nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Το υπουργείο Παιδείας για την χρηματοδότηση των ΑΕΙ (23/3/06)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN
ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα, 23 Μαρτίου 2006

Με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις Πανεπιστημιακών Καθηγητών που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα, προβάλλοντας ως αίτημα κυρίως την αύξηση της χρηματοδότησης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας επισημαίνονται τα εξής:

1. Οι φετινές επιχορηγήσεις του Υπουργείου Παιδείας προς τα Πανεπιστήμια της χώρας για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών είναι αυξημένες σε ποσοστό 13,51%, ποσοστό το οποίο για πρώτη χρονιά φέτος, ύστερα από πολλά χρόνια, διαθέτει η Πολιτεία προς τα ΑΕΙ για το συγκεκριμένο αυτό σκοπό.

Συγκεκριμένα, οι φετινές επιχορηγήσεις που υπεγράφησαν στις 16 Φεβρουαρίου 2006 από την Υπουργό Παιδείας Κα. Μαριέττα Γιαννάκου ανέρχονται σε 210 εκ. €, έναντι 185 εκ. € πέρυσι, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι επιχορηγήσεις για τη μισθοδοσία του Έκτακτου Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων οι οποίες εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 5,6% και φθάνουν στα 28,5 εκ. €, έναντι 27 εκ. € πέρυσι.

Η ποσοστιαία αύξηση για την προμήθεια Πανεπιστημιακών συγγραμμάτων ανέρχεται στο 5,7% και φθάνει στα 36,7 εκ. €, έναντι 34,7 εκ. € πέρυσι, ενώ η επιχορήγηση για τη σίτιση των φοιτητών θα ανέλθει στα 26,7 εκ. €.

Οι σημαντικές αυτές αυξήσεις που αποφασίσθηκαν σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολων δημοσιονομικών συνθηκών, κατά την οποία επιβάλλεται αυστηρή τήρηση του προϋπολογισμού και συγκράτησης των δαπανών, καταδεικνύουν την σπουδαιότητα αλλά και την βαρύτητα που αποδίδει η Κυβέρνηση στην βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

2. Σε ότι αφορά στο αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας, στο σύνολό της, στο 5% του ΑΕΠ, το αίτημα αυτό αποτελεί πάγια δέσμευση της Κυβέρνησης, αφορά σε προοπτική τετραετίας και η τήρηση ή μη της δέσμευσης αυτής θα φανεί στη λήξη της παρούσας κυβερνητικής θητείας.

Για φέτος πάντως οι δαπάνες για την Παιδεία από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αυξήθηκαν στο 3,67% έναντι 3,62% του προηγούμενου έτους, χωρίς να συνυπολογιστούν οι τυχόν έκτακτες επιχορηγήσεις που θα δοθούν τον Σεπτέμβριο.

3. Σε ότι αφορά στις προσλήψεις προσωπικού στα Πανεπιστήμια, υπενθυμίζεται ότι πέρυσι (Ακαδημαϊκό Έτος 2004 – 2005) οι διορισμοί μελών Δ.Ε.Π. ανήλθαν στους 519.

Ενώ για φέτος, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο διατέθηκαν 175 νέες θέσεις μελών Δ.Ε.Π. για το Ακαδημαϊκό Έτος 2005-2006.

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2006, με απόφαση της Υπουργού Παιδείας Κας. Μαριέττας Γιαννάκου, εγκρίθηκε η διάθεση 101 πιστώσεων, επιπλέον των ήδη εγκεκριμένων, από τον τακτικό προϋπολογισμό για την πλήρωση θέσεων Εκτάκτου Διδακτικού Προσωπικού στα Πανεπιστήμια, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 407/80.

Η απόφαση για τη διάθεση των επιπλέον θέσεων Εκτάκτου Διδακτικού Προσωπικού, ελήφθη από την Υπουργό Παιδείας αφού εκτιμήθηκαν οι πραγματικές ανάγκες σε Έκτακτο Διδακτικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων και διατέθηκαν ήδη στους δικαιούχους.

Εξ’ άλλου, με άλλη απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, διατέθηκαν 300 πιστώσεις για διορισμούς μελών Δ.Ε.Π. που εκκρεμούσαν στο Υπουργείο Παιδείας.

Στην ίδια απόφαση γνωστοποιείται ότι εντός του 2006, θα δοθούν επιπλέον πιστώσεις για νέους διορισμούς μελών Δ.Ε.Π. των Πανεπιστημίων, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό των μελών Δ.Ε.Π. στα Πανεπιστήμια της χώρας στις 10.000, αριθμός ο οποίος θεωρείται αρκετά υψηλός σε σχέση με τα δεδομένα της Ελληνικής Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

4. Σε ότι αφορά στο Εκπαιδευτικό Προσωπικό των ΤΕΙ, πέρυσι διατέθηκαν 311 θέσεις μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ενώ φέτος μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 210 θέσεις μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στα ΤΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι για το σύνολο της τετραετίας έχουν προγραμματιστεί 800 πιστώσεις για πρόσληψη μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ενώ έχουν θεσμοθετηθεί άλλες 600 οργανικές θέσεις.

Πέραν τούτων έχουν συσταθεί οργανικές θέσεις για Διοικητικό Προσωπικό και Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό.

5. Σε ότι αφορά στις θεσμικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια (Αξιολόγηση, Δια Βίου Μάθηση κ.λ.π.) υπενθυμίζεται για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα εναρμονίστηκε ως όφειλε και υποχρεούτο προς τις Κοινοτικές της δεσμεύσεις, οι οποίες απορρέουν από την προσχώρηση της χώρας μας στη Συνθήκη της Μπολόνια που υπεγράφη το 1999 και έκτοτε οι σχετικές νομοθετικές προσαρμογές περιφέρονταν μεταξύ Υπουργείου Παιδείας, Βουλής, Γραφείου Πρωθυπουργού κ.λ.π.

6. Τέλος, σε ότι αφορά στην Αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, η διαδικασία είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένη και προβλέπει διαδικασίες οι οποίες διασφαλίζουν πλήρως τη Λαϊκή Επιταγή.

Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με αίσθημα ευθύνης προς τον Ελληνικό Λαό και προς τους νέους της Πατρίδας μας, επαναλαμβάνει την πρόθεσή της να προχωρήσει αταλάντευτα χωρίς περικοπές, εκπτώσεις και συμβιβασμούς στην ανάπτυξη, βελτίωση και ποιοτική αναβάθμιση της Εκπαίδευσης, θεωρώντας αυτή ως κύρια και μοναδική υποχρέωσή της.

Όλα τα άλλα είναι τουλάχιστον εκ του πονηρού.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved