nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Έρευνα Επιστροφή    
ΕΕ: Εγκρίθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020"

Αθήνα 21.11.2013, 23:46

Μεγαλύτερη υποστήριξη στις μικρές επιχειρήσεις υπόσχεται το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020" που εγκρίθηκε σήμερα από το Ευρωκοινοβούλιο.

Το συνολικού προϋπολογισμού 70 δις ευρώ πρόγραμμα φιλοδοξεί να προωθήσει την επιστημονική αριστεία στην Ευρώπη και να στηρίξει την βιομηχανική υπεροχή και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Ύστερα και από την επιμονή των ευρωβουλευτών, τουλάχιστον το 11% του προϋπολογισμού του θα πρέπει να διοχετευθεί στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις ανακαλύψεις να βγουν στην επιφάνεια και από την έρευνα αιχμής να περάσουν στην ευρωπαϊκή οικονομία και όχι σε αυτή τρίτων χωρών, όπως γινόταν συχνά μέχρι τώρα. 

Η χρηματοδότηση θα εστιαστεί στους παρακάτω στόχους:

* Άριστη Επιστήμη (Excellent Science)
- Θα υποστηριχθούν οι δημιουργικοί και ταλαντούχοι ερευνητές και οι ομάδες τους, ώστε να διενεργήσουν έρευνα υψηλής ποιότητας, χτίζοντας επάνω στην επιτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC).
- Θα χρηματοδοτηθεί συνεργατική έρευνα ώστε να προκύψουν νέα και υποσχόμενα πεδία έρευνας και καινοτομίας, μέσω της υποστήριξης για Μελλοντικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίες (FET).
- Θα προσφέρει στους ερευνητές άριστες ευκαιρίας εκπαίδευσης και ανάπτυξης καριέρας μέσω των δράσεων Marie Sklodowska-Curie.
- Θα εξασφαλιστεί ότι η Ευρώπη κατέχει ερευνητικές υποδομές παγκόσμιας ποιότητας (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών  υποδομών), στις οποίες έχουν πρόσβαση όλοι οι ερευνητές από την Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτήν.

* Βιομηχανική υπεροχή (Competitive Industries)
- Θα δομηθεί η ηγεσία στις βιομηχανικές τεχνολογίες με δέσμευση στη στήριξη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, νανοτεχνολογιών, εξελιγμένων υλικών, βιοτεχνολογίας, διαστήματος, εξελιγμένης παραγωγής και επεξεργασίας, ενώ παράλληλα θα υποστηριχθούν συνδυασμένες δράσεις που θα συλλάβουν τα αθροιστικά πλεονεκτήματα από τη διασύνδεση διαφόρων βασικών τεχνολογιών γενικής εφαρμογής.
- Θα διευκολυνθεί η πρόσβαση σε χρηματοδότηση κινδύνου.
- Θα υποστηριχθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση η καινοτομία στις ΜΜΕ.

* Κοινωνικές προκλήσεις (Tackling Societal Challenges)
- Υγεία, δημογραφική αλλαγή και ευ-ζην
- Ασφάλεια τροφίμων, αειφόρος γεωργία και δασοκομία, θαλάσσια έρευνα και βιοοικονομία.
- Ασφαλή, καθαρή και αποδοτική ενέργεια.
- Έξυπνη, πράσινη και διασυνδεδεμένη μεταφορά.
- Δράση υπέρ του κλίματος, περιβάλλον, αποδοτικότητα πόρων και πρώτων υλών.
- Η Ευρώπη σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο – κοινωνίες δίχως αποκλεισμούς, καινοτόμες, που αντικατοπτρίζουν τους πολίτες.
- Ασφαλείς κοινωνίες – προστασία της ελευθερίας και ασφάλεια για την Ευρώπη και τους πολίτες της.

Το πρόγραμμα αυτό έχει χαρακτηριστεί ως το θεμέλιο της εξόδου της ΕΕ από την κρίση. Απομένει να αποδειχθεί αν θα καταφέρει να δώσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις την απαραίτητη ώθηση για ανάπτυξη παρά το γεγονός πως έλαβε λιγότερα κεφάλαια από ό,τι αναμενόταν.

Οι πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων του προγράμματος αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του 2013. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πρόσκληση υποβολής ατομικών υποψηφιοτήτων με σκοπό τη δημιουργία βάσης δεδομένων ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα επικουρούν τις υπηρεσίες της Επιτροπής στην άσκηση καθηκόντων συνδεόμενων με το πρόγραμμα πλαίσιο Έρευνας και Καινοτομίας «Ορίζοντας 2020».

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, Tηλ: 26410-53055, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2019  proslipsis.gr, All rights reserved