nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Οι συμβασιούχοι για την επικείμενη συζήτηση του αιτήματος του Δήμου Σικυωνίων στον Άρειο Πάγο (10/4/06)


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
10/4/06

Την Πέμπτη, 13 Απριλίου 2006 συζητείται στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η πρώτη υπόθεση που αφορά συμβασιούχους. Πρόκειται συγκεκριμένα για την αίτηση αναίρεσης του Δήμου Σικυωνίων κατά συμβασιούχου των ΚΕΠ και της απόφασης που αναγνωρίζει ότι η σύμβασή της δεν ήταν έργου, όπως ψευδεπίγραφα χαρακτηρίστηκε, αλλά εργασίας αορίστου χρόνου και την πρόσθετη παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου υπέρ του Δήμου και κατά της συμβασιούχου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ίδιο το Δημόσιο παρενέβη σχετικά προκειμένου η υπόθεση να εισαχθεί στην πλήρη Ολομέλεια, παρόλο που αυτή ήδη εκκρεμούσε σε τμήμα του Αρείου Πάγου. Είναι προφανής η επιδίωξη του Δημοσίου να αποκλείσει οριστικά και αμετάκλητα και με τη βούλα της – πλήρους μάλιστα –
Ολομέλειας του Αρείου Πάγου τη δυνατότητα δικαστικής προστασίας όλων των συμβασιούχων, προκειμένου να συνεχίσει να τους εκμεταλλεύεται, εργασιακά και πολιτικά, χωρίς κανένα κόστος.

Οι συνέπειες της απόφασης που θα εκδοθεί είναι καθοριστικές όχι μόνο για όλους τους συμβασιούχους των ΚΕΠ αλλά για το σύνολο των συμβασιούχων της χώρας, αφού θα κριθεί κατά πόσον είναι δυνατή η δικαστική προστασία τους, ιδίως με την αναγνώριση ότι δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για συμβασιούχους αλλά για εργαζομένους αορίστου χρόνου. Φυσικά τυχόν αρνητική εξέλιξη θα οδηγήσει σε ανατροπή των όποιων μέχρι σήμερα υπέρ των συμβασιούχων δικαστικών αποφάσεων από τα Πρωτοδικεία ή τα Εφετεία της χώρας.

Επισημαίνουμε ότι η «μετονομασία» των εργαζομένων ως «εργολάβων» έχει, βέβαια, ως συνέπεια ότι δεν εφαρμόζεται σε αυτούς το προστατευτικό εργατικό δίκαιο τόσο όσον αφορά τις αποδοχές τους (δώρα εορτών, επιδόματα κ.λπ.) όσο και τα δικαιώματα αδείας (αναψυχής, λοχείας κ.λπ.) και, κυρίως, το δικαίωμα προστασίας της θέσης εργασίας. Επιπρόσθετα, με τη μεθόδευση αυτή πλήττεται καίρια το συνδικαλιστικό κίνημα, αφού στους «εργολάβους» δεν αναγνωρίζεται η δυνατότητα συνδικαλιστικής δράσης και προστασίας ούτε, βεβαίως, το δικαίωμα απεργίας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι περαιτέρω ότι ο χαρακτηρισμός των εργαζομένων ως «εργολάβων»
που αμείβονται με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών θίγει τα Ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων, τα οποία χάνουν πόρους και έσοδα από νέους ασφαλισμένους, που θα στήριζαν και θα ενίσχυαν τη βιωσιμότητα και την προοπτική της κοινωνικής ασφάλισης.

Ήδη η εισήγηση που κατατέθηκε σχετικά εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τα εργασιακά δικαιώματα των συμβασιούχων και γενικότερα των εργαζομένων. Παρέχει, μάλιστα, την ευχέρεια στο Δημόσιο να αποφεύγει ολοκληρωτικά την εφαρμογή του εργατικού δικαίου, απλά «βαπτίζοντας» δραστηριότητές του ως «πιλοτικές» και προσλαμβάνοντας εργαζομένους ως «εργολάβους»,
δηλαδή φτηνό, αναλώσιμο, πλήρως απροστάτευτο και πολιτικά εκμεταλλεύσιμο εργατικό δυναμικό.

Έχουμε επίγνωση ότι η υπόθεση των συμβασιούχων ήταν και παραμένει ζήτημα πρωτίστως πολιτικό και γι’
αυτό το λόγο ως Συντονιστικό των Σωματείων συμβασιούχων, υπό την αιγίδα της ΓΣΕΕ, αποφασίσαμε ότι πρέπει όλοι οι συμβασιούχοι να δώσουμε το παρόν την ΠΕΜΠΤΗ 13 Απριλίου ημέρα συζήτησης της υπόθεσης από την οποία κρίνεται το εργασιακό μας μέλλον έξω από τον Άρειο Πάγο και ώρα 9:00 π.μ. και, στη συνέχεια, να πραγματοποιήσουμε πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Η κοινή πρόταση νόμου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι πάντα επίκαιρη και ισχυρή και είναι η λύση για την τακτοποίηση όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, όπως εξάλλου είχε δεσμευτεί προεκλογικά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Οι χιλιάδες συμβασιούχοι που δεν ξεχνούν κανέναν και τίποτα απαιτούν άμεση και δίκαιη λύση αποκατάστασης των εργασιακών τους σχέσεων.

Οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες δεν πρόκειται να καλυφθούν από την όποια απόφαση του Αρείου Πάγου. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί με όλες τις μορφές ως την πλήρη δικαίωση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved