 9 Νοεμβρίου του 2009 μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις για 3 ακόμα προγράμματα τα οποία στοχεύουν αντίστοιχα στην ενίσχυση των μεσαίων επιχειρήσεων, στην προώθηση καινοτομίας και της πρωτοτυπίας σε πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα, αλλά και στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας με συνολικού προϋπολογισμού 180 εκατομμυρίων € εκ των οποίων τα 90 εκατομμύρια € είναι δημόσια δαπάνη. Πρόκειται για τα προγράμματα «ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΑΙ 2009», «ΠΡΩΤΟΤΥΠΩ 2009» «ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ 2009».

Είμαστε, λοιπόν, έτοιμοι να δεχτούμε την υποβολή αιτήσεων για τα προγράμματα τα οποία σας προανέφερα και να μπούμε στο επόμενο στάδιο που είναι το στάδιο της αξιολόγησης. Πρέπει να πω κλείνοντας, διότι τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν νομίζω, ότι δεν επιδέχονται σοβαρής αμφισβήτησης στην κρίση την οποία βιώσαμε και προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε, η ελληνική Κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις έκανε το καλύτερο δυνατόν.

Πρώτον, τόνωσε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων δίδοντας ρευστότητα στην αγορά μέσω των προγραμμάτων και των δράσεων που σας ανέφερε ο Υπουργός. Δεύτερον, βοήθησε την προστασία των επιχειρήσεων, γι’ αυτό άλλωστε είχαμε και αυτά τα στοιχεία αναφορικά με τις πτωχεύσεις με το πρόγραμμα των μέτρων που έλαβε και το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Χθες ανακοινώθηκε η αναστολή των πλειστηριασμών για ποσό μέχρι 200.000,00 €.

Επίσης κι αυτό δεν πρέπει να παραγνωρίζεται μέσω των δράσεων και των προγραμμάτων τα οποία σας αναφέραμε, καταφέραμε και νομίζω ότι μέχρι στιγμής σε ικανοποιητικό βαθμό να δώσουμε κι αυτό που χρειάζεται, δηλαδή νέες κατευθύνσεις στην επιχειρηματικότητα.

Πρέπει πλέον να ξεφύγει το «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» από το παραδοσιακό μοντέλο ανάπτυξης και να στραφεί σε έναν καινούργιο τρόπο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει η ελληνική επιχειρηματικότητα, οι ελληνικές επιχειρήσεις τον ανταγωνισμό με τους όρους οι οποίοι θα διαμορφωθούν στην περίοδο που έρχεται και είναι η περίοδος για μετά την κρίση.

Νομίζω, ότι αν κανείς θέλει να δει τα πράγματα όχι με υπεραισιοδοξία, αλλά αντικειμενικά, οι διαπιστώσεις που μπορεί να κάνει είναι ότι στην κρίση οι ελληνικές επιχειρήσεις αντέχουν, διατηρούνται εν πολύς οι θέσεις εργασίας, υποστηρίζονται με δομές οι οποίες θα βοηθήσουν τους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις νέες κατευθύνσεις που κι εμείς ελπίζουμε ότι έχουμε δώσει μέσω των δράσεων και των προγραμμάτων μας στην επιχειρηματικότητα και θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την μετά την κρίση εποχή, επαναλαμβάνω, με ίσους όρους όπως και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να υποθέσω ότι με τον απολογισμό που κάνατε του έργου του Υπουργείου Ανάπτυξης και με την επίθεση στο ΠΑΣΟΚ περνάμε άτυπα στην προεκλογική περίοδο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεδομένου ότι υπήρχε ένας κύκλος συναντήσεων με τους φορείς της αγοράς, δεδομένου ότι υπήρξαν τοποθετήσεις ιδιαίτερα στο τελευταίο διάστημα και μόλις πριν από λίγες μέρες και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για την αγορά, θεωρήσαμε σκόπιμο να συνδυάσουμε την παρουσίαση του νέου προγράμματος για το Εμπόριο και τις Υπηρεσίες με μια συνολικότερη παρουσίαση της θέσης μας για την κατάσταση της αγοράς.

Εκείνο το οποίο κάνουμε, όπως σημείωσα και χθες, συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Έχουμε τον προγραμματισμό μας, αναφέρθηκα άλλωστε και σ’ αυτά τα οποία είπα σε κάποια στοιχεία προγραμματισμού. Είναι υπό συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, είναι υπό επεξεργασία και είμαστε επαναλαμβάνω στην τελική φάση της επεξεργασίας το νομοσχέδιο για την απλούστευση της ίδρυσης επιχειρήσεων, έχουμε αρκετές ακόμα δράσεις από το ΕΣΠΑ. Προχωρούμε έτσι όπως είχαμε σχεδιάσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου κ. Υπουργέ, όλοι οι συνάδελφοί σας τις μέρες αυτές τοποθετούνται δημοσίως και λένε μια άποψη, εκλογές, αλλαγή στην πολιτική, θέτουν επιτακτικά ότι είναι ανάγκη να αλλάξει το σκηνικό, να ληφθούν πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο. Ποια είναι η δικιά σας άποψη;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχουν τοποθετήσεις κατ’ αρχήν του Κυβερνητικού Εκπροσώπου που εκπροσωπεί στο σύνολό της την Κυβέρνηση θεσμικά. Από εκεί και μετά θέλω να σας πω, ότι για την εκλογολογία την οποία προφανώς δεν ξεκινήσαμε εμείς, την ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ συνδέοντας την Προεδρική Εκλογή με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τις απόψεις μου -εννοώ για το χειρισμό του θέματος- τις έχω εκφράσει εκεί που πρέπει και εμπιστεύομαι απολύτως την κρίση του Πρωθυπουργού.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θεωρείτε ότι το έργο της Κυβέρνησης στον τομέα των επιχειρήσεων αποδίδει όταν μέσα στο α’ εξάμηνο μόνο έχουμε διαγραφές 24.500 επιχειρήσεων και μέσα σε τρία χρόνια έχουμε 3.500 αιτήσεις για πτώχευση; Ένα αυτό.

Δεύτερον δεν μας είπατε επίσης και πώς πάει η πορεία των ακάλυπτων επιταγών, τα λεγόμενα φέσια; Είναι κάποια στοιχεία που δεν δώσατε. Όπως επίσης δεν μας δώσατε στοιχεία συγκριτικά της πορείας του τζίρου ή της μεταποίησης σε σχέση με πέρσι. Και εν πάση περιπτώσει οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων που βγαίνουν λένε για μια ασφυκτική κατάσταση στην αγορά, για το ότι δεν υπάρχει ρευστό και ότι κλείνουν επιχειρήσεις είναι τελικά τρελοί; Να ξέρουμε κι εμείς εν πάση περιπτώσει ποιους να πιστέψουμε.

Και κάτι άλλο, τα προγράμματα που προκηρύξατε σήμερα θα ξεκινήσουν να τρέχουν πριν ή μετά τις εκλογές; Ευχαριστώ.

Ι. ΜΠΟΥΓΑΣ: Νομίζω, ότι τα στοιχεία τα οποία σήμερα εμείς παρουσιάζουμε και εσείς τα έχετε και όχι μόνο για τα τελευταία έτη, αλλά τα έχετε διαχρονικά. Βεβαίως θα τα δώσουμε στον ίδιο πίνακα είναι και τα περσινά και τα φετινά. Θα έπρεπε όμως πριν … και δεν αναφέρομαι προσωπικά, αυτή η προσπάθεια να πείσουμε την κοινή γνώμη ότι τάχα το επιχειρηματικό κλίμα δεν πάει καλά, ότι οι επιχειρήσεις κλείνουν, να έχουμε ανατρέξει και να έχουμε βεβαιωθεί για τα στοιχεία τα οποία στηρίζουν τη μία ή την άλλη άποψη.

Διαπιστώνω, λοιπόν, και γι’ αυτό μίλησα και για τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, ότι και οι ίδιοι δεν έχουν φροντίσει να ανατρέξουν στα στοιχεία των προηγούμενων ετών για να δουν την μεταβολή.

Αν κανείς δει τα πράγματα και σε σχέση με τις εγγραφές και διαγραφές των επιχειρήσεων σε ένα διάστημα 10 ετών δεν θα διαπιστώσει και αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως αξιόλογη μεταβολή. Γι’ αυτό το λόγο αναφέρθηκα και στο ποσοστό στην αναλογία επιχειρήσεων που ανοίγουν μεταξύ αυτών που κλείνουν, περίπου τα τελευταία χρόνια το ποσοστό είναι 75% επιχειρήσεις κλείνουν σε σχέση μ’ αυτές που ανοίγουν. Κανείς δεν λέει, ότι τα πράγματα …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή ανοίγουν 25% περισσότερες επιχειρήσεις;

Ι. ΜΠΟΥΓΑΣ: Περισσότερες επιχειρήσεις απ’ αυτές που κλείνουν. Είναι, λοιπόν, ένα ποσοστό, μια αναλογία την οποία μπορούμε να έχουμε ως στοιχείο για να κάνουμε τους παραλληλισμούς και τις διαπιστώσεις εάν έχουμε κρίση, εάν η κρίση έχει επηρεάσει την ελληνική οικονομία στο βαθμό που δίδεται η εντύπωση ότι την επηρέασε και αν η κατάσταση είναι αυτή την οποία περιγράφουν.

Από τα στοιχεία, λοιπόν, τα επίσημα που παρουσιάζουμε και από μια αναλυτική διαχρονική εξέταση και σύγκριση των στοιχείων προκύπτει, ότι βεβαίως υπάρχουν προβλήματα, βεβαίως έχουμε τις επιπτώσεις της κρίσης, πλην όμως οι επιπτώσεις αυτές δεν είναι τόσο δραματικές όσο παρουσιάζονται και εν πάση περιπτώσει είναι λιγότερο δραματικές και έχει επηρεάσει την ελληνική οικονομία η κρίση σε μικρότερο βαθμό απ’ ότι τις υπόλοιπες χώρες.

Κι αυτό επιτρέψτε μου δεν αποτελεί μία δική μου αποκλειστικά εκτίμηση, αλλά και Διεθνείς Οργανισμοί, υπενθυμίζω ότι Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην πρόσφατη έκθεσή του που αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ξεκινά με θετικές διαπιστώσεις λέγοντας, ότι η ελληνική οικονομία έχει επηρεαστεί από την κρίση σε λιγότερο βαθμό απ’ ότι οι υπόλοιπες οικονομίες. Και αυτό καταγράφεται στα θετικά.

Δυστυχώς όμως βλέπω πως όποια θετική εκτίμηση, όποια θετική αναφορά δεν αναδεικνύεται στο βαθμό που θα έπρεπε, διότι πρέπει να εκπέμπουμε και ένα μήνυμα αισιοδοξίας με βάση τα μέτρα που λαμβάνονται και την κατάσταση που επικρατεί. Και αντί αυτού, υπερβάλουμε σε ότι αφορά τη μιζέρια και την κακή εικόνα για την ελληνική οικονομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα, κάτι που δεν προσβάλει μόνο αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις, προσβάλει και τους ίδιους τους επιχειρηματίες πρέπει να σας πω.

Και νομίζω ότι εκείνοι είναι οι πρώτοι οι οποίοι πρέπει και αντιστέκονται σ’ αυτή την εικόνα η οποία επιχειρείται να δοθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ σας άκουσα τουλάχιστον 5 φορές να κατηγορείτε το ΠΑΣΟΚ για την εκλογολογία, ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την εκλογολογία. Την πρωτοβουλία των κινήσεων όμως την έχει η Κυβέρνηση. Γιατί η Κυβέρνηση δεν παίρνει μια πρωτοβουλία και ο Πρωθυπουργός προσωπικά να σταματήσει η εκλογολογία;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ό,τι είχα να πω γι’ αυτό το θέμα, το είπα στην προηγούμενη απάντηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ με δεδομένο ότι σε κανένα δίωρο περίπου το ΠΑΣΟΚ θα βγάλει τα δικά του πραγματικά στοιχεία, καταλαβαίνετε ότι αυτό δημιουργεί μία σύγχυση στους πολίτες για το ποιος τελικά λέει την αλήθεια ή τέλος πάντων και σύγχυση να μην τους προκαλεί, τους κουράζει.

Αυτό που είπατε, ότι το κλίμα επηρεάζει την οικονομία κλπ. και σ’ αυτό έχετε δίκιο. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια διαπίστωση ότι οι επιχειρήσεις, κάποιες επιχειρήσεις ίσως να κάνουν σπέκουλα με την κρίση και αυτό να έχει μία επίπτωση και στα εργασιακά και αν θέλετε ασκείται και μία κριτική στην κυβέρνηση.

Και κάτι ακόμα, τις τελευταίες μέρες βρίσκετε ξαφνικά πακτωλούς χρημάτων και δεν αφορά το συγκεκριμένο Υπουργείο ή εσάς προσωπικά, γιατί κάποια πράγματα δεν γίνανε νωρίτερα ή δεν δόθηκαν νωρίτερα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε σχέση με τα στοιχεία, ο καθένας μπορεί να παρουσιάζει τις απόψεις του προφανέστατα. Τυχαίνει απλώς εμείς να μην παρουσιάζουμε τις απόψεις μας, αλλά να παρουσιάζουμε στοιχεία επίσημων Οργανισμών, της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, των Επιμελητηρίων, των Δικαστηρίων, της EUROSTAT.

Όποιος θέλει να αμφισβητήσει τη EUROSTAT, τα δικαστήρια, τα Επιμελητήρια, δεν έχει παρά να το κάνει. Να το κάνει όμως, όχι να αρκούμαστε σ’ αυτή την καταστροφολογία, στο μηδενισμό και στο λαϊκισμό, ο οποίος όπως σωστά σημειώθηκε προηγουμένως εκτός από τις όποιες πολιτικές στοχεύσεις που μπορεί να έχει τελικώς καταλήγει να βλάπτει την ίδια την αγορά.

Τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβητήσεων. Αυτό το πράγμα είναι ξεκάθαρο και προκαλώ όποιον θέλει να βγει και να τα αμφισβητήσει και να πει, ότι όχι οι επιχειρήσεις που έκλεισαν δήθεν ήταν περισσότερες από αυτές που άνοιξαν. Δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα, δεν συμβαίνει.

Και όπως έλεγε ο Μιτεράν, το έχω πει και άλλες φορές, τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα. Τι να κάνουμε, ξέρω ότι αυτό δεν βολεύει τους λαϊκιστές, δεν βολεύει τους καταστροφολόγους.

 Δεν πιστεύω και το τονίζω ακόμα μια φορά ότι η Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε παράδεισο, προφανώς η διεθνής κρίση είναι και εδώ, δεν μπορεί να γίνουν εξαιρέσεις σ’ αυτό. Αλλά σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες την βιώνουμε με λιγότερο σκληρό τρόπο, αυτό είναι αλήθεια που νομίζω οποιοσδήποτε στοιχειωδώς αντικειμενικός παρατηρητής οφείλει να την δεχτεί.

Τώρα σε σχέση με τον δήθεν πακτωλό χρημάτων. Προσέξτε εμείς από την αρχή της χρονιάς είχαμε ένα πολύ ξεκάθαρο προγραμματισμό. Σας παρουσιάσαμε και τις πολιτικές πρωτοβουλίες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και το σχεδιασμό για το ΕΣΠΑ με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες στοχεύσεις που πήγαιναν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Εάν η αντιπολίτευση καθώς περνάνε οι μήνες θέλει να κατεβάσουμε τα μολύβια κάτω και να μην παράγουμε κυβερνητικό έργο, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη όχι γιατί το οφείλουμε στους εαυτούς μας, το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες, στην πατρίδα μας να κάνουμε τη δουλειά μας και αυτό κάνουμε.

Ι. ΜΠΟΥΓΑΣ: Μου επιτρέπετε μια συμπλήρωση. Θέλω να πω το εξής, μιλήσατε για στοιχεία τα οποία μπορεί καθένας να δίνει και παρουσιάζοντας κάθε φορά τη δική του εκδοχή. Επιτρέψτε μου να πω, ότι αυτά τα οποία σήμερα εμείς θέτουμε υπόψη είναι από αντικειμενικές πηγές, ότι είναι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τα Πρωτοδικεία της χώρας και δεν μπορεί κανένας να παρουσιάζει τα δικά του στοιχεία ή την δική του εκδοχή για τα στοιχεία.

Για να στηρίξω αυτό το οποίο λέω, θα πρέπει να υπενθυμίσω, ότι πριν από λίγο καιρό, δινόταν μια εικόνα ότι στο σύνολο της χώρας οι επιχειρήσεις που κλείνουν είναι πάρα πολλές και σε κάθε περίπτωση περισσότερες είναι επιχειρήσεις που κλείνουν από αυτές που ανοίγουν. Αυτό ήταν μια γενικευμένη εικόνα η οποία περνούσε στην κοινή γνώμη.

Όταν εμείς αρχίσαμε να παίρνουμε τα στοιχεία και οι εκπρόσωποι ιδιαίτερα της ΓΣΕΒΕΕ, γνώριζαν ότι έχουμε τα στοιχεία στα χέρια μας, έκαναν μια μεταστροφή της στάσης τους και αποσπασματικά μιλούσαν για Επιμελητήρια, που όπως σας είπα είναι 8 Επιμελητήρια από τα 59, όπου εκεί πράγματι παρουσιάζεται ενδεχομένως για κάποιους λόγους που να αφορούν και την τοπική οικονομία, μια αύξηση των διαγραφών τους σε σχέση με τις εγγραφές.

Όλα αυτά δεν είναι κάποια στοιχεία τα οποία μπορεί καθένας να τα παίρνει από διαφορετικές πηγές. Μία και ενιαία είναι η πηγή, εμείς σήμερα την παρουσιάζουμε την κατονομάζουμε. Είναι επιδεκτική αναζήτησης και βεβαίωσης διαχρονικής σύγκρισης όπως είπα και πριν και μπορούμε να δεχτούμε επ’ αυτών των στοιχείων την όποια κριτική στις δράσεις και στις πολιτικές μας.

Γ. ΒΛΑΧΟΣ: Μια φράση να συμπληρώσω κι εγώ. Και εν πάση περιπτώσει στο χρόνο που έχει περάσει μέχρι τώρα, νομίζω ότι ποτέ κανείς δεν διόρθωσε στοιχεία που δώσαμε. Αντίθετα εμείς διορθώσαμε. Διορθώσαμε τον κ. Χρυσοχοϊδη πέρσι όταν τα έμπλεξε τα ποσοστά με τη συμμετοχή, θυμάστε. Διορθώσαμε τον κ. Μίχα πέρυσι στα σχολικά που είχε μπερδέψει τα τετράδια. Εν πάση περιπτώσει τη δουλειά μας εμείς την κάναμε καλά.

Μιλάμε πολύ συγκεκριμένα, μιλάμε με κωδικούς. Το πρόβλημα, θα το πούμε πρόβλημα, αλλά εν πάση περιπτώσει εκεί που υπάρχει μια επιτυχία, εμείς θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και ο κόσμος θα μας κρίνει.

Αν μου επιτρέπετε και με την άδεια του κ. Υπουργού να πω το εξής: έχουν γίνει δέκα ερωτήσεις, θεωρώ ότι παρουσιάσαμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα και μισές από αυτές ίσως και οι περισσότερες είναι για τις εκλογές. Πως ο κόσμος θα μάθει γι' αυτό το πρόγραμμα που σήμερα εμείς παρουσιάζουμε; Θέλω να πω μήπως όλοι αυτό που κάνουμε το βάλουμε στις πραγματικές του διαστάσεις και το κάνουμε ο καθένας από εκεί που είναι -γιατί όλοι είμαστε δημόσια πρόσωπα- λίγο καλύτερα; Αυτό είναι ερώτημα πρώτα στον εαυτό μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:: Κανείς δεν αμφισβητεί τα στοιχεία της Eurostat που δίνετε εδώ, κανείς, εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε. Αλλά εδώ μας δίνετε στοιχεία για τη βιομηχανία και λέτε ότι οι παραγγελίες αυξήθηκαν 1,5% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπεσαν κατά 0,4%. Ποια βιομηχανία συγκρίνεται στην Ελλάδα με την αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία, ή στη Γαλλία; Τι είδους βιομηχανία συγκρίνεται στην Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες κολοσσούς; Ποια σύγκριση γίνεται δηλαδή;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ξέρω αν έχετε κάποιο μαγικό τρόπο να δημιουργηθούν αύριο μεγάλες μονάδες αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ελλάδα, να μας υποδείξετε τις μεθόδους αυτές, για να τις εξετάσουμε.

Εκείνο που θέλω να σας πω, είναι ότι προφανώς εξετάζουμε, παίρνουμε τα στοιχεία της Eurostat, υπάρχουν θεσμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους οποίους έχουν συμφωνήσει τα 27 ευρωπαϊκά κράτη, που επεξεργάζονται όλα αυτά τα στοιχεία και παρουσιάζουμε όλα αυτά τα στοιχεία. Κάθε χώρα έχει τα δυνατά της και τα αδύνατα σημεία.

Αλλά τότε εάν ισχύει αυτό και εσείς δεν πρέπει να γράφετε -με αυτή τη λογική εννοώ δεν σας συνιστώ να το κάνετε- καθόλου για τη βιομηχανική παραγωγή. Επειδή γράφετε και λέτε, πρέπει κι εμείς να παρουσιάσουμε τι ακριβώς είναι τα στοιχεία. Αν πιστεύετε ότι δεν έχουμε δήθεν βιομηχανία, να σταματήσετε να μιλάτε για τη βιομηχανία. Εσείς μιλάτε όμως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν είναι απάντηση όμως.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι τα στοιχεία που σας έδωσα, είναι στοιχεία της Eurostat. Αν θέλετε, μπορώ να σας στείλω τους αναλυτικούς πίνακες.

Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι η κρίση δεν έχει χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας. Δεν ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχουν κάποιοι κλάδοι οι οποίοι έχουν επηρεαστεί ενδεχομένως περισσότερο από άλλους, όπως είναι ο κατασκευαστικός τομέας, το είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση και ο τουριστικός τομέας.

Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ αυτό το οποίο αναπαράγεται επί πάρα πολύ καιρό, ότι δήθεν οι επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν, είναι περισσότερες από αυτές τις οποίες άνοιξαν, ή ότι στη βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα συνέβη μια καταστροφή τέτοια, που δεν συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι αλήθεια. Και δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με το ψέμα. Σας το λέω ξεκάθαρα! Σε όποιον αρέσει, σε όποιον δεν αρέσει!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είστε όλη η ηγεσία του Υπουργείου ενοχλημένη με την εκλογολογία, όμως έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά ο κ. Σουφλιάς με τις εισηγήσεις του στον Πρωθυπουργό, για εκλογές. Ένα σχόλιο επ’ αυτού. Είστε υπέρ ή κατά αυτής της άποψης του κ. Σουφλιά;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ό,τι είχαμε να πούμε για το θέμα της εκλογολογίας το είπαμε. Θέλω όμως επειδή έχει τύχει να έχω μπροστά μου για το δείκτη PMI, το δείκτη των παραγγελιών, στοιχεία πάλι απ' έξω. Να σας διαβάσω για να δείτε πόσο απέχουν πολλές φορές ορισμένες αντιλήψεις που καλλιεργούνται, σε σχέση με την πραγματικότητα.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας του Ελληνικού Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών PMI, ο Rob Dobson οικονομολόγος της Markit, είπε: «Ο ελληνικός τομέας μεταποίησης -γιατί μιλήσατε προηγούμενα κάποιοι από εσάς για τη μεταποίηση- έκανε σταθερά βήματα προς την ανάκαμψη τον Ιούνιο. Ο δείκτης PMI ανήλθε σε υψηλό 8 μηνών, καθώς οι ρυθμοί συρρίκνωσης της παραγωγής των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης ήταν οι ασθενέστεροι μετά την κατάρρευση της Lehman. Τη μεγαλύτερη ανησυχία αποτελεί ο βαθμός τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να υποστηρίξουν τον όγκο των παραγγελιών, μέσω της μείωσης των τιμών. Υπάρχουν ενδείξεις χαλάρωσης των πιέσεων σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή ισχύ, γεγονός, το οποίο αναμένεται ότι θα παρέχει μια ανάσα στα περιθώρια κέρδους, προς το τέλους του χρόνου».

Αυτά δεν τα ανακαλύψαμε εμείς. Υπάρχουν πολλές οικονομικές εφημερίδες, που τυχαίνει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να τα έχουμε σήμερα αυτά τα στοιχεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω, δεν νομίζω κανένας συνάδελφος να έχει μαγικό τρόπο για τη βιομηχανία, άλλωστε δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Μαγικό τρόπο πάντως εσείς βρήκατε εδώ να εμφανίσετε τα στοιχεία, γιατί επιλέξατε τα περισσότερα να κάνετε σύγκριση σε μηνιαία βάση και όχι σε ετήσια βάση, για να δούμε τις συνέπειες κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Έχω τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία. Η Στατιστική Υπηρεσία τονίζει τη διαφορά σε ετήσια βάση. Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν για να έχουμε συγκεκριμένα πράγματα, η αύξηση της απασχόλησης σε ποιο διάστημα είναι αυτό το 2,6% ποια χρονική περίοδο είναι. Και επίσης για τις πτωχεύσεις έχετε τον αριθμό των πτωχεύσεων μέσα στο 2009. Ποιο διάστημα του 2009 αφορά αυτό το νούμερο; Και τα νούμερα που δίνονται για το ’08 και το ’07 αν αφορούν ολόκληρο το έτος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, την επεξεργασία των στοιχείων όλων, την κάναμε υπό την ευθύνη του κ. Μπούγα, ο οποίος θα σας δώσει τα στοιχεία. Επαναλαμβάνω και πάλι: είναι υπεύθυνη η παρουσίαση, θα σας δώσουμε τους αναλυτικούς πίνακες, θα σας δώσουμε τα στοιχεία της Eurostat, τα στοιχεία των Πρωτοδικείων, τα στοιχεία των Επιμελητήριων. Δεν επιδέχονται αμφισβητήσεων τα στοιχεία αυτά.

Εσείς αμφισβητείτε τα στοιχεία και γι' αυτό σας απαντώ. Θα σας εξηγήσει αναλυτικότερα ο κ. Μπούγας. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: δεν αρνούμαστε ότι η κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας. Αρνούμαστε όμως το λαϊκισμό, την καταστροφολογία και την άποψη ότι δήθεν η Ελλάδα είναι η χώρα εκείνη, η οποία επλήγη από την κρίση, χωρίς να έχει αυτό, σε άλλες χώρες. Την ώρα που συμβαίνει μάλλον το αντίθετο, δηλαδή ότι η Ελλάδα έχει πληγεί λιγότερο σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ι. ΜΠΟΥΓΑΣ: Επειδή αμφισβητήσατε όχι αυτά καθαυτά τα στοιχεία αλλά μάλλον τη μεθοδολογία, πρέπει να σας επαναλάβω αυτό που ανέφερε ο Υπουργός για το λιανικό εμπόριο. Είπαμε ότι το Μάιο του 2009, σχετικά με τον Απρίλιο του 2009, ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα, μειώθηκε κατά 0,9% όταν σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία που μειώθηκε 1,3% η Σουηδία κατά 1,5% έχουμε πολύ μεγαλύτερη μείωση.

Η μεθοδολογία είναι η αυτή για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα στοιχεία που μιλάμε εμείς και παρουσιάζουμε τα μεγέθη, τα ίδια λαμβάνουν υπόψη τους και την ίδια μεθοδολογία ακολουθούν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ένα είναι αυτό.

Δεύτερον. Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία των πτωχεύσεων, έχουμε κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά, όχι εμείς το Υπουργείο Δικαιοσύνης από όπου ζητήσαμε τα στοιχεία και αναφέρει για κάθε έτος, από το 2006 μέχρι και τέλος Αυγούστου του 2009 σε ένα συγκεντρωτικό πίνακα, πόσες είναι οι αιτήσεις για πτώχευση που υποβλήθηκαν και πόσες είναι οι αποφάσεις οι οποίες κήρυξαν εμπόρους σε πτώχευση. Αυτά τα στοιχεία δεν είναι μόνο αναλυτικά από το ’06, μέχρι και τέλος Αυγούστου του ’09, αλλά είναι και για κάθε Πρωτοδικείο της χώρας.

Επομένως εδώ δεν μπορεί κανείς να πει ότι τα στοιχεία αυτά μπορεί να έχουν διαφοροποιήσεις, διότι έχουν ελεγχθεί και από τα Εφετεία που συγκεντρώνουν σε πρώτη φάση τα στοιχεία αυτά. Σε ό,τι αφορά τις εγγραφές - διαγραφές γίνονται με βάση τα Μητρώα των Επιμελητηρίων. Ξέρετε πολύ καλά ότι κάθε εταιρεία που εγγράφεται, εγγράφεται στο Μητρώο του οικείου Επιμελητηρίου και από εκεί διαγράφεται. Όλα αυτά έχουν συλλεγεί κι έχουν δοθεί στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, η οποία τα έχει και μας τα έδωσε.

Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο αμφισβητείτε τη μεθοδολογία και τον τρόπο που παρουσιάζουμε στοιχεία, που είναι πάρα πολύ εύκολο να διασταυρωθούν και να διαπιστωθεί η ακρίβειά τους ή όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπούγα με συγχωρείτε επ’ αυτού. Θα ήταν χρήσιμο να μας δώσετε, πέρα των στοιχείων των πτωχεύσεων ανοίγματος και κλεισίματος επιχειρήσεων, για το λιανικό εμπόριο πολύ απλά μια ερώτηση. Τον Απρίλιο του 2009 και τον Απρίλιο του 2008. Αυτό το στοιχείο νομίζω καταδεικνύει το τι συνέβη. Έχετε πρόχειρο να μας το δώσετε;

Ι. ΜΠΟΥΓΑΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι έχουμε μια πτώση, αλλά εμείς θέλουμε διότι η Ελλάδα δεν μόνη της στον κόσμο. Πρέπει να γίνονται και οι συγκρίσεις για να δούμε εάν οι άλλοι πάνε καλύτερα από εμάς, αν πάνε χειρότερα ή βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο.

Και αυτό το οποίο θέλουμε με βάση τα συγκριτικά στοιχεία και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να καταδείξουμε ότι στη χώρα μας δεν έχουμε επιρροή κατά τρόπο δυσμενέστερο από την κρίση, σε σχέση με άλλες χώρες. Όπως εκείνοι μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν, στο ίδιο βαθμό με μέτρα τα οποία σας έχουμε πολλές φορές παρουσιάσει, μπορέσαμε κι εμείς και αντισταθήκαμε.

Γι' αυτό μίλησα στο τέλος της εισήγησής μου ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να αντέξουν, διατηρήθηκαν αρκετές θέσεις εργασίας ή τουλάχιστον δεν είχαμε απώλεια πολύ μεγάλη αυτή που προέβλεπαν οι Κασσάνδρες θέσεων εργασίας και έχουμε κάνει και τα βήματα εκείνα, για να μπορέσουμε να δώσουμε μια νέα κατεύθυνση στην επιχειρηματικότητα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Μια επισήμανση περισσότερο με την ιδιότητά μου ως εκπροσώπου Τύπου που πολλές φορές τα έχουμε πει και μαζί και αλλού, γιατί βλέπω να εκτρέπεται η συζήτηση σε μια άλλη κατεύθυνση. Για τα αυτονόητα νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος ούτε να επιχειρηματολογούμε, ούτε να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση. Προφανώς και δεν ισχυρίζεται κανείς ότι η κατάσταση στην αγορά το 2009 μπορεί να είναι καλύτερη από αυτή που ήταν το 2008.

Αυτό που εμείς εδώ λέμε σήμερα είναι ότι λαμβάνοντας μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, δίνοντας τη δυνατότητα στην αγορά με αυτά τα 930 εκ. ευρώ που κυρίως αφορούν την ενίσχυση της αγοράς και των επιχειρήσεων, προωθώντας μια σειρά από δράσεις υποστήριξης και μάλιστα σε κρίσιμες στιγμές όπως αυτή του ΤΕΜΠΜΕ, προσπαθήσαμε επιχειρήσαμε και εν πολλοίς το πετύχαμε να στηρίξουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα σε δύσκολες συγκυρίες.

Πετύχαμε να συγκρατήσουμε τη μείωση της ανεργίας και να έχουμε και αύξηση της απασχόλησης σε ορισμένους κλάδους, όπως είναι αυτός του εμπορίου. Πετύχαμε να διατηρηθεί το θετικό πρόσημο ώστε οι επιχειρήσεις που ανοίγουν, να είναι περισσότερες από αυτές που κλείνουν.

Η αναζήτηση στοιχείων που ενδεχομένως θα τεκμηριώσουν το επιχείρημα ότι μέσα στο 2008 και στο 2007 η αγορά πήγαινε πολύ καλύτερα από το 2009, δεν νομίζω ότι προσθέτει τίποτε στον οποιονδήποτε. Αλίμονο αν σε συνθήκες κρίσης δεν είχε αποτυπωθεί αυτό και στη μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή και ενδεχομένως στην κρίση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και όλοι.

Αλλά ο δικός μας ρόλος εδώ είναι, εκτός από τις διαπιστώσεις να παίρνουμε και μέτρα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι τα μέτρα αυτά απέδωσαν καρπούς.

Οι επιχειρήσεις πήραν τα χρήματα του ΤΕΜΠΜΕ σε μια δύσκολη περίοδο που ο δανεισμός από τις Τράπεζες είχε καταστεί αρκετά περιορισμένος. Αυτό τους οδήγησε στο να μη διώξουν τον κόσμο, τους οδήγησε να συγκρατήσουν το εργατικό τους δυναμικό.

Είναι αυτονόητο ότι η κρίση επηρεάζει τη ζωή όλων μας. Το ζήτημα είναι να μη μένουμε μόνο στις διαπιστώσεις, αλλά από κει και πέρα με πολιτικές να προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε και κυρίως να τοποθετούμε το πράγμα στις αληθινές του διαστάσεις, στις πραγματικές του διαστάσεις όπως το κάναμε πάντα.

Και όταν οι αριθμοί και τα στοιχεία, δεν αναφέρομαι τώρα εδώ, αναφέρομαι στον δείκτη τιμών καταναλωτή που δίναμε κατά καιρούς τα προϊόντα, που λέμε για τις τιμές, τις ανατιμήσεις που κάναμε πάντα, εμείς αυτό που πάντα κάναμε ήταν να τοποθετούμε την πραγματικότητα στις αληθινές της διαστάσεις κι αυτό κάνουμε και σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω γι' αυτούς τους 7 νομούς που έλεγε η ΓΣΕΒΕΕ. Μήπως έχουμε μια εξήγηση γιατί συμβαίνει σ’ αυτούς τους 7 να κλείνουν περισσότερες από όσες ανοίγουν; Το λέω επειδή είναι και ένας μεγάλος νομός μέσα. Νομίζω είναι η Θεσσαλονίκη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν μίλησα για 8 νομούς, μίλησα για 8 Επιμελητήρια και μπορώ να σας τα πω αμέσως ποια είναι. Είναι: το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών -υπενθυμίζω ότι στην Αθήνα υπάρχει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο- το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Παρατηρείται λοιπόν περισσότερες διαγραφές στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη έχει επίσης 3 Επιμελητήρια: το Εμπορικό και Βιομηχανικό, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, είναι το Επιμελητήριο της Ζακύνθου, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Επιμελητήριο Κεφαλληνίας και Ιθάκης και το Επιμελητήριο Λακωνίας.

Αυτά είναι τα 8 Επιμελητήρια στα οποία παρατηρούνται περισσότερες διαγραφές από ότι εγγραφές στις επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα είναι τα μεγαλύτερα της χώρας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω την απάντηση μου. Σας ανέφερα ότι συνολικά η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν από 3 Επιμελητήρια και παρατηρείται αύξηση των διαγραφών σε ένα από αυτά.

Επιτρέψτε μου όμως για την πληρότητα της απάντησης να σας πω τα νούμερα στα υπόλοιπα Επιμελητήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών είχαμε 3.328 εγγραφές το α’ εξάμηνο του 2009 έναντι 1.205 διαγραφών.

Στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών είχαμε 1.025 εγγραφές έναντι 1.165 διαγραφών. Δηλαδή εδώ η διαφορά είναι περίπου 100, ενώ στο προηγούμενο νούμερο είναι 2.000 υπέρ των εγγραφών.

Και στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχαμε 4.974 εγγραφές έναντι 1.978 διαγραφών. Βλέπετε ότι αν κανείς αθροίσει τα επιμέρους νούμερα οι εγγραφές είναι περισσότερες από τις διαγραφές.

Αν θέλετε μπορώ να προχωρήσω αναλυτικά και για τα τρία Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης, Θέλετε να σας τα δώσω; Θα τα δώσουμε άλλωστε από τον πίνακα, θα προκύψει.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το ισοζύγιο των επιχειρήσεων που άνοιξαν με αυτές που έκλεισαν ασφαλώς δείχνει μια τάση, γιατί είναι διαχρονικό. Όμως αν μπορείτε να μας θυμίσετε, η εγγραφή είναι υποχρεωτική, αυτό το ξέρουμε, η διαγραφή είναι και αυτή υποχρεωτική;

Και δεύτερον, αν είστε πρόχειρος για να λύσουμε το προηγούμενο ζήτημα σε σχέση με τις λιανικές πωλήσεις, στο 12μηνο Μαϊου 2009 σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης αν είστε πρόχειροι, η εικόνα στην Ελλάδα είναι καλύτερη ή χειρότερη;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε σχέση με ποιες;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. στο 12μηνο, γιατί μήνα με μήνα είπαμε ότι έχουμε καλύτερη εικόνα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εννοείτε εγγραφών - διαγραφών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, για το τζίρο είναι η δεύτερη ερώτηση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για τον τζίρο δεν έχω τα στοιχεία. Δεν τα έχω πρόχειρα. Πρέπει όμως να σας πω για τις επιχειρήσεις ότι και η εγγραφή και η διαγραφή γίνεται κατά τρόπο αυτόματο και υποχρεωτικό.

Η εγγραφή μεν, διότι αυτόματα ενημερώνονται από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα Επιμελητήρια, η έναρξη και η λήξη, αυτόματα ενημερώνονται και εγγράφονται στα μητρώα του Επιμελητηρίου οι επιχειρήσεις, όπως επίσης γίνεται και η διαγραφή, πρώτον γιατί τα στοιχεία αυτά μεταξύ των Εφορειών και των Επιμελητηρίων διασταυρώνονται και γίνεται διαγραφή για να μην υπάρχουν και υποχρεώσεις, και φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και έναντι του Επιμελητηρίου, διότι όσο δεν διαγράφεται μια επιχείρηση υπάρχουν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης αυτής για εισφορές στο Επιμελητήριο.

Όμως ένα στοιχείο επιπλέον το οποίο έχει αξία, είναι ότι στις διαγραφές περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις που κλείνουν και διαγράφονται από τα μητρώα λόγω συνταξιοδότησης των ιδιοκτητών, που εδώ δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή στοιχεία, τουλάχιστον προς το παρόν δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή στοιχεία, τι ποσοστό των διαγραφών αντιπροσωπεύουν οι διαγραφές λόγω συνταξιοδότησης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved