ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Η Εύη Χριστοφιλοπούλου για την μη καταβολή αποδοχών σε καταρτιζόμενους και καθηγητές της "Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑΕ" (2/4/08)


ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα,  2 Απριλίου 2008

 

«Απλήρωτοι θα παραμείνουν για αρκετό διάστημα ακόμη οι χιλιάδες καταρτιζόμενοι άνεργοι και καθηγητές της Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε. Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η Υπουργός Απασχόλησης!»

Η συνεχής υποβάθμιση της Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε. από τότε που περιήλθε στην εποπτεία και την αρμοδιότητα του Υπουργείου Απασχόλησης συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς που οδηγούν προς τη διάλυση, όπως αποδεικνύεται και από σχετική απάντηση που έδωσε η Υπουργός Απασχόλησης στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΤΕ Απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ πριν από ένα μήνα. Στην ερώτηση, που έγινε με πρωτοβουλία της εισηγήτριας του ΚΤΕ Απασχόλησης, Εύης Χριστοφιλοπούλου, καταγγελλόταν ότι οι καταρτιζόμενοι άνεργοι και το ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερους από 5 μήνες  με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Στην ίδια κακή κατάσταση βρίσκονται και περισσότεροι από 1000 εκπαιδευτικοί των ΙΕΚ του ΟΑΕΔ που είναι απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο, αν και συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Από την απάντηση που έδωσε η Υπουργός Απασχόλησης είναι φανερό ότι η απαξίωση που υφίσταται ο θεσμός αρχικής και συνεχιζόμενης κατάρτισης που υλοποιείται μέσω των ΚΕΚ και των ΙΕΚ της Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε., είναι συνειδητή πολιτική της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Υπουργός δεν δίνει απολύτως καμία εξήγηση για  τους λόγους για τους οποίους τόσοι χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν απλήρωτοι, ούτε γνωστοποιεί το ακριβές σχέδιο του υπουργείου για το μέλλον των ΙΕΚ και της Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε., όπως  της ζητείται ρητά στην ερώτηση. Αντίθετα, υιοθετεί την πολιτική του Πόντιου Πιλάτου, επισυνάπτοντας την απάντηση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε., «ξεχνώντας» ότι τη συνολική ευθύνη έχει πλέον το Υπουργείο Απασχόλησης, σύμφωνα με το τον Ν. 3586/2007.

Στην απάντησή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε.  Γ. Καραϊσκάκης, δηλώνει ουσιαστικά την αδυναμία του συστήματος να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις απέναντι στους χιλιάδες καθηγητές και καταρτιζόμενους ανέργους  που μήνες τώρα είναι απλήρωτοι. Η πρόχειρη και χωρίς επαρκή σχεδιασμό εσπευσμένη ένταξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε. στο Υπουργείο Απασχόλησης δεν συνοδευόταν από τις κατάλληλες ενέργειες ώστε να ρυθμιστούν εγκαίρως όλα τα θέματα λειτουργίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις τον Δεκέμβριο του 2007 υπήρξε Υπουργική Απόφαση για την καταβολή ποσών «έναντι» σε καταρτιζόμενους ανέργους, οι οποίοι παλεύουν καθημερινά για την επιβίωση τη δική τους και της οικογένειάς τους, και  για την καταβολή της μισθοδοσίας Σεπτεμβρίου στους ωρομίσθιους καθηγητές των ΚΕΚ και Οκτωβρίου στους ωρομίσθιους καθηγητές των ΙΕΚ. Ακόμη δε εκκρεμεί η εκταμίευση ποσού μόλις 6.700.000 € για τις οφειλόμενες αμοιβές των εκπαιδευτικών της Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε., ενώ το ποσό που απαιτείται για να καλυφθούν συνολικά οι οφειλές ανέρχεται στα 20.000.000 €!

Για τους δε καταρτιζόμενους ανέργους, αν και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε. παραδέχεται ότι «αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και εξ ορισμού δεν είναι δυνατόν να αναμένουν την καταβολή των επιδομάτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα», εντούτοις δεν έχουν αποζημιωθεί για τη συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα από τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Και ενώ αναφέρεται ρητά ότι «πολιτική της εταιρείας στο παρελθόν αποτέλεσε το εκπαιδευτικό επίδομα των καταρτιζομένων να καταβάλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι μετά την αποπληρωμή των προγραμμάτων», οι καταρτιζόμενοι δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ!  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κριτική που ασκεί ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε. σε μια αποστροφή της απάντησής του όπου δικαιολογείται για τα αδικαιολόγητα λέγοντας: «Είναι κατανοητό ότι είναι πρακτικά αδύνατη η καταβολή χρηματικών ποσών τέτοιου ύψους εάν δεν εισπράττονται τα σχετικά κονδύλια από τους  αρμόδιους φορείς», πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι των ευθυνών στο Υπουργείο Απασχόλησης που πλέον έχει τη συνολική αρμοδιότητα.

Η απάντηση καταλήγει ότι «η διατάραξη της ροής των πληρωμών από τη  Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε προς τους ωρομίσθιους καθηγητές είναι προσωρινή, οφείλεται καθαρά σε παράγοντες συγκυριακούς και η εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών θα αποκατασταθεί σύντομα. Άλλωστε έως πρόσφατα η εταιρεία ήταν από τους πλέον αξιόπιστους εργοδότες δεδομένου του ότι η μισθοδοσία των ωρομισθίων καθηγητών καταβαλλόταν χωρίς καμιά καθυστέρηση παρότι ο αριθμός των μισθοδοτούμενων είναι μεγάλος (πλέον των 2.500 ατόμων) και ο υπολογισμός της μισθοδοσίας τους περίπλοκος».  Εδώ πρέπει ακόμη να σημειώσουμε ότι με το «πρόσφατα» που ευσχήμως  αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος εννοεί το διάστημα μέχρι το 2004, οπότε και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία. Δυστυχώς, δεν συμμερίζονται την ίδια  με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο αισιοδοξία για το μέλλον οι χιλιάδες ωρομίσθιοι καθηγητές που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, «πληρώνοντας» ακριβά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις των αρμοδίων. Για τους δε ανέργους καταρτιζόμενους, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, καθώς δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια για να εξασφαλιστούν τα ποσά που απαιτούνται για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα κατάρτισης, και βρίσκονται πλέον σε άσχημη οικονομική κατάσταση καθώς είναι εδώ και μήνες απλήρωτοι. Είναι μάλιστα εξοργιστικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Απασχόλησης προσανατολίζεται προς την αποπληρωμή των ανέργων μετά τη λήξη των προγραμμάτων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αυξημένες ανάγκες που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, και ακυρώνοντας ουσιαστικά την επιτυχία των προγραμμάτων καθώς πολλοί καταρτιζόμενοι που θα μπορούσαν να αποκτήσουν επαγγελματικά εφόδια μέσα από αυτή την διαδικασία αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα προγράμματα, ακόμη και για ευκαιριακές και αδιέξοδες επαγγελματικές λύσεις, με μόνο στόχο να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα προς το ζην για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Έτσι αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι το Υπουργείο Απασχόλησης ακυρώνει τον κοινωνικό του ρόλο και λειτουργεί πρόχειρα, απρογραμμάτιστα και χωρίς ευαισθησία και πρόβλεψη για το κόστος των ανεύθυνων χειρισμών του σε χιλιάδες οικογένειες…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved