nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης για την αναπτυξιακή πολιτική (10/4/06)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 
10 Απριλίου 2006

Ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης

Κυρίες και κύριοι:
Θέλω πρώτα απ’ όλα να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα και να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και τη ευκαιρία που μου δίνετε να σας παρουσιάσω, πρώτον τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής μας και δεύτερον τα μέτρα στήριξης των ΜΜΕ.

Κύριες και Κύριοι,
Το 2004 και 2005 η Ελλάδα έκανε σταθερά και αποφασιστικά βήματα προόδου για την επίτευξη του στόχου της πραγματικής σύγκλισης.

Συγκεκριμένα:
Το κατακεφαλήν ΑΕΠ αυξάνεται και συγκλίνει με αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από 75,4% το 2004, ανήλθε στο 77,1% του μέσου όρου της Ευρώπης των 15 το 2005. Και ως το τέλος του 2007 θα έχει φθάσει, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο 80% του κοινοτικού μέσου όρου.

Το πραγματικό εισόδημα των μισθωτών αυξήθηκε κατά 2,9%, όταν στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,2% και στην Ευρώπη των 15 αυξήθηκε κατά 0,5%.

Οι εξαγωγές αυξάνονται. Το 2005 αυξήθηκαν κατά 13,1% σε σχέση με το 2004. Τον Ιανουάριο του 2006 αυξήθηκαν κατά 31,5% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2005. Η συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ αυξήθηκε, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και 20% της αύξησης του ΑΕΠ μέσα στο 2005 οφείλεται σε αυτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, προκύπτει, ότι από τον τουρισμό εισπράξαμε το 2005 689 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το 2004. Από τη Ναυτιλία εισπράξαμε 564 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα. Και από τις εξαγωγές εισπράξαμε 524 εκατομμύρια περισσότερα. Συνολικά δηλαδή εισπράξαμε 1.787 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το 2004.

Ο πληθωρισμός, παρά τις πιέσεις από το πετρέλαιο και την ανατίμηση των πρώτων υλών, συγκλίνει και δεν αποκλίνει με το μέσο όρο των χωρών μελών της ευρωζώνης. Και ενώ την περίοδο 1997-2003 ο ελληνικός πληθωρισμός έτρεχε με 2% περίπου υψηλότερα από το μέσο πληθωρισμό των χωρών της ευρωζώνης, την περίοδο 2004 -2005 η διαφορά περιορίσθηκε στο 1% περίπου.

Η ανεργία το 2005 μειώθηκε κάτω από το όριο του 10%. Οι ιδιωτικές επενδύσεις αυξήθηκαν πέρυσι κατά 3,8% συμβάλλοντας θετικά στην ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που πέρυσι έφθασε το 3,7% , τρεις φορές υψηλότερη από το μέσο ρυθμό ανάπτυξης των χωρών μελών της ευρωζώνης. Παρ’ ότι οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν στα 65 δολάρια το βαρέλι και παρ’ ότι περιορίσαμε το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον πρέπει να προσθέσουμε και ορισμένες πρόσθετες θετικές εξελίξεις στον τομέα του εμπορίου.

· Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος, στον κλάδο του λιανικού και χονδρικού εμπορίου δημιουργήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2005 22.000 νέες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2004. Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται.

· Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος ο ρυθμός αύξησης των λιανικών πωλήσεων για το 2005 άγγιξε το 3,2%, από τους υψηλότερους στις χώρες μέλη της ευρωζώνης.

· Σύμφωνα με τις εγγραφές, διαγραφές επιχειρήσεων από όλα τα επιμελητήρια της χώρας προκύπτει, ότι το 2004 δημιουργήθηκαν 24.960 περισσότερες επιχειρήσεις από όσες έκλεισαν και το 2005 δημιουργήθηκαν 28.401 περισσότερες επιχειρήσεις από όσες έκλεισαν.

Κυρίες και κύριοι:
Δεν υπάρχει αμφιβολία. Τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής μας δείχνουν ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

Και έρχομαι τώρα στα μέτρα στήριξης των ΜΜΕ. Και ας επιτρέψετε να συγκρίνω τις πολιτικές στήριξης που προωθούμε για τις ΜΜΕ του εμπορίου, με τις αντίστοιχες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ το μεγάλο φορολογικό βάρος έπεφτε, τόσο με τα αυθαίρετα αντικειμενικά κριτήρια και τη συνάφεια, όσο και με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, στις πλάτες των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές από 5-10 ποσοστιαίες μονάδες για τις Α.Ε. τις Ε.Π.Ε, τις Ο.Ε. και Ε.Ε.. Ενώ θα μειωθούν σταδιακά και για τις ατομικές επιχειρήσεις, με την μείωση των φορολογικών συντελεστών που προωθούμε για τα φυσικά πρόσωπα. Και επιμένει ακόμη και σήμερα το ΠΑΣΟΚ στην αποτυχημένη πολιτική του και μας κατηγορεί γιατί μειώσαμε τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ καμία εμπορική επιχείρηση δεν είχε τη δυνατότητα υποβολής επενδυτικών σχεδίων στον Αναπτυξιακό Νόμο. Επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, οι εμπορικές επιχειρήσεις απέκτησαν τη δυνατότητα υποβολής πρότασης και μπορούν να επιχορηγούνται μέχρι και 55%, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δόθηκαν «ψίχουλα» στις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των τριών Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης. Επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, στην πρώτη αναθεώρηση των πόρων του ΕΠΑΝ καταρτίσθηκαν προγράμματα ύψους 400 εκ ευρώ περίπου, σε όφελος των πολύ μικρών επιχειρήσεων του εμπορίου και των υπηρεσιών. Πάνω από 80.000 επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί ήδη από τους Κοινοτικούς Πόρους του ΕΠΑΝ.

Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε καμία στοχευμένη δράση ενίσχυσης της απασχόλησης στις πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, για πρώτη φορά, επιχορηγείται η μερική απασχόληση σε 10.000 πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις από το πρόγραμμα STAGE.

Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ το Γενικό Εμπορικό Μητρώο είχε μείνει στα συρτάρια των Υπουργών. Επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας το Γενικό Εμπορικό Μητρώο έχει ήδη θεσμοθετηθεί και προχωρά ο διαγωνισμός για την ανάθεση του. Ένα πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου και των επιμελητηρίων πραγματοποιείται. Οι συναλλαγές στο εμπόριο αποκτούν περισσότερη ασφάλεια και διαφάνεια και οι έμποροι δεν θα χρειάζεται να τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία, να χάνουν χρόνο και να ταλαιπωρούνται.

Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δεν είχε δημιουργηθεί κανένας μηχανισμός συστηματικής ανάλυσης του εμπορίου και των εμπορικών επιχειρήσεων για τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας προχωρά ο διαγωνισμός για το Εθνικό Παρατηρητήριο Εμπορίου, προϋπολογισμού 2 εκ. Ευρώ.

Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε καμία μέριμνα για την κατάρτιση Επιχειρηματιών και Εργαζομένων σε Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις του Εμπορικού Τομέα. Επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας προχωρά η υλοποίηση του έργου αυτού, ύψους 12 εκ ευρώ.

Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ το ΤΕΜΠΕ δεν είχε επιδοτήσει καμία ΜΜΕ για ευνοϊκή χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα. Επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας ήδη 1.801 μικρές επιχειρήσεις (ποσοστό 74,81% των εξετασθέντων αιτημάτων) έχουν πάρει επιδότηση για ευνοϊκή χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα.

Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, οι προδιαγραφές των μεγάλων κρατικών προμηθειών γινόντουσαν με αυθαίρετο τρόπο και η διεξαγωγή των διαγωνισμών γινόταν με τη συμμετοχή ελάχιστων και πάντα των ίδιων επιχειρήσεων. Επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας οι προδιαγραφές, για παράδειγμα για τον διαγωνισμό Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών ύψους 14 εκ ευρώ, έγιναν με δημόσια διαβούλευση όλων των επιχειρήσεων της αγοράς και μάλιστα δύο φορές. Γιατί θέλουμε στις προδιαγραφές των διαγωνισμών να υπάρχει διαφάνεια και συμμετοχή περισσότερων επιχειρήσεων και όχι να ευνοούνται κάθε φορά οι ίδιοι.

Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ειδικά στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, κανένας κλάδος δεν στηρίχτηκε ενεργά. Επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας προωθούνται ήδη συγκεκριμένα προγράμματα στήριξης του Ελαιολάδου, της Ελληνικής Μόδας και της ενίσχυσης της κατανάλωσης Φρούτων και Λαχανικών για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την υγιεινή διατροφή, αλλά και την προώθηση ελληνικών προϊόντων.

Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ο ΕΦΕΤ, για τέσσερα ολόκληρα χρόνια είχε βρει μόνο 4 επιχειρήσεις που δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές ασφαλείας και υγιεινής. Και είχε επιβάλλει σε αυτές, πρόστιμα συνολικού ύψους 81.500 Ευρώ. Επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, ο ΕΦΕΤ έχει επιβάλει πρόστιμα σε 105 επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1.300.000 Ευρώ.

Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ουδέποτε το κράτος έκανε ελέγχους για τη σωστή επισήμανση των προϊόντων και την προέλευση των φυτικών και ζωικών προϊόντων, μολονότι υπάρχει σχετική αγορανομική διάταξη από το 1989. Επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας έχουν γίνει ολοκληρωμένοι κλαδικοί έλεγχοι στα όσπρια, στη ζάχαρη, το αλάτι, στα γαλακτομικά και γίνονται τακτικοί έλεγχοι στα αμνοερίφια και στα υπόλοιπα προϊόντα, γιατί ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει τι αγοράζει. Τα εισαγόμενα δεν μπορεί να βαφτίζονται σε ελληνικά και ο έλληνας αγρότης και κτηνοτρόφος πρέπει να προστατεύεται στην πράξη και όχι στα λόγια.

Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή έκαναν ελάχιστους ελέγχους. Δεν είχε καν ορισθεί Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή. Και είχαν επιβάλει το 2003 πρόστιμα συνολικού ύψους 61.934 Ευρώ. Επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας ορίσθηκε Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, θεσμοθετήθηκε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή, προχωρά η Δημιουργία Δικτύου Προστασίας Καταναλωτή των Δυτικών Βαλκανίων και από το Μάρτιο του 2004 ως το τέλος του 2005 έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1.369.731 Ευρώ και έχει επιβληθεί η ποινή αναστολής της λειτουργίας τους σε 20 επιχειρήσεις

Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή κώφευαν στις καταγγελίες πολιτών για τη μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων από τις Τράπεζες. Επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή δικαίωσαν καταγγελίες πολιτών εις βάρος των Τραπεζών και επιβλήθηκαν για πρώτη φορά πρόστιμα σε έξι επώνυμες τράπεζες ύψους 612.000 Ευρώ.

Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δεν είχαν συγκροτηθεί συνεργεία ελέγχου για την πάταξη του παραεμπορίου. Επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας συγκροτήθηκαν μεικτά συνεργεία ελέγχου, καταργήθηκαν τα ιδιωτικά παζάρια και κάθε μήνα ανακοινώνονται κατασχέσεις και πρόστιμα εναντίον όλων αυτών που κάνουν παρεμπόριο και αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των μικρών εμπορικών καταστημάτων.

Κυρίες και κύριοι:
Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των ΜΜΕ.

Στηρίζουμε τις ΜΜΕ, γιατί οι ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, συμβάλλουν καθοριστικά στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Γιατί μπορεί το συγκριτικό πλεονέκτημα τους να μη βρίσκεται στις τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους, αλλά στο γεγονός ότι βρίσκονται κοντύτερα στον καταναλωτή και έχουν δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί του.

Η δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι να κάνει μαθήματα στις ΜΜΕ και τους ιδιοκτήτες τους με ποια στρατηγική θα κερδίσουν τη μάχη του ανταγωνισμού. Οι έμποροι γνωρίζουν καλύτερα το πώς να διοικήσουν καλύτερα τις επιχειρήσεις τους. Και σε τελική ανάλυση αυτό πρέπει να το κάνουν οι ιδιοκτήτες τους και όχι οι πολιτικοί.

Η δική μας δουλειά είναι να δημιουργούμε περισσότερες δομές στήριξης για τις ΜΜΕ και αυτό κάνουμε.

Η δική μας δουλειά είναι να βελτιώνουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον. Να μειώνουμε τους φόρους. Και αυτό κάνουμε. Να μειώνουμε τη γραφειοκρατία και αυτό κάνουμε. Να ενισχύσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό κάνουμε. Τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία και ο πληθωρισμός θα μειώνονται και τα εισοδήματα των πολιτών θα γίνονται υψηλότερα. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα συμβάλλουν σημαντικά οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα, οι πραγματικές αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα με την υπογραφή διετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας ΓΣΕΕ – Εργοδοτικών Οργανώσεων, οι πραγματικές αυξήσεις μισθών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα το 2007, καθώς και οι αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ που θα φθάσουν τα 330 ευρώ το μήνα και του ΕΚΑΣ που θα φθάσουν τα 230 ευρώ τον μήνα ως το 2008. Και βέβαια, ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, η υλοποίηση όλων των μεγάλων έργων υποδομής που για δεκαετίες διεκδικούσατε και σήμερα γίνονται πράξη. Η σύμβαση για το μετρό υπογράφτηκε. Η έναρξη όμως κατασκευής του Μετρό στην πόλη σας σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν κατά την περίοδο κατασκευής 3.000 νέες θέσεις εργασίας. Και αυτή είναι μια παράμετρος από την οποία όλη η αγορά θα βγει κερδισμένη.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω, ότι προχωράμε αταλάντευτα στις μεταρρυθμίσεις που έχουμε εξαγγείλει. Με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για όλους και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έβλεπαν τη θέση τους στην αγορά κάθε μέρα να επιδεινώνεται. Μέλημά μας είναι και αυτό κάνουμε, να σταματήσουμε τη συρρίκνωση του εμπορικού κόσμου, να αντιστρέψουμε την κατάσταση και να οδηγήσουμε το εμπόριο και τις μικρές επιχειρήσεις σε μια διαρκή ανάπτυξη προς όφελος της εθνικής μας οικονομίας, αλλά και των ιδίων των επιχειρήσεων.

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved