nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Έρευνα Επιστροφή    
Το κάπνισμα στο στόχαστρο του ΑΠΘ

Αθήνα 10.11.2015, 13:37

Το πρόβλημα του καπνίσματος και των επιπτώσεων του στην υγεία τίθενται στο επίκεντρο ενός νέου, καινοτόμου ερευνητικού έργου με τίτλο «Smoke Free Brain», που ξεκινά σήμερα με ευρωπαϊκό συντονιστή τo Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Ο πλήρης τίτλος του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», είναι «Διεπιστημονική μελέτη και ανάπτυξη εργαλείων και πρακτικών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων στην αντιμετώπιση του καπνίσματος». Στόχος του είναι η υλοποίηση και αξιολόγηση μιας σειράς παρεμβάσεων και στρατηγικών για την αντιμετώπιση του καπνίσματος, με σύγχρονα τεχνολογικά και επιστημονικά μέσα. Επικεντρώνεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως νέοι άνεργοι, ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και άσθμα, αλλά και πληθυσμοί των οικονομικά ασθενέστερων χωρών. 

Πιο συγκεκριμένα στο πρόγραμμα:
- αναπτύσσονται νέα συστήματα και εφαρμογές σε κινητά και φορητές συσκευές που στόχο θα έχουν μέσα από τη χρήση κοινωνικών μέσων και τεχνικών κοινωνικών δικτύων να προάγουν τη φυσική άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα προκειμένου να τονώσουν την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.
- αναπτύσσονται και μελετώνται νέες, σύγχρονες πρακτικές παρεμβάσεων, όπως η μέθοδος της νευροανάδρασης.
- γίνεται η πολυδιάστατη αξιολόγηση των επιπτώσεων του ηλεκτρονικού τσιγάρου (επιγενετική μελέτη των επιπτώσεων του ηλεκτρονικού τσιγάρου κ.α.).
- επιδιώκεται η νευρο-επιστημονική (μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφίας) διερεύνηση των επιπτώσεων των διαφημίσεων υπέρ αλλά και κατά του καπνίσματος όπως και των συναισθημάτων που αυτές διεγείρουν σε καπνιστές και μη.
- γίνεται οικονομική αξιολόγηση όλων αυτών των πολιτικών παρέμβασης και επιδιώκεται ο σχεδιασμός ενός συνολικού πλάνου και πολιτικής υγείας για την τελική ενσωμάτωσή τους στα εθνικά προγράμματα αντιμετώπισης του καπνίσματος και ειδικότερα η δυνατότητα εφαρμογής τους σε οικονομικά ασθενέστερες χώρες. 
 
Για την υλοποίηση του έργου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018, θα συνεργαστούν 12 φορείς/εταίροι από την Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμ. Βασίλειο, Σερβία, Βουλγαρία και την Κύπρο. Συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος είναι το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ.

Η εναρκτήρια συνάντηση εργασίας ξεκινά σήμερα, Τρίτη 10/11 και ώρες 13.30 με 17.30 και θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2015 και ώρες 9.00 με 17.00, στο ξενοδοχείο «Mediterranean Palace», στη Θεσσαλονίκη.

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται με τη στήριξη της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ. Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ θα απευθύνουν χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved