nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο Α. Τσίπρας για stage και ελαστικές μορφές εργασίας 5/11/09

 

ΣΥΡΙΖΑ
Ανακοίνωση Τύπου, 5 Νοεμβρίου 2009

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ STAGE
ΚΑΙ ΜΕ ΜΟΡΦΕΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

Κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για τους εργαζόμενους στα προγράμματα stage και τις μορφές ελαστικής εργασίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Πρέπει να συμφώνησω κατ΄αρχάς με όσα είπε ο Υπουργός ότι είναι δύο διαφορετικές ερωτήσεις και θα προτιμούσαμε να απαντηθούν ξεχωριστά. Και το λέω αυτό γιατί και τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν λερωμένη τη φωλιά τους γι΄αυτό το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και αβεβαιοότητας το οποίο έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Διότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ένα μείζον πρόβλημα εργασιακής ανασφάλειας, κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης εργασίας ως πρόβλημα αξιοκρατίας. Υπάρχει και θέμα αξιοκρατίας. Υπάρχει όμως το μείζον θέμα της ανασφάλιστης γενιάς, της κακοπληρωμένης γενιάς, της γενιάς των 400 και 700 ευρώ και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κύριε Υπουργέ, ήταν αυτές που δημιουργήσαν τον ΑΣΕΠ, ήταν όμως και αυτές που έψαξαν και βρήκαν οδούς, ώστε να παρακάμπτεται ο ΑΣΕΠ. Και δημιούργησαν τις στρατιές των εργαζομένων συμβασιούχων που είναι για 5 και 7 και 10 χρόνια συμβασιούχοι και αργότερα το φαινόμενο των εργαζόμεων με συμβάσεις έργου, με τα λεγόμενα μπλοκάκια , δελτία παροχής υπηρεσιών, που υποκρύπτουν μόνιμη και σταθερή εργασία.

Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι σήμερα ακόμη και καθαρίστριες στα σχολειά μας ή στους δήμους λογίζονται ως υπεργολάβοι, ως εργολάβοι, είναι με δελτία παροχής υπηρεσιών.

Και βεβαίως ήταν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που όταν ήρθε στην κυβέρνηση έψαξε και βρήκε τρόπους για να παρακάμτπει τον ΑΣΕΠ και αξιοποίησε ένα πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, για να δημιουργήσει νέες στρατιές ανασφάλιστων εργαζόμενων, κακοπληρωμένων εργαζόμενων, με 480 ευρώ το μήνα.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι, θα καταργήσουμε αυτό το φαινόμενο; Θα καταργήσουμε τους νόμους τους εργασιακής ζούγκλας ή θα τους κρατήσουμε ίδιους; Κρατώ μια δική σας δήλωση, κύριε Υπουργέ, που κάνατε μετά τις εκλογές, στις 19/10/09, όπου είπατε «Δεν μπορεις να τους διώξεις. Δεν μπορεί να διώξεις όσους έχουν συμπληρώσει 24μηνο.». Πολύ αργότερα βεβαιώς, όταν έγινε το Υπουργικό Συμβούλιο, ταυτιστήκατε με την άποψη της κυβέρνησης η οποία λέει, όχι stage στο δημόσιο, ναι stage στον ιδιωτικό τομέα. Στην πρώτη σας δήλωση μιλήσατε ως νομικός και ως έγκριτος συνταγματολόγος. Στη δεύτερη δήλωσή σας μιλήσατε ως Υπουργός.

Και αναρωτιώμαστε, πώς είναι δυνατόν κάτι το οποίο είναι παράνομο και ανήθικο για το δημόσιο τομέα να είναι ηθικό και νόμιμο για τον ιδιωτικό. Και βεβαίως κατανοούμε πλήρως γιατί χαίρεται ο Πρόεδρος του ΣΕΒ ο κ. Δασκαλόπουλος μετά τη συνάντησή σας, γιατί κατανοεί πλήρως ότι όλο αυτό το σύστημα πελατειακών διευκολύνσεων θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα καθώς και οι δαπάνες εκείνες για να μην πληρώνουν οι εργοδότες ασφαλιστικές εισφορές και για να έχουν φτηνή ανασφάλιστη εργασία στη δούλεψή τους.

Εμείς αυτό που λέμε είναι πολύ συγκεκριμένο. Πρέπει να προχωρήσετε άμεσα και να καταργήσετε αυτούς τους νόμους της ελαστικής εργασίας. Μιλήσατε για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Γνωρίζετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της στελέχωσής του είναι με ανασφάλιστους εργαζόμενους, με stage; Αρα εδώ χρειάζεται ριζικά διαφορετική πολιτική για την κατάργηση των νόμων της ενοικιαζόμενης εργασίας, των stage στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και για το καθεστώς των συμβασιούχων και της ανασφάλιστης εργασίας. Ένα πράγμα σας λέμε, ότι μεχρις ότου να προωθήσετε νόμους που να καταργούν αυτό το καθεστώς, δεν έχετε το ηθικό δικαίωμα να πετάξετε τους εργαζόμενους στο δρόμο. Δεν μπορεί να θέλετε να καταργήσετε τον εργασιακό μεσαίωνα με τη βαρβαρότητα της ανεργίας.

Προκηρύξτε λοιπόν νέες θέσεις εργασίας εκεί όπου υπάρχουν χιλιάδες εργασιακά κενά, στο δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ιδίως στον τομέα της Παιδείας, της Υγείας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Μην προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε την εργασιακή σκλαβιά, εξοντώνοντας τους σκλάβους. Διότι αυτό συμβαίνει σήμερα, προσπαθείτε να εξοντώσετε τους σκλάβους για να αντιμετωπίσετε την εργασιακή σκλαβιά. Η εργασιακή σκλαβιά καταργείται δεν διορθώνεται.».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved