nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Έρευνα Επιστροφή    
Ηλεκτρονικές υποδομές για την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα παρουσίασε η ΕΔΕΤ

Αθήνα 30.3.2016, 05:20
     
Τις σύγχρονες ηλεκτρονικές υποδομές και υπηρεσίες που διατίθενται στην ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, παρουσίασε σήμερα στο υπουργείο Παιδείας το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).

Στην ανοιχτή εκδήλωση παρευρέθησαν και χαιρέτησαν ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, ο αναπληρωτής υπουργός, Κώστας Φωτάκης, ο πρόεδρος του ΕΔΕΤ Παναγιώτης Τσανάκας, ο Γ. Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Δημήτρης Τζώρτζης, μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, καθώς και εκπρόσωποι του χώρου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και της τεχνολογίας.

Στον χαιρετισμό του ο Νίκος Φίλης, επεσήμανε πως «το υπουργείο εξασφαλίζει και αξιοποιεί τους διαθέσιμους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ, τα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα και πλέον κινητοποιεί πόρους και από τις ευρωπαϊκές τράπεζες για την στην σύνταξη σχεδίου για την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών και την ενίσχυση της παραγωγής εκπαιδευτικού περιεχομένου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».

Σήμερα,  οι φοιτητές και το ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απολαμβάνουν μια σειρά από ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το Υπουργείο Παιδείας μέσα από τους εποπτευόμενους φορείς του. Υπηρεσίες του  Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) για τη διασύνδεση των φορέων με δίκτυα υπερύψηλων ταχυτήτων, υπολογιστικές υπηρεσίες νέας γενιάς, καθώς και υπηρεσίες προς τους φοιτητές, τους ερευνητές και τα μέλη ΔΕΠ, για τα συγγράμματα, την πρακτική άσκηση, την μετάδοση εκδηλώσεων κ.ά. που  παρουσιάζονται σήμερα. Επιπλέον, τις υπηρεσίες του GUNet για την ηλεκτρονική τηλεκπαίδευση και τη διάθεση του ψηφιακού περιεχομένου των ακαδημαϊκών μαθημάτων, τις υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών για τη πρόσβαση των φοιτητών και των ερευνητών στην διεθνή βιβλιογραφία και στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες... Πρέπει, επίσης, να δούμε και τις συνέργειες με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσω του Διόφαντου και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθώς υπάρχουν πολλά κοινά παραδείγματα και βέλτιστες πρακτικές που μπορούμε να βρούμε και στο χώρο αυτό», κατέληξε λέγοντας ότι «οι  ανοιχτές τεχνολογίες είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της παιδείας μας. Η γνώση είναι δημοκρατικό κοινωνικό αγαθό και πρέπει να είναι ανοιχτή».
 
Χαιρετίζοντας την παρουσίαση ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, τόνισε ότι «το ΕΔΕΤ είναι δημόσιος τεχνολογικός φορέας ο οποίος για δύο περίπου δεκαετίες αποτελεί βασικό εργαλείο της Πολιτείας για την ανάπτυξη και λειτουργία προηγμένων δικτυακών υποδομών, με στόχο την υποστήριξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών φορέων... Ο χώρος της Έρευνας και Καινοτομίας έχει να επιτελέσει σημαντικό ρόλο, καθώς η χώρα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, νέους επιστήμονες με μεράκι και σημαντική κατάρτιση» και ότι «σε αυτό το πλαίσιο, το έργο που επιτελεί το ΕΔΕΤ αναβαθμίζει την κουλτούρα της Καινοτομίας και συνεισφέρει σημαντικά στην αποτροπή της "διαρροής εγκεφάλων”».
 
Ο εποπτεύων το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", Γ. Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Δημήτρης Τζώρτζης, τόνισε ότι «η σύγκλιση της χώρας μας με τις προηγμένες κοινοτικές χώρες στο πεδίο της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελεί θεμελιώδη στόχο για όλους μας». Επεσήμανε δε ότι «το το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση" εμπιστεύθηκε το ΕΔΕΤ για την υλοποίηση και λειτουργία των αναγκαίων ψηφιακών υποδομών για τον χώρο της έρευνας και εκπαίδευσης. Το στοίχημα κερδήθηκε σε μεγάλο βαθμό, καθώς εκσυγχρονίστηκε το διαπανεπιστημιακό οπτικό δίκτυο κορμού με υπερυψηλές ταχύτητες, δημιουργήθηκαν νέα σύγχρονα κέντρα δεδομένων μεγάλης κλίμακας και αναπτύχθηκαν καινοτομικές διαδικτυακές εφαρμογές για την διευκόλυνση όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας».
 

ΠΙΝΑΚΑΣ
Δραστηριότητες του Δικτύου

Aκαδημαϊκά ασύρματα δίκτυα Wi-Fi-eduroam - Ομοσπονδία ταυτοποίησης και εξουσιοδότησης ΔΗΛΟΣ
Aσφαλείς τηλεδιασκέψεις: ePresence
Zωντανές διαδικτυακές μεταδόσεις υψηλής ευκρίνειας: ΔΙΑΥΛΟΣ
Nεφοϋπολογιστικές υποδομές ΕΔΕΤ: okeanos, pithos+, ViMa,  eScience, GREEN DC
Yπερυπολογιστής HPC-ARIS, για την εκτέλεση υπολογισμών και πειραμάτων μεγάλης κλίμακας
Yπηρεσίες διαχείρισης Ακαδημαϊκών Ταυτοτήτων
Hλεκτρονικό σύστημα για τη διανομή ακαδημαϊκών συγγραμμάτων: Εύδοξος
Hλεκτρονικό σύστημα για την εκλογή και εξέλιξη καθηγητών: ΑΠΕΛΛΑ
Kεντρικό σύστημα πρακτικής άσκησης φοιτητών ΑΕΙ: ΑΤΛΑΣ


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved