ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Χρήστος Αυγουλάς: Άλλη γεωργία: Μια γεωργία υψηλών στόχων και καινοτομίας (17/4/08)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
17 Απριλίου 2008

 

ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ κ. ΧΡ. ΑΥΓΟΥΛΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ»

Άλλη γεωργία: Μια γεωργία υψηλών στόχων και καινοτομίας  

Κυρία Επίτροπε,
Κύριε Υπουργέ, Κύριε Υφυπουργέ, Κύριοι Συνάδελφοι Γενικοί Γραμματείς, Συνεργάτες στο Υπουργείο και φίλοι, Κυρίες και Κύριοι.

Η σημερινή ημερίδα πρωτοτυπεί. Πρωτοτυπεί και τέμνει. Τέμνει και χαράσσει. Πρωτοτυπεί στο περιεχόμενό της, τέμνει καθεστηκυίες απόψεις και νοοτροπίες, χαράσσει πολιτική. Γιατί άραγε; Μα γιατί είναι αφιερωμένη στην «άλλη γεωργία». Τη γεωργία που όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια αποτελεί μια αναπτυξιακή και αναδιαρθρωτική ελπίδα, μια αναπτυξιακή και αναδιαρθρωτική προοπτική. Μια γεωργία καινοτόμο στη σύλληψή της και μοναδική στην εφαρμογή της. Μια γεωργία που αποτελεί ευκαιρία. Αυτή την ευκαιρία εμείς θα την κάνουμε προοπτική.

Η «άλλη γεωργία» και τα προϊόντα της αγκαλιάζουν όλους τους κλάδους της φυτικής, αλλά και σημαντικό μέρος της ζωικής παραγωγής και φιλοδοξεί αυτή να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση και μια ασφαλή διέξοδο για τον έλληνα γεωργό.

Η «άλλη γεωργία» έχει αντικείμενο στον κλάδο των φυτών της μεγάλης καλλιέργειας (αροτραίες καλλιέργειες), σε πολλά φρούτα και λαχανικά, στην ανθοκομία (καλλιέργειες υπαίθριες μα και υπό κάλυψη), στη μελισσοκομία κ.α.

Οι καλλιέργειες της «άλλης γεωργίας» είναι ανταγωνιστικές, φιλικές προς το περιβάλλον και παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και άριστων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών. Ας θυμηθούμε τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια, μπιζέλια, λαθούρια, λούπινα κ.α.) που ολοκληρώνουν το βιολογικό τους κύκλο με επιτυχία χωρίς την ανάγκη προσθήκης αζώτου, αφού είναι φυτά αζωτολόγα και συμβάλλουν έτσι πολύ σημαντικά στην οικονομία αζώτου στη φύση. Συγχρόνως, αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο εδαφικά και κλιματικά μικροκλίματα, αποδίδουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, ασύγκριτης βραστερότητας και απαράμιλλης γεύσεως.

Πολλές από τις καλλιέργειες της «άλλης γεωργίας» είναι καλλιέργειες «ξηρικές», που ολοκληρώνουν με επιτυχία το βιολογικό τους κύκλο, χωρίς ανάγκη άρδευσης. Το γεγονός αυτό, στις σημερινές επικρατούσες κλιματικές συνθήκες, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα της «άλλης γεωργίας».

Η ιδιαιτερότητα των προϊόντων της «άλλης γεωργίας» οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην ποικιλομορφία του ελληνικού περιβάλλοντος, στο ανάγλυφο του εδάφους και στη διαφορετική καλλιεργητική τεχνική από περιοχή σε περιοχή, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την πατάτα στο Νευροκόπι, την πρώιμη αγκινάρα στην Αργολίδα, την Τσακώνικη μελιτζάνα, τα σύκα της Κύμης στην Εύβοια, τη φάβα και το τοματάκι της Σαντορίνης, το μανταρίνι στην Κάλυμνο, τα φασόλια στις Πρέσπες της Φλώρινας, το σταμναγκάθι, τα χαρούπια και τα κίτρα στην Κρήτη κ.ο.κ.

Ο κλάδος της «άλλης γεωργίας» είναι κλάδος «υποσχόμενος», γι’ αυτό και παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια αξιοσημείωτη πρόοδο τόσο σε επίπεδο καλλιεργούμενων εκτάσεων όσο και σε όγκο παραγωγής.

Η «άλλη γεωργία» και τα προϊόντα της προσιδιάζουν στα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες των νέων αγροτών, στην αναζήτηση που σχεδιάζουν και στις φρέσκιες ιδέες που δημιουργούν.

Αυτοί οι νέοι αγρότες είναι εκείνοι που καλούνται να αποτελέσουν και αποτελούν ήδη το συνδετικό κρίκο μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος στον αγροτικό τομέα, αφού κάποιες από τις καλλιέργειες της «άλλης γεωργίας» είναι τόσο «παλιές» μα και τόσο «νέες». Παραδείγματα πολλά: Το σουσάμι και το λινάρι, φυτά ελαιούχα, το δεύτερο και κλωστικό, ο κορίανδρος (κν. κόλιαντρος) και το γλυκάνισο, φυτά αρτυματικά, το δεύτερο ιδανικό και για τον αρωματισμό του τσίπουρου, το σόργο ως φυτό κτηνοτροφικό, αλλά και για την παραγωγή σκούπας κ.ο.κ., αλλά ακόμα πάλι τα όσπρια ???τότε και??τώρα, αφού τότε, στα χρόνια πίσω, αποτελούσαν τη βάση της διατροφής γενεών και γενεών Ελλήνων και τώρα στα χρόνια ετούτα, έχει εκτιμηθεί ξανά η ανεκτίμητη αξία τους ως φυτών πλούσιων σε πρωτεΐνες (του φτωχού το κρέας ονομάζονται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες) χαμηλής έως ελάχιστης περιεκτικότητας σε λίπη, υψηλής διατροφικής αξίας, απαραίτητο συστατικό στοιχείο, εκτός των άλλων, και της «Μεσογειακής διατροφής». Της Μεσογειακής διατροφής, που με τα τυπικά , παραδοσιακά της προϊόντα συνδέεται στενά σε πολλά σημεία με την «άλλη γεωργία». Σημειώστε ότι με πρωτοβουλία της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας, έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια να καταχωρηθεί η Μεσογειακή διατροφή στην άϋλη πολιτιστική κληρονομιά της Ουνέσκο.

Τα προϊόντα της «άλλης γεωργίας» υπερέχουν επίσης σε πολλές περιπτώσεις, στους τομείς της τυποποίησης και μεταποίησης, με αποτέλεσμα την υψηλή προστιθέμενη αξία των παραγόμενων πολυπληθών της προϊόντων. Χαρακτηριστικό στο σημείο αυτό παράδειγμα αποτελούν δύο μοναδικές καλλιέργειες και προϊόντα της ελληνικής γης, αλλά και της «άλλης γεωργίας», η μαστίχα της Χίου και ο κρόκος της Κοζάνης. Δεκάδες τα μεταποιημένα προϊόντα τους με χρήση από την ιατρική (μαστίχα Χίου για τους πόνους του στομαχιού και την αντιμετώπιση της χοληστερόλης) μέχρι αρτυματική (και τα δύο) για υψηλής απόδοσης μαγειρική, αλλά και στη βιομηχανία καλλυντικών, την αρωματοποιία, την υγιεινή του σώματος κ.α.

Συμπεραίνοντας και ολοκληρώνοντας το σύντομο αυτό οδοιπορικό στην «άλλη γεωργία» και τα προϊόντα της θα μπορούσαμε να πούμε δίκην μαθηματικής εξίσωσης: Άλλη γεωργία = Γεωργία υψηλής προστιθέμενης αξίας = Γεωργία εξαγωγών = Γεωργία μη πλεονασματικών προϊόντων = Γεωργία υψηλών στόχων.

Στο οδοιπορικό που ξεκίνησε σας θέλουμε συνοδούς. Το άθλημα είναι ενδιαφέρον γιατί είναι ομαδικό. Το θετικό του αποτέλεσμα θα επιβραβεύσει τις προσπάθειες όλων μας και θα είναι επ΄ αγαθώ της ελληνικής γεωργίας και των ελλήνων αγροτών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved