nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση για την αναπαλαίωση του συστήματος προσλήψεων

Proslipsis.gr | Αθήνα 13.1.2021, 23:02

Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχέδιου για την αναπαλαίωση του συστήματος προσλήψεων προσωπικού στο δημόσιο τομέα, το οποίο φέρει τον παραπλανητικό τίτλο «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). 

Το νομοσχέδιο, το οποίο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εμβληματικό», αποτελεί μια συρραφή υπαρχουσών ρυθμίσεων, με ορισμένες προσθήκες ιδίως ως προς τα κριτήρια επιλογής. Στην ουσία ούτε το σύστημα εκσυγχρονίζει, ούτε το ΑΣΕΠ ενισχύει. Ειδικά για το τελευταίο, η προσπάθεια εξαντλείται σε ελάχιστες προσλήψεις συμβούλων και υπαλλήλων. 

Αλλά και ως προς τον προγραμματισμό των προσλήψεων, το νομοσχέδιο δεν κομίζει κάτι σημαντικό, καθώς απλά «αναμοχλεύει» υπάρχουσες ρυθμίσεις.

Το πλέον θετικό είναι η κυβερνητική βούληση για την επανεκκίνηση των γραπτών διαγωνισμών, που όμως, όπως όλα δείχνουν, θα εφαρμοσθεί σε ένα μικρό αριθμό προσλήψεων.

Πάντως, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε ήδη νομοτεχνικές βελτιώσεις, με την προσμέτρηση τη γνώση ξένων γλωσσών και της εμπειρίας στους πανελλήνιους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Ο εμβληματικός νόμος 2190|94
Το παραπάνω νομοσχέδιο έρχεται να παρέμβει στον πραγματικά εμβληματικό νόμο 2190|94 για τις προσλήψεις και τη δημιουργία του ΑΣΕΠ, ή «νόμο Πεπονή», όπως έγινε ευρύτερα γνωστός, από το όνομα του υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Αναστασίου Πεπονή, ο οποίος είχε την πολιτική βούληση να τον επιβάλει και μάλιστα σε μια εποχή όπου όλα τά 'σκιαζε η πελατειακή αντίληψη. 

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα νομοθετήματα από συστάσεως του ελληνικού κράτους, καθώς θέσπισε -για πρώτη φορά- αντικειμενικά κριτήρια επιλογής για την πλειονότητα των προσλήψεων (η αξιοκρατία είναι όρος που σηκώνει πολύ συζήτηση). Δυστυχώς, υπονομεύθηκε βάναυσα από όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα ιδίως με τις μονιμοποιήσεις και τις εξαιρέσεις, με αποτέλεσμα στα 25 χρόνια της λειτουργίας του οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού που έγιναν μέσω ΑΣΕΠ να είναι λιγότερες από αυτές που έγιναν μέσω των μονιμοποιήσεων, είτε με νομοθετικές ρυθμίσεις είτε με δικαστικές αποφάσεις.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο νόμος 2190|94 στηρίζεται στο καναδέζικο μοντέλο προσλήψεων. Τον συνέταξε ο Ιωάννης Ανδρονόπουλος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών επί υπουργίας Μιλτιάδη Έβερτ και μετέπειτα σύμβουλος του ΑΣΕΠ. Ένας ακάματος και ικανότατος κρατικός λειτουργός, αποδεκτός από όλες τις κυβερνήσεις.

Για την ιστορία, επίσης, αναφέρουμε ότι η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε και -τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια- πολέμησε το νόμο 2190|94. Έναν νόμο που συντάχθηκε όταν ήταν κυβέρνηση! 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved