nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Έρευνα Επιστροφή    
Σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας

Αθήνα 29.6.2016, 17:06

Από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία (EΛΙΔΕΚ). 

Στόχος του νομοσχεδίου αυτού είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου, αξιοκρατικού Ιδρύματος, ανεξάρτητου από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, το οποίο  θα διαχειρίζεται  τους πόρους ενός νέου Ταμείου  οι οποίοι θα κατευθύνονται αποκλειστικά στην στήριξη νέων επιστημόνων, υποδομών (εξοπλισμού) και ερευνητικών προγραμμάτων που θα υλοποιούνται στα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα της Χώρας.  Το ‘Ίδρυμα θα αξιολογεί και θα χρηματοδοτεί  την  ποιοτική έρευνα, με πόρους που προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB). 

Με την συμφωνία που θα υπογραφεί  στα μέσα Ιουλίου  μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΙΒ, το EΛΙΔΕΚ, κατά τα επόμενα τρία χρόνια θα διαθέσει 240 εκ. ευρώ για την εκπλήρωση των παραπάνω στόχων. Επισημαίνεται ότι οι πόροι αυτοί θα είναι πρόσθετοι εκείνων που είναι διαθέσιμοι από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και όσων προέλθουν από το πρόγραμμα της Ε.Ε για την Έρευνα, Ορίζοντας  2020.

Σε δεύτερη φάση το ΕΛΙΔΕΚ θα παρέχει, από πρόσθετους πόρους, επιχορηγήσεις υπό τη μορφή κεφαλαίων σποράς σε καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Όπως δήλωσεο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, «ο νόμος για την ίδρυση του EΛΙΔΕΚ  αποτελεί μία απάντηση της πολιτείας για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην επιστημονική έρευνα, όπου κυριαρχεί το φαινόμενο της φυγής  των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα δημιουργεί τις προοπτικές που θα τονώσουν και θα απελευθερώσουν το εξαιρετικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό δυναμικό που υπάρχει  και θα του επιτρέψουν να δημιουργήσει και να αποτελέσει το στήριγμα πάνω στο οποίο θα βασιστεί η αναπτυξιακή προσπάθεια της  Χώρας που έχει ήδη ξεκινήσει». 

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί τις συνθήκες για τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής για την Έρευνα και την Καινοτομία, η οποία θα είναι απαλλαγμένη από αποκλεισμούς θεματικών περιοχών και περιφερειακών ποσοστώσεων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Αδιαπραγμάτευτος γνώμονας για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής θα είναι η επιδίωξη της επιστημονικής ποιότητας και αριστείας.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved