ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο κ. Καραμάνος για τον ευρωπαϊκό μαθητικό διαγωνισμό για την αρχαία ελληνική γλώσσα και πολιτισμό (11/07/07)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, 17 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΩΤΕΥΣΑΝ ΣΤΟΝ 6ο ΕΤΗΣΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
«ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

Α. ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ: Καλή σας μέρα και καλωσορίσατε. Έχουμε ιδιαίτερη χαρά την επόμενη Δευτέρα να βραβεύσουμε τα παιδιά τα οποία διακρίθηκαν στον 6ο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Διαγωνισμό για τη «Γνώση και κατανόηση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού».

Ο διαγωνισμός από πέρσι ξέφυγε απ΄ τα όρια της Ευρώπης, έφτασε στο Μεξικό και εκείνο το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, είναι η δραματική άνοδος στις συμμετοχές.

Έτσι, ενώ στα πρώτα του βήματα το 2001-2002 ξεκίνησε από έναν περιορισμένο αριθμό σχολείων, τα οποία σχολεία ήταν ελάχιστα, σήμερα έχουμε φτάσει να έχουμε ξεπεράσει σημαντικά όλες μας τις προσδοκίες. Αυτό λέει πολλά. Αυτό λέει πολλά για την επίδραση την οποία έχει η αρχαία ελληνική γλώσσα, ως μητέρα των περισσότερων ευρωπαϊκών γλωσσών ακόμα και σήμερα, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.
Είναι φορέας γνώσης και πολιτισμού. Πάνω στην ελληνική γλώσσα βασίζεται κατά κύριο λόγο η επιστημονική ορολογία. Πάνω στην ελληνική γλώσσα βασίζονται οι περισσότερες ρίζες των κυριότερων ευρωπαϊκών γλωσσών. Και είναι πραγματικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια μια αυξητική τάση στη ζήτηση της διδασκαλίας και της νέας ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης ξένης γλώσσας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας αναφέρω ότι πριν από λίγες μέρες στη μακρινή Νέα Ζηλανδία, στους αντίποδες, οργανώθηκε το 4ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίου Δράματος με εκπροσωπήσεις από 14 χώρες. Ένα συνέδριο υψηλοτάτου επιπέδου δείχνει τί; Δείχνει ότι απ’ όλες τις γωνιές της γης εξακολουθεί το αρχαίο ελληνικό δράμα που είναι μια έκφραση του πολιτισμού ζωντανή στις μέρες μας, να ελκύει το ενδιαφέρον των ερευνητών και των νέων ανθρώπων.

Θα τιμήσουμε την επόμενη Δευτέρα σε συγκέντρωση ειδική που θα γίνει στην Πνύκα στις 20.30, σε ένα περιβάλλον που ταιριάζει με το αντικείμενο προφανέστατα του διαγωνισμού, όλα εκείνα τα παιδιά τα οποία απ’ όλες τις γωνιές της γης συμμετείχαν στο διαγωνισμό μας και διακρίθηκαν.

Το Υπουργείο Παιδείας καλύπτει τα έξοδα ταξιδιού τους στη χώρα μας, τη διαμονή τους επί 7 ημέρες, την περιήγησή τους σε αρχαιολογικούς χώρους και γενικά με αυτό τον τρόπο φέρνει κοντά τα νιάτα απ’ όλες τις χώρες στις οποίες καλλιεργείται η αρχαία ελληνική γλώσσα, ούτως ώστε να ανταλλάξουν απόψεις, να συμφιλιωθούν και βεβαίως να ευθυγραμμιστούν στον κοινό σκοπό που είναι η βαθύτερα καλλιέργεια των μαθητών και ουσιαστικά η καλύτερη επαφή τους με τις μακροχρόνιες και προαιώνιες πολιτιστικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας. Θα μπορούσαν να πουν και τις απόψεις και οι παριστάμενοι φορείς. Εκείνο που ήθελα να πω, είναι ότι την πρώτη χρονιά το 2001-2002, ένας μόνο φορέας ήταν ο οργανωτής. Στη συνέχεια όμως από το 2004-2005 και μετά, καταφέραμε να συνενώσουμε όλους τους φορείς οι οποίοι ξεχωριστά ο καθένας, είχαν ξεκινήσει και διοργάνωναν τέτοιους διαγωνισμούς διεθνείς.

Θεωρήσαμε ότι πρέπει να είναι ένας φορέας μόνο και ο φορέας αυτός ο πιο κατάλληλος που θα συντόνιζε όλους αυτούς τους φορείς ήταν το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επομένως, από το 2005 και μετά, όλοι οι φορείς έχουν συνενωθεί οικειοθελώς και συμμετέχουν: Η Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά, η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και ο Οργανισμός για τη Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ) που όλοι μαζί πλέον ενώσανε τις δυνάμεις τους, με αποτέλεσμα αυτή την ευρύτατη συμμετοχή υποψηφιοτήτων απ’ όλες τις γωνιές της γης.

Στόχος μας είναι να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο η προσπάθεια αυτή και να λάβει τις διαστάσεις που της αρμόζουν στο άμεσο μέλλον. Σας ευχαριστώ θερμά.
Δεν ξέρω αν κάποιος από τους παριστάμενους ήθελε να πει δυο λόγια, απ’ τους παριστάμενους φορείς που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να προχωρήσουμε σε ερωτήσεις για το θέμα. Νομίζω ήσασταν πολύ αναλυτικός κ. Γενικέ.

Γ. ΞΑΝΘΑΚΗ: Είναι πολύ σημαντικό ότι σήμερα στην Ευρώπη όπως και στις άλλες ηπείρους, τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται και στη δευτεροβάθμια και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχουμε πάρα πολλές έδρες αρχαίων ελληνικών σε όλο τον κόσμο, πάνω από 500 έδρες Αρχαίων Ελληνικών που διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά και σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Και όπως ακούσαμε από το Γενικό Γραμματέα, το σημαντικό είναι ότι και τα Νέα Ελληνικά αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος και έτσι σε πάρα πολλά Πανεπιστήμια του κόσμου αυτή τη στιγμή, η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σφαιρικά. Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Επίσης θα θέλαμε να τονίσουμε όλοι μας εδώ, γιατί το έχουμε συζητήσει στις επιμέρους συζητήσεις που κάνουμε, ότι επίσης σε όλη την Ευρώπη σε επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό, υπάρχουν κλασικές τάξεις και αμιγώς κλασικά λύκεια.

Τάξεις δηλαδή και λύκεια όπου η αρχαία ελληνική διδάσκεται συστηματικά και σε πολλές περιοχές και περισσότερο απ’ ότι διδασκόταν σε εμάς εδώ πριν από κάποια χρόνια. Είναι ευτύχημα ότι και εδώ η Αρχαία Ελληνική γλώσσα πρόσφατα ενισχύθηκε και βλέπουμε αυτή την ενίσχυση, τα θετικά αποτελέσματα αυτής της ενίσχυσης τα είδαμε και φέτος με ιδιαίτερη χαρά όλοι οι φιλόλογοι, αλλά και οι πάντες, στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Η επιτυχία των υποψηφίων στις Φιλοσοφικές και Νομικές Σχολές στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών ήταν πολύ πιο ψηλά απ’ ότι ήταν όλες τις άλλες χρονιές. Εγώ αυτά ήθελα να πω. Ευχαριστώ πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ κα Ξανθάκη.

Α. ΣΤΕΦΟΣ: Απ’ την Πανελλήνια Ένωση  Φιλολόγων. Συμπληρωματικά σε όσα είπε η κα Ξανθάκη, ήθελα να επισημάνω την πρωτοβουλία της κας Ζακλίν Ντερομιγί στη Γαλλία, η οποία ηγείται σταυροφορίας για τη διάσωση και την επιβίωση των κλασικών σπουδών.
  Και αποτελεί μία απόφαση ιστορικής σημασίας η ανακοίνωση από την Υπουργό Παιδείας της ονομασίας δύο αιθουσών του Υπουργείου Παιδείας που πρόσφατα εγκαινιάστηκε, σε αίθουσες Ζακλίν Ντερομιγί και Γαλάτειας Σαράντη, για να τιμηθούν δύο γυναίκες που συμβάλλουν στην προώθηση της ελληνικής παιδείας. Ευχαριστώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved