nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Έρευνα Επιστροφή    
Επερώτηση για την υποστελέχωση των ερευνητικών κέντρων

Proslipsis.gr | Αθήνα 5.1.2019, 08:42

«Γιατί δεν προχωράει μια ήδη δρομολογημένη εδώ και 2 χρόνια διαδικασία που θα δώσει ανάσα ζωής στα ήδη επιβαρυμένα και γερασμένα ως προς το τακτικό προσωπικό τους Ερευνητικά Κέντρα;».  

Το ερώτημα αυτό απευθύνουν στην κυβέρνηση, με τη μορφή επερωτήσεως στη Βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, στις αρχές του 2018 πάρθηκαν αποφάσεις από πλευράς υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, να ξεκινήσει η διαδικασία στελέχωσης των Ερευνητικών Φορέων της xώρας με το αναγκαίο εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, σε συνέχεια των 108 νέων θέσεων ερευνητών που προσελήφθησαν στα Ερευνητικά Κέντρα την περίοδο 2017-2018. 

Το φθινόπωρο του ίδιου έτους, εγκρίνονται και εντάσσονται στον προϋπολογισμό των Ερευνητικών Κέντρων που υπάγονται στην ΓΓΕΤ, 157 θέσεις (130 θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού και 27 θέσεις Διοικητικού προσωπικού). Ακολούθησε σχετική ΠΥΣ που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2019 και εσωτερικές διαδικασίες σε κάθε φορέα, ούτως ώστε να περιγραφούν οι άμεσες ανάγκες σε προσωπικό.  

Στις αρχές Μαΐου του 2019, με το νόμο 4610/2019, συστήνονται οι 157 θέσεις στους ερευνητικούς φορείς που εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) ως οργανικές θέσεις μόνιμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού. Από τις θέσεις αυτές, οι εκατόν είκοσι δύο (122) θέσεις αφορούν Ειδικό Επιστημονικό και Τεχνικό Προσωπικό, οι τριάντα τέσσερις (34) θέσεις διοικητικό Προσωπικό, ενώ μία (1) θέση αφορά Διευθυντή διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών. Η πρόσληψη του εν λόγω προσωπικού προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα άρθρα 14, 18 και 19 του ν. 2190/1994 (Α ́28). Με την Υπ. Απόφαση της 3ης Ιουνίου 2019 (Αρ. Πρωτ. 88091/2019), οι θέσεις αυτές κατανέμονται στους ερευνητικούς φορείς με τις αντίστοιχες περιγραφές που προήλθαν από τις διοικήσεις τους. Πρέπει ακόμα να τονιστεί πως η κατανομή και οι περιγραφές των θέσεων αυτών αποτέλεσαν αντικείμενο μακρόχρονης και δύσκολης διαδικασίας μεταξύ των διοικήσεων των Κέντρων, των Ινστιτούτων των τομέων και των Επιστημονικών Συμβουλίων τους, της συνόδου των Προέδρων, και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. Το γεγονός αυτό χαιρετίστηκε από σύσσωμη την ερευνητική κοινότητα, καθώς αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. 
 
Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών «πάγωσε» την εν λόγω διαδικασία προτού αυτή προχωρήσει στον ΑΣΕΠ. Σήμερα, 4 μήνες μετά, η διαδικασία παραμένει «στον πάγο» χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Η νέα  πολιτική ηγεσία δηλώνει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει τις εν λόγω προκηρύξεις παρά μόνο μετά την αξιολόγηση των ερευνητικών φορέων και σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής. Η δε αξιολόγηση θα γίνει με νέες σχετικές διατάξεις. 
 
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι το κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί τους εργαζόμενους στην έρευνα την τρέχουσα περίοδο είναι αυτό της υποστελέχωσης των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας. Το ζήτημα αυτό, ενώ είναι διαχρονικό, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις κατά την τελευταία 15ετία καθώς δεν έχουν γίνει προσλήψεις τακτικού μόνιμου προσωπικού από το 2004. 

Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι, ένα μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 60% του ανθρώπινου δυναμικού σε ορισμένα εκ των Ερευνητικών Κέντρων, να είναι εργαζόμενοι με σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου, γεγονός που επιφέρει μια σειρά από σοβαρές δυσλειτουργίες. Στόχος των αποφάσεων για την Έρευνα πρέπει να η ανάσχεση της μετανάστευσης του τεράστιου υψηλά ειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού (brain drain) και η ένταξη και αξιοποίησή του στις ερευνητικές – αναπτυξιακές δραστηριότητες της χώρας. Στόχος των Ερευνητικών Κέντρων είναι η προσέλκυση, απορρόφηση και διαχείριση ερευνητικών κονδυλίων που προϋποθέτει την ικανή στελέχωσή τους  με υψηλής εξειδίκευσης επιστημονικό τεχνικό δυναμικό που προσδίδει υψηλή ανταποδοτικότητα ως προς τη σχέση μισθολογικής δαπάνης – προσέλκυσης κονδυλίων.

Κι αφού υπενθυμίζουν ότι η μακρόχρονη και επίπονη διαδικασία κατανομής των θέσεων είχε ήδη ολοκληρωθεί πριν τις εθνικές εκλογές, οι βουλευτές ρωτάνε τον αρμόδιο υπουργό:   
1. Γιατί δεν προχωράει μια ήδη δρομολογημένη εδώ και 2 χρόνια διαδικασία που θα δώσει ανάσα ζωής στα ήδη επιβαρυμένα και γερασμένα ως προς το τακτικό προσωπικό τους Ερευνητικά Κέντρα;  
2. Με δεδομένο ότι ο σχεδιασμός των Κέντρων και η διαδικασία κατανομής των θέσεων είχε ήδη ολοκληρωθεί σε συνθήκες διαφάνειας, σε τι αποσκοπεί ενδεχόμενη ανακατανομή τους εκτός από το να επιφέρει σύγχυση, εσωτερικές και εξωτερικές τριβές μεταξύ των Ε.Κ, αίσθημα καχυποψίας αλλά και μη συνέχειας του Κράτους στους εργαζόμενους;  
3. Προτίθεστε να ικανοποιήσετε το κοινό αίτημα για άμεσο σχεδιασμό επιπρόσθετων προσλήψεων (τουλάχιστον διπλάσιων στον αριθμό) σε βάθος διετίας ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ε.Κ και να ανατροφοδοτηθούν οι ερευνητικές – αναπτυξιακές δράσεις της επόμενης πενταετίας;  
4. Προτίθεστε να λάβετε την πολιτική απόφαση της πρόσληψης σε μόνιμες θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στα ΕΚ με πολυετείς συμβάσεις, και να προβείτε στην προκήρυξη των θέσεων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα;  

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved