nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Α. Λοβέρδος: Στο 15,5% η ανεργία 18/10/09

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Ανακοίνωση Τύπου, Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2009

 

ΟΜΙΛΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Ευχαριστώ τους πολίτες της Β΄ Αθηνών, που με τίμησαν με την ψήφο τους και μου έδωσαν τη δυνατότητα να βρίσκομαι ανάμεσά σας. Ευχαριστώ τον κ. Πρωθυπουργό που με τίμησε με την ανάθεση ενός κρίσιμου και δύσκολου κυβερνητικού τομέα , του τομέα που αφορά στην Εργασία και την Κοινωνική Ασφάλιση. Με τον Υφυπουργό, τον κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ώστε  να εφαρμόσουμε  τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και να δώσουμε  λύσεις σε μεγάλα προβλήματα της ελληνικής Πολιτείας, δηλαδή τόσο του κράτους όσο και της κοινωνίας, σχετικά με την Εργασία, την Απασχόληση και την Κοινωνική Ασφάλιση. 

Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 

Κυρίες – Κύριοι Βουλευτές,
Η κατάσταση την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι δραματική.  Δεν θα αφιερώσω πολύ χρόνο για να σας την περιγράψω.  Ούτε θα ασχοληθώ με την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.. Κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου στο Υπουργείο είπα, πως δεν θα προσφέρω στον ελληνικό λαό το θέαμα της αποκαθήλωσης της Ν.Δ. Την επιλογή αυτή την έκανε μόνος του ο ελληνικός λαός.  Δική μας αποστολή είναι να τα καταφέρουμε στο Υπουργείο Εργασίας/Κοινωνικής Ασφάλισης.  Μόνο αυτό περιμένει ο πολίτης.  Οι εκατοντάδες Έλληνες/ Ελληνίδες που με σταματούν στο δρόμο αυτό μου ζητούν:  να τα καταφέρουμε ως κυβέρνηση. Πάμε, λοιπόν, στα προβλήματα.  Όχι για να τα αφηγηθούμε, αλλά για να τα λύσουμε, στο μέτρο που αυτό είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά για λόγους ευκολότερης κατανόησης, τα ταξινομώ υπό πέντε τίτλους:
1ος τίτλος: Ανεργία.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, τον Ιούλιο του 2009 - δηλαδή δίχως να υπολογίζουμε και τη διακοπή της εργασίας των εποχικών-, η ανεργία «κτύπησε» το 9,6% !!!  Σε αριθμούς: οι άνεργοι ανήλθαν σε 476.707 άτομα. Δηλαδή οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 128.772 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 (αύξηση 37%).  Και  πρέπει να μην ξεχνάμε, ότι στον αριθμό αυτόν, ως εργασία καταγράφονται και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης!!! Δηλαδή η εκ περιτροπής απασχόληση, η διαθεσιμότητα, τα λεγόμενα stage, τα μπλοκάκια, η εποχική εργασία κ.λπ. Συνεπώς, αν προσθέσουμε στο 9,6% της ανεργίας που δίδει η ΕΣΥΕ και τους ευκαιριακώς απασχολούμενους, που ανέρχονται στο 6%, το ποσοστό της ουσιαστικής ανεργίας ανέρχεται στο 15,5% που δίδει η Γ.Σ.Ε.Ε.!!!
2ος τίτλος: Θεσμοί στήριξης του εισοδήματος. Ενώ είναι απολύτως απαραίτητοι για τη στήριξη των αναξιοπαθούντων εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των ανέργων, τελικώς της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας, ο σχετικός υπάρχων θεσμός, ο ΟΑΕΔ, εξέπεμψε δύο μηνύματα με αρνητικό πρόσημο: κομματισμός κι αδιαφάνεια αφενός, και παραπειστική διαφήμιση αφετέρου. 
3ος τίτλος : Εργατικά Ατυχήματα:  η σύνοψη της αδυναμίας πρόληψης, της γραφειοκρατικής επούλωσης των πληγών των ατυχημάτων, η σύνοψη των δυσκολιών και των αδυναμιών του ελληνικού κράτους είναι η σημερινή κατάσταση πρόληψης και διαχείρισης των εργατικών ατυχημάτων.  Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας χρειάζεται ριζοσπαστική αλλαγή, όπως και η μεταχείριση των τραυματιών ή των οικογενειών των θυμάτων, που είναι πολλές φορές άθλια. Την περιγράφει με ακρίβεια ο Συνήγορος του Πολίτη, και ειδικώς ο βοηθός Συνήγορος, ο κ. Ι. Σακέλλης, στην ετήσια έκθεσή τους για το 2008.
4ος τίτλος: Εργασιακές Σχέσεις:  η επιτομή της βίας, του αυταρχισμού και της απορρύθμισης. Είναι πολλές οι φορές που σκέφτομαι «σε ποιόν αιώνα ζούμε». Κυρίες, κύριοι, εμείς οι Βουλευτές, πρέπει να κάνουμε ριζοσπαστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Ας ανασκουμπωθούμε κι ας νομοθετήσουμε με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.
5ος τίτλος: Ασφαλιστικό. Το 2004 το Ι.Κ.Α είχε πλεόνασμα 1.3 δις Ευρώ. Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ πως λύσαμε το ασφαλιστικό, αλλά πάντως σας παραδώσαμε μία κατάσταση που επέτρεπε να ασκηθούν αμέσως πολιτικές περαιτέρω βελτίωσης. Το 2009 το Ι.Κ.Α μας παραδόθηκε με έλλειμμα 1.7 δις Ευρώ για το 2009. Τα ποσά που απαιτούνται για τις συντάξεις του φθινοπώρου και του Δεκεμβρίου, καθώς και το δώρο των εορτών έπρεπε να βρεθούν για να καταβληθούν. Δυστυχώς, αυτή ήταν η πρώτη μου ενέργεια την ίδια την ημέρα παραλαβής του Υπουργείου. Κι εδώ συγχωρήστε μου μία σελίδα από το προσωπικό μου ημερολόγιο: το Νοέμβριο του 1993 ως δικηγόρος του ΕΔΟΕΑΠ συνήντησα τον τότε Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Φ. Ιωαννίδη για θέμα του συγκεκριμένου ασφαλιστικού ταμείου. Ενώ του εξηγούσα το πρόβλημα, μου είπε με ύφος απελπισίας, σκουπίζοντας το πρόσωπό του και με τα δύο του χέρια: «τι είναι αυτό που μου λές; Πρόβλημα είναι αυτό; Εδώ δεν έχουμε να πληρώσουμε τις συντάξεις και το δώρο του Δεκεμβρίου!!!»  Μετά από 16 χρόνια καλούμαστε να διαχειριστούμε το ίδιο πρόβλημα.  Και τότε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε αναλάβει Οκτώβριο. Τρεις εκλογικοί θρίαμβοι για τη Δημοκρατική Παράταξη έχουν γίνει  Οκτώβριο. Το 1981, το 1993, το 2009. Και τις τρεις εκλογές τις προκήρυξε η Ν.Δ. Η πρώτη διάλυση της Βουλής ήταν τακτική, οι άλλες δύο ήταν πρόωρες. Το Ασφαλιστικό, ωστόσο, για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, δεν είναι μόνο ζήτημα χρηματοδότησης, είναι και πρόβλημα κακοδιοίκησης, εισφοροδιαφυγής, σπατάλης και οργίου συναλλαγής στην παροχή υπηρεσιών υγείας.
     
II. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΑΣ
Α. ΑΝΕΡΓΙΑ. Η μόνιμη παρεξήγηση που αφορά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι, ότι του χρεώνουν τα αίτια και την πρόκληση της ανεργίας. Κακώς. Η ανεργία προκαλείται από την συνολική αδυναμία ενός κράτους να δημιουργεί ανάπτυξη και, συνεπώς, θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, βασικές αιτίες της κρίσης είναι το στρεβλό πρότυπο οικονομικής πολιτικής και η κρίση του συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης. Ωστόσο, το Υπουργείο Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλει να μεριμνά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανεργίας (π.χ. με το επίδομα ανεργίας, ή με τη στήριξη του εισοδήματος, π.χ. των απολυμένων κ.ο.κ.), καθώς και για την κατάρτιση των εργαζομένων ή των υποψηφίων για την αγορά εργασίας. Εκεί, όμως, που το αντικείμενο του Υπουργείου τέμνεται με τα θέματα της εργασίας και της απασχόλησης, είναι η παροχή κινήτρων για νέους εργαζόμενους ή για τις επιχειρήσεις, ώστε να προσλαμβάνουν εργαζόμενους ή να διατηρούν στην εργασία τους αυτούς που ήδη απασχολούν. Στους τομείς,, λοιπόν,  «εργασία», «απασχόληση» ως κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεσμευόμαστε: 
- Να αυξήσουμε σταδιακά το επίδομα ανεργίας, ώστε να φθάσει το 70% του βασικού μισθού.
- Να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους και τα κίνητρα, ώστε να αναπληρώνεται, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, το εισόδημα των εργαζομένων.  
- Να αναμορφώσουμε τον ΟΑΕΔ, ο οποίος από σκοτεινός-μικροκομματικός οργανισμός που είναι σήμερα, πρέπει να μετατραπεί σε ένα διαφανές πολιτικό εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης. Ομιλώντας για αναβάθμιση του Ο.Α.Ε.Δ., εννοώ τόσο την αναμόρφωση των υπηρεσιών του, όσο και των προγραμμάτων που αυτός οργανώνει, ως προς την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση. Και, σε κάθε περίπτωση, ο Ο.Α.Ε.Δ., όπως θα τον διαμορφώσουμε, δεν θα είναι εργαλείο στα χέρια του κάθε εντεταλμένου του Υπουργού. 
- Ήδη, όμως, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εμμέσως μπήκαμε στο χώρο των ελαστικών πολιτικών απασχόλησης. Οι μορφές της είναι πολλές. Η εκ περιτροπής εργασία, η διαθεσιμότητα, τα μπλοκάκια, η συμπλήρωση εισοδήματος που συνδυάζεται με την ταυτόχρονη κατάρτιση κ.λπ. Ως προς όλες αυτές μορφές υπάρχει απόλυτη ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του υπάρχοντος νομικού πλαισίου. Η αναθεώρηση θα γίνει με γνώμονα, ότι οι σχετικές ρυθμίσεις αφορούν την ανάγκη των ανθρώπων να εργαστούν και, συνεπώς, ανθρώπινα δικαιώματα. Με τον ίδιο ριζοσπαστικό τρόπο θα αναμορφώσουμε το λεγόμενο καθεστώς «ενοικίασης» εργαζομένων, που θεσπίστηκε στη δεκαετία του 1990 κατ’ εφαρμογήν της κοινοτικής νομοθεσίας. Δεσμεύομαι προσωπικώς, να καλέσω την επόμενη εβδομάδα τους κοινωνικούς εταίρους να διαβουλευτούν και να καταλήξουν σε ένα πρώτο κοινό πόρισμα για τις απαιτούμενες αλλαγές. Όσο πιο σύντομα  ανταποκριθούν οι εταίροι, τόσο πιο γρήγορα θα διατυπωθούν οι διατάξεις του σχετικού σχεδίου νόμου. Η κατεύθυνση ολοκλήρωσης των εργασιών που θα δώσουμε, με τον Υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη, είναι να κατατεθούν και τα σχετικά σχέδια νόμου στη Βουλή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Σε αυτή τη διαδικασία δηλώνω πως το Υπουργείο δεν θα είναι αμέτοχος τρίτος.  Θα βάλει το πλαίσιο, θα δώσει την κατεύθυνση και θα συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση των τελικών πορισμάτων.
Στο πλαίσιο του ανωτέρου στόχου πρώτη πολιτική κίνηση υψίστης συμβολικής σημασίας η παρέμβαση με νόμο στην ακινησία του κράτους σχετικά με την Κωνσταντίνα Κούνεβα. Θα ρυθμίσουμε τόσο το θέμα της ένταξης της περίπτωσής της στα εργατικά ατυχήματα, όσο και του δικαιώματός της να αποκτήσει οικογενειακή στέγη.
Στους τομείς «εργασία», «απασχόληση», δεσμευόμαστε επίσης:  
- Να θεσπίσουμε κίνητρα για την πρόσληψη νέων,  με γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των σχετικών ασφαλιστικών εισφορών για τέσσερα χρόνια. Ήδη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί, ότι η πολιτική αυτή θα οργανωθεί το 2009, για να αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2010.
- Να ισχυροποιήσουμε τη σύνδεση των κινήτρων του επενδυτικού νόμου με δημιουργία θέσεων απασχόλησης.  Να καθιερώσουμε ειδικές ρήτρες, ώστε τα δάνεια με εγγύηση δημοσίου να διοχετευθούν αμέσως στις επιχειρήσεις, οι οποίες διατηρούν ή αυξάνουν τις υφισταμένες θέσεις εργασίας.
- Να επανασχεδιάσουμε τις δράσεις του Ε.Σ.Π.Α., που δεν απαιτούν «διαδικασίες αναθεώρησης», με στόχο την ανακατανομή πόρων προς τα προγράμματα «Κοινωνικής Εργασίας». 
- Να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας με την ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που συνδέονται με την πράσινη ανάπτυξη.
- Να αποκαταστήσουμε τη συνταγματική νομιμότητα στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ένας – ένας ο εργαζόμενος μόνος του απέναντι στους ισχυρούς ήταν το αποτυχημένο πρότυπο της Ν.Δ., αλλά δεν είναι το δικό μας.  
- Να θεσπίσουμε μέτρα προστασίας των απολυομένων σε ώριμη ηλικία. 
- Καταργούνται τα stage στον δημόσιο τομέα και να τα προσανατολίσουμε αποκλειστικώς στον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό να βοηθούνται οι νέοι αποκτώντας μία σύντομη αλλά ουσιαστική εμπειρία.
Για όλα τα ανωτέρω και ειδικότερα για τη διαμόρφωση των πολιτικών μας απέναντι στο δραματικό φαινόμενο της μαζικής ανεργίας θα εργασθώ με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. προκειμένου να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για αποτελεσματικά μέτρα κατά της ανεργίας. Τα θέματα αυτά προτίθεμαι να τα θέσω και στο επικείμενο Συμβούλιο Απασχόλησης, στις 30 Νοεμβρίου 2009. 

Β. ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, την Τετάρτη ορκίστηκα ως Υπουργός Εργασίας και την Παρασκευή επισκεφθήκαμε, με τον κ. Κουτρουμάνη, το Σ.Ε.Π.Ε. Έδωσα εντολή επίτασης των ελέγχων, στους εργασιακούς χώρους που το ίδιο το Σώμα έχει καθορίσει ως χώρους έντασης κινδύνου. Το πεδίο αυτό, ο έλεγχος δηλαδή των όρων υγιεινής και ασφάλειας, των μειζόνων δηλαδή όρων εργασίας, θέλει ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Μέσα στις πρώτες ημέρες της θητείας μου έγιναν τέσσερα πολύ σοβαρά ατυχήματα. Το Υπουργείο Εργασίας πρέπει λοιπόν να γίνει ο εγγυητής της προστασίας του πιο αδύναμου κρίκου της αγοράς εργασίας των εργαζομένων, μέσω του ελεγκτικού μηχανισμού, του ΣΕΠΕ. Τρεις είναι οι τομείς δράσεις εν προκειμένω:  α) ο έλεγχος που διενεργεί το  Σώμα ώστε να προλαμβάνει τα ατυχήματα και να επιβάλει κυρώσεις. β) ο έλεγχος της τήρησης της νομιμότητας στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και γ) η διαχείριση του εργατικού ατυχήματος. Και οι τρεις τομείς αυτοί χρειάζονται εξορθολογισμό. Είτε αυτός είναι νομικός, είτε διοικητικός θα τον επιχειρήσουμε αμέσως. Ο μόνος περιοριστικός της βούλησής μας όρος, είναι η οικονομική στενότητα. Τούτης όμως δοθείσης θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Σημασία για έναν πολιτικό έχει να δρα με επιτυχία, ακόμη και στις πιο δυσμενείς συνθήκες. Θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε, λοιπόν, τη λειτουργία του Σ.Ε.Π.Ε,  με στόχο την άμεση καταπολέμηση της αυθαιρεσίας, των κινδύνων και της μαύρης εργασίας.
Συναφές με το ανωτέρω θέμα είναι και η ψήφιση ενός νέου νόμου σχετικά με τις επαγγελματικές ασθένειες. Η σχετική εργασία είχε ολοκληρωθεί επί των ημερών της κας Φάνης Πετραλιά. Θα φέρω το σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή για ψήφιση, αφού πρώτα ενημερώσω τους κοινωνικούς εταίρους. Όπως είπα και στην τελετή παράδοσης – παραλαβής δεν πρόκειται να κατεδαφίσω τίποτε. Θα σεβαστώ ό,τι καλό έχει γίνει. Και σπεύδω να διευκρινίσω –αν και δεν έχει άμεση σχέση με το προηγούμενο– πως θα καταθέσω στη Βουλή ένα σχέδιο - νόμου για την Υγεία και την Ασφάλεια (διαδικασία Κωδίκων, άρθρο 76 § 7 του Συντάγματος), που και αυτό είχε ολοκληρωθεί επί των ημερών της κας Πετραλιά. Αφού, βεβαίως, και για την περίπτωση αυτή, πρώτα ενημερωθούν οι κοινωνικοί εταίροι, που δηλώνουν άγνοια για τις εργασίες της σχετικής Επιτροπής.

Γ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Κληρονομήσαμε ένα μεγάλο χρέος και στα ασφαλιστικά ταμεία. Παραδώσαμε, το 2004 τα ταμεία του Ο.Α.Ε.Ε. (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ) με ένα έλλειμμα 30 εκατ. Ευρώ το χρόνο και μας παραδίδετε τον Ο.Α.Ε.Ε. με έλλειμμα 900 εκατ. Ευρώ ετησίως. Οι οφειλές του Δημοσίου προς το σύνολο των Ταμείων από τα 2,7 δις ευρώ το 2003, θα φθάσουν στο τέλος του 2009 στο 10 δις Ευρώ!!! Παραδώσαμε, λοιπόν, όπως ήδη ανέφερα, το 2004 το ΙΚΑ  με 1,3 δις ετήσιο πλεόνασμα και είμαστε υποχρεωμένοι να εκταμιεύουμε επιπλέον από το Γ.Λ.Κ. τουλάχιστον 300 εκατομμύρια Ευρώ το μήνα, για να πληρωθούν οι συντάξεις. Ανάλογη, δυστυχώς, είναι η κατάσταση και σε άλλα μεγάλα Ταμεία, όπως ο Ο.Α.Ε.Ε. Διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα για τους συνταξιούχους. Ενισχύσαμε ήδη τα Ταμεία  για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Πρώτη και αυτονόητη υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα στα Ταμεία για να πληρωθούν οι συντάξεις. Παράλληλα, είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στην επιλεκτική εφαρμογή της νομοθεσίας. Όλες οι πλευρές, Δημόσιο, Επιχειρήσεις και Εργαζόμενοι οφείλουν να ανταποκρίνονται με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα Ταμεία και στο ασφαλιστικό σύστημα γενικότερα. Ενιαίοι κανόνες, λοιπόν, για όλους. Θα βάλουμε τέλος στις ευκαιριακές και χαριστικές ρυθμίσεις και στην εισφοροδιαφυγή. Θα βάλουμε, επίσης, τέλος στην ασυδοσία που υπάρχει με τους προμηθευτές υπηρεσιών υγείας στα Ταμεία και έτσι θα εξοικονομήσουμε πόρους για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας. Ως εκ περισσού η υπογράμμιση, ότι για όλα τα θέματα του Ασφαλιστικού θα οργανώσουμε το σχετικό κοινωνικό διάλογο και τη διαβούλευση με τους φορείς.

Στο μεγάλο θέμα του Ασφαλιστικού έχουμε ήδη ως ΠΑΣΟΚ αναλάβει και άλλες συγκεκριμένες δεσμεύσεις, οι οποίες καταγράφονται στο πρόγραμμά μας. Αυτές οι δεσμεύσεις ισχύουν στο ακέραιο, με προτεραιότητες: 
- Την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας, όπως είναι ο χρόνος απονομής των συντάξεων. Η σύνταξη θα απονέμεται το αργότερο σε τρεις μήνες από όλα τα ταμεία και με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτού του μέτρου, το τέλος του 2010.  Ήδη επ’ αυτού ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν απολύτως σαφής τόσο στις προεκλογικές, όσο και στις μετεκλογικές του ομιλίες. 
- Τη θεραπεία αδικιών όπως αυτή που αφορά τους έχοντες διαδοχική ασφάλιση, για τους οποίους θα βελτιώσουμε το καθεστώς, έτσι ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, αλλά και το ποσό της σύνταξης να είναι ανάλογο του χρόνου ασφάλισης. 
- Προγραμματική μας δέσμευση αποτελεί η διεύρυνση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων κατά 300.000.  Επίσης η αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη, της αγρότισσας και του ανασφάλιστου, ώστε να φθάσουμε στο 550 Ευρώ για το μεμονωμένο συνταξιούχο και στα 950 Ευρώ για το ζευγάρι έως τα τέλη της τετραετίας. 
- Ακόμη θα προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς στη μηχανογράφηση των Ταμείων, για να επιτευχθεί απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη λειτουργία τους. Τέλος, θα προχωρήσουμε στη σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ  και ΟΠΑΔ), με στόχο τον από κοινού έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και των δαπανών υγείας.  Θα επαναφέρουμε και θα εκσυγχρονίσουμε τη λίστα φαρμάκων.  Θα εξορθολογίσουμε τις διαδικασίες χορήγησης αναπηρικών συντάξεων. 
- Προγραμματική μας δέσμευση αποτελεί, τέλος,  η κατάργηση των ρυθμίσεων Πετραλιά, τόσο για την αύξηση των ορίων ηλικίας, όσο και για τη μείωση των συντάξεων.

ΙΙΙ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η συνάντηση της εγχώριας οικονομικής κρίσης με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση δημιούργησε ένα εκρηκτικό μίγμα για την κοινωνία και την οικονομία: κλείσιμο επιχειρήσεων, διεύρυνση της ανεργίας, περαιτέρω ανασφάλεια στις εργασιακές σχέσεις. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναδείχθηκε ανέτοιμη να υποδεχθεί την κρίση αυτή. Το μέτωπο των θεσμικών και πολιτικών δυνάμεων του συγκεκριμένου κυβερνητικού τομέα δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τις αρνητικές συνέπειές της. Στην αυξανόμενη ανεργία δεν μπόρεσε απαντήσει με ενεργητική πολιτική απασχόλησης. Στη βίαιη πίεση για ανισορροπία στη σχέση «εργασία- απασχόληση», η Ν.Δ. δεν μπόρεσε να αντιτάξει ένα θεσμικό πλέγμα προστασίας των εργαζομένων από την αυθαιρεσία και κρύφτηκε πίσω από τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τις οποίες μάλιστα δεν εξορθολόγισε. Στη βίαιη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης και στην ύφεση δεν διέθετε ζωντανούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, ώστε να αξιοποιηθούν οι αμυντικές τους λειτουργίες και να αποφευχθούν τα τεράστια ελλείμματα και η συσσώρευση υπερβολικών βαρών στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Απαιτείται, λοιπόν, αμέσως η ανάπτυξη των δυνάμεων της ελληνικής πολιτείας στον τομέα των σχέσεων που διαγράφονται στο χώρο της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης. Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. βάσει των προεκλογικών προγραμματικών της δεσμεύσεων, που εγκρίθηκαν από τον ελληνικό λαό, διαμόρφωσε σήμερα ένα συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών και δραστηριοτήτων, τα βασικά  σημεία του οποίου μόλις σας ανέπτυξα.

Κυρίες - κύριοι Βουλευτές πρέπει να ολοκληρώσω. Παλεύουμε να ομαλοποιήσουμε μια πολύ δυσάρεστη και δύσκολη κατάσταση. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Όσο, ωστόσο, η μάχη θα δίνεται εν μέσω και της διεθνούς κρίσης, δηλαδή όχι μόνο εν μέσω της κρίσης του ελληνικού συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης, τόσο οι πολιτικές μας θα έχουν ένα αντίπαλο που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπισθεί.   Τη διόγκωση της παράνομης μετανάστευσης που διοχετεύεται στην αγορά ως μαύρη εργασία. Για τους εργαζόμενους, τόσο τους Έλληνες όσο και τις εκατοντάδες χιλιάδες των νόμιμων μεταναστών, η παράνομη μετανάστευση και η συναφής με αυτήν μαύρη εργασία είναι οι πιο σοβαροί αντίπαλοι. Τα στοιχεία που παραθέτω τα έχω από το ΥΠ. ΕΞ. της χώρας μας. Οι πίνακες έχουν ως εξής : 2004 – 45.000,  2005 - 66.000, 2006 – 95.000, 2007- 112.000, 2008 – 146.000. Η ρύθμιση, λοιπόν, των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας σημαίνει διακοπή της ροής της παράνομης μετανάστευσης, κυρίως από την Τουρκία, η οποία έως σήμερα δεν επιδεικνύει διάθεση καλής συμπεριφοράς με την Ελλάδα και την Ε.Ε. Όσο, όμως, «κοινοτικοποιείται» η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, τόσο θα αποκτούμε  σημαντικούς συμμάχους για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η πολιτική του περιορισμού του φαινομένου αυτού θα είναι πολιτική της κυβέρνησής μας και την οποία θα παρακολουθεί το Υπουργείο μας και θα προσπαθεί να συμβάλει με τον πολιτικό του λόγο και τη δράση.    

Κυρίες - Κύριοι Βουλευτές,
Οι δυσκολίες είναι πολλές και είναι όλες μπροστά μας. Θα κάνουμε με τον κ. Κουτρουμάνη ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας, που γέννησαν ελπίδες στον ελληνικό λαό. Θα προσπαθήσουμε, θα παλέψουμε και γι’ αυτό, και μόνο γι’ αυτό, ζητάμε τη σταθερή, σθεναρή, αλλά και κριτική στήριξη των μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved