nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Επιστροφή    
Αντικατάσταση μεταπτυχιακού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (14/3/08)


Αθήνα 14.3.2008, 11:12
Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας αντικαθίσταται προηγούμενη που ρυθμίζει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο: «Ιστορία και Τεκμηρίωση στα σύγχρονα ζητήματα» του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, το Τμήμα Ιστορίας σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2008−2009 και έως το έτος 2014−2015 αναμορφωμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες», σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσης απόφασης και τις διατάξεις των άρθρων 10 έως 12 του ν. 2083/1992. Τη διοικητική στήριξη του προγράμματος αναλαμβάνει το Τμήμα Ιστορίας.

Σκοπός είναι η παροχή μεταπτυχιακών σπουδών διεπιστημονικού χαρακτήρα στα σύγχρονα και ιστορικά ζητήματα, στις εφαρμογές στην Διδακτική με βάση τις νέες τεχνολογίες. Οι παραπάνω σπουδές διαμορφώνουν ειδικευμένους και εξειδικευμένους ιστορικούς ερευνητές και διδάκτορες της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας.

Το ΠΜΣ απονέμει:
1. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης με τίτλο «Ιστορικός ερευνητής με γνώσεις διδακτικής μεθοδολογίας και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών».
2. Διδακτορικό δίπλωμα στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία.

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί:
α) Πτυχιούχοι όλων των Τμημάτων και ειδικεύσεων των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών επιστημών και επιστημών πληροφορικής των ΑΕΙ της ημεδαπής, καθώς και πτυχιούχοι αντίστοιχων Τμημάτων αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
β) Πτυχιούχοι Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής και Βιβλιοθηκονομίας των ΤΕΙ σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 12γ του ν. 2916/2001 [Φ.E.K. 114 Α΄).

Η χρονική διάρκεια για την απονομή των κατά το άρθρο 3 τίτλων ορίζεται για το μεν Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης σε τέσσερα διδακτικά εξάμηνα και για το Διδακτορικό Δίπλωμα σε έξι επιπλέον εξάμηνα μετά την απόκτηση του ΜΔΕ.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων έχει ως εξής:
Η διδασκαλία συντίθεται από σεμινάρια, ερευνητική απασχόληση σε αρχεία κάθε είδους, πρακτικές ασκήσεις και οι κάθε άλλου είδους εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες. Το σύνολο της διδακτικής και ερευνητικής διαδικασίας είναι υποχρεωτικό για όλους τους φοιτητές. Το πρόγραμμα της διδασκαλίας αποτελείται από ένα σταθερό γενικό πλαίσιο γνωστικών αντικειμένων τα οποία προσαρμόζονται με βάση το εκάστοτε γενικό θέμα και είναι υποχρεωτικά για την απονομή των τίτλων. Το γενικό πλαίσιο γνωστικών αντικειμένων ορίζεται ως εξής:

Πρόγραμμα Μαθημάτων
Α΄ εξάμηνο
1. Μεθοδολογία της Ιστορίας και της ιστορικής έρευνας.
2. Η ιστοριογραφία του θέματος στο οποίο είναι αφιερωμένος ο εκάστοτε κύκλος του ΠΜΣ και η χρήση της βιβλιογραφίας σε ηλεκτρονική και συμβατική μορφή.
3. Η ιστορία ως κοινωνική επιστήμη και η σημασία της διεπιστημονικότητας.

Β΄ εξάμηνο
1. Ψηφιακά και συμβατικά αρχεία: η διαχείρισή τους και η χρήση τους στην ιστορική έρευνα.
2. Οι υπόλοιπες πηγές της Ιστορίας (συνεντεύξεις, βιογραφίες, αντικείμενα κτλ).
3. Τεχνικές οργάνωσης των ιστορικών δεδομένων: πληροφορική και στατιστική επεξεργασία των πληροφοριών.

Γ΄ εξάμηνο
1. Οι τεχνικές σύνθεσης των ιστορικών πληροφοριών ποικίλης προέλευσης και οι εφαρμογές στην Διδακτική με τις νέες τεχνολογίες.
2. Ιστορική ανάλυση και εφαρμογές στην Διδακτική με τα πολυμέσα.
3. Η ολιστική ανάλυση στην Ιστορία, η εφαρμογή της στην Διδακτική με πολυμέσα.

Δ΄ εξάμηνο
1. Διπλωματική εργασία: σε αυτήν πρέπει να αποτυπώνεται το σύνολο των ιστορικών, μεθοδολογικών, διδακτικών και τεχνολογικών γνώσεων που έχουν αποκτηθεί κατά την διάρκεια φοίτησης στο ΠΜΣ μέσω ενός συγκεκριμένου θέματος. Δημόσια παρουσίαση των διπλωματικών και εξέταση.

Η αντιστοιχία των μαθημάτων του ΠΜΣ σε μονάδες ECTS καθορίζεται με βάση την απόφαση του Τμήματος ως ακολούθως: Δέκα μονάδες για κάθε μάθημα (διδασκαλία, έρευνα, εργαστήρια, εργασίες) συν τριάντα μονάδες για την Διπλωματική εργασία.

Ο ετήσιος αριθμός εισακτέων στο ΜΔΕ ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 40 άτομα. Στο ΠMΣ θα διδάσκουν τα μέλη ΔΕΠ των συνεργαζομένων Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου, και μέλη ΔΕΠ άλλων ΑΕΙ καθώς και ερευνητές και επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 12 του ν. 2083/1992.

Το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου θα διαθέσει τον υφιστάμενο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τις βιβλιοθήκες και τις αίθουσες για την πραγματοποίηση του ΠΜΣ.

Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του Π.Μ.Σ. ανέρχεται στο ποσό των 75.000 το οποίο αναλύεται ως ακολούθως:
α) Ανθρώπινο δυναμικό 40.000 €
β) Υποτροφίες 20.000 €
γ) Λοιπές δαπάνες 15.000 €

Οι πηγές κάλυψης του ανωτέρω κόστους λειτουργίας είναι οι εξής:
α) Δίδακτρα−τέλη εγγραφής
β) Χορηγίες από ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ
γ) Δωρεές
δ) Ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved