nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Χρηματοδοτικά προγράμματα Επιστροφή    
Πρόγραμμα μερικής απασχόλησης για 10.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις και ισάριθμους ανέργους (25/8)


Αθήνα 25.8.2005, 18.34
Πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου επιδοτούνται προκειμένου να προσλάβουν εγγεγραμμένους ανέργους για 4ωρη ημερήσια απασχόληση πέντε ημερών (μερική) και για 20 μήνες, ενώ παράλληλα άνεργοι έως 50 ετών μπορούν να ζητήσουν πρόσληψη από τις επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω προβλέπει καινοφανές πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας (stage) που εκπόνησαν τα υπουργεία Απασχόλησης και Ανάπτυξης και θέτει σύντομα σε εφαρμογή ο ΟΑΕΔ.

Στόχος του προγράμματος είναι η διευκόλυνση της εισόδου στην αγορά εργασίας όσων θέλουν να συνδυάσουν τις επαγγελματικές με τις οικογενειακές ή άλλες υποχρεώσεις, όπως είναι οι γυναίκες, οι φοιτητές, οι νέοι κ.ά., αλλά και η υποστήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων και κυρίως των οικογενειακών που απασχολούς έως τρία άτομα.

Τα βασικά σημεία του προγράμματος, η παρουσίαση του οποίου έγινε σήμερα από τους υπουργούς Ανάπτυξης και Απασχόλησης κ.κ. Σιούφα και Παναγιωτόπουλο, είναι τα εξής:

- Επιχορηγούνται ιδιωτικές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που απασχολούν από 0-3 εργαζόμενους εφόσον δεν έχουν κάνει μείωση προσωπικού, λόγω καταγγελίας σύμβασης ή λήξης σύμβασης ορισμένου χρόνου, χωρίς να το αντικαταστήσουν, κατά το χρονικό διάστημα των έξι μηνών που προηγείται που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής τους για υπαγωγή στο πρόγραμμα και μέχρι την ένταξή τους σε αυτό (θα αποδεικνύεται από τις μισθολογικές καταστάσεις). Κάθε επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί για ένα μόνο εργαζόμενο, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε όσες δεν απασχολούν προσωπικό (για να μάθουν να προσλαμβάνουν, όπως τόνισε ο υπουργός Απασχόλησης).

- Δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ατομικές επιχειρήσεις για άτομα που είναι σύζυγοι ή συνδέονται με α’ βαθμού συγγένεια εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας με τον επιχειρηματία. Επίσης, οι ΟΕ, ΕΕ, ΑΕ και ΕΠΕ για τους ομόρρυθμους εταίρους στις ΟΕ και ΕΕ, για τα μέλη του ΔΣ στις ΑΕ και για τους εταίρους στις ΕΠΕ. Εξαιρούνται επίσης οι σύζυγοι και οι συγγενείς α’ βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας των ομορρύθμων εταίρων στις ΟΕ και ΕΕ, των εταίρων στις ΕΠΕ και των μελών του ΔΣ στις ΑΕ, καθώς και οι συνεταιρισμοί για τα μέλη τους.

- Η διάρκεια της απασχόλησης των ανέργων θα είναι 20 μήνες, από τους οποίους οι δύο πρώτοι θα αφορούν την προσαρμογή τους στο εργασιακό περιβάλλον. Στο στάδιο αυτό οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με 15 ευρώ ημερησίως και το κόστος θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΟΑΕΔ. Τους επόμενους 18 μήνες ο εργαζόμενος θα αμείβεται σύμφωνα με τις συλλογικές ή κλαδικές συμβάσεις και ο εργοδότης θα επιδοτείται με 176 ευρώ (8 ευρώ ημερησίως), το οποίο θα προσαυξάνεται στα 10,50 ευρώ ημερησίως σε περίπτωση που αμείβει τον εργαζόμενο κατά 25% περισσότερο από όσο προβλέπει η σχετική σύλλογική σύμβαση. Η επιχείρηση δεν θα έχει υποχρέωση να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο μετά το 20μηνο, ενώ θα της παρέχεται η δυνατότητα να ζητήσει κατά το πρώτο δίμηνο και για μια φορά την αντικατάστασή του.

- Οι 10.000 θέσεις του προγράμματος θα καλυφθούν τουλάχιστον κατά 60% από γυναίκες και κατά 67% από εγγεγραμμένους επί εξάμηνο ανέργους ηλικίας έως 25 ετών και επί δωδεκάμηνο ηλικίας 25 ετών και άνω.

Εγκύκλιος
Αναλυτική εγκύκλιο για το πρόγραμμα θα εκδώσει τις προσεχείς ημέρες ο ΟΑΕΔ, ενώ ακολούθως θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων. Προτεραιότητα στην κάλυψη των θέσεων θα έχουν οι επιχειρήσεις που θα εκδηλώσουν έγκαιρα ενδιαφέρον, αλλά και όσες δεν απασχολούν προσωπικό. Οι άνεργοι θα υποδεικνύονται από τις υπηρεσίες ΟΑΕΔ, ωστόσο, όπως συνηθίζεται σε ανάλογα προγράμματα, υποδείξεις μπορούν να κάνουν και οι επιχειρήσεις, σε συνεννόηση με τους ανέργους. 

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σιούφας ζήτησε την εφαρμογή ενός αντίστοιχου προγράμματος αποκλειστικά για αυτοαπασχολούμενους, αίτημα που ο κ. Παναγιωτόπουλος υποσχέθηκε σύντομα να υλοποιήσει.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved