nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Φοιτητές Επιστροφή    
Παρέμβαση φοιτητών του ΑΠΘ για την Εγνατία Οδό

Αθήνα 1.4.2016, 15:11

Στο πλαίσιο του συνθετικού εργαστηρίου του 3ου έτους «Αστικός Σχεδιασμός» (Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΑΠΘ), ο άξονας της Εγνατίας οδού, παρά τη σημερινή του υποβάθμιση και την απουσία προτάσεων για την ανάσχεσή της, αναγνωρίζεται ως το κατεξοχήν πεδίο παρεμβάσεων με στρατηγική σημασία για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της πόλης.  

Αντλώντας εισροές από επιστημονικά πεδία που μελετούν την πόλη ως φυσική, κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική ή οικονομική διαδικασία, ο αστικός σχεδιασμός πραγματεύεται τις πολλαπλές κλίμακες του αστικού αποσπάσματος: από την κλίμακα του δρόμου, του οικοδομικού τετραγώνου και της γειτονιάς, έως αυτή της αστικής περιοχής και των δικτύων. Οι κλίμακες που πραγματεύεται ο σχεδιασμός της πόλης προσφέρουν προνομιακό πεδίο συνεργίας του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, της πολεοδομίας και της αρχιτεκτονικής τοπίου.

Η οδός Εγνατία φέρει απτές αποδείξεις για την πολυεπίπεδη φύση της πόλης, συγκροτώντας ένα δια-ιστορικό συνονθύλευμα ελληνιστικών/ρωμαϊκών αρχαιολογικών χώρων, βυζαντινών εκκλησιών, οθωμανικών τζαμιών/λουτρών, και σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, που συνθέτουν το μοναδικό χαρακτήρα της. 

Επιπλέον, ο άξονας λειτουργεί ως συμβολικό όριο ανάμεσα στο ιστορικό εμπορικό κέντρο και την Άνω Πόλη, εκατέρωθεν του οποίου διατυπώνονται διαφορετικές χρήσεις, ταυτότητες και αστικές ατμόσφαιρες. Η ανάπτυξη και η μελλοντική λειτουργία του μετρό, κάτω από την Εγνατία, δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία: οι θέσεις των σταθμών με τις νέες ροές πεζών που θα δημιουργήσουν, αναδιατάσσουν παγιωμένες ιεραρχήσεις και δημιουργούν ευκαιρίες για νέες οπτικές προς τον αστικό χώρο.

Στο πλαίσιο του συνθετικού εργαστηρίου, η αρχιτεκτονική έρευνα και ο σχεδιασμός προσφέρουν τα μέσα για την αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου, ο οποίος δρα ως καταλύτης και φορέας νοήματος στην καθημερινή ζωή. Η έκθεση παρουσιάζει επιλεγμένες φοιτητικές μελέτες αστικού σχεδιασμού, θέτοντας τον προβληματισμό σχετικά με τις επαναληπτικές/αλληλεξαρτώμενες/κυκλικές διαδικασίες της έρευνας-ανάλυσης-σύνθεσης που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των μελετών, στην ανάγνωση και ανασύνθεση του αστικού χώρου. Ειδικότερα, η έκθεση εστιάζει σε τρεις θεματικές περιοχές:
Αναγνώσεις-Αναλύσεις, αποτελούμενες από χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες, κολάζ, σχέδια, μοντέλα και βίντεο που μελετούν τον άξονα της Εγνατίας και τις γύρω περιοχές.
Στρατηγικές, που αποτυπώνονται σε διαγράμματα, σκίτσα, σχέδια και κείμενα που περιγράφουν τις υλικές και άυλες παρεμβάσεις που προτείνονται, οι οποίες ενδυναμώνουν τον στρατηγικό ρόλο του άξονα της Εγνατίας για την αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Εστιασμένες Παρεμβάσεις, που συγκροτούνται σε σχέδια, διαγράμματα, σκαριφήματα, μοντέλα, και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, αναπτύσσοντας και εξειδικεύοντας τις προαναφερθείσες στρατηγικές παρεμβάσεις.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 4 Απριλίου και ώρα 18:00. Η Έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά, Δευτέρα – Παρασκευή και ώρες 10:00 με 18:00, έως και την Παρασκευή 15 Απριλίου.


ΠΙΝΑΚΑΣ
Οι συντελεστές

Διδάσκοντες: Ευαγγελία Αθανασίου, Χάρις Χριστοδούλου, Νίκος Καλογήρου, Φυλιώ Κατσαβουνίδου, Αλκμήνη Πάκα, Κωνσταντίνος Σακαντάμης, Δέσποινα Ζαβράκα
Επιμελητές της Έκθεσης: Δέσποινα Ζαβράκα, Νίκος Καλογήρου, Αλκμήνη Πάκα, Κωνσταντίνος Σακαντάμης
Οργανωτική Ομάδα Έκθεσης: Αναστασία Φλώρου, Ραφαηλία Γιαννούδη, Ευδοξία Γκολομπία, Ελευθερία Άννα Γραμματοπούλου, Ματρώνα Μηλώση, Σόφια Τσιαπανίτη, Κυριάκος Ζαχαράκης, Βασίλης Κορδάς, Γιώργος Ζαπουνίδης, Ελένη Τσαπραλή, Δήμητρα Γραβάνη, φοιτητές αρχιτεκτονικής. 


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved