nmathioud for ProslipsisGR - Widget





ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Έρευνα Επιστροφή    
Αποκαλύπτοντας τις γαστρονομικές ρίζες της ευρωπαϊκής κληρονομιάς

Αθήνα 12.2.2016, 2137:18

Το φαγητό έχει διαμορφώσει την πολιτισμική ιστορία των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Πόσο παλιά είναι αυτή η σχέση; Στο πλαίσιο επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας 2020», η κ. Σουλτάνα Μαρία Βαλαμώτη, καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα λάβει επιχορήγηση 1,89 εκατ. ευρώ για να διερευνήσει τους «διατροφικούς πολιτισμούς» της προϊστορικής Ευρώπης –από το Αιγαίο έως την κεντρική Ευρώπη, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι την Εποχή του Σιδήρου (7η – 1η χιλιετία π.Χ.). 

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνά της θα επικεντρωθεί στη σχέση μεταξύ της φύσης και του πολιτισμού εξετάζοντας τις γαστρονομικές συνήθειες και μελετώντας τους τρόπους με τους οποίους εξελίχθηκε η χρήση καλλιεργούμενων και άγριων φυτών. 

Στο πλαίσιο του έργου «Καταγραφή των χορτοφαγικών πολιτισμών στην αρχαία Ευρώπη: διεπιστημονική διερεύνηση των φυτικών συστατικών, της μεταβολής και εξέλιξης των γαστρονομικών παραδόσεων στο πέρασμα του χρόνου (PLANTCULT)», η κ. Βαλαμώτη δεν θα μελετήσει μόνο στοιχεία που αφορούν συστατικά, συνήθειες και σκεύη αλλά θα προβεί και σε πειραματική αναπαράσταση των πολύπλευρων τεχνικών προετοιμασίας του φαγητού, στηριζόμενη σε αρχαίες φιλολογικές πηγές και σύγχρονες εθνογραφικές παρατηρήσεις. Αυτή η πολυδιάστατη προσέγγιση, που συνδυάζει διάφορες μεθοδολογίες από τις ανθρωπιστικές και φυσικές επιστήμες, έχει ως στόχο να παρουσιάσει νέα δεδομένα για την ευρωπαϊκή γαστρονομία κατά την προϊστορική περίοδο καθώς και για τη γαστρονομική ταυτότητα η οποία εντάσσεται στην άυλη φυσική κληρονομιά της Ευρώπης. 

302 επιτυχόντες
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) ανήγγειλε, σήμερα, τους 302 επιτυχόντες του διαγωνισμού που διεξήγαγε το 2015 για τις επιχορηγήσεις εδραίωσης. Αυτοί οι άριστοι επιστήμονες, οι οποίοι βρίσκονται στο μέσον της σταδιοδρομίας τους, θα λάβουν συνολικά 2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας 2020».

Εξασφαλίζοντας επιχορήγηση έως και 2 εκατομμύρια ευρώ, ο κάθε επιστήμονας θα μπορεί να συγκροτήσει ερευνητικές ομάδες και να σχεδιάσει καινοτόμες ιδέες. Οι ερευνητές που επιλέχθηκαν μέσω αυτού του διαγωνισμού θα αναπτύξουν, για παράδειγμα, μια νέα μέθοδο για τον έλεγχο της μετάδοσης, μέσω των κουνουπιών, ασθενειών όπως ο ιός Ζίκα, θα δημιουργήσουν εξαιρετικά λεπτές φορητές κυψέλες καυσίμων και θα διερευνήσουν την αποτελεσματικότητα της υποβολής συγγνώμης από τους πολιτικούς σε διάφορους πολιτισμούς. Οι ερευνητές θα συνεργαστούν, κατά πάσα πιθανότητα, με περισσότερα από 2.100 άτομα, όπως μεταδιδακτορικούς και διδακτορικούς φοιτητές καθώς και μέλη άλλων ερευνητικών ομάδων. 

* Δείτε:


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved