ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Έρευνα Επιστροφή    
«Έξυπνες» επιφάνειες αλληλεπιδρούν με κύτταρα

Αθήνα 21.2.2014, 5:4

«Έξυπνες» επιφάνειες (smart surfaces) οι οποίες αλληλεπιδρούν με κύτταρα και μας επιτρέπουν να καθορίσουμε τη συμπεριφορά τους, αντιμετωπίζοντας έτσι κινητικά προβλήματα και επιληψία, κατασκευάζει ο επικεφαλής του Τμήματος Βιοηλεκρονικής του Κέντρου Μικροηλεκτρονικής της Προβηγκίας Γιώργος Μαλλιαράς (φωτογραφία), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μαλλιαράς είναι ένας από τους διαπρεπείς ερευνητές του εξωτερικού που θα διδάξει στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ καλεσμένος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN στο πλαίσιο του προγράμματος RoleMak που αφορά στην ενδυνάμωση της Ερευνητικής και Τεχνολογικής Δυναμικής της Κεντρικής Μακεδονίας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά.

«Η συνεργασία μας εστιάζεται στις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στη Βιολογία και την Ιατρική. Κατασκευάζουμε “έξυπνες” επιφάνειες (smart surfaces), οι οποίες αλληλεπιδρούν με κύτταρα και μας επιτρέπουν να καθορίσουμε τη συμπεριφορά τους. Μπορούμε δηλαδή να κατασκευάσουμε επιφάνειες που είναι το αντίστοιχο του χριτς-χρατς (velcro) και τις οποίες μπορεί να κολλήσουν ή όχι κύτταρα ανάλογα με μια τάση που εφαρμόζουμε», λέει ο επιστήμονας. «Στους πειραματικούς τομείς όπως η Επιστήμη των Υλικών και η Νανοτεχνολογία απαιτείται εργαστηριακός εξοπλισμός που είναι πολύ ακριβός. Μέσω κυρίως χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν χτιστεί στην Ελλάδα εργαστήρια που είναι εφάμιλλα με αυτά του εξωτερικού και κάνουν έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το εργαστήριο του κ. Λογοθετίδη στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα καλό παράδειγμα» εξηγεί ο κ Μαλλιαράς. 

Ως επικεφαλής του Εργαστηρίου στο Τμήμα Βιοηλεκτρονικής του Κέντρου Μικροηλεκτρονικής της Προβιγκίας στη Γαλλία, ο κ. Μαλλιαράς επικεντρώνεται στις συσκευές που εμφυτεύονται στον εγκέφαλο  και επικοινωνούν με νευρονικά κυκλώματα μέσω ηλεκτρικών ή βιοχημικών ερεθισμάτων. 

Πριν από μερικά χρόνια η ερευνητική ομάδα του κατασκεύασε οργανικά τρανζίστορς, τα οποία τοποθετούνται στην επιφάνεια του εγκεφάλου και μπορούν να “διαβάζουν” την ηλεκτρική δραστηριότητα νευρονικών κυκλωμάτων στο βάθος του εγκεφάλου, κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόγνωση κρίσεων επιληψίας ή για να κινηθούν προσθετικά μέλη. Οι συσκευές αυτές βρίσκονται ήδη στο δρόμο για κλινικές δοκιμές. 

Τώρα κατασκευάστηκε από την ίδια ομάδα μια συσκευή που μπορεί να εμποδίζει προσωρινά τη λειτουργία μερικών δεκάδων νευρονίων μέσω τοπικής έκκρισης συγκεκριμένων ουσιών. Αυτή η συσκευή επιτρέπει  να διακοπεί η μεταφορά διεγέρσεων μεταξύ διαφορετικών κυκλωμάτων του εγκεφάλου, η οποία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να σταματήσει μια κρίση επιληψίας. Η έρευνα του κ. Μαλλιαρά σΆ αυτό το αντικείμενο γίνεται κυρίως σε συνεργασία με το νοσοκομείο “La Timone” της Μασσαλίας και όπως δηλώνει ο ίδιος, «η έρευνα σΆ αυτόν τον τομέα προχωράει αργά και παίρνει πάνω από δεκαετία για να περάσει μια συσκευή από το εργαστήριο στον ασθενή». 

Σύγχρονοι δρόμοι
Ως επιστήμονας του εξωτερικού, ο κ. Μαλλιαράς μεταφέρει την εμπειρία του: «Οι έλληνες επιστήμονες δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στο εξωτερικό και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους ξένους συναδέλφους τους. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δίνει τα κατάλληλα εφόδια. Οι νέο επιστήμονες να μη διστάζουν να σκεφθούν μη παραδοσιακούς δρόμους για την σταδιοδρομία τους. Η πλειοψηφία των παιδιών που έκαναν το διδακτορικό τους στο εργαστήριο μου, έχουν βρει δουλειά σε start-up εταιρείες, μερικές από τις οποίες δημιούργησαν οι ίδιοι. Καθώς οι πιο πολλές start-up δεν πετυχαίνουν, η «μετακόμιση» από μια εταιρεία σε άλλη αποτελεί συχνή πραγματικότητα, η οποία ως καλό έχει το ότι ωθεί στην προσωπική ανάπτυξη». 
 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved