ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο υπουργός Παιδείας για τη συνάντηση με τον Επίτροπο Πολυγλωσσίας (17/4/08)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ                 
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 17 Απριλίου 2008

 

Συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη με τον Επίτροπο Πολυγλωσσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Leonard Orban

Εποικοδομητική συνάντηση εργασίας είχε ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης με τον αρμόδιο Επίτροπο Πολυγλωσσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Leonard Orban. Ο Έλληνας Υπουργός αφού παρουσίασε το συνολικό πρόγραμμα που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση στα θέματα της πολυγλωσσίας, της γλωσσομάθειας και της ελληνομάθειας, αναφερόμενος στις πολλές γλώσσες, οι οποίες διδάσκονται πια στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, άλλες συστηματικά και άλλες πιλοτικά και παρουσιάζοντας και τα νέα τμήματα που έχουν δημιουργηθεί για τη διδασκαλία νέων γλωσσών, της τουρκικής γλώσσας, σλαβικών και άλλων, αναφέρθηκε στο εκτενές πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ελλάδα στο εξωτερικό, όχι μόνο για τους ομογενείς αλλά και για τους ξένους πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν την ελληνική γλώσσα.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο δίκτυο σχολείων που οικοδομεί η Ελλάδα στα Βαλκάνια όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός εκτός από τα τοπικά εθνικά προγράμματα. Μίλησε για τα σχολεία της ομογένειας, τα συστήματα τηλε-εκπαίδευσης που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται για τους ομογενείς, καθώς και για τον τριπλασιασμό των εδρών ελληνικού πολιτισμού, ευρωπαϊκού πολιτισμού και ελληνικής γλώσσας που στηρίζονται στις μεγάλες χώρες του εξωτερικού από την ελληνική κυβέρνηση με στόχο να προωθήσουν την ελληνομάθεια όχι μόνο σε πολίτες ελληνικής καταγωγής αλλά και σε ξένους που ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Στο τέλος της συζήτησης, αφού ο Επίτροπος αναγνώρισε τη σημαντική συμβολή της Ελλάδας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό στο θέμα της πολυγλωσσίας και έδωσε συγχαρητήρια για τις εφαρμογές προγραμμάτων που γίνονται για πρόσφυγες, αλλοδαπούς και μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, αλλά και στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης, όπου δωρεάν εντάσσονται όλα τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων, δήλωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα μοντέλο στην αντιμετώπιση του ζητήματος της πολυγλωσσίας που θα έπρεπε να μιμηθούν πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων παρουσίασε την υπό επεξεργασία ελληνική πρόταση, η οποία θα κατατεθεί στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών ενώπιον του αρμοδίου Επιτρόπου, που εισηγείται τη δημιουργία ευρωπαϊκών σπιτιών σε μεγάλες πρωτεύουσες εκτός Ευρώπης, στα οποία θα δίδεται η δυνατότητα όχι μόνο στα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη αλλά και στα μικρά να κάνουν την παρουσίαση του πολιτισμού και της γλώσσας τους στις τοπικές κοινωνίες.

Όπως τόνισε, τα θετικά χαρακτηριστικά του κάθε εθνικού πολιτισμού και της κάθε γλώσσας είναι κοινά, είναι κοινή πολιτιστική κληρονομιά και έτσι θα πρέπει να την αντιλαμβάνεται η Ευρώπη, γιατί το βασικό συγκριτικό της πλεονέκτημα είναι η πολυμορφία. Η πολυμορφία είναι αυτή που της επιτρέπει να διαμορφώνει μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, γλωσσική και πολιτιστική, η οποία να συμπεριλαμβάνει τα θετικότερα στοιχεία του κάθε ιδιαίτερου εθνικού πολιτισμού.

Υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να δίδεται η δυνατότητα ώστε η πολυμορφία να γίνεται εργαλείο στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον για την προσέγγιση καινούριων κοινωνιών και καινούριων αγορών και οι φίλοι του κάθε κράτους–μέλους να μετεξελίσσονται και σε φίλους ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εφαρμογή αυτής της ιδέας για το ευρωπαϊκό σπίτι των πολιτισμών και των ευρωπαϊκών γλωσσών θα δώσει τη δυνατότητα και σε μικρά κράτη που δεν είχαν από μόνα τους την οικονομική ευχέρεια να στηρίξουν μια τέτοιου είδους προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο, να προβάλλουν και αυτά, μέσα  μάλιστα από ευρωπαϊκές δομές τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους.

Ο Επίτροπος θεώρησε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρόταση του Έλληνα Υπουργού Παιδείας και τον παρότρυνε να την παρουσιάσει ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών και δεσμεύτηκε βεβαίως και ο ίδιος να την εξετάσει με τους συνεργάτες του προκειμένου να ανοίξει τη σχετική συζήτηση.

Τόνισε μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Υπουργός κράτους-μέλους εισηγείται μια πρόταση πολυγλωσσίας που δεν αφορά εφαρμογές στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά εκτός των συνόρων της και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που αναβαθμίζει την πολιτική πολυγλωσσία, η οποία επιδιώκεται να προωθηθεί από την Ένωση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved