ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Επερώτηση Γ. Παπανδρέου για την υπερχρέωση των νοικοκυριών (6/5/08)

ΠΑΣΟΚ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ,
Αθήνα, 6 Μαΐου 2008

 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατέθεσε σήμερα, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, Επίκαιρη Ερώτηση, για την υπερχρέωση των Ελληνικών νοικοκυριών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό

Η σοβαρή συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών τα έχει αναγκάσει να εξαντλήσουν τις αποταμιεύσεις τους και να προσφύγουν σε μεγάλη πλέον έκταση στον τραπεζικό δανεισμό. Ο ρυθμός αύξησης του δανεισμού των νοικοκυριών από τις τράπεζες είναι σήμερα ο υψηλότερος στην ευρωζώνη με εξαίρεση τη Σλοβενία, με αποτέλεσμα η συνολική δανειακή τους επιβάρυνση να έχει φτάσει σε 45,5% του ΑΕΠ (Δεκέμβριος 2007). Τα χρέη τους προς τις τράπεζες έχουν ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια  ευρώ.
Την ίδια στιγμή, οι αυξήσεις των επιτοκίων για δάνεια και πιστωτικές κάρτες από τις τράπεζες επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Ιδιαίτερα οι δανειολήπτες των στεγαστικών δανείων βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς λήγει η περίοδος ισχύος του σταθερού επιτοκίου και τα δάνεια μετατρέπονται σε κυμαινόμενου επιτοκίου ενσωματώνοντας απότομα τις σημαντικές αυξήσεις του παρεμβατικού επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι κατασχέσεις από πλειστηριασμούς τραπεζών το 2007 ήταν τριπλάσιες σε σχέση με το 2006, ενώ οι αιτήσεις για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, μόνο το 2007, ξεπέρασαν τις 100 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση περίπου κατά 22% σε σχέση με το 2006. Η υπερχρέωση αποτελεί πλέον μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο επιβαρύνει δυσβάσταχτα τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Το ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία κατέθεσε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από την υπερχρέωση.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:
1. Υιοθετεί η κυβέρνηση τα μέτρα που προτείνουμε για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από την υπερχρέωση;
2. Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση ώστε να προστατεύσει τους πολίτες από περιπτώσεις παράνομης και καταχρηστικής συμπεριφοράς και παραπλανητικής διαφήμισης από την πλευρά των τραπεζών και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τους πλειστηριασμούς τους οποίους λυμαίνονται σήμερα ανεξέλεγκτα κυκλώματα;


Ο ερωτών

Γιώργος Α. Παπανδρέου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved