nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Γ. Ραγκούσης: Νέα αντίληψη για το κράτος 18/10/09

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ανακοίνωση Τύπου, 18 Οκτωβρίου 2009

 

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, κ. Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ, ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την θεμελίωση ενός πολιτικού συστήματος αυτόνομου που λειτουργεί με διαφάνεια και λογοδοσία.

Αφετηρία μας η ριζική αλλαγή του τρόπου ανάδειξης της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Για το σκοπό αυτό προχωρούμε άμεσα, όπως έχει ήδη πει ο Πρωθυπουργός, σε ένα νέο εκλογικό νόμο, επιδιώκοντας:

Πρώτον, την ενίσχυση της αυτονομίας της πολιτικής.

Δεύτερον, την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των Βουλευτών και την αναβάθμισή τους με το δραστικό περιορισμό των εκλογικών δαπανών αλλά και των προσωπικών ανταγωνισμών.
Η πρότασή μας είναι ένα καθαρό και απλό στη λειτουργία του εκλογικό σύστημα που βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές:
- πολυκομματική σύνθεση της Βουλής
- σταθερές, στέρεες κυβερνήσεις
- ενίσχυση του ρόλου και του κύρους του Βουλευτή με την απαλλαγή του από την πίεση των πελατειακών σχέσεων.

Πυρήνας της πρότασης είναι η εισαγωγή ενός εκλογικού συστήματος που συνδυάζει μονοεδρικές και πολυεδρικές ευρείες περιφέρειες. Αυτό, όπως όλοι ήδη γνωρίζετε, είναι μια προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου. Χωρίς ασφαλώς τα στοιχεία εκείνα του Γερμανικού εκλογικού συστήματος που δεν προσιδιάζουν στο δικό μας συνταγματικό πλαίσιο στη δική μας πολιτειακή και πολιτική λογική.

Είναι αναμφίβολα η σημαντικότερη διαρθρωτική αλλαγή στο πολιτικό μας σύστημα.

Πρόθεσή μας, όπως τονίσαμε, η ευρύτερη δυνατή συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, ώστε οι εκλογές του 2013 να διεξαχθούν με το νέο σύστημα. Για το σκοπό αυτό προχωρούμε άμεσα, τις επόμενες μέρες στη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής υψηλού κύρους, η οποία θα εξειδικεύσει εναλλακτικές προτάσεις σε όλα τα επιμέρους ζητήματα ώστε να προχωρήσουμε αμέσως μετά σε εντατική διακομματική, κοινοβουλευτική και κοινωνική διαβούλευση.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι
Κρίσιμος για το πολιτικό σύστημα είναι ο χώρος των ΜΜΕ
Στόχος μας, η οριστική ξεκάθαρη ρύθμιση των σχέσεων της πολιτικής με την επικοινωνιακή εξουσία.
Θέλουμε ένα πολιτικό σύστημα διαρκώς ελεγχόμενο αλλά ποτέ εξαρτώμενο!
Και θέλουμε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διαρκώς κρινόμενα από τους πολίτες, αλλά ποτέ χειραγωγούμενα από το κράτος!
Θέλουμε ΜΜΕ που λειτουργούν με διαφανή οικονομικά και με βιωσιμότητα που διασφαλίζει την ανεξαρτησία τους και τις θέσεις εργασίας. Δεν θέλουμε τίποτα άλλο από ένα δίκαιο νομικό πλαίσιο που θα τηρηθεί απαρέγκλιτα από όλους.

Θα προχωρήσουμε γι’ αυτό:
1ον: Στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών για ψηφιακή εκπομπή, με ταυτόχρονη υποχρέωση, όσων ήδη εκπέμπουν και αδειοδοτηθούν, για αναλογική εκπομπή μέχρι την οριστική κατάργησή της (2012).
2ον: Σε αυστηρά μέτρα διαφάνειας και ορθολογική κατανομή της κρατικής διαφήμισης αλλά και της διαφημιστικής δαπάνης των επιχειρήσεων και οργανισμών του δημοσίου.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Στο κράτος απαιτούνται νέα στερεά θεμέλια και μια Νέα Αρχιτεκτονική.
Η χώρα έχει ανάγκη από στέρεες και μόνιμες θεσμικές προσεγγίσεις:
Χρειαζόμαστε μια Νέα αντίληψη, μια Νέα Αρχιτεκτονική για το κράτος, για την αυτοδιοίκηση και τις μεταξύ τους σχέσεις, που θα προκύψει με στέρεα προσεκτικά βήματα.
Το Πρώτο βήμα θα το κάνουμε με μια ενιαία μελέτη, ένα ενιαίο σχέδιο για ό,τι κάνουμε.

Όχι πρόχειρα και αποσπασματικά. Μελέτη που θα αναλάβει Επιστημονική Επιτροπή υψηλού κύρους, την οποία συγκροτούμε άμεσα, η οποία θα αξιοποιήσει με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια την πλούσια προεργασία που έχει γίνει. Δυστυχώς τονίζω όχι στο ΥΠΕΣ. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να παρακαλέσω τον πρώην ΥΠΕΣ να διευκρινίσει ότι ο πρώην Πρωθυπουργός, κ. Καραμανλής, από παραδρομή ανέφερε χθες ότι : « Βάλαμε σε εφαρμογή πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης και καταθέσαμε συγκροτημένη πρόταση για τη διοικητική δομή της χώρας». Διότι κάτι τέτοιο, όπως καλά γνωρίζει, βεβαίως δεν ισχύει.

Με το Δεύτερο βήμα θα προχωρήσουμε σε Διεξοδική διαβούλευση με όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες, που βεβαίως θα κορυφωθεί με τη διαβούλευση ανάμεσα στα κόμματα και μέσα στο κοινοβούλιο.

Τρίτο βήμα και παράλληλο με τα δύο προηγούμενα: ο οδικός χάρτης εφαρμογής: Συγκροτούμε άμεσα Επιτροπή Παρακολούθησης, με συμμετοχή του κράτους και των φορέων της αυτοδιοίκησης, η οποία θα προσδιορίσει μετρήσιμες, θεσμικές, λειτουργικές και οικονομικές προϋποθέσεις για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μεγάλων αλλαγών, προς όφελος του πολίτη.

Θα προχωρούμε με σταθερά βήματα, βάση εκθέσεων προόδου, με στόχο η μετάβαση στη νέα Αρχιτεκτονική να αποβαίνει πάντα σε όφελος του πολίτη.
Δεν πρέπει να πληρώσει ο πολίτης το κόστος της μετάβασης.

Στη Νέα Αρχιτεκτονική που σχεδιάζουμε ο Α΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης αποτελείται από ισχυρούς Δήμους. Άρα λιγότερους δήμους, στο σύνολο της χώρας, βεβαίως και στην Αττική.

Ο ισχυρός Δήμος, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, είναι αυτός που έχει ισχυρά θεμέλια. Και τα ισχυρά θεμέλια, τα ισχυρά κύτταρα του ισχυρού Δήμου είναι η γειτονιά στα αστικά κέντρα και το χωριό στην περιφέρεια.

Είναι αυτονόητο ότι ο ισχυρός δήμος θα προκύψει από την εξασφάλιση της πραγματικής οικονομικής αυτοτέλειάς του, με φορολογική αποκέντρωση και την ενίσχυση των διοικητικών μηχανισμών του.

Στο πλαίσιο αυτό απόφασή μας είναι να ενισχύσουμε, τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ αλλά και να προωθήσουμε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας σε αυτούς. Συγκεκριμένα:
Θα προχωρήσουμε σε ένα νέο, ριζικά βελτιωμένο πρόγραμμα έργων για τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού σε αντικατάσταση του ΘΗΣΕΑ που παρουσιάζει δυσλειτουργίες παρά την πρόοδο του, αδικίες και μεγάλη υστέρηση στην απορροφητικότητα, που για να γίνει κατανοητό παρακαλώ να γνωρίζετε ότι δύο μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος έχουν υπογραφεί συμβάσεις που αντιστοιχούν μόλις στο 50% του συνολικού σχεδιασμού του.
Επίσης, θα επιβάλλουμε τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα όλων των χρηματοδοτήσεων προς την Τ.Α.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Ειδικά σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω το εξής. Δεν είναι δυνατόν να εξαιρούνται οι Ο.Τ.Α, ιδίως σε συνθήκες δημοσιονομικού εκτροχιασμού, από το δραστικό περιορισμό εξόδων.
Είναι μείζον θέμα για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, για κάθε Έλληνα φορολογούμενο να μπει σταδιακά τέρμα στο απαράδεκτο καθεστώς των υπερδανεισμένων, ζημιογόνων και ελλειμματικών δήμων της χώρας.
Στο ίδιο πλαίσιο, θα καθιερώσουμε καθεστώς υπαγωγής των δαπανών όλων των Δήμων στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πριν αυτές οι δαπάνες πραγματοποιηθούν.

Όσον αφορά στον Β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης.
Αυτός πλέον θα αποτελείται από τις αιρετές Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις.
Η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα έχει επικεφαλής αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι Νομαρχίες θα λειτουργούν πλέον ως διοικητικές μονάδες της οικείας περιφέρειας. Είναι αυτονόητο, ότι θα εξασφαλίζεται η αναλογική εκπροσώπηση των νομών στη σύνθεση του εκλεγμένου Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στο επίπεδο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα θεσμοθετηθεί η κρίσιμη για το μέλλον της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Νέα Αρχιτεκτονική που σας παρουσίασα είναι αναγκαία όσο ποτέ. Είναι επείγουσα όσο ποτέ.
Αν πριν την κρίση ήταν σκόπιμη, πλέον είναι απαραίτητος όρος για να βάλουμε τη χώρα σε νέους ρυθμούς παραγωγικότητας.
Είναι επίσης ώριμη όσο ποτέ. Έχει μαζί της την πολυετή επεξεργασία της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ.
Έχει την στήριξη της ευρύτατης πλειοψηφίας του κόσμου της αυτοδιοίκησης, που μετά από χρόνια διαβούλευσης, όχι μόνο την αποδέχεται, αλλά πιέζει για την εφαρμογή της.
Έχει την ισχυρότατη εντολή του ελληνικού λαού, που την ενέκρινε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.
Έχει όλες τις προϋποθέσεις συναίνεσης-όπως εκφράστηκε και στην αίθουσα αυτή- από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Έχει μαζί της μια ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία που θέλει ισχυρή, αποτελεσματική, διάφανη αυτοδιοίκηση.
Και έχει απέναντι της τον χαμένο χρόνο. Το χαμένο έδαφος. Το ασφυκτικό πράγματι χρονοδιάγραμμα έως τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αν αφήναμε να μας καθοδηγούν κομματικές σκοπιμότητες, ίσως διστάζαμε.
Αν αφήναμε πάλι το πολιτικό κόστος να αποφασίσει, ίσως φοβόμασταν.
Αλλά, αυτά ήταν που καθήλωσαν τη χώρα. Αυτά εμπόδισαν να πάμε μπροστά.

Γι’ αυτό,
Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε,
Με επίγνωση του τιτάνιου έργου που απαιτείται,
Με μόνο γνώμονα το συμφέρον της χώρας, το εθνικό συμφέρον και τίποτα άλλο,
Προχωράμε, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, στη θέσπιση της Νέας Αρχιτεκτονικής μέσα στο 2010 και την εφαρμογή της στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Απευθύνουμε σήμερα κάλεσμα συστράτευσης στην εθνική αυτή προσπάθεια σε όλους τους πολίτες.
Πρώτα, στον ίδιο τον κόσμο της αυτοδιοίκησης, και τους θεσμικούς φορείς της, που είναι οι φυσικοί πρωταγωνιστές και η κινητήρια δύναμη αυτής της προσπάθειας

Σε όλα τα κόμματα,
Θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί στη νέα αυτή εποχή για την αυτοδιοίκηση και το κράτος.
Από την πλευρά μας θα σας εγγυηθούμε έναν κρίσιμο όρο:
Δεν θα υπάρξει καμία μα καμία κομματική σκοπιμότητα.
Δεν θα επιτρέψουμε καμία, όσο ασήμαντη κι αν είναι, μικροκομματική εξαίρεση.

Η Νέα Αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί με μόνο γνώμονα τις ανάγκες της χώρας και των τοπικών κοινωνιών.
Δεν θα χαραχθεί ούτε μια γραμμή για να εξυπηρετηθεί κάποιος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Επίσης, καταργείται, όπως έχουμε δεσμευτεί, το ισχύον εκλογικό σύστημα με την προϋπόθεση του 42%.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Στον χώρο της αυτοδιοίκησης οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μια ακόμα σημαντική απόφαση, την οποία έχουμε καθυστερήσει. Το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στη δεύτερη γενιά μεταναστών και στους μετανάστες που διαθέτουν άδεια μακροχρόνιας διαμονής και έχουν συμπληρώσει πενταετία. Πρόθεσή μας είναι να συμμετάσχουν ήδη, με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι μια πρωτοβουλία ώριμη, αυτονόητη εδώ και χρόνια σε χώρες της ΕΕ.
Προχωρούμε στο μέτρο αυτό στο πλαίσιο μιας συνολικής Νέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, παράλληλα πάντα με τον στόχο της μηδενικής ανοχής στη λαθρομετανάστευση.

Η πολιτική για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης αρθρώνεται σε τρεις διακριτούς αλλά συμπληρωματικούς μεταξύ τους άξονες.
Πρώτος άξονας είναι οι εγγυήσεις ασφάλειας του τίτλου νόμιμης διαμονής.
Δεύτερος άξονας είναι οι Τομεακές Πολιτικές Κοινωνικής Ένταξης
Τρίτος άξονας: όπως έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά προχωρούμε σε μέτρα για τη συμμετοχή στην πολιτική ζωή που καταλήγει στη δυνατότητα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, ιδίως για όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς μετανάστες που διαμένουν ήδη στη χώρα τουλάχιστον για ορισμένο χρόνο. Επίσης για εκείνα τα παιδιά που έχουν λάβει ελληνική εκπαίδευση ορισμένης τουλάχιστον διάρκειας .

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Αυτή η Νέα Μεταναστευτική Πολιτική είναι χρέος μας.
Είναι χρέος πολιτικό, απέναντι στην ελληνική κοινωνία, που δικαιούται να ζει σε συνθήκες συνοχής και ασφάλειας.
Είναι χρέος ηθικό, απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς συμπολίτες μας που ήδη ζουν και εργάζονται μαζί μας,
Είναι, τέλος, χρέος μας ιστορικό. Γιατί εμείς δεν ξεχνάμε ότι είμαστε έθνος μεταναστών. Είμαστε λαός που έζησε και δημιούργησε, όχι μόνο στη μητρόπολη, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Υπάρχει το διαρκές ερώτημα για το αν θέλουμε ένα μικρό ή ένα μεγάλο κρατος.
Η απάντησή μας είναι.
Θέλουμε ένα κράτος απλό και λιτό.
Θέλουμε ένα κεντρικό κράτος αφοσιωμένο στον στρατηγικό, επιτελικό του ρόλο. Με τον δραστικό περιορισμό όλων των δομών, νομικών προσώπων και επιτροπών, ακόμα και Υπουργείων που τελικά δεν εξυπηρετούν κανέναν, επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο, ενώ συνιστούν διαρκή αιμορραγία στον προϋπολογισμό. Από τις δαπανηρές «ταμπέλες», θα πάμε σε μηχανισμούς λύσης προβλημάτων.
Θέλουμε ένα κράτος μικρό, ως προς τη γραφειοκρατία, που ταλαιπωρεί πολίτες και υπαλλήλους, που βάζει εμπόδια σε πολίτες και επιχειρήσεις, ένα κράτος μικρό στις καταναλωτικές του δαπάνες.
Ένα κράτος μεγάλο στον καθοδηγητικό, στον ελεγκτικό του ρόλο, στην θέσπιση προδιαγραφών και τήρηση κανόνων.
Στόχος μας είναι να φτάσουμε στο τέλος αυτής της διαδρομής, να υπερβούμε τη διάκριση: από τη μια το κράτος και η γραφειοκρατία του, από την άλλη τα ΚΕΠ.
Στόχος είναι ένα κράτος - ΚΕΠ, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών και Επιχειρήσεων.
Ο παραπάνω στόχος είναι εφικτός μόνο αν προχωρήσουμε αποφασιστικά στην εποχή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Οργανώνουμε τον σχεδιασμό μας σε τέσσερεις άξονες:

Πρώτος κρίσιμος άξονας: Μέτρα διαφάνειας και λογοδοσίας
Για λόγους ουσιαστικούς και συμβολικούς απόφαση μας είναι το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου μας να αφορά σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Δικαιωμάτων του ανθρώπου στην υποχρεωτική ανάρτηση στο Διαδίκτυο των αποφάσεων και πράξεων των Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, οι οποίες συνεπάγονται δαπάνη για το Δημόσιο. Η υποχρέωση αυτή θα επεκταθεί σε όλους τους φορείς άσκησης εξουσίας και διαχείρισης όπως λ.χ. Γενικοί και Ειδικοί γραμματείς, Νομάρχες, Δήμαρχοι, ΝΠΔΔ ή/και ΝΠΙΔ. Αρχή μας : Ό,τι δεν είναι απόρρητο ή δεν θίγει προσωπικά δεδομένα, στο διαδίκτυο!

Δεύτερος άξονας: Αποτελεσματικότητα και εξυπηρέτηση του πολίτη
Σχεδιάζουμε την παροχή όλων των υπηρεσιών μέσω των ΚΕΠ.
Ο πολίτης για οποιαδήποτε δοσοληψία με το Δημόσιο θα απευθύνεται σε ένα μόνο γραφείο της Διοίκησης.
Στο πλαίσιο αυτό επεξεργαζόμαστε την εισαγωγή έξυπνης κάρτας πολίτη.

Ο τρίτος κρίσιμος άξονας του σχεδίου μας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, για τη διαβούλευση για την ηλεκτρονική δημοκρατία.
Ήδη το κάνουμε πράξη αύριο. Αναρτάται προς δημόσια διαβούλευση, πριν υπογραφεί, το σχέδιο απόφασης για τα κρατικά αυτοκίνητα, ώστε, όπου χρειαστεί, να συμπληρωθεί και να βελτιωθεί.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Για την υλοποίηση των στόχων αυτών, το κύριο και αποφασιστικό στήριγμα μας θα είναι τα στελέχη, οι κρατικοί λειτουργοί, κάθε δημόσιος υπάλληλος.
Θα πάρουμε κάθε μέτρο για τη δίκαιη και αξιοκρατική εξέλιξη και αξιοποίηση του Ανθρώπινου Δυναμικού.
Θα εξετάσουμε μετά από διάλογο με την ΑΔΕΔΥ τη δυνατότητα υπαγωγής των δημοσίων υπαλλήλων στο νομικό πρόσωπο γενικά του Δημοσίου και όχι σε κάθε Υπουργείο ξεχωριστά.
Η αλλαγή αυτή είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του προσωπικού με ενιαίες αρχές, κανόνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις και διευκολύνει την ορθολογική κατανομή του προσωπικού αλλά και την καθιέρωση ενός Νέου-Ενιαίου Μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Προετοιμάζουμε παράλληλα την ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών με τη συγκρότηση Ενιαίου σώματος επιθεωρητών-ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης.
Θα βάλουμε τέλος στην ατιμωρησία των επιόρκων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.
Γιατί , όπως και οι πολιτικοί, έτσι και οι κρατικοί λειτουργοί δεν είναι όλοι ίδιοι. Οφείλουμε, λοιπόν, να υπερασπιστούμε τους έντιμους και τους άξιους καταργώντας το καθεστώς ατιμωρησίας για τους επίορκους.

Όμως, πάνω απ’ όλα είναι η εμπέδωση της Αξιοκρατίας.
Αξιοκρατία από την πρόσληψη έως την εξέλιξη στην κορυφή της ιεραρχίας.
Για το σκοπό αυτό το ΑΣΕΠ επιστρέφει!
Επιστρέφει παντού, ενισχύεται, διευρύνει τις αρμοδιότητες του.
Έτσι, βάζουμε τέλος στην λογική που θέλει το κράτος λάφυρο του νικητή. Σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ και με την απαραίτητη ενίσχυσή του θα προχωρήσουμε σε μια μικρή επανάσταση, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, για την ελληνική δημόσια διοίκηση. Θα αναθέσουμε στο ΑΣΕΠ την επιλογή Γενικών Διευθυντών της Δημόσιας Διοίκησης μέσα από ενιαία διαδικασία για όλο το Δημόσιο. Έτσι, θα κάνουμε πράξη το δόγμα για τους άριστους και όχι τους αρεστούς. Έτσι, θα φέρουμε στο προσκήνιο τα άξια στελέχη, θα λυτρώσουμε το ελληνικό κράτος οριστικά και αμετάκλητα από το άγος του κομματισμού.
Σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ καθιερώνουμε ετήσιο πολυμορφικό διαγωνισμό εισαγωγής στο δημόσιο με συνδυασμό μορίων και γραπτών εξετάσεων.
Οι «προσχηματικές» συμβάσεις έργου με φυσικά πρόσωπα καταργούνται, με το απαραίτητο μεταβατικό στάδιο για τους ήδη υπηρετούντες.
Όλες οι διαδικασίες χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση διενεργούνται από το ΑΣΕΠ.
Βάζουμε τέρμα στα πελατειακά stage στο δημόσιο. Βάζουμε τέλος στην πελατειακή συνέντευξη στο δημόσιο καθώς και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοκρατία.
Πρέπει να βάλουμε τέλος σε μια ακόμη νοσηρή κατάσταση που επικρατεί ακόμη. Καμιά απόφαση δεν μπορεί να οδηγεί σε μια νέα γενιά ομήρων, σε μια νέα γενιά «συμβασιούχων» στο δημόσιο και στους ΟΤΑ. Πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης θα εφαρμοστούν, όχι όμως με τρόπο που καταλύει την αξιοκρατία και την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Δεν θέλουμε ξανά, ποτέ ξανά, νέα παιδιά και άξιοι άνθρωποι να αδικούνται, συχνά να εξευτελίζονται, εξαρτώμενοι από την εύνοια του ενός ή του αλλού. Δεν θέλουμε ξανά, ποτέ ξανά, άξια στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης να στιγματίζονται ως κομματικοί εγκάθετοι διότι η διαδικασία ανάδειξής τους είναι διαβλητή και χρωματισμένη.
Γι’ αυτό όλοι μας πρέπει να απομακρυνθούμε!
Το ΑΣΕΠ θα κάνει τη δουλειά του. Και εμείς τη δική μας.
Ξέρω ότι εμείς έχουμε την ευθύνη. Θα την αναλάβουμε.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Αν έχουμε μια φιλοδοξία, αυτή είναι απλή και είναι η εξής: Όταν ο ελληνικός λαός μας δώσει την εντολή να παραδώσουμε την εξουσία, να μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες, να κοιτάξουμε στα μάτια κυρίως την επόμενη γενιά, τα παιδιά μας, και να ξέρουμε ότι κάναμε το χρέος μας, ότι τιμήσαμε την εντολή του ελληνικού λαού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved